Wednesday, 30 November 2011

LOST MEMORIES...2009...


korunk pernah ade diari tak???
hik3 dulu2 aku ske sgt tulis dalam diari..hik?..bse laa...
n nie diary waktu aku fom 2...
da dua tahun berlalu...
ni lah saatnya aku mula mengenal cinta(orang utan),peperangan dan pemasaman hubungan,pergaduhan dan macam2 lagi...
saat inilah aku selalu bergaduh ng orang yang paling aku benci dan terpaksa menghadapi rakan disebelah aku(lki) yang sangat menjengkelkan..
wlpepon,aku ske bab 2 bg kngan y plg mnis dlm hidup aku..hik3...
tp sumer 2 tinggal kenangan....
tq maarif,tanpa dia,tak mungkin aku lebih m atang menghadapi hari yang mendatang...
2 jep..
actually klu korunk ade diari pon,itulah yang terbaik,wlpon agak kuno..
sbb nt korunk boleh bce balik,mesti terkekek n cuba ingat balik apekah situasi yang dialami korunk mse 2..
.. 2 jep....nak berdiari kt blog pon boleh...
mne la tw ditakdirkan Allah nak uji korunk,ditarik ingatan tuh...
korang boleh la aplikasikan ape yang korunk da wt slme nih..
err,logik ke??k bai

kisah seorang isteri....

assalamualaikum...
tadi aku tengok cerita realigi tv 141...
dye criter sal seorang isteri yang dikasari oleh suaminya secara lahir...
sedih..ni sje na shre..
cam gini...
krew realigi try na tolong si isteri(R)...
aku pendekkan je la..hik3...
memang terbukti suami dye tuh kasar giler...lempang la,sepak laa...
muker pon cam sial...lagi teruk dari binatang...
pas tuh biler habis R nih dikerjakan oleh suami dye(D) nih,
dye pon terbaring la kt atas katil n krew realigi nih pon tolong la sapu ubat or ape yang patut...
tp biler tgk kertas kt tgn rina tuh,
rupernyer tuh KERTAS PENGAKUAN BERPOLIGAMI...
patutla R sedih...
pas tuh R nak p umah adik dye rsenyer,ttbe tgk D de kt c2 ..R pon pelik la en,asal plak suami dye d ekt umah adik dye...
pas tuh biler msuk bilik,rupe2nyer suami dye da ehem2 ng adik dye...
mne x bengang R tuh,dye terus capai pisau nak bunuh..tp dihalang...
nak tahu tak suami dye cakap ape "apa salahnya aku dengan dia(adik R) kalau dye boleh memuaskan nafsuku"..teruk en..suami ape jenis g2..
istri dah ctk stil nak y lain....
pastu esoknyer tgk2 R tu hamil pulak dah...
pas tuh R nak mintak cerai la..wat pe bersuamikan lelaki cam g2...
R pon tinggal la kt umah parent dye...
pas tu krew2 realigi nak gtw D yang R hamil...tp D mls care...
bbrpe harinyer,krew2 jmpe D kt busstop,D mintak maaf atas apa y dye wat n dye nak mintak maaf kt R..
..
..
..
umah parent R..

pihak krew2 sje je la jengok R mne tw dye ngah sedih2 ag en,
tp biler tgk2,R da hepi..sbb da tak dimarahi oleh suami dye..
then ttbe D muncul n sujud kt kaki R sambil menangis2 memohon ampun...
sebagai seorang istri en,of coz la dye maafkan ...ye dok??
klu aku,x tahu laaa...
n then dorang bahagia cam dulu untuk menanti cahaya mata yang perttamaaaaaa...

THE END....

ending of this month.....

terlebih dahulu..
sal post2 yang sebelum nih...kdg2 aku x ingat ape yang aku tulis..so jgn la tnye2 ok...
senanyer nak tulis sal diari seorang ibu...
x tahu ibu mne yang nak dipilih..so senang criter,baik pilih ibu sendiri ..ye dookk?/
hik3 tp nt la kot...idea x kuar...korunk sayang2 la n lyn la parent korunk sebaiknyer...
biler ajal da sampai,na wt pe da pon x smpat..
cam aku,siang2 hari aku masih ade seorang ayah yang sangat penyayang...
dan malamnya aku telah bergelar anak yatim....skejap je dpt gelaran tuh...
so pe2 pon yang korunk na wat..
pk la,mak ayah korunk ske ke kalo ko wat cam tuh...
pk ok....
klu korunk dpt mak bapak y leh go on x pe laa,
tp klu dpt mak bapak y ske mendesak,
korunk bersabarlah sbb stiap yang berlaku ada hikmahnyer an...
aku nih ske melalut en...skejap criter sal nih,ttbe tukar topik plak....
k la tuh jeppp...
ingat,sayang mak bapak lagi penting daripada sayang boyfie or gurl...
assalamualaikum...

Tuesday, 29 November 2011

sketsa aku dan dia..

hari ni aku nak tulis mengenai seorang perjalanan seorang musafir yang fi sabilillah....
nama diberi A...
dye dilahirkan sebagai seorang anak sulung kepada 4 orang adik2 nya yang lain.
kehidupan A tidaklah aku ketahui secara terperinci....
yang aku tahu,sejak dia kecil,dia sudah mula berjinak-jinak dengan perkara perkara yang negatif.
cthnye :menghisap rokok,pil kuda,tgk crte lucah tergedix2 ng puan n what soever...
mungkin baginya itulah lambang keMACHOan lelaki..aku pon tak pasti...
tapi yang pasti aku pon tak tahu macam mana aku boleh berkawan dengan dia..
kalau ikutkan aku memang da lme WTF kt lki cam 2..sial gyler(maaf kata2 kesat)
tpi mungkin ketika itu aku kurang mengenali perihal dirinya yang sebenar..
membuatkan aku berpikiran bahawa dia seorang yang baik...
tetapi aku sering mendengar desas desus yang buruk mengenainya
aku hanya mendengar sekadar masuk telinga kanan keluar telinga kiri.
saat aku mula mengenalinya dengan lebih mendalam..
aku mengetahui serba sedikit mengenai dirinya sebelum dye mengenalku...
tetapi aku tidak mengetahui apakah itu benar atau salah...
tp wlpepon aku ttp percaya kat dye...sebab dye kawan aku...
persahabatan kami mulai akrab...
aku pernah tengok dye menangis sebab menyesal atas ketelanjuran diri
tapi aku x thu adkah itu air mata palsu yang dibuat2 untuk mnarik perhatian or air mata keinsafan??
aku sering menasihatinya tentang itu dan ini(sambil mengingatkan diri aku juga yup)...
dan pada pandangan aku,dye sudah membuang tabiat lamanya itu..wlpon tidak keseluruhannya..
yang aku kesalkan,kdg2 aku tgk dye seperti x dpt kwal diri dye sendiri..x perlulah aku menghuraikannya..
mengenalinya seperti aku mengenali diri aku sendiri...itukah erti persahabatan??
tidak,bukan bagi aku...
persahabatan bagi aku adalah persaudaraan yang tiada penghujungnya...
tp aku dan dye... kami sudah membawa haluan masing2...
aku tak pasti semenjak peristiwa apa yang membuatkan kami begitu....
1 jep harapan aku,semoga dia berjaya dalam hidupnya didunia dan diakhirat tanpa memikirkan aku yang pernah wujud dalam dirinya....
aku harap dye bahagia dan terus cuba melupakan aku sebagai temannya.....
yang pasti aku gembira dengan kenangan yang diberi kerana mematangkan aku mengenai sesuatu yang harus aku jauhi diusia ku ini....
hmm,biarlah masa yang menentukannya...
...
...
....
...
...


hmm,ok tak cerita tadi??
huh ayat skema....aku eja penuh tuh,bukan senang...
sori,minggu nih aku agak jiwang sbb aku mengalami perubahan emosi yang agak kritikal...
aku pon tak tahu kenapa...
kadang2 gembira,kdg2 aku sedih dan mcm2 lgi...
hdupku dirundung pelbagai rse...
mungkin tika ini aku sangat merindui seseorang yang sangat aku cintai...
semudah itu aku boleh jatuh cinta???
ye laaa,2 kan fitrah...ngokngek laa..
ye aku tahu aku bukan wnta y alim,y tiada istilah cinta pada manusia selain RABB..
tp itulah aku..diri aku..ske hati aku lah...
wnta mcm aku layak ke menghafaz kitab Allah 30 juzu?(alhafizah)...
dengan keadaan diriku....hmm,tp aku ingin bawa orang yang aku cintai ke syurga-Nya...
k la 2 je kot...

p/s :criter tadi aku main2 jep..aku reka ok..aku reka..hik3...aku nih memang ske bab reka cerita nih 2k buat diri aku gembira (tp bukan utk wat fitnah ok),jgn salah faham n bukan utk mengeruhkan lagi keadaan...k bai

Monday, 28 November 2011

dengarkan kisahku ini.....

dahulu aku mempunyai seorang sahabat...
aku menggelarnya A...
umah aku 502,mnkala umah dye 505.. hmm jarak y dekat..
ayahnyer dan ayahku adalah 1 opis(kje sme2)..
n dorang bez pren.....
ttpi Allah lebih menyayangi mereka....
setahun setelah pemergian ayahku,ayah A pula menyusul....
keluarga aq n kluarga dye dah mcm sedare..
mne x nyer,akk2 dye kak yan n kak nadia sokmo dtg umah aq lepak2...
tambah2 ng kelahiran adik bongsuku(haziq) y encem tuh..haha...
muker dye sorg je mix arab(belah tok mak aku),
tp skrg da hitam..haha...
ingin aku kisahkan di sini,semenjak pemergian ayahnyer,
aq tgk hidup dye smkin x terurus,
mcm kureng kasih sayang..
dye anak las,akk2 n abg2 dye sumer da besar(da kje),
n mak dye plak...hmm,x tw la na komen guane...
aq tgk cam x de ore na cre sal dye..hmm
tp ari 2 aq dgr citer mak dye da kawin lain..ng wak(aku pggil lki 2 wak) mne ntah..
kdg2 aq tgk dye sorg2,so slalu la gak dye lepak kt umah aku...
selaku budak kecik mse 2, aku ape lagi..haha...ade laa..
then,waktu aku darjah 5 rsenyer,fmili dye pndah sek 7...
huhu sedih la jugak coz dye la mber aku mse 2...
aku pon x thu npe org y aku syg mesti akn tinggalkan aku..muler2 abah n then dye..hmm
tp mse 2 aq x ske dye ag coz dye tuh very3 childish..hua3..
slalu la gak gduh2(yke?adat a 2,aq mmg cam nih)..
since that,aku x contact da ng dye n kteorg clash(kteorg x kapel ok) gitu jep..hmmmm,sedih an...(ngis laa weh)
thun lepas aku ade g umah dye(coz de kenduri ape ntah x ingt),
tp dye x de mse 2...hmm,x dpt na jmpe n tgur dye...huh...
tp,thun nih..Allah na makbulkan doa aku..
dye n fmili dye sendiri datang kt umah aku...
first2 mak dye berdiri k t muker pintu tu..aku x perasan langsung dye de kt sebelah...
then biler aku pandang sebelah mak dye..
wow,spe nih???xkan amir(abg dye) plak..x mungkin....
spe eh?hmm,x kan dye plak..mke dye lain giler..
ye la,klu lki,mke dorang akn len,dri gemuk jdi kurus,kureng ncem jdi tampan n bg2lah sblilknyer.... n dye slh seorg drpdnyer..
mse 2 aq mls na pk so aq wat donno je laa...
dye ddk kt meja mkn,bab meja mkn umah aku sblah ruang tamu(rumah flat la ktekan en)huhu...
aku y dtg dri bilik terus duduk kt meja mkn 2 jugak tanpa menoleh ke arahnyer...(bab aq pndg tempat len).
tp,biler aq na btolkan kdudukan aku,ttbe aku terpandang lki y aku jmpe kt sblah cik chah(mak A),
hah,da lme ke dye dok c2?asal aq x prasan langsung?...(dalam hati la )
bse la aq en agak pemalu...
nt kang klu aq msuk bilik,mak aq ckp'kan ade orang datang,y g terperap kt dlm bilik 2 npe? bla bla bla'haha..
so nak x nak aq terpakse dduk dlm posisi asal...
dgn segan2 nyer aku jeling2 la kt dye...coz mmg x cam langsung yang itu adalah sahabatku A ...
fuhhh,na tegur segan...dye pon cam diam2 jep...
n aku mmg x kontek pon ng dye ag mse 2..huhu..
then aku try search kt fb...rse mcm dye,tp mse 2 aku ltak pic katoon,mybe dye x prsan y 2 adlah aku....
huh susahnyer la en...patot ke aku yang muler dulu??
tp aq bkn na ngorat dye ok...hik3...
hmm,ptot ke x eh??
ntah la ,nt dye pk aq tergedix2 plak..
tp aq bkn nak ke dye pon....x tw la klu da jdoh en...
eh2 ape nih...
bkn pe,aq rse cm sayang ah ng persahabatan kteorg...
aku pon x thu npe mber aku semuanya lelaki(kt luar sekolah)...
tp klu kt skola,aku x bergaul la ng lki(tkut de fitnah or skandal)haha..
tp,tgk la..jiran2 aku majoriti lelaki...
bab 2 la aq x kuar umah,kuar je jmpe dorunk...(segan la sangat,p g daaa).....
mslah nyer klu ng pompuan,aq x ngam...ade la certen2 y ok..
n aku da try untuk seramah mungkin biler berkawan ng doorunk...hmm
tp dtkdirkan org y aq sayang slalu meninggalkan aku..
sampaikan kdg2 aq rse cam biarlah aku yang pergi dulu....(boleh jmpe abah)..hik3...
tinggal di dunia yang hampir kiamat nih,membuatkan aku rse aq menggalas dosa2 ...
maaf,coretan ku sudah merapu2....
sori,kdg2 emo ckit....maaf3...
alamak,crte tdi x habis lgi..
mesti korunk nak tahu en ape y terjadi ng kteorg skrg???
huhu segalanya biarlah rahsia...
td 2 aku sje je crte nak biar korunk feeling ckit..
ade lgi byk criter bez...ttg persahabatan aku dan F...
nak tahu ke???
haha klu rjin nt aku tulis laa..
tp aku ade edit2 ckit biar nmpak hot!!..k salam....


