Saturday, 31 March 2012

klang banjir!!!

assalamualaikum

ade tak terbaca akhbar pasal klang banjir kilat tuh

^__^

kat sini mira nak share sikit...

walaupon skolah mira tak banjir
but nak share jugak pengalaman ngeri mira dan rakan2...

banjir tu hari jumaat kan??

ceritanya macam ni..
malam jumaat tuh,
ntah macam mana mira tertido awal
ade la dalam pkul 12 gitu

memang terbaring terus tidur
mujur sebelum tu ade baca surah al-Mulk ramai2...

mse tu dekat pukul 11.30..

straight to the point...

dalam pukul 4 lebih(berdasarkan info drpd kwn2)

mira terjge drpd tidur coz dengar bunyi petir,kilat,yang teramat kuat...
katil mira betul2 sebelah tingkap n cahaya kilat tu betul2 depan mata mira!!!!




subhanaAllah..

perasaan masa tu tok sah cakap ahh...
memang mira ulang balik baca surah alkahfi,almulk,ayat kursi n 3 qul banyak..
seramm
sampai 1 masa tuh tiber2 dengar bunyi yang kuattt sangat..
mira pon tak taw mende pe tu

cahaya kilat tu bukan macam biasa...
lagi powerr lohhh...

rupe2nyer bunyi yang mira dengar semalam tu bunyi bumbung dewan makan tercabut..
perghh..
mesti kuat giler petir mse tu..

n buat pertama kalinya
mira tergamam koz boleh masuk DM pakai kasut...
coz siling DM bocor...

ade jugak terpikir,
mungkin itu petanda sesuatu daripada Allah..
semoga kita semua dilindungiNyA...

boikot fesbuk!!!!




AMARAN
:
post ini KHAS utk pelajar2 yang akan menduduki peperiksaan SPM 2012!!!


mulai detik ini..




saya NOR AMIRA BINTU YUSOF

dengan ini akan berusaha bersungguh-sungguh untuk tidak mengaktifkan akaun facebook saya
berdasarkan atas sebab2 yang berikut :

-kepercayaan kepada sesiapa yang berusaha,dia berjaya
-kesetiaan kepada semua latihan
-kedaulatan terhadap ilmu yang bermanfaat
-keluhuran jiwa dalam menuntut ilmu
-kesopanan dalam menjaga ilmu daripada terhapus

oleh itu,
sama2 lah kita tutup facebook...

memandangkan kawan2 fesbuk aku since tadika sampai sekarang stil kontek..
buat mse ni,delay dulu...

p/s : aku tak de la giler berfesbuk tp juz ske lyn coz rmai org..
yang mira wt skrg nih pon penuh dengan tekad dan azam yang tinggi utk mencapai

11 A+...

insyaAllah..
aminnnn

Saturday, 17 March 2012

tertarikk

assalamualaikum..

^__^

mira tertarik dengan kata2 ustaz Azhar Idrus..



taraaa
ada maksud yang mendalam tuh
fikir2kan lahhh

ni ade lagi 1 perumpamaan...

wanita muslimah(mukmin) umpama MATAHARI
wanita 'muslimah' pada nama,umpama BINTANG
...
bila MATAHARI muncul,maka BINTANG TIDAK KELIHATAN...
dan hilang sinar bintang itu...

^__^
moral :
secantik mana jua BINTANG tersebut,dengan hadirnya MATAHARI,hilang terus kenikmatan apabila melihat BINTANG tadi kerana terpesona dengan keindahan MATAHARI..

fikir2kanlahh dan selamat beramal semua!!

Friday, 16 March 2012

INFINITY DOWNLINE

siapa yang pernah join nih angkatttt kening andaaa sekaranggg jugak?????

meh sini nak karate banyak2...
^__^

aiyaaa...
korang percaya ke ???

pleaseee ok...

jangan cepat terpedaya dengan benda2 gini

kalau sesuatu sistem tu yang membuatkan kita kaya instant
means itu ialah SKIM CEPAT KAYA??

