SHOPPING BUKU DISINI

Sunday, 18 December 2011

AKU DAN WARGA ASING(PATI DAN PADI)




SILA BACA SAMPAI HABIS!!!!
huh...
sebenarnya da lme aku na tulis pasal ni(ceh),
taw tak pasai paa??
psai depa nih ske amik kesempatan tahu tak!!
bukan semua laa...sesetengah je...
ape yang aku nak kongsikan kat sini tentang pengalaman aku selama 8 tahun tinggal kat seksyen **....
huh,macam2....
masa tuh aku darjah 6.
nenek n atuk aku datang jalan2 kat umah aku..
disebabkan rumah aku ade 3 bilik je..
bilik utama mak n adik2 aku guner.
bilik ke dua aku n orang gaji kami,
bilik ke tiga plak tokki n abg aku guner!!
tok wan aku??
bukan mak aku tak bagi tokwan aku tidur dalam bilik..
tp tokwan aku kater dalam bilik mcm tidur dalam kandang(means x selesa la tuh ng bilik kat umah aku),
so tokwan pon tidur la kat ruang tamu beralaskan comferter...
then,lebih kurang pukul 3 pagi laa en. tok wan aku terdengar bunyi dari balkoni..
tok wan aku pusingkan la badan dia menghala ke balkoni..
ttbe dye nampak sorang llaki ni mcm tgh panjat dari tingkat 4 ke tingkat 5(rumah aku),melalui balkoni!! lki tuh wat isyarat senyap kat tok wan aku...
tok wan aku pon da syak something,
mne la taw lki tuh na mencuri ke en,
tok wan aku pon kjutkan la mak aku..
dan bagi tahu apa yang terjadi,
mak aku mcm tak percaya..
yela,bahaya tuh panjat2 kat balkoni..
kalo jatuh silap2 boleh mati woo...
las2 mak aku pon pergi cek sendiri...
memang ade sorang laki ngah panjat...
ttbe terdengar plak kecoh2 kat bawah..
ruper2nyer polis ngah wat serbuan terhadap pendatang asing nih...
n mybe laki tuh x de pasport or visa ke ntah ape..2 y dia panjat kat umah aku...
mujur la mse tuh aku da kunci n tutup rapat2 sliding door n gril..
y tu kisah pertama,,,sumber dari nenek aku...

ceritera yang kedua pulak...
aku paling bengang time nak naik or turun lift...
korang tahu kenapa??
sebab kalo ore bangladesh or nepal nih...
bau badan dorang!!!!!!!!!!
perghhhhhhhhhhhhh
menyegat tuhhhhhhhh
nak termuntah aku...
dorang nih kuat sangat makan bawang...
kadang sampai berguni2 bawang dorang beli..
eh2 aku nak cerita sal naik lift tadi en..
hah ade la kaitan sikit2,
kalo naik lift ng dorang,memang bau dorang yang konker dalam lift tuh..
x bernafas la aku...
hah lagi satu,kalau mse tuh kebetulan dorang ngah balik kerja or break lunch en,
1 geng nak serbu lift tuh..
kadang2 aku sorang n nepal2 tuh 5 orang..
xkan aku nak naik lift skali ng dorang en...
so bagi la can dorang naik dulu...
tapi...
sementara menanti lift yang seterusnya..
datang lagi beberapa dan ramai lah senang criter dorang nih...
sampai kan aku da penat menunggu..
las2 aku wat keputusan utk naik tangga je...
kalo tggu sampai dorang naik pon nt aku kene tahan nafas drpd terbau badan dorang..
tp klu naik tangge pon bahaya jugak senarnya...
dulu waktu bulan puasa,aku pernah naik tangga sorang2...
ttbe terserempak dengan 2 orang lelaki y tgh makan...
means dorang nih tak puasa lah...
aku takut la kalo2 dorang tangkap aku sbb tkut aku bgtahu org y dorg x puasa..
silap2 dorg boleh kne tangkap..
aku angguk dan terus lari naik atas....
slepas tuh,aku cuma naik dan turun tangga biler terdesak je...