akhirnyer



akhirnyer aku berjaya untuk finishkan game nih...plant vs zombie..
aku taw korang mesti da pro en...x heran la,ade aku kisah??
yang penting skrg aku da khatam kan sampai habis...
fuh,yang plg bes,lawan ng ZOMBOSS..HAHA...
k la,kalo korang x penah men,try la,..
ni je y mampu aku men gme...hik3 gembira bab da menang bab da lme x men gme exc cityville(y sengal giler tuh
..
haha...tajuk game nih plant vs zombie..
klu x de dlm ipad or laptop korang,le lah download...
adik aq da byk kali main,dye y ajar aku..hik3...k salam..

oh ye,kalo korang da menang biler lwn ng zomboss tuh,nt de kuaar lagu y cam dlm video tuh..hik3...there a zombie in ur lawn..haha karut

Sunday, 27 November 2011

4 firdaus 2011...thankz 4 the memories

assalamualaikum...
hari tuh da wt 2k kelas 2 ar 09...
y fom 3 punyer x ingt aq wat ke x.....
x kesah la...
tp nih na cte sal dak2 kelas aq thun nih...
iaitu 4 FIRDAUS...
muler2 na cte sal lokasi kelas nih...
berada di tingkat 4(atas sekali),blok b kot..
kelas y hujung sekali...n antara kelas yang terbesar n mempunyai meja2 y masih cantik moleh comel loteh cun cantik n whatso ever...
first time aq dpt thu msuk kelas nih,rse terkejut bab kt skola lme dulu 3 tingkat jep...
n biasanya kalo pagi2 g skola,smpai je tgkt 3,aq rehat amik nafas jap..hehe..
dak 4 fir y fes aq knal ialah atirah n huda kam(kamsani)..
bab dorang dok sblh aq..hehe..
dorang mmg baik..slalu tlg aku..almaklumlah msih blur2 ag sal fizik,bio,kimia nih...
...
ok2 cam biasa aq stat dari kiri hujung kt depan...

filza faiqah- dye dak bru dari samsgb(sam hisamudin sg bertih).dye msuk agak lewat ..x tw la npe..dye baik tp x brpe rpt sgt bab dye duduk jauh sgt ng aku.hehe...aku nih jenis mls nak jln2..nt sumer org pndg(perasan ok)

madihah- muler2 msuk aq segan na kawan ng dye.coz dye nmpak cam alim.hehe..rupernyer 2x5 jep ng aku. rapat la jugak ng dye,mybe bab dye slalu dtg lepak tempat aku kot.aku nih klu org dtg tempat aku,mestila kne lyn en kdg2,kne la hormat tetamu la ktekan..huhu

natasya - ok fine,aku akui shes the gorgeous gurl,pretty,ceredik n what so ever. n nme dye pon ade amira jugak. kdg2 aq plik,da taw aku nih nme nor amira n selayaknyer dipanggil amira,xkan na pggil nur plak.cam cte nur kasih plak. so pggilla tasya ye dok??tp x kisahla...2 hak individu en. although dye dok jauh dri aku tp kteorg akan duduk bersebelahan biler kt makmal....x tw la npe,hehe...da jodoh kot..

fenn-nme dye fatin nadhirah.n utk pengetahuan korang,kelas aq ade 7 orang nme fatin n 4 orang y nmenyer fatin nadhirah. err,x tw na cte sal ape..sori,2 jep...

teemah- nme dye agak bgus.fatimah aminah.biasanya nih nme org kg??yeke?yekot.bab nme toknyang koi siti fatimah.hehe...tp dye sgt cun habissss(jgn ngorat). tp senanyer bg aku biasa2 jep...npe aq ckp g2???ader lah,bg aku,dont judge a book by its cover...btol x?hik3

syafrina- dye nih pon ex samsgb.sori,aku mmg x brpe thu mnhu sal dye.coz errr ade laa....rahsia kerajaan amira..

nadia- yang aku tahu dye dari sam nurul iman.sori saya tak brani nak komen ape2 sal awk.maafkan saya...pandangan saya kat awak agak berlainan ng pndangan ore len so sy x le la gtw..ye dok?tp awk ok,ctk..huhu

syikin- bff nadia.cam belangkas. kt mne ade syikin kt c2 la ade nadia..syikin baik,rajin,pandai..hehe....ske kwn ng awk!

aisyah- dye nih asal dari pahunk sme ng aku..tp dye skola smataf..tw x smataf 2 ape??kalo x tahu cari sendiri yup..

azizi - dye???err,ape ek,x thu sgt la sal dye.y aq tw dye dri samsgb. kwan aku kater dye nih encem...err mybe la tp bg aku biase2 jep..haha..not my taste kot..hiik3...

afifudin - err,muker dye mix cina ckit bab dye agak putih la. tp agak sengal kt dlm kelas.kdg2 ske spoil wk2 ckgu ngah ngajar.kdg2 aq pon geram gak kt dye. tw la tggi.nak jadi tiang plak kt depan kelas tuh...stkat nih y aku tahu dye da ade awex..n aq x tringin pon na amik tw sal dye..rsenyer aq x pnah ckp pon ng dye..fuhh bgus an..hik3

abror- dye??huh agak femes la..wlpn dak bru, aq rse dlm sthun nih,x lbih 3x pon aq bercakap ng dye.haha mcm la dye nak bercakap ng aku..hua3..lantakla asalkan dye bahgia ..ye dok??n rsenyer aq kne 1 klas ng dye ag thun depan...huh

amar fahmi- dlu2 aq x brpe ske sgt ng dyeskrg x thu la cmne..hik3.aq pon x thu sgt sal dye so mls la nak tulis byk2...maaf yer....

marwan - dye antara yang terpandai la dlm kelas koi...tp aq still x brpe knal ng dye..rsenyer dye pon x lbih 3x aq bercakap ng dye..hik3...

atirah - dulu dye ddk sblah aq tp dye pndah ddk ng geng dye..x kisah pon..dye baik.dye tukang ceti,kutip duit 2k paper2 y difotosetetkan.baik..


nadia - dye pon sme cam marwan.bijak,pandai,cerdik or what soever la...slalu tolong atirah kutip duit..hik3...baik! 2 jep..

fanad- 2 nme singkatan bagi FAtin NADhirah.hehe..pnolong kelas aq..cute,he2 tp ntahla..baik kot..hik3...no komen ok...

nadra - she's pretty...n byk ckp la jugak kdg2..ske nyanyi...dorm dye depan dorm aku jep..he2...baik,rajin...thaniah...

fatin aina - prs,baik,rajin,cekap,pandai..hah ape lagi?ok la..ske2...heik4

farah - aduh,ape ek?baik n what so ever...no kmen....

fatina - baik,aq ske lepak kt tempat dye bab bwh kipas.x tw la na ckp pe sal dye..dye 1 geng dak yayasan sme ng aku...ppe hal kontek ng dye jep..haha

niha - sme cam fatina...

hadi - penyajak terhebat kt skola,pemidato gud2 n byk lgi...cerdik...

azrul - dye???haha thun nih aku rse dye la y pling slalu aku bercakap kot..mne x nyer,da la KRS,dye mber aku. pas 2 pnah 1 kumpulan ng dye kt dlm makmal kimia...huh,tp aku cuba untuk mengelakkan diri drpd dye...segan weh,hehe ntah laa npe..tp mlgnyer thun depan aku terpaksa 1 kelas ng dye lgi...huh

izzudin - no komen about this guy..na tw cri sendri kay..dye seorang y sangat pelik..hmmm

husna- bijak,rajin n perfect la jugak...hik3...

fazim- dok shah alam sme ng aku.rumah dye dpn ntempat tusyen aku jep....bijak weh dak nih..jeles aku...

fatin aqila - ex samsgb..baik,huhu..2 jep kot..x tw la na tulis pe...

fini- dook sebelah aku,baik,bff nadra...2 jep kot..n dye cun,ctk..huhu

amira- baik,rajin(huhu),ex smaam,dok kt shah alam.hik3..aku la 2...

huda kam- baik,cerdik,ske tolong aku..thankz huda..sayang awak..hik3

fizi - sori,td nme ko tercicir,no komen..haha

ammar hafifi- nasyid skola-encem ke?boleh laa tp not my taste..huhu jgn mrh..

ni jep kot dak2 4 firdaus 2011..kelas pertama tuh..haha poyo jep...
t thunb depan aku turun kelas..5 naim..x pe laa..
y penting result kne gempak la en...
thankz korang,aq x kn luperkan kenangan kiter....
jgn luper kt aku..
k assalamualaikum...


churp2,ade yang tercicir lagi..2 orang mamat hot la ktekan en..cne aku leh terluper ek?
hik3...
ok2 y first fazrul shazly -huk3 aq ske nme dye,bukan orangnyer ok..tringt plak kt ex aku..hua3..x de la gurau jep...err,sori koi x brpe knal ng awak.just classmate je an kiter nih..hik3..
afiq speckie - hik3,dak samtish mesti knal ng dye..tp klu aku tnye dak smaam,mesti sorang pon x knal..hik3 mmg la en. ape ek dye nih?y aq tw dye nih pengawas, g skola pkai bju kuning...err bijak kot..an3?ye laa,da msuk kelas fir 2 da dikire pandai la 2....aku pon x tw npe rmai gurlz2 nih minat kt dye. aku rse dye sme je cm lki2 len..ade hidung,mulut,mata n what so ever...ntah la,not my taste kot..hik3 gurau jep....

konklusinya walaupon kiteorg x brpe rapat tp msih ade kenangan y manis tawar pahit untuk dikongsi..
k tata


Saturday, 26 November 2011

kasanova...ape tu?ye ke?

assalamualaikum..hai!!
waktu mra tulis nih,mra x le tdo,
skrg bru pkol 1 lbih,
bab lpas isya td mra tertdo n x solat isya lgi...
mra terjge kol 12 lbih..
trus solat isya+solat2 sunat y lain...
alhamdulillah ade hikmahnyer mra tertdo td....
..
n td mra tertbce post mber mra nih...
hik3..hrp2 dye x sdr y mra tgh tulis sal dye..huhu....
2k sspe y rse2 cam tw siapakah y dimaksudkan,
mra mnx sgt2 sila jgn kecoh2 n bgtaw empunya diri....
errr,bkn na buka aib dye tp juz na shre +thing y boleh diibuat pengajaran 2k kiter sumer....

ok2,tjuk kt atas kasanova en??
sthu mra la,bsenyer lki y casanova...
or bhse kl pggil playboy..yke?
yekot.....
k2 ni ade ayt2 playboy y terbaru y mra bce dri fb..
n tersangatlah gedix giler....
mjo la mra x terjadi mangsanya...
berdasarkan kajian y mra wat keatas mber2 kpd kwan mra nih..
kwan mra nih en mmg terkenal ng playboynyer kt skola dye.....
skola dye nun jaoh di selangor....skola koi kot..huhu...



ok2,antre aytnyer eh....

-you are so cute sayang
( bg aku,aku pon cute kot,nenek korang pon cute lgi en?so jgn terpedaya stkat dye ckp korang comel cute,baby face bab rmai la muker cam 2,adat ah en pompuan..mestilah cute..hu2.klu x cute pon,mesti ade daya tarikan y lain..btol x???)

-ye ke awk cintakan saya?buktikan bru saya boleh percaya..
(hmm,ayat nih klu diluahkan oleh kasanova y kureng imannyer,mungkin sahaja dia meminta mahkota wanita tersebut,klu x pon dye sje ckp g2 coz na wat wnta 2 teruja.bg wnta y da pnah terkena ng lki cam gni,mesti dye akn menolakny-exc pompuan 2 pon sme cm lki 2..nt de tips2 sal nih...tgk kt bwh eh..