^__^
membebel plak kan
jom terjah pendapat DR.USTAZ ZAHARUDDIN ABD RAHMAN...

utk sesiapa yang dah join...
rendah kan ego anda...
jom main cubit2 kat sini...
hehe
bukan2 cubit2 ngan mira
BUT


utk sesiapa yang tak tahu apa2...
juz baca je dulu
nanti mana la taw kot2 ada orang suggest kat korang pasal nih
at least korang dah tahu...
ye dok???

^__^
sharing is caring
caring is loving
loving is meaning!!!!!

mira na copy n paste rasanya macam sia2 jep
so better korang jenguk sendiri page ustaz tuh...
ni ada feedback yang mira copy dari page tu..


n ada yang bagi feedback utk yang kat atas ni..

^__^

^__^

tuala dan wanita

^__^

post ni khusus utk wanita

n para suami2 n lelaki2 yang ada awex tuh boleh laa caring sikit2 ..
jgn over udah lerr

mira taw da ramai yang tahu

tapi just nak sharing...

sebelum tu..


oleh kerana orang tu suruh mira sharing so mira nak sharing laa ng korang semua..
jom baca slow2...

FOKUS PADA YANG SUDAH MIRA WARNAKAN OK!!!!!

Bahaya Tuala Wanita | plz sharing !!!
Kebanyakan pad dibuat menggunakan kertas kitar semula atau kertas sisa buangan. Proses kitar semula kertas ini menggunakan bahan kimia yang banyak bagi menghilangkan warna dan bau.
Klorin adalah bahan wajib dalam proses pembuatan produk pulpa dan kertas. Klorin bertindakbalas dengan haba untuk menghasilkan Dioksin. Dioksin telah disahkan sebagai karsinogen (racun) paling bahaya untuk kesihatan. Dioksin adalah bahan kimia bertoksid yang amat kuat kesannya. Ia adalah 130 kali lebih bertoksik daripada Cyanide, dan 900 kali lebih berbahaya berbanding Arsenik. Ia digelar “Bahan Bertoksik Paling Kuat” pada masa kini. Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa mengkelaskan Dioksin sebagai KARSINOGEN (bahan penyebab kanser) kelas pertama. Rujuk Wikipedia
Dioksin menyebabkan:
-Ketidakstabilan hormon
-Kanser Payudara
-Kanser Ovari
-Kanser Usus
-Endometriosis
-Kemandulan
-Fibroid
-Keguguran
-Jangkitan pada uterus
-Melemahkan sistem imuniti badan
CIRI-CIRI TUALA WANITA
Pembungkusan Yang Tidak ’Hygienic’
Pembungkusan di kilang Masih secara manual.
Pembungkus yang tidak boleh ditutup semula setelah dibuka. Mudah tercemar habuk, bakteria, kulat dan lembapan.
Penuh dengan bakteria
”Kandungan bakteria 11 x lebih tinggi dari piawaian antarabangsa”. Ia boleh menyebabkan jangkitan kuman dan kegatalan pada alat sulit wanita. - Laporan Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) 1987
Tiada tarikh luput (Expiry Date)
Hampir semua pad dipasaran tidak mempunyai tarikh luput. Ada pad yang telah berubah warnanya menjadi kekuning-kuningan masih dijual dikedai-kedai. Berapa pastikah anda ia tidak akan menjejaskan anggota sulit anda?
Pelapik Luar Tidak Telus Haba
Menyebabkan haba dari suhu darah haid terperangkap, alat sulit menjadi lembap dan tidak selesa.
Tiada Bahan Anti-Bakteria.
Pad wanita adalah tempat pembiakan bakteria yang paling ideal kerana terdapatnya protin didalam darah haid. Bakteria dengan mudah masuk kedalam badan melalui vagina dan melemahkan sistem imuniti badan. Bakteria akan memasuki ke dalam sistem badan hanya dalam tempoh 2 jam sekiranya haid ini tidak dicuci.(so jangan tangguh2 cuci pad ok!!)
^__^

