Tuesday, 29 May 2012

Awak... Hari Ini Saya Terlalu Rindukan Awak




jiwang kejap je...
tadi kebetulan ter tengok video ni...
perghhhh ada la sikit2 situasi yang berlaku kat mira dulu...
waktu tahun 2010...
tapi orang tu stil hidup lagi...
cuma mungkin mira dah x wujud dalam hidup dia...
kami dah bawak haluan masing2...
x pe la.ada jodoh x kan kemana...
tapi kalau jodoh dia ngan orang lain nak wat cam ne kan..
mira ni x layak utk dye...
hehe humble jiwang la plak..hoho
start daro0 :00 sampai 1 :40..ada kisah aku dan dia...
x perlu dihuraikan...
cumaaaa....
mira harap dia bahagia n dah tak merokok..
tu je harapan mira...
eceh,sori la jiwang sikit...
huhu...
tata

BAHANA PAKAIAN MUSLIMAH

ASSALAMUALAIKUM...

hari ni tergerak hati nak share pasal something yang agak penting..

post ni KHAS utk kaum hawa macam mira ni...

^__^
ok then??

kan ada hadis nabi..mafhumnya,nanti akan ada WANITA YANG BERPAKAIAN TETAPI BERTELANJANG!!!!!!!!!!

korang2 kalau nak beli something tu jgn la tengok cantik n cun je terus nak beli....
mira harap sangat kalian tak amalkan sikap tu..
pssttt,mira pon bukannya perfect sangat,bukan pakai tudung labuh pon sepanjang masa...
dah kawin nanti,insyaAllah lerrrr....^__^

1. legging
x taw la napa ibu2 n wanita2 ni suka sangat pakai tshirt n legging..
kadang2 legging dipakaikan dengan JUBAH!!!
seriously memang cacat gilerrrr ahhh....
sorry to say..
contoh legging


















selalu tak tengok kaum hawa pakai macam ni????
mira nak ingatkan sekali lagi...
TAK CIUM BAU SYURGA taw sapa yang dah tahu legging tu x leh pakai tapi dia still pakai...
n matlamat tak menghalalkan cara...
siapalah kita untuk tegur face to face...
lagi2 kalau si pemakainya tu orang yang kita x kenal...
so amik la cara yang terakhir iaitu yang selemah2 cara..
iaitu berazam utk membenci perbuatan tersebut..

utk boys :
andai kata awex2,mak2,or kawan2 rapat korang ada yang 'terpakai' legging ni...
korang tegur la slow ngan ayat2 manis korang tu...
kan3???
kalau korang nasihat x leh masuk dalam otak kaum hawa..
guna taktik ganas sikit....
tapi make sure tujuan utk ubahkan dorang..bukan utk melakukan perkara tersebut..
cthnya :'ni pesanan daripada mak abang,kalau nak kawin ngan ayang,legging is not allowed...
huhu

legging???
apa manfaat???
kalian jangan tertipu dengan propaganda yahudi...
ni sumer yahudi punyer kerja tapi diorang guna nama orang lain..
pleasee....
hati mira tersentap tengok ramai yang bakal tak cium bau syurga...
kdg2 mengalir air mata sebab memikirkan yang mira tak mampu nak nasihat mereka...
( sbab mulut mira laser ckit)

kdg2 malu bila pelancong asing dari arab terutamanya..
yang pakai jilbab sumer tuh,apa la tanggapan dorang kat rakyat malaysia bila tengok pompuan2 pakai legging...
x rasa bersalah ke da mencemarkan nama islam di malaysia???

ok la,stop situ dulu pasal legging...
hah sapa yang peminat setia legging...
mira ada jual legging freeeeee punyerrr.



2. TUDUNG INDON

spe yang ske pakai tudung indon...
senyum!!!!!
ok,mira pon kdg2 pakai tudung indon jugak..
sebabnya mak mira sekarang ni dah tak pakai tudung bawal....
mak mira beli banyak tudung indon kat kl sentral...
bila mira nak beli tudung hok bidang 50 tu
mak mira kata 'pakai je la tudung mak,mak beli saiz L'..
so tu la yang korang nampak mira pakai tudung indon tu sebab tu tudung mak mira...

ok2 kembali semula...perasan tak kadang2 tudung tu kan ada yang melekat...
kadang2 ternampak la shape buah wanita yang cun tu..haha
seriously...kan3???
mira pon kadang2 selalu cover2 kat bahagian dada tu...
risau wehhh ada mata2 yang usha kat situ...
kena pandai la..
lepas ni jumpa mira mata tu jgn meliar2,..haha

mira rasa sebab tudung tu elastic kot..
n tengok jenis tudung tu jugak...
kadang2 tudung indon yang labuh giler yang dipakai oleh para ustazah..
bahaya jugak mira tengok...
coz kengkadang nampak giler shape buah tu....lagi2 kalau tudung indon labuh tu dibiarkan tanpa di touchup cikit kat bahagian atas...


lagi 1,tudung indon,jgn la beli saiz M or S kalau rasa umur da melebihi 13..
syarat pakai tudung mesti TUTUP DADA...
all the dada,the buah n semua yang timbul lahh...
bukan tutup atas ot tutup depan je tapi dari kiri or kanan stil boleh nampak timbul...
paham kan//??
kdg2 lelaki ske usya dari side tepi..kadang2 la...