3-pi know u meeant it,i really2 sorry sayang,maafkan abg yup.abg da lukekan hati sayang...
(actually ayt nih x de la slh mne pon,tp ayt nih sesuai digunakan 2k org y da kwin ok.nak bersayang abang,uwekk gelilah.adik korang kt umah 2 x nk plak korang bhsakan dri korang abg...klu lki ckp gni,juz write,'astaghfirullahalazim,apa y awk mraban nih?. )

4-abg da wt syg terasa,please forgive me syg,klu x ,hti abg x tenang.sayang,hukumlah abg..abg jnji x wt lgi!!abg cntekan syg sorg jep.
(huh ayt nih insyaallah bole wt wnta cair,seriusly. klu korang seriusly cntekan dye jugak,say to him'itz ok,don wori b epi kay,sayang da maafkan,tp abg jnji eh x wat lgi'...huhu ok x? tp klu guy 2 still wat wlpon dlu dye ckpk dye da tekad na berhenti merokok misalnyer. korang bersabar je la,bse la 2 lki en,tanam tebu di tepi gusi..hik3...tp ayt 2 tuk pompuan gedik cam aku..hik3 x de la gurau jep..gurau je ok!!!! tp korang jgn la perasan sgt y lki 2 really meant it,coz mybe waktu 2 mmg dye really meant it,but when korang clash ng dye,ayt 2 nothing da)c...haha

5-abg na kol sayang eh jap lgi,na dgr suara merdu sayang tu,please angkat yup sayang..
(he2,alah klu stkt suare merdu 2,bkn korang jep,rmai lgi.tp mungkin jugak suare korang 2 x de la merdu mne sbnarnyer tp boleh mnusuk ke jantung limpa paru2 'abg' korang 2. tp korang kne ingt,Allah melarang kita melembutkan suare di hadapan lelaki,ingat tuh!!!!!. lgipon ala dah fitrah seorang wanita dikurniakan suara y merdu a.ka sedap..ce bygkan kalo perempuan suare cam laki? kasar n garau..bukan ke korang jugak y takut n hairan???btol x?? korang jugak kne ingt,wnita adalah fitnah terbesar bagi kaum adam,so dont u ever do that ok.
klu na ckp,ckp ng serius wlpon korang syg that guy,tahan ok!!nt da kawin,korang na menyanyi depan guy 2 pon boleh,almaklumlah en guy 2 kabo suare korang merdu)....

6-i just want u to know tht,,pe pun abg wt.. I still luv u wif all my heart..n my love is just for u babygurl.. Mwaxhh!! syg b..
(ni 1 ag,x le blah woohhh....aduhai wanita2,nafsu anda ade 9 en?pastikan nfsu anda untuk si dia hnye 0.001% jep...jgn bg ruang utk dye mngambil nfsu anda exc da kawin ok,mls la plak na explain sal nih,korang pk la sendiri baik dan buruknyer.korang en da mumayyiz en?eheh
rsenyer sampai c2 je kot dulu...klu ade feed back bru aku sambung...pasnih ayt kasanova y baik punyer....


p/s: aku tahu senanyer nih baru ckit sal playboy nih lgpon aku nih perempuan,mne la tw sgt en(bak kte ore lki). huh2 na tw lbih lanjut mengenai lelaki, sila hubungi 999,dia sedia membantu anda. actually aku x de la meant kt casanova,juz gelaran jep.....lki2 y x dpggil kasanova itu(bg nor amira yusof),apabila dia menjalin sesuatu hubungan dengan seorang wanita 2,dye than nfsu dye,dye cuba untuk menjaga wanita tersebut dari kancah maksiat. perlu diingatkan bermesej utk perkara y lagha juga dikira zina,klu x silap la tp x tw gred brpe..n 1 ag,although dye da break ng pompuan 2,klu dye btol2 sayangkan pompuan 2,dye akn sggup tggu pompuan 2 blik 2k bersama(kawin),tp klu pompuan 2 cri y lain jugak,bersabarlah,memohonlah pada Allah semoga dibukakan pintu hati wanita tersebut utk menerima korang yup,kaum adam...sekian...


percintaan islamik???
-mnurut y aku baca dlm buku,percintaan islamik itu terjadi apabila kedua2 pihak menjaga cinta mereka dari noda,yakni tidak selalu bermesej,tidak keluar bersama melainkan y ketiga,saling menjaga dan menundukkan pandangan,menjaga tingkah laku dan banyak lagi,y mne psgn lain amat susah 2k tinggalkan. tp klu blom smpai msenyer,better korang pospone cinta 2,setia dengannnyer n y penting DOA BANYAK2 N SLALU...tp klu jodoh korang ng ore len,just accept it,mybe itu y the best 2k korang...2 je kot.....penat plak...


ttbe jdi pakar cinta plak,he2 ...
ni sje jep...rse cam na mnulis...
huhu.....
feedback diperlukan ok...
or i will back 2 give u feed....
k la 2 jep....jgn prejudis kt koi ok..n ni x de kaitan ng mra...klu ade pon,2 memori silam y ermmm ntah laa..hahha....2k kaum hawa,pleaseeeee jgn terlalu rapat ng mne2 guy ok!!!!anggp jep y lki nih sumer sme jep..2 y terbaik!!!!haha jahatnyer aku menghasut...
exc famili or husband laa.....
tp jge2 klu2 ade abg y kuat nfsunyer,silap2 kiter y jdi mngse....tke cre yupppp....
jgelah crown anda.....

Friday, 25 November 2011

telur rentung...

hai....
alkisah...
pg tdi abg aku beli la nasi lemak...
nasi dye byk giler...
da la nsi lemak 'sengal'... ade telur sejibik ...tp kecik...
aku nih da la bukan jenis ske mkn nsi kosong...
pas 2 ter pk la na rebus telur seekor..haha
pas rebus,aku terus la msuk bilik...
ntah cmne boleh terluper y aq ngah rebus telur n aq pon tertidur di katilku..haha
ttbe adik ku menjerit terpekik2 panggil aku...
kak mira,popcorn da msak!!!.
aku pon tersangatlah pelik,
biler mse plak aku beli popcorn nih?
selepas beberapa saat aku berfikir...
oh ye,bukan popcorn tp telur ayam pak pandir...
aku terus terjun ke dalam periuk tu...
perghhh,da rentung,..
ala,kempunan la aku na mkn telur rebus nih...
2 la spe soh tERtido...
na wt cmne en....
haha..las2 aq sedekahkan kt plastik oren a.k.a plastik sampah...
moralnyer disini,kiter kne fokus...
ok sumer,FOKUS!!.
OK ape lagi????
pergi beli majalah FOKUS spm....
thun depan na spm en??
dah2 g...
shuh2222

percaya x?aku pon x cye...but,percayalah....


assalamualaikum....
based on the pic kt atas 2 en...
huhu percaya x amira dpt nate nih??
haha cam x cye en..huhu ape la...
sje bosan2... nt da krje(huh jaoh nye pk),
boleh la bce blik kngn2 wktu zmn rmje ork?
sthu korang la en,aku nih bukanlah seorang y aktif...
sukan kt skolah hampeh..tata....
tp alhamdulillah ade la sorg hamba Allah 2 y ajk aq...
huh sykur la wlapon x dpt ape y diingini..
semua y berlaku ade hikmahnyer an....
trimas kt dak 2 y da ajr aq mcm2....
tq sgt2...
rsenyer x perlulah dinyatakan disni siapa gerangan orangnyer...
biarlah rahsia..huhu...
k 2 jep...
maju terus maju kehadapan...
semua orang boleh....
yeah

Thursday, 24 November 2011

part 2

make sure korang da bce post y sblum nih....
sambungan drpd part 1....

james nangis....
ttbe mary muncul...
hoho,tw pon ko takut aq tggalkan ko...
'eh2,biler mse awk ade kt c2?james tnye..
weh syang,aku dah lme kt cni,td ko y gtal nak jmpe aq 2 npe sengal???
ohh,james luper y dye na jmpe mary kt tasik 2..hua3...
lekaih la weih,hek alah mung nih ckit2 na ngis....
ape ko ingt biler ko ngis 2 aq terbukak hti na trimer ko??
mary pon nyanyi la lagu hot n cold ...
-u change ur mind like a girl changes cloth,yeah u pms,like a b****,i would know.....

ttbe james ngis lgi tesedu sedan....
dan james pon nyanyi lagu lain plak...
-ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
meski ku tunggu hingga ujung waktuku
dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya
dan ijinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejab saja

....

mary terharu mendengarnya dan membalasnya dengan lagu yang berbeza
-Mengapa menyinta
Andainya tak setia
Tak usahlah bercinta
Jika hanya berpura
Bila hati dah jemu
Mula berpaling tadah
Tak pernah difikirkan
Orang yang ditinggalkan
Tersiksa sayu pilu

......

james menggelengkan kepalanya beribu2 kali shingga terasa pening....
lalu dia menyanyikan lagu.....
-Sukarnya untukku ucapkan
Ku takut akan kehilangan mu
Akan ku buat segalanya
Untukmu kekasihku......

dan segalanya bersambung...nantikan part 3..iaitu episod terakhir kisah cinta mereka....
skian tq

kisah cinta....part 1

hai...
ttbe rse cam na bercerita plak....
bygkan eh...
ni ep1 ...
ade sorg gadis nih..nme dye mary...
dye nih not bad la..
ctk,bjk,pndiam n whatsoever...
then mber dye nih ske kt dye...
mber kacip dye...
n dye pon jnis y agk lurus so dye pon trimer la....
actually dye mmg da syg kt james tuh..
oh luper,nme lki 2 james..hehe...
n they be a love cup2 together getther...
mse mary skola men,fom 4..mary pindah...
dorg stil kontek but in diff way....
ble kt fb je bru dorg bertegur sapa...
x pnah mcj kt hp or whatsoever...
x tw la npe...
n 1 ari 2,mary da x nak da hbungan dye ng james cam g2...
dye rse cm useless..ape laa...
james pon tnye la en bakpe mu nih????
oloh,kawe kecek ng btino 2 kejop jo eh,2 pon nok mix ptuih!!batak giler ah...
mary sdih biler james ckp g2....
dye pon blas...everynight in my dream i see u i feel u,
but now i see another woman beside u,i feel veeerrriiii saddddd...uhuhuhu..
(jap2 ngah pk)......
james bengang,ok fine!!! we're break,putus,clash,desperate..hah ape lagi???amik k o...
..
..
..
sbulan kemudian,james tgh duduk2 kt tasik shah alam...
smbil nyanyi2,...
AM I SUPPOSE 2 LEAVE U NOW?
WHEN U LOOKING LIKE THAT??
I CANT BELIEVE WHAT I JUST AWAY
NOW I CANT TAKE IT BACK
I DON WANNA GET LOST
I DON WANNA LIVE MY LIVE WITHOUT U....

ahh,mary,please come back to meee n i will mary u...huhuhu...


james nangis...
dan
dan
dan
dan........


bersambung................................
tggu part 2

Tuesday, 22 November 2011

jalan2..

asssalamualaikum...hai,hari nih hari ke 3 mra g jalan2...
bukan slalu mra g jalan2,
biasanya full ng kelas tusyen...
penat,balik umah,tido,lyn tenet..2 je la...
next year x tw la kot2 mak mra kuarantinkan mra drpd jln2 nih..
ari ahad ari tuh p kenduri kawan mak kt selayang, pas tu jln2 kt ikea n giant..haha..
ari isnin g 1 utama n ikea again..erghh,sengal tol...
pling bengang kt 1 utama 2,
nothing i get...
da la nme kdai mrapu2..x pnah dgar pon...
tp x tw la klu2 mra y kolot sgt..haha...
mra jln2 ng sdre mra nih,
means kteorg berdua jep...
nsib baik la ingtn ok ag,ingt jln pulang...
rsenyer klu mra sorg2 kt c2,mnangis x berlagu la jwbnyer....
y lawaknyer,mse 2 mra ngah jln cri jln kuar ng sdre mra 2,
ttbe ade sorg lki nih tnye 'dik,panggung wayang kt mne??'..
mra jwbla 'aku pon x tahu,ade hati nak tnye aku'..
haha tp 2 sumer mra jwb dlm hti jep...
mra pon blas la 'err,kt dlm 1 utama nih la(jwpan plg sengal),kt bhgian atas kot''..mra terus berpaling..cehh...
ttbe dye pggil balik,'eh dik,boleh tlg tunjukkan x???'...abg 2 tnye..
alamak,abes la,dah la td aku kelentong dye,dye soh aku tnjukkan plak...
mra pon balas la'hah,ermm err masuk ikut sini' (bab mse 2 mra de kt luar bangunan 1u 2)...
las2 mra mnx mf la kt abg 2 y mra x tw pon senanyer kt mne pggung wyg 2..
tp x kan na ckp y mra pon x tw mra de kt mne sbnarnyer..
ok2 2 jep....konklusinyer korang kne la pretend kdg2 hahaha...

n hari nih..
mra n sdre2 mra y umurnya bawah 12 tahun seramai 7 orang termasuk adik2 mra...
g kt muzium negara n de pameran kapal karam...
x de la bez.jujurnyer mmg x bez pon..penat pon ade coz main kjar ng dak2 nih..isk3,ape nih mra?
pas 2 jalan kaki ckit dri muzium g planetrium ngre..
da pnah g dah senanyer...huhu...
penat....da la sebelum 2 jwb kuiz..pergh,kne tnye sorg2 uncle n auntie kt c2...
msuk je teater 2,mra tertido..haha..
sedar2 teater da abih...
haha...ape laa...

esok,p melaka plak...
ikut sdre...
mak mra kje..
cuti da tinggal ckit so x le la cuti en...
x pe la,nt mra cte sal kt mlaker...x tw la bez ke dop....
sori sy mrapu2...
nt da luper da kngan y mra cipta waktu umur 16 nih...
lgipon mra da x tulis kt diari dah skrg....
malas!!!
leceh plak 2,nt org len bce.. 2 jep..
sori k..salam...