Setiap wanita menggunakan ~ 15 000 keping tuala wanita sepanjang hayat(kalau aku ntah laa)
(35 tahun ;period pada usia 12 tahun dan menopouse pada usia 47 tahun).
Maka, risiko wanita itu terdedah pada Dioksin adalah
15 000 kali !!!
Patutlah Kanser Serviks (Pangkal Rahim) menjadi Pembunuh No. 2 Wanita Malaysia !!

dah baca???
hah tunggu apa lagi???

eh2 jap2 nak tanya kat para wanita...
korang guna pad jenama apa ehh???
sori soalan sensitive...
but mira syorkan jangan guna KOTEX ok..
tu jenama ISRAEL...
guna lah LIBRESE..HEHE
tata

Thursday, 15 March 2012

Karena Hati Bicara.wmv



jom hayati lagu ni...
^__^
lagu indon lagi sedap daripada lagu malay...
opsss soriii....
coz de dude herlino..eheh

teori Darwin



daripada gambar nih...
apa yang terlintas di fikiran anda???
manusia bogel???
ohhh tidakk!!!!
saya bukan mahu anda fikirkan yang itu
tetapi cuba teliti sampai tersembol biji mata
dan kemudiaan sambungkan nya kedalam soket mata anda

^__^
agak1 ingat lagi tak teori charles darwin..
hah jap2 mira buka buku PQS...

JOM2 KONGSI ILMU BERSAMA N.A.Y

1- teori Darwin lebih dikenali dengan teori Evolusi yang mula diperkenalkan tahun 1859 masihi oleh Charles Darwin.
beliau mendakwa asal manusia dari keturunan zaman BERUK purba
2-menurut beliau,BERUK itu menjalani proses kelengkapan satu generasi sehingga bentuk yang dilihat hari ini
(ade ke patut??)
3- Darwin juga mendakwa setiap kejadian di alam ini berasal daripada kuasa yang terkandung dalam benda itu sendiri!!

teori Darwin dikatakan sesat kerana :
-bercanggah dengan al-Quran
-semua manusia dari keturunan Adam..(bukan keturunan beruk,ntah2 dia yang beruk)
-Allah menjadikan manusia sebaik2 dan sesempurna makhluk
- penemuan sains berkaitan kejadian manusia bukti kesalahan teori Darwin..

^__^

p/s : mira taw la korang pon dah taw sal menda nih..
saja nak share!!!!

aku ke dia??


.assalamualaikum
firstly nak share
mira ta marah
geram tu ade la cikit...
0.01%
selebihnya 99.9% tu sebenarnya mira ta kesah
juz na sharing is caring is loving sat jep
ce tengok kat bawoh nieh!!




yang kat atas nih original...
made from mira...
^__^
mira tulis dengan hati yang penuh ikhlas...
almaklumlah mira nih kureng kasih sayang...hehe

but...
x sampai 5 minit mira post
ade orang post mende yang sama..
x caya??



wehhh,sejibikk dengan postt mira tadi!!!
agak2 a derr kalo nak ciplak pon..
edit2 a ckit biar aku tak perasan
aisyehhh
pas tu aku tengok la nama dak uh...
haha
dia siap mengaku lagi yang dia jahat
aku bukan tuduh dia jahat ok...
but dia sendiri yang buat..
nak bukti??
nahh ...



ni bukan tipu...
aku betul2
mne de gelak2

^__^

moral of this story :

adik2,abang2,kakak2...
nak copy tu lain kali edit2 ckit..
jangan la copy n paste jep terus...

