SHOPPING BUKU DISINI

Saturday, 10 March 2012

tanda HALAL..

ASSALAMUALAIKUM

x jawab dosa
kalau jawab sayang
oh yeee,mira taw ramai yang sayang kat mira
sebab tu la dia jawab salam...
eh3 ske hati je kan3???

k2...
hah,
bagi korang yang beragama islam n kebetulan terbaca post nih..
baca sampai habis taw
ni penting sebab apa yang korang makan akan mempengaruhi otak korang
huhu

hah pernah tak cek logo halal kat sesuatu makanan tuh??
ke main taram je sumer???
kalau cek pon,aslkan ada tanda halal terus je amik

lain kali jangan buat cam gitu erk
cek betol2
korang ade tak terpk kalau2 korang TER makan makanan y de lemak khinzir..

nak cerita lelebih pon aku x reti..
tnye lah ustaz2 y de sekitar korang..
apakah kesannnya kalau makan makan yang x halal or kehalalannya diragui..a.k.a syubhah..

bagi sesiapa yang x tahu logo halal yang disahkan oleh JAKIM..

tengok bawah




meh aku terang ckit ciri2 tanda halal ni

1- logo mesti warna hitam,walaupon bungkusan warna pink..mesti hitam taw..klu x,mungkin tu logo ciplak
2-ejaaan halal seperti yang diatas
3-perhatikan ejaan malaysia yag ditulis dalam lajah arab
dia guna huruf zai
bukan huruf sin
faham x??
kalau sesapa y x paham...cne ek na terangkan..
hah,biasanya kan kalau dalam jawi kita tulis mim,alif,lam,ya,sin,ya,alif..
tapi kalau ditulis sedemikian rupa..yang 2 x diiktiraf
yang diiktiraf adalah seperti yang kat pic tuh
4- mesti ada tanda bintang kat hujung perkataan malaysia (bm)

2 je kot...
hah perhatikan betol2 taw!!!!wajib



MACAM MANA NAK KENAL LOGO HALAL YANG X DIIKTIRAF...??




























tengok betol2...
hmm,aku x pasti x halal seratus peratus disebabkan x disahkan or ape...
so kalau boleh elakkan makan makanan yang syubhah..

taw tak maksud SYUBHAH??
syubhah tu maksudnya diragui...
better x payah la k..
dengar laa nasihattt gua..kih3...


kalau susah nak buat,try slow2..
aku pon dulu main taram je amik itu ini
tapi biler dah start join grup ore berniaga nih
rasa cam bersalah plak kalau jual kat orang makanan yang syubhah
so dari situ aku survey makanan yang diiktiraf jep
jgn pandang remeh taw

k la tata
lu pk la sendiri












No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...