SANTEEKEE - Realiti Insan



assalamualaikum...
penyanyi lagu nih bukanlah seorang y alim kot,
rambut pon alfro..haha
tp lgu nih serioooosly byk mksud y ingin disampaikan...
ce ah bce lirik dye btol2...
ttg 1 jnji y hrus digapai...
bez la lgu nih..
kt kem slalu ade..huhu...
(sje bosan)...dgr la eh

Syeikh Nuruddin al-Banjari - Bidaah - Antara Hasanah & Dhalalah 1/4




assalamualaikum...ape eh na tulis??
hah,based on this title en,klu korunk ragu2 sal bidah ni or whatsoever...
tgk la...mra cuma sampaikan pesan nabi...
ballighuni anni walau ayah..err,btol ke 2 arabic mra???
haha..2 jep..
slamat mnonton

Sunday, 20 November 2011

Alamak toyol 2011 full movie www.ohumedia.com

Kalo x tgk agi,tgk laa..huhu

legging oh legging....

hai...
aduh,hari nih g jalan2 je kjenyer..
muler2 g kenduri kt selayanh,pas 2 g ikea n las skli g giant beasar kt sek 13...
pergh,mra tgk rmai betol y x pkai suar...
mmg istighfar byk2 dlm hti...
mak2,akk2,adik2..msing2 msuk competion kaki spe plg ctk...
erghh x than...

oleh itu,mra de cipta 1 lagu khas utk si pemakai legging nih...
...dgar eh...
melodi diciplak dri lagu cinta dalam hati,ungu..pndai2 la ngejas yup...

mungkin engkau memang suka  pakai legging
memakainya tanpa rasa malu
tak mengapa bagimu,legging itu pun seluar dalam bagimu,bagimu shaja

telah lama kau simpan legging di almarimu
menunggu waktu untuk dipkainya
tak mengapa bagimu,aslkan legging boleh dipkai oleh mu,dpkai olehmu!!

korus *
ku ingin kau tahu,
legging itu ketat giler,x tertahan olehku
sampai kau pon ternoda apakan daya...
dan berharap legging itu dapat kau lupuskan selamanya!!!

dan aku harapkamu, tidak memakai legging
buat selama-lamanya utk pelihara kesucian untuk slamanya
dan biarkan ku jaga auratmu ini untuk didunia ini....

ulang korus*....

da tamat...
err,lgu nih ade mcj nye y tersendiri tp korg kne hytinyer btol2 lah...
nt jdi len plak....
actually td bru blk dri jln2 tmn sedare kt 1 utme,ala kt damansara 2...
mra nsihatkan klu korg sje na jln2 kt c2,x ya la k...
baik korg jln2 kt plaza alam sentral ke,
boleh jugak borong byk2 bab hrgenye murah tp lokal punyer laa...
alah,stkat bju cop international tp x mnutup aurat wat pe???
nothing laa...k la nt hfal la lirik nih n nyanyi kt mne2 wnita y pkai legging..huhu..
k 2 jep..salam

makan2 4 fir

assalamualaikum..ni pic waktu annual dinner..ni pon ciplak org punyer..haha..2 jep n kt bwh nih serba sedikit....haha...
nt mra citer sal annual nih..rse cam bez plak...
mne x nye,waktu nih la dak2 4 firdaus berkumpul..huhu

hai,waktu mra post n ih,da pagi2 buter kol 1..x le tdo...
ni je y sempat dirakam waktu dinner 2...
agak kucar kacir bab errr....
mse 2 ade org ngah pndg mra so agk kekok na wat something...
ni la hasilnyer...haha..x pe,juz a piece of memories

novel lagi!!

hai,ari tuh g library...
alang2 tuh pinjam la bbrpe novel..
sje...le la bce klu bosan2 2 an...
haha nt mra da bce la sumer buku karya andrea hirata...
actually dye nih y bgusnyer mra rse pnulisan dye lbih kpd berdikari n pnuh motivasi...like2..haha
n y contengan jalanan 2 karya HLOVET...
x pasti dye nih lki ke puan...
puan rsenyer...
byk da bku dye wat tp mra x brpe ske sgt...
tp sje je na try bce bku dye y nih...
nt mra bg feed back sal bku nih...klu bez,korang pon boleh la bce kt kdai buku..haha..k 2 jep...
slamat membaca

aku tak bodoh pt1/9



korang da tgk belum citer aku tak bodoh???
tgk laa!!!seriously bez!!
sedih pon ade...
n aku ske plakon2 dye,slambek badak jep...
tgk la eh...
mra tgk kt utube jep...
x ya susah2 na down load...wt menyemak file jep..haha

Saturday, 19 November 2011

wanita

assalamualaikum
tadi,mra ng fmili mra g tgk wyg kt bukit rje...
actually da lme giler x g c2...
bab bz la ktekan an...
mkin mlm mkin rmai org....
bse la tu an...
tp y x le blah nyer an,
mra jejak je kt tmpat cinema 2,
ttbe mra nmpak 2 batang kaki wne coklet..
pergh,x malu giler perempuan nih...
mse 2 mra tgk dri blkg jep...
skali mrA g la kt dpn puan nih 2k tgk muker dye,(mne la tw mber mra an),
perghhh,hamil rupernyer!!!!!!!!!!!
pakai legging,hamil plak....
rse berat na telan air liur...
na tgur mmg x de kekuatan langsung bab mse 2 mra pon pkai suar track bodo2 jep..haha
tp mra hrp sgt2 Allah bukak hati dorang 2k memperbetulkan ape y dorang da x betulkan...
actually mira taw rmai y wat g2,
tp mra nih jenis y x ske g tempat2 y rmai org,cthnye shoping complex....
slah 1 faktornye ni lah,
y mra cte tdi 2,
rse cm mruah wnita de kt kaki,
terpakse tgk kaum sejenis wat naked show kt tgh2 rmai org...
rse malu sgt2...
eiii,mmg dayus la lki dorg y biarkan istri dorg mcm 2...
n 1 ag,
ade ke patot kt tgh2 shoping complex tuh a.k.a depan kfc...
dorang wat promotion pakaian dalam wanita.
siap de tester ag....
y plg memalukan siap de model lgi tunjuk betapa seksinyer klu pkai pkaian dalam 2...
weh,mra ni wlpon slaku pengguna pkaian tersebut,
x snggup na tgk aksi x bermaruah tuh!!!!
erghhh,tension taw x tgk cam g2...
comfirm punyer la mesti ade mte2 y curi2 tgk kt model 2,
lgi2 lki2 la en,...y 2 mmg x le blah....
menambahkan dosa je ade la....
tapi,siapalah aku untuk menghalang nyer....
da la abg mra pon ade kt c2,
eiii,x patot2...
mne na sorok muker nih...
2 belom lgi kt dlm panggung wayang,
maksiat nyer kuh semangat...
err,mra nsihatkan klu korang desperate na tgk wyg..
tgk la ng fmili,klu boleh bawak 30 orang biar penuh ng sdre korunk jep...
klu na bwk awek or bf pon....
ingt2 la y ketiga sentiasa menantii untuk menghancurkan korang...
muler tgk wyg,juz sentuh2,pastu raba2 n seterusnyer...
pandai2la korang pk ok...
...
..
td mra bukak blog mra y 1 ag wt kli terakhir,
bab blog 2 la y byk bg knangan kt mira...
tp skrg ianya da x berguna lagi...
n tata to that blog..haha...
maaf utk si dia y mra kasihi....
mra de bce 1 ayt2 indah nih,
KETIKA KAMU MENYINTAI SESEORANG,JANGANLAH BERHARAP APA PUN SEBAGAI BALASAN. JIKA KAMU MEMIKIRKAN HAL TERSEBUT,MAKA KAMU BUKANLAH MENCINTAINYA TETAPI CUBA UNTUK MENGHARAP SESUATU PADANYA!!!!
err,biler pk2 blik,mmg x patot pon mra mengharap kt c dia...
lgipon mra bru 16 tahun..
msih muda,msih rmai lgi y mra blom jumper...
haha klu ade j odoh x kan lari kemana an??
tp mra slalu berdoa semoga dipertemukan dgn sesorang y baik dan boleh mnerima diri mra seadanya...
bab mra byk sgt klmahan y perlukan sokong seseorang...
rsenyer 2 je kot....sori byk plak corat coret....

p/s: mra tu singkatan bg mira...rse cm lbih mesra klu guner mra,bab klu guner aku ko,rse cm agk kasr...k 2 jep..salam

er

tata skul!!

akhirnyer berakhir juga sesi persekolahan tahun 2011...
rse cm x prcye plak..
rse cm bru je msuk skoola tuh..
tup2 da abeh skola,
result final exam pon da dpt...
errghh,tahun dpan aku kelas 5 naim...
kelas kedua,
padan muka ko mira,
2 la main2 lagi,dah turun kelas...
tp x pe la,kwn2 aku sumer da berhimpun kt c2...
x tw la cne thun dpn..
mesti kecoh 5 naim...
aduh,rse cm x prcye plak mira da besar rupenyer an,
da sweet 7teen da next year...
erghh,tuanya!!!!
na kembali kt fom 1..relax jep...
tp x pe la,hidup perlu diteruskan...
wlpon rmai y ckp 'eh,awk ni fom 2 eh??'....
1 statement y wtkan aku rse cm awet muder plak!!haha
mak aq pon skrg da ajar aku tuk mkn jamu...
nak x nk kne la mkn jugak...
jamu awet muder...
jamu nih bagus taw,lgi2 y original...
cuti skola nih da stat...
err,bersambung.....
de hal

Friday, 4 November 2011

Kisah Seorang Remaja *Yang Mencari Cintanya di Facebook* Pt.1


tgk la sampai habis...sedih la jugak

Kisah Seorang Remaja *Yang Mencari Cintanya di Facebook* Pt.2

Kisah Seorang Remaja *Yang Mencari Cintanya di Facebook* Pt.3

Kisah Seorang Remaja *Yang Mencari Cintanya di Facebook* Pt.4

Kisah Seorang Remaja *Yang Mencari Cintanya di Facebook* Pt.5

err,novel!!!

td aq p karangkraf mall..kt sek 15
besor weh,byk giler novel...
tp aku beli 2 jep..y de kt sblah nih...
y aq bkn untukmu 2 da lme da tp sje je na bli,nmpk cam sweet....
tp y my love-playgirl 2 bez giler!!!!
bab pnulisnyer k.dhuha!!!!
n spatutunyer novel nih thun depan bru ader kt psaran!!!!
x cye ce tgk kt tahun cetakan 2....
tp x tw la da ade jual ke blum kt luar...
tp y sure aku da kumpul sumer novel k.dhuha nih....
novel dye agak mahal...waktu fes2 rm20 jep,
lme2 rm26 plak.
mujo la ade diskaun 15%.jimat la jugak an...
hari 2 aku penah chat ng dye!!!!!
happy sangat.........
tp 22 novel nih x tw la biler mse aku boleh bce bb bz la ktekan....
haha 2 jep....

mengayam ketupat..only one

tgh search2 ttbe jmpe pic ni kt pic album sorang hmbe Allah 2...
klakar la waktu nih...
huhu ade laa...
geng aku y masuk..+fom 5 skali

renungan mata....

tentu anda pernah merenung mata seseorang bukan??
at least anda merenung mata anda!!
ok2...
biasanya kita cenderung untuk merenung mata orang yang kita cintai..
contohnya isteri,suami,mak,ayah,adik(baby mate cute) ,gadis2 cun dan jejaka cute(mmg cute sgt)..
mte mempunyai aura y tersendiri
seperti y dmaklumi,urat mte berhubung kait ng otak,
jadi jika kita merenung mata seseorang,
bermakna kita sedang menganalisis tentang dirinya...
dan dari mata juga
boleh timbul prsaan sayang cinta n whatsoever la
dari kerana mata juga
kita dapat mengetahui sama ada seseorang itu menipu atau tidak????
adakah anda tahu bagaimana untuk mengetahui seseorang itu menipu or not based on their eyes??
hah kalo na taw sila tnye sendiri kt misz violetcupcakespecial ni yup...
kerana ia sangat sulit....sulit sangarrrttttt....uhh
renungan mata juga bermulanya nafsu mula bertapa,
jgan sesekali merenung mata org y bkn mahram anda,
khuatir ade titik hitam dihati y bercambah
konklusinya,tundukkanlah pandangan anda baik lelaki mahupun wanita...
ada hadis nabi n ayat alQuran mengenainya tp x ingt plak..
rsenye kt dlm surah annur ade kot..ce la tgk...
2 je...

kenapa lelaki jarang batuk(bab de kahak)

menurut pemerhatian seorang pemerhati dari kombola,
lelaki cenderung utk meluahkan ape shje y kurang enak y tersekat di keronngkongnye
kajian menunjukkan nisbah lelaki n wnita y ske meludah ialah 1:5.
hal ini demikian kerana lelaki mmg ermmm ntah la....
tp dsbbkn hal itu,golongan adam ini sukar untuk batuk saje2,
..
n dbndgkn dgn prempuan y lebih mnnjge adap dan sopan di tempat umum,
mereka x kan sesekali meludah di kawasan ramai orang terutamanya ketika kuar ng bf,
klu ng suami 2 mybe la kot,haha..
psst,tkut nt bf cop y kte nih pngotor la ktekan an,pdhal 2x5 jep korang...
hmm,2 je...laporan disediakan oleh misz violetcupcakespecial..

wedges sedap!!!!

hye...
hari ni na share cre wt wedges y pling simple tomato....
nme resepi kiter hari ni wed n ges yumyy hua3!!
bahan2 y dprlukan :
-ubi kentang
-air
-minyak masak
-secubit garam
-aji shio(black pepper)
2 je kot

muler2 kupas kentang 2
kalo fes time,wat 2 bji je dulu
pas2 rebus,ltk garam secubit
err,kalo na empuk mcm kt kfc 2,
rebus lama2 biar dye lembut
plg lme stgh jam(bergantung kpd tekanan gas y korg brikan kt periuk 2)

da siap rebus,toskan kentang tdi,
(kalo x lembut nt korang x rse nikmatnyer)lalala
potong cam bentuk epal
or whatever shape..
amik aji shio 2 taburkan kt kentang y da dipotong comel loteh
ske hati la nak taruk byk mne..,ltk la garam setengah cubit(nt drah tggi)
then goreng smpai kekuningan....
da siap!!!
err 2 je y y mmpu sy shre...
dulu ske mkn je tp x terpk pon na wat sndiri..haha
tp an,kalo tgk omputih wat,dorg x buang kulit 2...
x rebus plak 2....
hmmm ntah la
k la 2 jep

Thursday, 3 November 2011

Episod dari Tazkirat Al-Auliya

“Orang yang cinta Allah itu hilang, dalam melihat Allah hingga lenyap dirinya, dan dia tidak boleh membezakan yang mana penderitaan dan yang mana kesenangan.”