p/s : kadang2 aku pon wat cam gitu...malas punyer pasal,.
hope empunya diri tak baca post nih!!
^_^
lagipon aku tak kenal kou lahh(prnciplak)

nak cukupkan 10 000


huhu
taw ke apa maksud tajuk tuh

taraa..
tengok laa pic kat atas tuh
^__^

huhu hepi pon ade la ckit
ade jugak yang view blog mira nih
seriously mira rasa serabut giler tengok blog mira nih...
korang tak rasa serabut ke??

tu la,mira ingatkan nak buat blog skin macam nih




yang tuh blog mira yang
www.duniamirae.blogspot.com

yang nih mira nak biar dia macam nih
gantung tak bertali
eh2 ke bertali tak gantung
hmm
ntah la

ppe pon....
mira harap lagi ramai yang view blog mira nih walaupun mira dah jarang update
coz kasih mira dah beralih arah..
^__^
mira lagi bersemangat nak tulis kat blog mirae tuh
coz tomeii
haha

mira bukan orang seni macam korang
tapi dikurniakan akal utk mempraktikkan segalanya pon mira dah bersyukur...
p/s : perasan tak mira dah tak tulis short form
hehe...
coz mira da terer menaip lorrr
haha
dulu masih terkial2
cepat jep mira tulis sekarang
kih3
mira taw la korang lagi pro daripada mira























MASJID ASSYAKIRIN,KLCC

ade sesiapa tak pernah pergi masjid assyakirin,klcc
^__^

semalam first time mira pergi sana..
walaupun mak mira dah kerja kat petronas berpuluh2 tahun...hehe

masjid dia sangat simple
toilet dia...tempat wudhu dia
verry simple
tak cayer g ah tengok...
nothing yang canggih

cuma
kat masjid dia ada aircond
huhu





mse mira amik wudhu kan
ade la beberapa orang wanita nih
sekali pandang x nampak mcam orang islam
coz mira rse dorang orang india
bukan pe

kalau orang melayu,pakai seksi2 pon kita stil pk dia islam
betol tak???
padahal x taw dia tuh ntah2 kristian ke,budha ke..nauzubillah

hah sambung balik
then.. mira wat selambek dek je laa
buat pe nak kisah
lepas amik wudhu kat tingkat bawah
mira siap2 nak solat asar kat tingkat atas
coz kat tingkat bawah mira tgok mcm fully lelaki yang concquer...
alang2 mira berpakaian tutup aurat full..
stokin pakai,baju labuh,stongan(stokin tangan) pon mira dah pakai
baik mira solat mcm tu jep...
syarat solat kan kena tutup aurat
x guner pakai telekung tp nampak rambut..
setuju???

ok...
then wanita2 yang mira ceritakan tadi tu pon naik kat tempat solat wanita
eh2,dorang islam rupanya
bukan nak ngutuk ape laa kan
but,rambut perang,pakai pakaian tak cukup kain,seksi habis lahh
ok fine...
siapa mira utk menilai dorangg ..
betul tak??
mira pon banyak kelemahan

mse tu mira ngah pakai stoking,betulkan selendang belaka...
sambil2 tu mira jeling2 la kat dorang
dorang pakai jubah yang disediakan kat masjid tuh utk naik..
yela,biar nampak sopan sikit
^__^
think positive...

mira tengok la dorang pakai telekung n solat....

ni nak share...
mira pelik pon ade gak
coz dorang pakai telekung dah cunn sangat
butt....
nampak rambut
nak tegur nanti rse x sedap plak
mslahnyer rambut yang terkeluar tuh banyak
mira yang dari jauh boleh nampak takkan dia x dpt rasa...

hmm,mira pon x taw nak buat apa...
juz tengok drpd jauh

then mira tengok dorang sembahyang
mak aiii,express...
^__^
mazhab lain kot
nampak kaki dorang bila sujud..
hmm,terkedu tak terkata...

las2 mira solat jep
n mira bersyukur mira dilahirkan sebagai seorang islam yang ok..
yang terdidik secara terperinci
yang mengikut mazhab syafie dan juga ikut ahli sunnah jamaah...
rasa bersyukur...
^__^
mak,yahh sayang mak!!!