3- kain hitam

yang ni skit jep...
kalau pakai kain hitam..ala,x reti la nak describe ...
kain yang elastic tu..
senanyer bukan kain warna hitam je but semua jenis kain yang elastic n kaum hawa pakai g jalan2 tu...
jangan jalan cepat sangat bila pakai kain tu..
mira tengok boleh nampak bentuk kaki woooo
seksiiii bohhhhhh...
^__^
psttt,mira pon ada kain tu sebab tu la mira perasan..

3- jubah

jangan beli jubah ikut shape...
pedooh je kalo dia kata tu fesyen zaman sekarang
memang la fesyen tapi fesyen utk menjahanamkan kita ada la...
beli je jubah longgar...
kalau hok jubah ketat tu dia jual lagi mahal daripada jubah longgar..
jangan beli...beli je yang murah...
yang penting kualiti pemakaian kita di sisi Allah,bukan manusia....

4-baju labuh muslimah

ni mira perasan bila sukan...
kalo sekolah agama kan kena pakai baju labuh...
kalau boleh beli baju labuh yang besar n terbelah kat sisi...
bukan pe,nanti bontot korang boleh menyerlah lagi2 kalo bontot tu besar n cun...
alahai,terliur kaum adam melihatnya walaupun bagi korang tu pakaian muslimah...
kena pk jugak...

5- tudung labuh

mira pon jarang pakai tudung labuh
cuma nak nasihat..
kalau nak pakai tudung yang labuh,make sure korang tahu korang pakai tudung labuh tu utk tutup apa sebenarnya..
faham tak???
ok2,macam mira la kan..sekarang ni,dlu x..
tujuan mira pakai tudung labuh yang takat bawah jubo coz x nak nampak pergerakan jubo belakang mira,...
orrr cth lain..
wanita kan dikurniakan shape pada bahagian pinggul berbanding lelaki...
pakai la pakaian apa2 poon,...kalau da pinggul tu cun(besar) stil akan nampak goyang2 bila jalan...
salah satu cara nak tutup goyang2 tu ialah dengan memakai tudung labuh paras bawah pinggul ..selain daripada pakai baju longgar...



p/s : maaf kalau ada ayat yang terguris....mintak maaf sangat2!!!!!!
^____^nak komen tak puas hati...dipersilakan...

Monday, 28 May 2012

realigi 2

assalamualaikum..
hari ni nak share satu je cerita sedih..
tadi mira tengok criter realigi..
pernah tengok tak???
criter tu siaran indon n ada kat astro bintang jep...
144...

ok then...
kisah si ibu dan anak..

ibu- mary
anak- ella

di kisahkan Mary ni report kat team realigi suruh dia cari anak dia yang bernama ella..
pssst,waktu first2 mira x sempat tengok...

dipendekkan cerita
bila team realigi dah jmpa ella
bonny(team realigi) tanya la awat ella wat mak dia macam tu??ella tak tahu ke yang mak dia ngah cari dia...
ella jawab ' lu nanya napa gua benci sama ibu gua??lu nanyain sendiri sama ibu gua!..
eceh,speaking indon plak..huhu...

team realigi gtaw la yang Mary(ibu ella) penat cari duit utk bayar sewa rumah...
pas tu ella mengaku yang tu rumah dia...so mak dia tipu la yang pasal bayar sewa rumah tu...

team realigi pon try la cari Mary kat rumah dia tapi dia x de...
dorang pon try la cari kat bawah jambatan tapi x de..
ttbe ella mencelah..
'kalo lu mau taw,gue tahu di mana ibu gue berada sekarang...

ella pon bawak la bonny n the geng pergi kat disko...
mula2 team realigi kurang percaya
ella kata'kalau tak caya,g la masuk dalam,mesti mak dia ada kat sana'

team realigi masuk dan ternyata kata2 ella benar...
Mary ngah dancing2 ngan sapa ntah la..

team realigi pon kluar semula dan jumpa ella
ella pon cakap yang dia x sanggup bila orang yang dia sayang ,sanggup lacurkan diri...
lagi2 orang dia sayang itu adalah ibu kandungnya..
ohhh,gitu rupanya...

kebetulan plak Mary ada kat luar disko n macam ngah bincang sesuatu ngan sorang laki ni
mungkin laki tu nak dia jadi teman memuaskan nafsu kot malam tu..
ngah bincang2..
ttbe ella g kat laki tu n cakap' ko nak wat pe ngan mak aku hah?' dengan lantangnya...
Mary terus pegang ella tapi ella melepaskan diri dan lari(merajuk kot)
Mary lari utk kejar ella tapi x sampai 10 langkah,Mary pengsan...
ella patah balik dan memangku sambil menangis...
'mak,mak kenapa??bangun mak!!!...
'cepat bawak mak kat hospital..jerit ella...