Diambil dari buku yang ditulis oleh Farid Al-Din Attar

Hasan Dari Basrah

Hasan bin Abil Hassan Al-Basri lahir di kota Madinah pada tahun 21H/642M. Ia adalah putera dari seorang hamba yang ditangkap di Maisan, kemudian menjadi penolong kepada pembantu Nabi Muhammad, Zaid bin Tsabit. Kerana dibesarkan di Basrah ia selalu bertemu dengan ramai sahabat Nabi, antara lain – yang dikatakan orang – dengan tujuh puluh sahabat yang turut dalam Perang Badar. Hasan menjadi tokoh antara tokoh-tokoh yang paling terkemuka pada zamannya, dan ia termashyur kerana kesolehannya yang teguh, dan secara terbuka ia membenci sikap kalangan atasan yang suka berfoya-foya. Sementara pembesar-pembesar dari kalangan Muktazilah memandang Hasan sebagai pendiri gerakan mereka (‘Amr bin ‘Ubaid dan Hagiografi sufi, ia dimuliakan sebagai salah seorang di antara tokoh-tokoh suci yang terbesar pada masa awal sejarah Islam. Hasan meninggal dunia di kota Basrah pada tahun 110H/728M. Banyak ceramahnya – memang ia adalah seorang penceramah yang hebat – dan ucapan-ucapannya diambil oleh penulis-penulis bangsa Arab dan banyak surat-suratnya yang masih dapat kita saksikan hingga sekarang.

Hasan dari Basrah bertaubat

Pada mulanya Hasan dari Basrah adalah seorang penjual batu permata, kerana itu ia digelar sebagai Hasan si pedagang mutiara. Hasan mempunyai hubungan perdagangan dengan Bizantium, kerana itu ia berhubung rapat dengan para jeneral dan menteri Kaisar. Dalam satu peristiwa ketika pergi ke Bizantium, Hasan mengunjungi perdana menteri dan berbincang beberapa saat.

“Jika engkau suka, kita akan pergi kesuatu tempat,” menteri itu mengajak Hasan.

“Terpulang kepadamu,” jawab Hasan. “ke mana pun aku menurut saja.”

“Menteri itu memerintahkan agar disediakan seekor kuda untuk Hasan. Menteri naik ke belakang kudanya, Hasan pun melakukan hal yang serupa, setelah itu mereka berangkat menuju padang pasir. Sesampainya di tempat yang dituju, Hasan melihat sebuah khemah yang dibuat dari brokat Bizantium, diikat dengan tali sutera dan dipancang dengan tiang emas di atas tanah. Hasan berdiri jauh darinya.

Tidak berapa lama kemudian muncul sepasukan tentera yang cukup dengan kelengkapan perang. Mereka lalu mengelilingi khemah itu, mengucapkan beberapa patah perkataan kemudian pergi. Setelah itu, muncul pula ahli falsafah dan cerdik pandai yang hampir empat ratus orang jumlahnya. Mereka mengelilingi khemah itu dan mengucapkan beberapa patah perkataan kemudian meninggalkannya. Hasan merasa sangat hairan menyaksikan kejadian-kejadian itu dan bertanya kepada diri sendiri, apakah ertinya semuanya itu?

Hasan bertanya kepada perdana menteri. Menteri itu menjawab bahawa dahulu Kaisar mempunyai seorang putera yang tampan mengusai berbagai cabang ilmu pengetahuan dan tidak seorang pun dapat menandinginya. Kaisar sangat sayang kepada puteranya itu. Tanpa diduga-duga, puteranya jatuh sakit. Semua tabib walau bagaimana mahir sekalipun tidak mampu menyembuhkan penyakitnya di bawah khemah tersebut. Setiap tahun orang ramai datang menziarahi kuburnya.

Sepasukan tentera yang mula-mula mengelilingi khemah tersebut berkata: “wahai putera mahkota, seandainya malapetaka yang menimpa dirimu itu terjadi di medan pertempuran, kami semua akan mengorbankan jiwa raga kami untuk menyelamatkanmu. Tetapi malapetaka yang menimpamu itu datang dari Dia yang tidak sanggup kami perangi dan tidak dapat kami tentang.” Setelah itu mereka pun berlalu dari tempat itu.

Kemudian tibalah giliran ahli falsafah dan cerdik pandai. Mereka berkata: “Malapetaka yang menimpa dirimu ini datang dari Dia yang tidak dapat kami lawan dengan ilmu pengetahuan , falsafah dan dengan tipu muslihat. Kerana semua falsafah di atas muka bumi ini tidak berdaya menghadapi-Nya dan semua cerdik pandai hanya seperti orang-orang dungu di hadapan-Nya. Jika tidak sedemikian halnya, kami akan berusaha mengajukan dalil-dalil yang tidak dapat dibantah oleh sesiapa pun di alam semesta ini.” Setelah berucap demikian para falsafah dan cerdik pandai itu pun berlalu dari tempat tersebut.

Selanjutnya orang-orang tua yang mulia tampil seraya berkata: “Wahai putera mahkota, seandainya malapetaka yang menimpa dirimu ini dapat dicegah oleh campurtangan orang-orang tua, nescaya kami telah mencegahnya dengan doa-doa kami yang rendah hati ini, maka pastilah kami tidak akan meninggalkan engkau seorang diri di tempat ini. Tetapi malapetaka yang ditimpakan kepadamu datang dari Dia yang sedikit pun tidak dapat dicegah oleh campurtangan manusia-manusia yang lemah.” Setelah kata-kata ini mereka ucapkan mereka pun berlalu.

Kemudian wanita-wanita cantik dengan bekas-bekas berisi emas dan batu permata datang menghampiri, mengelilingi khemah itu dan berkata: “Wahai putera Kaisar, seandainya malapetaka yang menimpa dirimu ini boleh ditebus dengan kekayaan dan kecantikan, nescaya kami merelakan diri dan harta kekayaan kami yang banyak ini untuk menebusmu dan tidak kami tinggalkan engkau di tempat ini. Namun malapetaka ini ditimpakan oleh Dia yang tidak dapat dipengaruhi oleh harta kekayaan dan kecantikan.” Setelah kata-kata ini mereka ucapkan, mereka pun meninggalkan tempat itu.

Akhir sekali Kaisar beserta perdana menterinya tampil, masuk ke dalam khemah itu dan berkata: “Wahai biji mata dan pelita hati ayahanda! Apakah yang dapat dilakukan oleh ayahanda ini? Ayahanda telah mendatangkan sepasukan tentera perkasa, para ahli falsafah dan cerdik pandai, para penasihat, wanita-wanita yang cantik jelita, harta benda dan berbagai-bagai barang berharga. Dan ayahanda sendiri pun telah datang. Jika semua ini ada faedahnya, maka ayahanda pasti melakukan segala sesuatu yang dapat ayahanda lakukan. Tapi malapetaka ini telah ditimpakan kepadamu oleh Dia yang tidak dapat dilawan oleh ayahanda beserta benda, pasukan, pengawal, harta benda dan barang-barang berharga ini. Semoga engkau mendapat kesejahteraan, selamat tinggal sampai tahun yang akan datang.” Kata-kata ini diucapkan oleh Kaisar kemudian ia berlalu dari tempat itu.

Cerita menteri ini sangat memberi kesan di hati Hasan. Ia tidak dapat melawan dorongan hatinya. Dengan segera ia bersiap-siap untuk kembali ke negerinya. Sesampai di kota Basrah ia bersumpah tidak akan tertawa lagi di atas dunia ini sebelum mengetahui dengan pasti bagaimana nasib yang akan dihadapinya nanti. Ia melakukan segala macam kebaktian dan disiplin diri yang tidak dapat ditandingi oleh sesiapa pun pada masa hidupnya.

Hasan dari Basrah dan Abu Amr

Pada suatu hari, ketika Abu Amr seorang ahli tafsir terkemuka sedang mengajar al-Quran, tidak disangka-sangka datang seorang pemuda tampan turut serta mendengarnya. Abu Amr terpesona memandang pemuda itu dan secara mendadak lupa akan setiap perkataan dan huruf dalam al-Quran. Ia sangat menyesal dan gelisah kerana perbuatannya itu. Dalam keadaan seperti ini ia pergi menemui Hasan dari Basrah untuk mengadukan kegelisahan hatinya.

“Guru,” Abu Amr berkata sambil menangis dengan sedih. “Begitulah kejadiannya. Setiap perkataan dan huruf al-Quran telah hilang dari ingatanku.”

Hasan begitu terharu mendengar penjelasan Abu Amr.

“Sekarang adalah musim haji.” Hasan berkata kepadanya. “Pergilah ke tanah suci dan tunaikanlah ibadah haji. Sesudah itu pergilah ke Masjid Khaid. Di sana engkau akan bertemu dengan seorang tua. Jangan engkau terus menegurnya tetapi tunggulah sehingga keasyikannya beribadah selesai. Setelah itu barulah engkau minta kepadanya agar ia mahu mendoakanmu.”

Abu Amr menurut nasihat Hasan. Di satu sudut ruangan Masjid Khaif, Abu Amr melihat seorang tua yang patut dimuliakan dan beberapa orang duduk mengelilinginya. Beberapa saat kemudian masuklah seorang lelaki yang berpakaian putih bersih. Orang-orang itu memberi jalan kepadanya, mengucapkan salam dan setelah itu mereka pun berbincang dengannya. Ketika waktu solat telah tiba, lelaki tersebut meminta diri untuk meninggalkan tempat itu. Tidak berapa lama kemudian yang lainnya pun pergi sehingga tinggal di tempat itu hanyalah orang tua tadi.

Abu Amr menghampirinya dan mengucapkan salam.

“Dengan nama Allah, tolonglah diriku ini.” Abu Amr berkata sambil menangis. Kemudian ia menerangkan masalah yang dihadapinya. Orang tua itu sangat bersimpati mendengar pengaduan Abu Amr tersebut lau mengangkat kepalanya dan berdoa. Abu Amr berkata, “Semua perkataan dan huruf al-Quran telah dapat kuingat kembali. Lantas aku bersujud di depannya kerana begitu bersyukur.”

“Siapakah yang menyuruhmu untuk bertemu denganku?” Orang tua itu bertanya kepada Abu Amr.

“Hasan dari Basrah,” jawab Abu Amr.

“Jika seseorang telah mempunyai imam seperti Hasan, mengapa ia memerlukan imam yang lain? Tapi baiklah, Hasan telah menunjukkan siapa diriku ini dan kini kutunjukkan siapakah dia sebenarnya. Ia telah membuka selubung diriku dan kini kubuka pula selubung dirinya.” Kemudian orang tua itu berkata lagi, “Lelaki yang berjubah putih tadi, yang datang ke sini setelah waktu solat Asar dan yang terlebih dahulu meninggalkan tempat ini serta dihormati oleh orang-orang lain tadi, adalah Hasan. Setiap hari setelah melakukan solat Asar di Basrah ia datang ke sini, berbincang-bincang bersamaku dan kembali semula ke Basrah untuk solat Maghrib. Jika seseorang telah mempunyai imam seperti Hasan, mengapa is masih perlu memohonkan doa dariku ini?”

Hasan dari Basrah dan Penyembah Api

Hasan mempunyai jiran bernama Simeon, seorang penyembah api. Suatu hari, Simeon jatuh sakit dan ajalnya hampir tiba. Sahabat-sahabat meminta agar Hasan sudi mengunjunginya. Akhirnya Hasan pun mendapatkan Simeon yang terbaring di tempat tidurnya dan badannya telah hitam disebabkan api dan asap.

“Takutlah kamu kepada Allah,” Hasan menasihatkan. “Engkau telah mensia-siakan seluruh usiamu di tengah-tengah api dan asap.”

“Ada tiga perkara yang telah menghalangku untuk menjadi seorang muslim. Pertama adalah kenyataan walaupun kamu semua membenci dunia tapi siang dan malam mengejar harta kekayaan. Kedua, kamu semua mengatakan bahawa mati adalah suatu kenyataan yang harus dihadapi namun tidak bersedia untuk menghadapinya. Ketiga, kamu semua mengatakan bahawa wajah Allah akan dilihat, namun hingga saat ini masih melakukan segala yang tidak diredhai-Nya,” jawab Simeon penyembah api.