jom cuci mata tengok rumah Allah ...
^__^

p/s : mira da lama tak p jalan2 kat kl...huhu tu yang excited cikit



Monday, 12 March 2012

curahan cinta niagara feat ingin berkasih lagi







tarara
hari tu mira p karnival buku kat kuantan
hehe
mcam mana boleh tersasar kat sana???
hehe
sebabnya hari tuh mira balik pahang coz nak p kenduri kawin sedara kat pekan
then kebetulan sedara mira ajak p so mira ikut
dengan kesempatan yang ada
mira beli 2 novel ni

hmm,sorry to said but mse 2 memang obvious giler ah mira nih ske novel
n mira bukan main taram jep amik novel
mira beli 4 jep
- curahan cinta niagara
-syahadah seorang ateis
- leven trumph(penulis dia)
-ingin berkasih lagi(damya hanna)

huhu
ni nak cerita..

utk novel curahan cinta niagara tuh kan
mira da pernah baca sebenarnya
tapi pinjaman kat library
mira nak beli sendiri tapi cari2 x jmpe2 pon
biler kat karnival tu
mira tercari2 jugak novel tuh tapi x jmpe
waktu mira ade kat tempat novel english en
mira ternampak sorang wanita nih tengah memegang novel idaman mira

huhu
dengan spontannyer
mira terus tegur wanita terbabit

mira : eh,awak dapat kat mana novel ni ek??
wanita : oh,saya amik kat sana(sambil menudingkan jarinya )
mira : saya cari novel ni lah tadi tapi x jmpe,boleh x tolong tunjukkan tempatnya,please5,saya tkut x jmpe
wanita : hah,hmm,boleh2...
wanita : ko tunggu sini kejap,aku nak g sana,nt aku dtg balik(wanita tu berpesan pada kawannya)
kawan wanita : ala,i want follow whereever u go
mira : timah(spupu mira),sini ikut aku!
timah : menganggukkan kepalanya

then..

wanita : hah,ni la novelnya
mira : thankz sangat2.....mekasih taw...maaf menyusahkan

....
..
aku tersenyum lebar seyhhhh
kan timahh kannn???
lompat2 lagi

haha x malu tol
kih3
2 je laaa....

korang tak tertanya2 ke nape mira sangat berminat ngan curahan niagara tu


^_^

sebabnya huhu ade lahhhhh
secrettt lorrrr
hanya mira dan tuhan yang tahu

x perlu la k

salam


















ni mira share

coz korang la intan payung mira

^




Saturday, 10 March 2012

tanda HALAL..

ASSALAMUALAIKUM

x jawab dosa
kalau jawab sayang
oh yeee,mira taw ramai yang sayang kat mira
sebab tu la dia jawab salam...
eh3 ske hati je kan3???

k2...
hah,
bagi korang yang beragama islam n kebetulan terbaca post nih..
baca sampai habis taw
ni penting sebab apa yang korang makan akan mempengaruhi otak korang
huhu

hah pernah tak cek logo halal kat sesuatu makanan tuh??
ke main taram je sumer???
kalau cek pon,aslkan ada tanda halal terus je amik

lain kali jangan buat cam gitu erk
cek betol2
korang ade tak terpk kalau2 korang TER makan makanan y de lemak khinzir..

nak cerita lelebih pon aku x reti..
tnye lah ustaz2 y de sekitar korang..
apakah kesannnya kalau makan makan yang x halal or kehalalannya diragui..a.k.a syubhah..

bagi sesiapa yang x tahu logo halal yang disahkan oleh JAKIM..

