Tuesday, 14 December 2010

boleh ke pakai sanggul tinggi??


hmmm korang s2ju ke ek??
aq juz na shre jewp..jgn pk bkn2 lak....plizzz....
Kepada sesiapa yang tahu, tlg jawab. Kemusyikilan bila tgk ramai perempuan yang pakai tudung bersanggul tinggi adakah ia dibenarkan dari segi islam? saya ada terbaca mengatakan ianya haram dan sesiapa yang melakukakannya tidak akan mencium syurga. tambahan lagi, sekrg ni ada pula sanggul yang diperbuat dr rambut palsu dijual bagi menampakkan rambut tebal bg wanita bertudung. pada pendapat saya, ianya terang terangan tidak blh dipakai kerana memakai rambut palsu, membuat extension pd rambut juga haram.
nih ad pndapat.....
-menyerupai isteri firaun
-Nabi Muhammad bersabda, ertinya :
"Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (1) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa ya...ng kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)
-sme je cam pkai rmbut plsu
- selain itu, bagi perempuan yg memakai tudung contoh tudung arini, m'buat sanggul yg tggi & mengetatkan tudung itu dibahagian leher..mmg itu tanpak agak kemas ttpi hukumnya xboleh..xakn cium bau syurga nanti.. Jd marilah renung-renungkan bersama..& jdkn pegangan..
2 je antre pndpt2 sal pkai tdg tp wat sanggul tggi2....
p/s :aq pon x tw ap faedahnye wat g2....

MAKLUMAN,2K DIKONGSI BERSAMA JEWP...MNX MAAF KLU TRSE...
tp kte kne amik brt gak hal yg remeh2 aw...jgn men ikut je fesyen...2 jew....
sori...

ANY INQUIRY CAN SUBMIT HERE

Name

Email *

Message *