“Inilah ucapan dari manusia-manusia yang sungguh-sungguh mengetahui. Jika setiap muslim berbuat begitu, apakah yang sepatutnya engkau katakan? Mereka mengakui keesaan Allah sedangkan engkau menyembah api selama tujuh puluh tahun, dan aku tidak pernah berbuat seperti itu. Jika kita sama-sama terseret ke neraka, api neraka akan membakar dirimu dan diriku. Tetapi jika diizinkan Allah, api tidak akan berani menghanguskan walau sehelai rambut pada tubuhku. Ini disebabkan api diciptakan Allah dan segala ciptaan-Nya tunduk kepada perintah-Nya. Walaupun engkau menyembah api selama tujuh puluh tahun, marilah kita bersama-sama menaruh tangan kita ke dalam api agar engkau dapat menyaksikan sendiri betapa api itu sesungguhnya tidak berdaya dan betapa Allah itu Maha Kuasa,” jawab Hasan.

Setelah berkata demikian Hasan memasukkan tangannya ke dalam api. Namun sedikit pun tidak cedera atau terbakar. Melihatkan hal itu Simeon merasa hairan. Suatu ilmu telah diketahuinya.

“Selama tujuh puluh tahun aku telah menyembah api, kini hanya dengan satu atau dua helaan nafas saja yang tinggal, apakah yang harus kulakukan?” Simeon mengeluh.

“Jadilah seorang muslim,” jawab Hasan.

“Jika engkau memberiku jaminan bahawa Allah tidak akan menghukum diriku, barulah aku menjadi muslim. Tanpa jaminan itu aku tidak mahu memeluk agama Islam,” kata Simeon.

Hasan segera membuat satu surat jaminan.

Ramai orang-orang yang jujur di kota Basrah memberikan kesaksian mereka di atas surat jaminan tersebut. Simeon menitiskan air mata dan menyatakan dirinya sebagai seorang muslim. Kepada Hasan ia berwasiat, “Setelah aku mati, mandikanlah aku dengan tanganmu sendiri, kuburkanlah aku dan selitkan surat jaminan ini di tanganku. Surat ini akan menjadi bukti bahawa aku adalah seorang muslim.”

Setelah berwasiat demikian, ia mengucapkan dua kalimah syahadat dan menghembuskan nafasnya yang terakhir. Mereka memandikan mayat Simeon, mensolatkannya dan menguburkannya dengan surat jaminan di tangannya. Di malam harinya Hasan berbaring sambil merenungi apa yang telah dilakukannya itu. “Bagaimana aku dapat menolong seseorang yang sedang tenggelam sedang aku sendiri dalam keadaan yang serupa. Aku sendiri tidak dapat menentukan nasibku, tetapi mengapa aku berani memastikan apa yang akan dilakukan oleh Allah?”

Dalam keadaan memikirkan hal itu, Hasan terlena. Ia bermimpi bertemu Simeon, wajah Simeon cerah dan bercahaya seperti sebuah pelita; di kepalanya ada mahkota. Ia memakai sebuah jubah yang indah dan sedang berjalan-jalan di taman syurga.

“Bagaimana keadaanmu Simeon?” tanya Hasan kepadanya.

“Mengapa engkau bertanya padahal kau menyaksikan sendiri? Allah Yang Maha Besar dengan kemurahan-Nya telah menghampirkan diriku kepada-Nya dan telah memperlihatkan wajah-Nya kepadaku. Pemberian yang dilimpahkan-Nya kepadaku melebihi segala-galanya. Engkau telah memberiku surat jaminan, terimalah kembali surat jaminan ini kerana aku tidak memerlukannya lagi,” jawab Simeon.

Ketika Hasan terbangun ia mendapati surat jaminan itu telah berada di tangannya. Hasan berseru; “Ya Allah, aku menyedari bahawa segala sesuatu yang Engkau lakukan adalah tanpa sebab kecuali kerana kemurahan-Mu semata. Siapakah yang akan tersesat di pintu-Mu? Engkau telah mengizinkan seseorang yang telah menyembah api selama tujuh puluh tahun lamanya menghampiri-Mu, semata-mata kerana sebuah ucapan. Betapa Engkau akan menolak seseorang yang telah beriman selama tujuh puluh tahun?”

Diambil dari buku yang ditulis oleh Farid Al-Din Attar

Rabi’ah Al-Adawiyah

Rabi’ah binti Ismail a-Adawiyah, berasal dari keluarga miskin. Dari kecil ia tinggal di Basrah. Di kota ini namanya sangat terkenal sebagai seorang wanita solehah dan sebagai penceramah. Dia sangat dihormati oleh orang-orang soleh semasanya. Tarikh kematiannya terdapat berbagai pendapat: tahun 135H/752M atau tahun 185H/801M.

Rabi’ah al-Adawiyah yang seumur hidupnya tidak pernah berkahwin dianggap mendapat pahala yang besar dalam memperkenalkan cinta Allah ke dalam mistisme Islam. Orang-orang mengatakan bahawa ia dikuburkan berhampiran kota Jerussalem.

Rabi’ah lahir dan masa kanak-kanaknya

Jika engkau bertanya: “Mengapa engkau menyamakan Rabi’ah dengan kaum lelaki?” Maka jawabku adalah bahawa Nabi sendiri pernah berkata: “Sesungguhnya Allah tidak memandang rupa kamu: dan yang menjadi masalah bukanlah bentuk, tetapi niat seperti yang dikatakan Nabi, “Manusia-manusia akan dimuliakan sesuai dengan niat di dalam hati mereka.” Selanjutnya, apabila kita boleh menerima dua pertiga ajaran agama dari Aisyah, maka sudah tentu kita boleh pula menerima petunjuk-petunjuk agama dari pelayan peribadinya itu. Apabila seorang perempuan berubah menjadi “seorang lelaki” pada jalan Allah, maka ia adalah sama dengan kaum lelaki dan kita tidak dapat menyebutnya sebagai seorang perempuan lagi.

Pada malam Rabi’ah dilahirkan ke dunia, tidak ada sesuatu barang berharga yang berada di dalam rumah orang tuanya, kerana ayahnya adalah seorang yang sangat miskin. Ayahnya tidak mempunyai minyak barang setitis pun untuk membersihkan pusat puterinya itu. Mereka tidak mempunyai lampu dan tidak mempunyai kain untuk menyelimuti Rabi’ah. Ayahnya telah memperoleh tiga orang puteri dan Rabi’ah adalah puterinya yang keempat. Itulah sebabnya mengapa ia dinamakan Rabi’ah.

“Pergilah kepada jiran kita dan mintalah sedikit minyak untuk menyalakan lampu,” isterinya berkata.

Tetapi si suami telah bersumpah bahawa ia tidak akan meminta sesuatu jua pun dari manusia lain. Maka ia berpura-pura menyentuhkan tangannya ke pintu rumah tetangga tersebut lalu kembali ke rumahnya.

“Mereka tidak mahu membukakan pintu,” ia memberitahu kepada isterinya apabila sesampainya di rumah.

Isterinya yang malang menangis sedih. Dlam keadaan yang serba menyedihkan itu si suami hanya dapat menundukkan kepala ke atas lutut dan terlena. Di dalam tidurnya ia bermimpi melihat Nabi.

Nabi memujuknya: “Jangan engkau bersedih, kerana bayi perempuan yang baru dilahirkan itu adalah ratu wanita dan akan menjadi penengah bagi 70 ribu orang di antara kaumku.” Kemudian Nabi meneruskan: “Esok, pergilah engkau menemui ‘Isa az-Zadan, Gabenor Basrah. Di atas sehelai kertas, tuliskan kata-kata seperti ini: “Setiap malam engkau mengirimkan selawat seratus kali kepadaku, dan setiap malam Jumaat empat ratus kali. Semalam adalah malam Jumaat tetapi engkau lupa melakukannya. Sebagai penebus kelalaianmu itu berikanlah kepada orang ini empat ratus dinar yang telah engkau dapati secara halal.”

Ketika terjaga dari tidurnya, ayah Rabi’ah menangis. Ia pun bangun dan menulis seperti yang telah dipesankan oleh Nabi kepadanya dan mengirimkannya kepada gabenor melalui pengurus rumahtangga di istana.

“Berikanlah dua ribu dinar kepada orang miskin,” gabenor memberikan perintah setelah membaca surat tersebut. “Sebagai tanda syukur kerana Nabi masih ingat kepadaku. Kemudian berikan empat ratus dinar kepada syeikh itu dan katakan padanya: “Aku harap engkau datang kepadaku sehingga aku dapat melihat wajahmu. Namun tidaklah elok bagi seorang seperti kamu untuk datang menghadapku. Lebih baik seandainya akulah yang datang kepadamu. Walaupun demikian, demi Allah, aku bermohon kepadamu, apapun yang engkau perlukan katakanlah kepadaku.”

Ayah Rabi’ah menerima wang emas tersebut dan membeli keperluannya.

Ketika Rabi’ah semakin membesar, sedang ayah bondanya telah meninggal dunia, bencana kelaparan melanda kota Basrah, dan ia terpisah dari kakak-kakak perempuannya. Suatu hari ketika Rabi’ah keluar rumah, seorang penjahat menangkapnya kemudian menjualnya dengan harga enam dirham. Orang yang membeli dirinya menyuruh Rabi’ah mengerjakan pekerjaan-pekerjaan yang berat.

Pada suatu hari ketika berjalan-jalan, seorang yang tidak dikenali datang menghampirinya. Rabi’ah melarikan diri, tiba-tiba ia terjatuh tergelincir sehingga tangannya terkehel.

Rabi’ah menangis sambil menghantuk-hantukkan kepalanya ke tanah: “Ya Allah, aku adalah seorang asing di negeri ini, tidak mempunyai ayah bonda, seorang tawanan yang tidak berdaya, sedang tanganku cedera. Namun semua itu tidak membuatku bersedih hati. Satu-satunya yang kuharapkan adalah dapat memenuhi kehendak-Mu dan mengetahui apakah Engkau berkenan atau tidak.”

“Rabi’ah, janganlah engkau berduka,” sebuah suara berkata kepadanya. “Di kemudian hari nanti engkau akan dimuliakan sehingga malaikat-malaikat iri kepadamu.”

Rabi’ah kembali ke rumah tuannya. Di siang hari ia terus berpuasa dan mengabdikan diri kepada Allah, sedang di malam hari ia berdoa kepada Allah sambil terus berdiri sepanjang malam.

Pada suatu malam tuannya terjaga dari tidur, apabila dia lalu di tepi tingkap dan terlihat olehnya Rabi’ah sedang bersujud dan berdoa kepada Allah.

“Ya Allah, Engkau tahu bahawa hasrat hatiku adalah untuk dapat memenuhi perintah-Mu dan mengabdikan diri kepada-Mu. Jika aku tidah mengubah nasib diriku ini, nescaya aku tidak akan beristirehat barang sebentar pun dari mengabdikan diri kepada-Mu. Tetapi Engkau telah menyerahkan diriku ke bawah kekuasaan seorang hamba-Mu.” Demikianlah kata-kata yang diucapkan Rabi’ah di dalam doanya itu.

Dengan mata kepalanya sendiri majikannya menyaksikan betapa sebuah lampu tergantung tanpa tali di atas kepala Rabi’ah sedang cahayanya menerangi seluruh rumah. Menyaksikan peritiwa ini, ia merasa takut. Ia lalu pergi ke bilik tidurnya dan duduk termenung sehingga subuh. Ketika hari telah terang ia memanggil Rabi’ah, bersikap lembut kepadanya kemudian membebaskannya.

“Izinkanlah aku pergi,” Rabi’ah berkata.

Tuannya membebaskannya. Rabi’ah lalu meninggalkan rumah tuannya menuju ke padang pasir untuk mengadakan perjalanan menuju ke sebuah pertapaan untuknya mengabdikan diri kepada Allah.

Kemudian ia berniat untuk menunaikan ibadah haji. Maka ia pun berangkat menempuh padang pasir kembali. Barang-barang miliknya diletak di atas punggung keldai. Tetapi apabila sampai di tengah-tengah padang pasir, keldai itu mati.

“Biarlah kami yang membawa barang-barangmu.” Lelaki-lelaki di dalam rombongan itu menawarkan jasa mereka.

“Tidak! Teruskanlah perjalanan kalian,” jawab Rabi’ah. “Bukan tujuanku untuk menjadi beban kalian.”

Rombongan itu meneruskan perjalanan dan meninggalkan Rabi’ah seorang diri.

“Ya Allah,” Rabi’ah berseru sambil menengadahkan kepala. “Demikiankah caranya raja-raja memperlakukan seorang wanita yang tidak berdaya di tempat yang masih asing baginya? Engkau telah memanggilku ke rumah-Mu, tetapi di tengah perjalanan engkau membunuh keldaiku dan meninggalkanku sebatang kara di tengah padang pasir ini.”

Belum lagi Rabi’ah selesai dengan kata-katanya ini, tanpa diduga-duga keldai itu terus berdiri. Rabi’ah meletakkan barang-barangnya ke atas punggung binatang itu dan meneruskan perjalanannya. (Tokoh yang meriwayatkan kisah ini mengatakan bahawa tidak berapa lama setelah peristiwa itu, ia melihat keldai kecil tersebut sedang dijual di pasar.)

Beberapa hari lamanya Rabi’ah meneruskan perjalanannya menempuh padang pasir, sebelum ia berhenti, ia berseru kepada Allah: “Ya Allah, aku sudah letih. Ke arah manakah yang harus kutuju? Aku ini hanyalah segumpal tanah sedangkan rumah-mu dibuat dari batu. Ya Allah, aku bermohon kepada-Mu, tunjukkanlah diri-Mu.”

Allah berkata ke dalam sanubari Rabi’ah: “Rabi’ah, engkau sedang berada di atas sumber kehidupan lapan belas ribu dunia. Tidakkah engkau ingat betapa Musa telah bermohon untuk melihat wajah-Ku dan gunung-gunung terpecah-pecah menjadi empat puluh keping. Kerana itu merasa cukuplah engkau dengan nama-Ku sahaja!”