tengok bawah




meh aku terang ckit ciri2 tanda halal ni

1- logo mesti warna hitam,walaupon bungkusan warna pink..mesti hitam taw..klu x,mungkin tu logo ciplak
2-ejaaan halal seperti yang diatas
3-perhatikan ejaan malaysia yag ditulis dalam lajah arab
dia guna huruf zai
bukan huruf sin
faham x??
kalau sesapa y x paham...cne ek na terangkan..
hah,biasanya kan kalau dalam jawi kita tulis mim,alif,lam,ya,sin,ya,alif..
tapi kalau ditulis sedemikian rupa..yang 2 x diiktiraf
yang diiktiraf adalah seperti yang kat pic tuh
4- mesti ada tanda bintang kat hujung perkataan malaysia (bm)

2 je kot...
hah perhatikan betol2 taw!!!!wajib



MACAM MANA NAK KENAL LOGO HALAL YANG X DIIKTIRAF...??




























tengok betol2...
hmm,aku x pasti x halal seratus peratus disebabkan x disahkan or ape...
so kalau boleh elakkan makan makanan yang syubhah..

taw tak maksud SYUBHAH??
syubhah tu maksudnya diragui...
better x payah la k..
dengar laa nasihattt gua..kih3...


kalau susah nak buat,try slow2..
aku pon dulu main taram je amik itu ini
tapi biler dah start join grup ore berniaga nih
rasa cam bersalah plak kalau jual kat orang makanan yang syubhah
so dari situ aku survey makanan yang diiktiraf jep
jgn pandang remeh taw

k la tata
lu pk la sendiri












Friday, 9 March 2012

orderrr fulll!!!




nampak tak doodle tomeiiii macam aku tuh????
kih3..
xde la,tu selingan jep

ni nak share..
ade tak baca post mira pasal kek coklat tuh
actuall mira jadi penjual kek taw kat sekolah
kek tuh sangat sedapppp

kek tuh mira tempah dulu taw
kalau dulu2
x de la lama mana,beberapa minggu yang lalu..
kne tempah 3 hari sebelum amik kek tuh
ok lagi laa kan..
at least waktu mira balik dari asrama ari jumaat tuh boleh lah terus kol..


oh ye,bagi sesapa yang belum baca post mira pasal kek tuh..

ok???
hah sambung yang tadi tuh
pas tu kan
tadi mira g kedai kek tu utk amik kek yang mira tempah
pas tu mira ingatkan nak tempah,minggu depan baru amik...

korang taw apa yang terjadi...
tempahan DAH FULL!!!!
gilerrr ahhh
seminggu lepas cuti baru boleh dapat kek..
means kena tempah 2 minggu sebelum amik...
lama tuhh..
k la tu jep
so klu de ssape yang ader tempah kek ng mira tp lom dpt lgi...
bawak bersabar yup
tata







KTM PERCUMA!!

lelong lelong

nak kongsi2...^_^

ade berita panasssssss

meletopsss gitu..









nak tahu tak

tadi kan aku n mber2 aku balik naik komuter...
almaklumlah duduk bandar
x main lahh naik bas nih ...huhu kerek en??

ok then aku ni wakil g beli tiket kat kaunter...
memang slalunyer aku yang volunteer..hehe

punyer la semangat aku ckp kat akk tu..
'AKK,SHAH ALAM DUA ORANG,SEHALA..'
n ade la lagi port2 lain ...
penat aku kire2 duit utk byr..
akk 2 ckp' kalau pkai bju uniform skolah,x yah byr'..











ttbe aku terkesima..
lantas aku menyimpan kembali duit kedalam saku..eceh poyo plak en...
haha...
dengan hepinyerrr aku gtw kat member2 aku...

jimat duit aku..
kih3...

kalau x silap aku la,
start semalam(8/3/12)
komuter adalah percuma utk budak2 yang beruniform sekolah
huhu
so kalau nak naik komuter free,
pakailah uniform skolaahhh erhhhhh

errr
aku memang jakun sikit nak share2 mende gini..
ehehh
k laa tata

(percuma ni dah tmat tempoh,aku cuma nak share experience je