cakap pasal tangga pulak,
sebelah blok rumah aku,
de 1 ag blok,(blok 2),
tangga blok tuh berhadapan dengan bilik mak aku...
ade ke patot malam2 aku ngintai2 disebalik tingkap,ade orabg(warga asing rsenyer),
ngah skodeng2..
sme tingkat plak tuh...
geram betol aku...
nasib baik la langsir bilik mak aku tuh gelap...
so aku tutup seerat eratnya laa langsir tuhh...


ceritera ketiga...
warga asing kat rumah aku nih suka sangat lepak2 kat taman permainan dan depan2 kadai...
time aku kuar nak p kedai..
mesti dorang pandang semacam je kat aku...
padahal aku tak ganggu dorang pon!!
pandang pon tak...
nak kater aku pakai legging,baju ketat,tayang betis,dada..x de la pulak..
aku rasa da ok la aku berpakaian ..x de ciri2 y boleh membangkitkan nafsu pon..
siap pakai stokin lagi tau!!...
tapi tu laa,
kadang kalo mak suruh aku g kedai,
aku berlari2 supaya cepat balik rumah...
risau wehhh...
aku ni da la perempuan..
anak dara lagi tuh...
bahayaaaa...

ceritera keempat....
yang ni baru2 berlaku...
baru sangat...tadiiiii!!!!!!!!!!!!!
nak tahu???
cam gini...
mak n adik aku yang lelaki p antar abg aku balik kolej dye...
then tinggal aku n adik aku y puan 2 je laa...
aku ddk kat luar menghadap laptop,
adik aku tuh plak ddk dlm bilik sbuk dok men game dlm hp aku..
tbe2 aku terdengar cam bunyi suare2(warga asing),
n dengar suare cam ore na bukak pintu rumah aku!!!
mse tuh baru aku teringat yang aku luper na kunci grill n pintu!!
aku terus berlari utk kunci pintu....
ttbe org kat luar tuh macam nak bukak pintu tp x leh..
pastu ttbe aku terpk,mungkin abg aku nak amik barang kot...
(sebab biasanya kdg2 abg aku buat macam tuh),
then aku bukak laa,..
alamak,orang nepal lah!!!
macam mana nih??
aku pon tanya laa'ye,ade apa?'..dengan nada yang serius...
org nepal tuh mcm ngah jenguk2 kat dalam rumah aku..
mungkin dia nak pastikan yang dalam rumah aku tuh x de orang kot...
pastuh dye cakap2 ng kwn dye y de dkt ng lift..
umah aku mmg dkt ng lift,so ore y nak g kat lift memang kne lalu dpan umah aku dulu...
aku dah cuak laa takot2 dye nak buat ape2 kat aku....
dah la aku nih x de skill taekwando or silat..
setakat tali pinggang hijau,tu pon masa darjah dua!!!!!!!!
then,aku terus tutup pintu...
memang cuak habis lah...
da la aku ng adik perempuan aku je yang ade kat umah...
then,aku kol mak aku..
juz nak inform apa yang berlaku..
pastuh aku pk la,ni x leh jadi ni..
aku kne kunci grill..
aku beranikan diri..
aku suruh adik aku y perempuan tuh pegang batang besi..
supaya kalo ade ape2 y berlaku,hempuk je ore jahat tuh ng btg besi tuh..
aku bukak pintu dan terus kunci gril..
ore tadi tuh still ade kat depan lift..
sebenarnya aku risau jugak kalau2 rumah aku dijadikan sasaran mereka yang berniat jahat...
yela mne taknyer,
kalo waktu sekolah,abg aku n aku ddk asrama..
tinggal mak aku n 2 ore adik aku tuh...
ingt larat ke layan adik aku tuh??
nakalnyer ya karim...nauzubillah...
aku ni haa da jadi macam ore gaji dok layan makan minum dorang...
haha...



wahh,panjangnyer aku merapu2....
bosan tak???
tak kan???
hik3....

1 comment:

  1. Done read all this. Hahaha great story. Cerita pertama ape jadi dngn org asing tu? cite 3 hhe bagus btol . Pakai stokin ade ciri2 muslimah

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...