Rabi’ah dengan pencuri

Pada suatu malam ketika Rabi’ah sedang solat di sebuah pertapaan, ia merasa sangat letih sehingga ia jatuh tertidur. Sedemikian nyenyak tidurnya sehingga ketika matanya berdarah tertusuk alang-alang dari tikar yang ditidurnya, ia sama sekali tidak menyedarinya.

Seorang pencuri masuk menyelinap ke dalam pertapaan itu dan mengambil cadar Rabi’ah. Ketika hendak keluar dari tempat itu didapatinya bahawa jalan keluar telah tertutup. Dilepaskannya cadar itu dan ditinggalkannya tempat itu dan ternyata jalan keluar telah terbuka kembali. Cadar Rabi’ah diambilnya lagi, tetapi jalan jalan keluar tertutup kembali. Sekali lagi dilepaskannya cadar itu. Tujuh kali perbuatan seperti itu diulanginya. Kemudian terdengarlah oleh sebuah suara dari sudut pertapaan itu.

“Hai manusia, tiada gunanya engkau mencuba-cuba. Sudah bertahun-tahun Rabi’ah mengabdikan kepada Kami. Syaitan sendiri tidak berani datang menghampirinya. Jadi betapakah seorang pencuri memiliki keberanian hendak mencuri cadarnya? Pergilah dari sini hai manusia jahanam! Tiada gunanya engkau mencuba-cuba lagi. Jika seorang sahabat sedang tertidur maka Sang Sahabat bangun dan menjaganya.”

Rabi’ah dengan roti untuk tetamu

Dua orang pemuka agama datang mengunjungi Rabi’ah dan keduanya merasa lapar. “Mudah-mudahan Rabi’ah akan memberikan makanan kepada kita,” mereka berkata. “Makanan yang diberikan oleh Rabi’ah pasti diperolehi secara halal.”

Ketika mereka duduk, di depan mereka telah terhampar safrah dan di atasnya ada dua potong roti. Melihat hal itu mereka sangat gembira. Tetapi di saat itu pula seorang pengemis datang dan Rabi’ah memberikan kedua potong roti itu kepadanya. Kedua pemuka agama itu sangat kecewa, namun mereka tidak berkata apa-apa. Tidak berapa lama kemudian masuklah seorang pelayan wanita membawakan beberapa buah roti yang masih panas.

“Majikanku telah menyuruhku menghantarkan roti-roti ini kepadamu,” pelayan itu menjelaskan.

Rabi’ah mengira-ngira roti tersebut. Semua berjumlah lapan belas potong.

“Mungkin roti-roti ini bukan untukku,” Rabi’ah berkata.

Pelayan itu berusaha meyakinkan Rabi’ah namun sia-sia saja. Akhirnya roti-roti itu dibawanya kembali. Sebenarnya apa yang telah terjadi adalah bahawa pelayan itu telah mengambil dua potong untuk dirinya sendiri. Ia meminta dua potong lagi kepada majikannya kemudian ia kembali ke tempat Rabi’ah. Roti-roti itu dikira oleh Rabi’ah, ternyata semuanya ada dua puluh potong dan setelah itu barulah ia mahu menerimanya.

“Roti-roti ini memang telah dikirim oleh majikanmu untukku,” kata Rabi’ah.

Kemudian Rabi’ah memberikan roti-roti tersebut kepada kedua tetamunya tadi. Keduanya makan namun masih dalam keadaan hairan.

“Apakah rahsia di sebalik semua ini?” Mereka bertanya kepada Rabi’ah. “Kami ingin memakan rotimu sendiri tetapi engkau memberikannya kepada seorang pengemis. Kemudian engkau mengatakan kepada pelayan tadi bahawa kelapan belas roti itu bukan dimaksudkan untukmu. Tetapi kemudian ketika semuanya berjumlah dua puluh potong barulah engkau mahu menerimanya.”

Rabi’ah menjawab: “Sewaktu kamu datang, aku tahu bahawa kamu sedang lapar. Aku berkata kepada diriku sendiri, betapa aku menawarkan untuk memberikan dua potong roti kepada dua orang pemuka yang terhormat? Itulah sebabnya mengapa ketika pengemis tadi datang, aku segera memberikan dua potong roti itu kepadanya dan berkata kepada Allah Yang Maha Besar, “Ya Allah, Engkau telah berjanji bahawa Engkau akan memberikan ganjaran sepuluh kali dan janji-Mu itu kupegang teguh. Kini telah kusedekahkan dua potong roti untuk menyenangkan-Mu, semoga Engkau berkenan untuk memberikan dua puluh potong sebagai imbalannya. Ketika kelapan belas potong roti itu dihantarkan kepadaku, tahulah aku bahawa sebahagian darinya telah dicuri atau roti-roti itu bukan untuk disampaikan kepadaku.”

Rabi’ah dengan sup bawang

Pada suatu hari pelayan wanita Rabi’ah hendak memasak sup bawang kerana telah beberapa lamanya mereka tidak memasak makanan. Ternyata mereka tidak mempunyai bawang. Pelayannya berkata kepada Rabi’ah: “Aku hendak meminta bawang kepada tetangga sebelah.”

Tetapi Rabi’ah melarang: “Telah empat puluh tahun aku berjanji kepada Allah tidak akan meminta sesuatu pun kecuali kepada-Nya. Lupakanlah bawang itu.”

Setelah Rabi’ah berkata demikian, seekor burung meluncur dari angkasa, membawa bawang yang telah terkupas di paruhnya, lalu menjatuhkan ke dalam belanga.

Menyaksikan peristiwa itu Rabi’ah berkata: “Aku takut jika semua ini adalah seperti tipu muslihat.”

Rabi’ah tidak mahu menyentuh sup bawang tersebut. Hanya roti sajalah yang dimakannya.

Rabi’ah dengan binatang liar yang jinak

Pada suatu hari Rabi’ah pergi ke gunung. Ia segera dikerumuni oleh sekawan rusa, kambing hutan, ibeks (sebangsa kambing hutan yang bertanduk panjang) dan keldai-keldai liar. Binatang-binatang ini menatap Rabi’ah dan hendak menghampirinya. Tanpa disangka-sangka Hasan al-Basri datang pula ke tempat itu. Ketika melihat Rabi’ah, ia segera datang menghampirinya. Tetapi setelah melihat kedatangan Hasan, binatang-binatang tadi lari ketakutan dan meninggalkan Rabi’ah. Hal ini membuat Hasan kecewa.

“Mengapakah binatang-binatang itu menghindari dari diriku sedang mereka begitu jinak terhadapmu?” Hasan bertanya kepada Rabi’ah.

“Apakah yang telah engkau makan pada hari ini?” Rabi’ah balik bertanya.

“Sup bawang.”

“Engkau telah memakan lemak binatang-binatang itu. Tidak menghairankan jika mereka lari ketakutan melihatmu.”

Rabi’ah menegur Hasan

Di hari lain, Rabi’ah melalui hadapan rumah Hasan. Ketika itu Hasan termenung di jendela. Ia sedang menangis dan air matanya menitis jatuh mengenai pakaian Rabi’ah. Mula-mula Rabi’ah mengira hujan turun, tetapi setelah ia melihat ke atas dan terlihat olehnya Hasan, sedarlah ia bahawa yang jatuh menitis itu adalah air mata Hasan.

“Guru, menangis adalah petanda dari kelesuan rohani.” Ia berkata kepada Hasan. “Tahanlah air matamu. Jika tidak, di dalam dirimu akan menggelora samudera sehingga engkau tidak dapat mencari dirimu sendiri kecuali pada seorang Raja Yang Maha Perkasa.”

Teguran itu tidak sedap didengar oleh Hasan, namun ia tetap menahan diri. Di belakang hari ia bertemu degan Rabi’ah di tepi sebuah danau. Hasan menghamparkan sejadahnya di atas air dan berkata kepada Rabi’ah, “Rabi’ah, marilah kita melakukan solat dua rakaat di atas air!”

Rabi’ah menjawab: “Hasan, jika engkau memperlihatkan karamah-karamahmu di tempat ramai ini, maka karamahmu itu haruslah yang tidak dimiliki oleh orang-orang lain.”

Sesudah berkata begitu Rabi’ah melemparkan sejadahnya ke udara, kemudian ia melompat ke atasnya dan berseru kepada Hasan: “Naiklah ke mari Hasan agar orang-orang dapat menyaksikan kita.”

Hasan yang belum mencapai kepandaian seperti itu tidak dapat berkata apa-apa. Kemudian Rabi’ah cuba menghiburkannya dan berkata: “Hasan, yang engkau lakukan tadi dapat pula dilakukan oleh seekor ikan dan yang kulakukan tadi dapat pula dilakukan oleh seekor lalat. Yang Terpenting bukanlah kemahiran-kemahiran seperti itu. Kita harus mengabdikan diri kepada Hal-hal Yang Terpenting itu.”

Rabi’ah dengan lampu

Pada suatu malam Hasan beserta dua tiga orang sahabatnya berkunjung ke rumah Rabi’ah. Tetapi rumah itu gelap, tiada berlampu. Mereka merasa senang seandainya pada ketika itu ada lampu. Maka Rabi’ah meniup jari tangannya. Sepanjang malam itu hingga fajar, jari Rabi’ah memancarkan cahaya terang benderang bagaikan lampu dan mereka duduk di dalam cahaya.

Jika ada seseorang yang bertanya: “Bagaimanakah hal seperti itu boleh terjadi?” Maka jawapanku adalah: “Persoalannya adalah sama dengan tangan Musa.” Jika ia kemudian menyangkal: “Tetapi Musa adalah seorang Nabi!” Maka jawapanku: “Barangsiapa yang mengikuti jejak Nabi akan mendapatkan sedikit kenabian, seperti yang pernah disabdakan oleh Nabi Muhammad sendiri.”

“Barangsiapa menolak harta benda yang tidak diperolehi secara halal, walaupun harganya satu sen, sesungguhnya ia telah mencapai suatu tingkai kenabian.” Nabi Muhammad juga pernah berkata: “Sebuah mimpi yang benar adalah satu perempat puluh dari kenabian.”

Nasihat Rabi’ah

Pada suatu ketika Rabi’ah mengirimkan sepotong lilin, sebuah jarum dan sehelai rambut kepada Hasan, dengan pesanan, “Hendaklah engkau seperti sepotong lilin, sentiasa menerangi dunia walaupun diri sendiri terbakar, Hendaklah engkau menjadi sebuah jarum, sentiasa berbakti walaupun tidak memiliki apa-apa. Apabila kedua hal itu telah engkau lakukan maka bagimu seribu tahun hanyalah seperti rambut ini.”

“Apakah engkau mengkehendaki agar kita berkahwin?” tanya Hasan kepada Rabi’ah.

“Tali perkahwinan hanyalah untuk orang-orang yang memiliki keakuan. Di sini keakuan telah hilang, telah menjadi tiada dan hanyalah ada melalui Dia. Aku adalah milik-Nya. Aku hidup di bawah naungan-Nya. Engkau harus melamar diriku daripada-Nya, buka secara langsung kepada diriku sendiri.”

“Bagaimanakah engkau telah bertemu dengan rahsia ini, Rabi’ah?” tanya Hasan.

“Aku lepaslah segala yang telah kuperolehi kepada-Nya,” jawab Rabi’ah.

“Bagaimana engkau telah dapat mengenal-Nya?”

“Hasan, engkau lebih suka bertanya, tetapi aku lebih suka menghayati,” jawab Rabi’ah.

Rabi’ah menasihati orang sakit

Suatu hari Rabi’ah bertemu dengan seseorang yang kepalanya dibalut.

“Mengapa engkau membalut kepalamu?” tanya Rabi’ah.

“Kerana aku merasa pening,” jawab lelaki itu.

“Berapa umurmu?” Rabi’ah bertanya lagi.

“Tiga puluh tahun,” jawabnya.

“Apakah engkau banyak menderita sakit dan merasa susah di dalam hidupmu?”

“Tidak,” jawabnya lagi.

“Selama tiga puluh tahun engkau menikmati hidup yang sihat, engkau tidak pernah mengenakan selubung kesyukuran, tetapi baru malam ini saja kepalamu terasa sakit engkau telah mengenakan selubung keluh kesah,” kata Rabi’ah.

Rabi’ah mengirim selimut

Suatu hari Rabi’ah menyerahkan wang empat dirham kepada seorang lelaki.

“Belikanku sehelai selimut kerana aku tidak mempunyai pakaian lagi,” kata Rabi’ah.

Lelaki itu pun pergi, tetapi tidak lama kemudian ia kembali dan bertanya kepada Rabi’ah: “Selimut berwarna apakah yang harus kubeli?”

“Apa peduliku dengan warna? Pulangkan wang itu kepadaku kembali,” Rabi’ah berkata.

Rabi’ah dengan keasyikannya

Suatu hari di musim bunga, Rabi’ah memasuki tempat tinggalnya, kemudian menjenguk keluar kerana pelayannya berseru: “Ibu, keluarlah dan saksikanlah apa yang telah dilakukan oleh Allah Maha Pencipta.”

“Lebih baik engkaulah yang masuk ke mari,” Rabi’ah menjawab, “Dan saksikanlah Allah Pencipta itu sendiri. Aku sedemikian asyik menatap Allah Yang Maha Pencipta sehingga aku tidak menghiraukan lagi terhadap ciptaan-ciptaan-Nya.”

Rabi’ah memotong daging

Beberapa orang datang mengunjungi Rabi’ah dan menyaksikan ia sedang memotong seketul daging dengan giginya.

“Apakah engkau tidak mempunyai pisau untuk memotong daging itu? Mereka bertanya.

“Aku tidak pernah menyimpan pisau di dalam rumah ini kerana takut terluka,” jawab Rabi’ah.

Rabi’ah berpuasa

Rabi’ah berpuasa selama seminggu. Sepanjang berpuasa itu ia tidak makan dan tidak tidur. Setiap malam ia asyik mengerjakan solat dan berdoa. Lapar yang dirasakannya sudah tidak tertahan lagi. Seorang tetamu masuk ke rumah Rabi’ah membawa semangkuk makanan. Rabi’ah menerima makanan itu. Kemudian ia pergi mengambil lampu. Ketika itu ternyata seekor kucing telah melanggar mangkuk itu.

“Akan kuambil sekendi air dan aku akan berbuka puasa,” Rabi’ah berkata.

“Ketika ia kembali dengan sekendi air ternyata lampu telah padam. Ia hendak meminum air itu dalam kegelapan tetapi kendi itu terlepas dari tangannya dan jatuh, pecah bertaburan. Rabi’ah meratap dan mengeluh sedemikian menyayat hati seolah-olah sebahagian rumahnya telah dimakan api.

Rabi’ah menangis: “Ya Allah, apakah yang telah Engkau perbuat terhadap hamba-Mu yang tidak berdaya ini?”

“Berhati-hatilah Rabi’ah,” sebuah seruan terdengar di telinganya. “Janganlah engkau sampai mengharapkan bahawa Aku akan memberikan semua kenikmatan dunia kepadamu sehingga pengabdianmu kepada-Ku lenyap dalam hatimu. Pengabdian kepada-Ku dan kenikmatan-kenikmatan dunia tidak dapat dipadukan di dalam satu hati. Rabi’ah, engkau menginginkan suatu hal sedang Aku menginginkan hal yang lain. Hasrat-Ku dan hasratmu tidak dapat dipadukan di dalam satu hati.”

Setelah mendengar celaan ini, Rabi’ah berkata: “Kulepaskan hatiku dari dunia dan kubuang segala keinginan dalam hatiku sehingga selama tiga puluh tahun yang terakhir ini, apabila melakukan solat, maka aku menganggapnya sebagai solatku yang terakhir.”

Rabi’ah diuji lelaki

Beberapa orang mengunjungi Rabi’ah untuk mengujinya. Mereka ingin memerangkap Rabi’ah dengan mengucapkan kata-kata yang tidak difikirkannya terlebih dahulu.

“Segala macam kebajikan telah dibahagikan kepada setiap kaum lelaki. Mahkota kenabian telah diletakkan di kepala kaum lelaki. Tali kebangsawanan telah diikatkan di pinggang kaum lelaki. Tidak ada seorang perempuan pun yang telah diangkat oleh Allah menjadi Nabi,” mereka berkata.

“Semua ini memang benar. Tetapi kesombongan, memuja diri sendiri dan ucapan: “Bukankah aku Tuhanmu Yang Maha Tinggi” tidak pernah bertapak di dalam dada perempuan. Dan tidak ada seorang perempuan pun yang menghitung. Semua ini adalah bahagian kaum lelaki.”

Rabi’ah sakit tenat

Ketika Rabi’ah menderita sakit yang tenat, ditanya kepadanya apakah penyebab penyakitnya itu.

“Aku telah melihat syurga dan Allah telah menghukum diriku,” jawab Rabi’ah.

Kemudian Hasan al-Basri datang untuk mengunjungi Rabi’ah.

“Aku mendapati salah seorang pemuka kota Basrah berdiri menunggu di pintu pertapaan Rabi’ah. Ia hendak memberikan sebekas emas kepada Rabi’ah dan ia menangis. Aku bertanya kepadanya: “Mengapakah engkau menangis?” Jawabnya: “Aku menangis kerana wanita solehah zaman ini. Kerana jika berkah hidupnya tidak ada lagi, celakalah umat manusia. Aku telah membawakan wang sekadar untuk membiayai perawatannya tetapi aku khuatir kalau-kalau Rabi’ah tidak mahu menerimanya. Pujuklah Rabi’ah agar ia mahu menerima wang ini.”

Maka masuklah Hasan ke dalam pertapaan Rabi’ah dan memujuknya untuk menerima wang itu. Rabi’ah memandang Hasan dan berkata, “Dia telah menafkahi orang-orang yang menghujah-Nya. Apakah Dia tidak akan menafkahi orang-orang yang mencintai-Nya?” Sejak aku mengenal-Nya, aku telah berpaling dari manusia ciptaan-Nya. Aku tidak tahu apakah kekayaan seseorang itu halal atau tidak, maka betapakah aku dapat menerima pemberiannya? Pernah aku menjahit pakaian yang koyak dengan diterangi lampu dunia. Beberapa saat hatiku lalai tetapi akhirnya akupun sedar. Pakaian itu kukoyak semula kepada bahagian-bahagian yang telah kujahit itu dan hatiku menjadi lega. Mintalah kepadanya agar ia tidak membuat hatiku lalai lagi.”

Rabi’ah yang sakit menerima kunjungan sahabat

Abdul Wahid Amir mengisahkan bahawa ia bersama Sufyan ats-Tsauri menziarahi Rabi’ah ketika sakit tetapi kerana segan mereka tidak berani menegurnya.

“Engkaulah yang berkata,” kataku kepada Sufyan.

“Jika engkau berdoa nescaya penderitaanmu ini akan hilang.”

Rabi’ah menjawab: “Tidakkah engkau tahu siapa yang menhendaki aku menderita seperti ini? Bukankah Allah?”

“Ya,” Sufyan membenarkan.

“Betapa mungkin, engkau menyuruhku untuk memohon hal yang bertentangan dengan kehendak-Nya? Bukankah tidak baik apabila kita menentang Sahabat kita sendiri?”

“Apakah yang engkau inginkan, Rabi’ah?” Sufyan bertanya pula.

“Sufyan, engkau adalah seorang yang terpelajar! Tetapi engkau bertanya demikian? Demi kebesaran Allah telah dua belas tahun lamanya aku menginginkan buah kurma segar. Engkau tentu tahu bahawa di kota Basrah buah kurma sangat murah harganya, tetapi hingga saat ini aku tidak pernah memakannya. Aku ini hanyalah hamba-Nya dan apakah hak seorang hamba untuk menginginkan sesuatu? Jika aku menginginkan sesuatu sedang Allah tidak menginginkannya, maka kafirlah aku. Engkau harus menginginkan segala sesuatu yang diinginkan-Nya semata-mata agar engkau dapat menjadi hamba-Nya yang sejati. Tetapi lainlah persoalannya jika Tuhan sendiri memberikannya.”

Sufyan terdiam. Kemudian ia berkata kepada Rabi’ah: “Kerana aku tidak dapat berbicara tentang dirimu, maka engkaulah yang berbicara tentang diriku.”

“Engkau adalah manusia yang baik kecuali dalam satu hal: Engkau mencintai dunia. Engkau pun suka membacakan hadis-hadis.” Yang terakhir ini dikatakan Rabi’ah dengan maksud bahawa membacakan hadis-hadis tersebut adalah suatu perbuatan yang mulia.

Sufyan merasa sangat susah hati dan memohon: “Ya Allah, kasihilah aku!”

Tetapi Rabi’ah mencelanya dengan berkata: “Tidak malukah engkau mengharapkan kasih Allah sedangkan engkau sendiri tidak mengasihi-Nya?”

Rabi’ah menasihati Malik bin Dinar

Malik bin Dinar mengisahkan sebagai berikut: Ketika mengunjungi Rabi’ah, kulihat dia menggunakan gayung pecah untuk minum dan bersuci, sehelai tikar dan sebiji batu-bata yang kadang-kadang digunakannya sebagai bantal. Menyaksikan semua itu hatiku menjadi sedih.

“Aku mempunyai ramai kawan yang kaya, jika engkau menghendaki sesuatu akan kumintakan kepada mereka,” aku berkata kepada Rabi’ah.

“Malik, engkau telah melakukan kesalahan yang besar. Bukankah yang menafkahi aku dan yang menafkahi mereka adalah satu?’ soal Rabi’ah.

“Ya,” jawabku.

“Apakah yang memberi kepada orang-orang miskin itu lupa kepada orang-orang miskin kerana kemiskinan mereka? Dan apakah Dia ingat kepda orang-orang yang kaya kerana kekayaan mereka?” tanya Rabi’ah.

“Tidak,” jawabku.

“Jadi, kerana Dia mengetahui keadaanku, bagaimanakah aku harus mengingatkan-Nya? Beginilah yang dikehendaki-Nya, dan aku menghendaki seperti yang dikehendaki-Nya,” Rabi’ah menerangkan lagi.

Rabi’ah dengan ucapan-ucapan sahabatnya

Pada suatu hari, Hasan al-Basri, Malik bin Dinar dan Syaqiq al-Balkhi mengunjungi Rabi’ah yang sedang terbaring dalam keadaan sakit.

“Seorang manusia tidak dapat dipercayai kata-katanya jika ia tidak tabah menanggung ujian dari Allah,” kata Hasan memulai percakapannya.

“Kata-katamu itu menunjukkan engkau seorang yang ego,” Rabi’ah membalas.

Kemudian giliran Syaqiq pula berkata: “Seorang manusia itu tidak dapat dipercayai kata-katanya jika ia tidak bersyukur atas pemberian Allah.”

“Ada perkara yang lebih baik daripada itu,” jawab Rabi’ah.

Malik bin Dinar pula berkata: “Seorang manusia tidak dapat dipercayai kata-katanya jika ia tidak merasa bahagia ketika menerima ujian Allah.”

“Masih ada yang lebih baik daripada itu,” Rabi’ah mengulangi jawapannya.

“Jika demikian, katakanlah kepada kami,” mereka mendesak Rabi’ah.

Maka Rabi’ah berkata: “Seorang manusia tidak dapat dipercayai kata-katanya jika ia tidak lupa kepada ujian dari Allah, ketika ia merenungkan-Nya.”

Rabi’ah dengan seorang cendikiawan

Seorang cerdik pandai yang terkemuka di kota Basrah mengunjungi Rabi’ah yang sedang terbaring sakit. Sambil duduk di sisi Rabi’ah ia mencaci maki dunia.

Rabi’ah berkata kepadanya: “Sesungguhnya engkau sangat mencintai dunia ini, Jika engkau tidak mencintai dunia tentu engkau tidak akan menyebut-nyebutnya berulangkali seperti ini. Seorang pembelilah yang sentiasa mencela barang-barang yang hendak dibelinya. Jika engkau tidak merasa berkepentingan dengan dunia ini tentulah engkau tidak akan memuji-muji atau memburuk-burukkannya. Engkau menyebut-nyebut dunia ini seperti kata peribahasa, barangsiapa mencintai sesuatu hal maka ia sering menyebut-nyebutnya.”

Saat Rabi’ah meninggal dunia

Ketika tiba saatnya Rabi’ah harus meninggalkan dunia fana’ ini, orang-orang yang menziarahinya meninggalkan kamarnya dan menutup pintu kamar itu dari luar. Setelah itu mereka mendengar suara yang berkata: “Wahai jiwa yang damai, kembalilah kepada Tuhanmu dengan berbahagia.”

Beberapa saat kemudian tidak ada lagi suara yang terdengar dari kamar Rabi’ah. Mereka lalu membuka pintu kamar itu dan mendapatkan Rabi’ah telah meninggal dunia.

Setelah Rabi’ah meninggal dunia, ada yang bertemu dengannya dalam sebuah mimpi. Kepadanya ditanyakan.

“Bagaimanakah engkau menghadapi Munkar dan Nakir?”

Rabi’ah menjawab: “Kedua malaikat itu datang kepadaku dan bertanya: “Siapakah Tuhanmu?” Aku menjawab: “Pergilah kepada Tuhanmu dan katakan kepada-Nya: “Di antara beribu-ribu makhluk yang ada, janganlah Engkau melupakan seorang wanita tua yang lemah. Aku hanya memiliki Engkau di dunia yang luas, tidak pernah lupa kepada-Mu, tetapi mengapakah Engkau mengirimkan utusan sekadar menanyakan “Siapakah Tuhanmu” kepadaku?”

Doa-doa Rabi’ah

“Ya Allah, apa pun yang akan Engkau kurniakan kepadaku di dunia ini, berikanlah kepada musuh-musuh-mu, dan apa pun yang akan Engkau kurniakan kepadaku di akhirat nanti, berikanlah kepada sahabat-sahabat-Mu, kerana Engkau sendiri cukuplah bagiku.”

“Ya Allah, jika aku menyembah-Mu kerana takut kepada neraka, bakarlah aku di dalam neraka; dan jika aku menyembah-Mu kerana mengharapkan syurga, campakkanlah aku dari dalam syurga; tetapi jika aku menyembah-Mu demi Engkau semata, jangan Engkau enggan memperlihatkan keindahan wajah-Mu yang abadi kepadaku.”

“Ya Allah, segala jerih payahku dan semua hasratku di antara segala kesenangan dunia ini adalah untuk mengingati Engkau. Dan di akhirat nanti, di antara segala kesenangan akhirat, adalah untuk berjumpa dengan-Mu. Begitulah halnya diriku, seperti yang telah kukatakan. Kini, perbuatlah seperti yang Engkau kehendaki.”