kat hospital...
setelah Mary dimasukkan kat icu..
ella menangis teresak2....
ttbe doktor kuar panggil ella...
team realigi duduk je n tggu reaksi ella yang seterusnya

ttbe ella menangis meraung2 macam orang gila...
bila team realigi g kat dia...
ella lari but mujur sempat tangkap..

pujuk punya pujuk akhirnya ella memberitahu bahawa ibunya menghidap kanser...
dia tak tahu yang mak dia kerja kat disko tu utk bayar duit perubatan...bukan saja2...
memang ella nangis gila2 ah masa tu
n dia cakap yang dia nak bunuh dia...
team realigi terus tenangkan dia n cakap
'waktu ni la kamu nak tebus segala kesalahan dan berbakti kepada ibu kamu'

ella masuk dalam bilik di mana mak dia ditempatkan
dia menangis kat dada mak dia...sambil berkata'mak,maafkan ella,...
'mak,bangunlahhhhh!!!!
(mak dia hidup lagi cuma koma jep)..

akhir sekali

ella bertaubat dan solat macam dulu...

^__^
konklusinya...
jangan terburu buat keputusan..
sekian.....

Friday, 25 May 2012

balik kampung!!!

assalamualaiku warahmatullahi wabarokatu wamaghfirotu waridhwanu...

^__^

ok..so cuti sekolah utk budak2 kecik termasuklah mira(17 tahun) dah bermula...

cadangnya nak balik kampung...
huhu


matlamat utama nak jumpa kengkawan kat maaarif yang dah setahun lebih x jumpa...
nak jumpa lpas spm tkut nt ada yang g plkn la ,kerja la,itu la ini la..
tp yang sure mira x nak kerja lagi!!!haha

nak g kelas menjahit ngan cik dewi dulu..
n improvekan bi mira kat uitm..
nanti masuk u senang...
kan3???



ok...
so sapa nak balik kampung kat sini???
huhu tak nampk pon!!!
xpe2,ppe pon
take care yup...

kampung mira kat pahang....
dua2 kat kuantan...
dulu kat kedah..(yan)
tpi nenek belah ayah da pindah sini..
tinggal mak long je yang de kat kedah..
tu pon dah 8 tahun mira x g sana since ayah mira ehem2...
^__6

ok..
selamat balik kampung bagi yang kampung nya jauh macam mira ni...
seriously rasa excited bila kampung jauh2...
kalau dekat2 x rasa feeling nyer..
percayalah....

jom skodeng jadual mira utk cuti 2 minggu ni..


Saturday, 12 May 2012

macamman nak download lagu mp3? jawapannya di sini

hari ni na share something...
utk sesapa yang dah tahu tu..
tahniah...
memang dah ramai yang tahu
tapi nak bagi tahu jugak..

CARA DOWNLOAD LAGU GUNA LAMAN WEB...

sebelum tu,sapa yang suka guna 4 shared..
alah yang ni

nak download kat sini pon boleh
nak guna aries pon boleh
taw tak aries yang mana...


kalau ares yang macam kat atas ni
ni yang lain..

mira taw pon daripada 4 shared juga...
dah lama buat kerja ni..
mendownlod lagu..
sama ada malas or rajin jep..
senang jep..
mula2 bukak laman web ni..



pastu nanti dia kuar.....

utk maklumat lanjut

thanks..
^__^

amira...

hari tu mira de belek2 sje nak tengok negeri lain belajar novel apa utk form 5...
eh2...
ruper2nyer ada novel tu tajuknya

KEMBARA AMIRA...

ecehh....bangge la tuh nama dia dok terpampang n ada orang baca buku pasal dia...
hehe
xde la gurau2 jep...
klau dah tahu,
de berjuta2 orang yang namanya Amira...
alah,nama AMIRA YUSOF pon da belambak2 taw...
maknanya orang yang namanya sama ngan mira n nama ayah dia pon sama ngan nama ayah mira...
x caya????
ce lah taip kat fb tuh nama amira yusof...
komfirm belambak2 kuar
sampaikan korang tak cam yang mana satu amira anak yusof bin ramli ...

taraa



huhu...
saja je nak batak2 kejap...
^__^

nanti korang baca novel ni or terdengar pasal novel ni
hope korang ingat lahhh kat NOR AMIRA YUSOF ..
hehe^__^
tata

Friday, 11 May 2012

konserto terakhir

assalamualaikum

^__^

dah pernah baca ke belum novel ni???
actually na share ngan sesiapa yang masih lagi belum tahu bahawa negeri selangor and the gang dah tukar novel untuk tingkatan 5..

dulu novel INTERLOK..


utk sesiapa yang belum pernah tengok
kiter skodeng2 dulu yup..







ni la antara koleksi2 interlok
pas tu ntah macam mana ada orang komplen la novel ini ada menyentuh isu sentimen perkauman ke apa,mira pon x pasti...
yang pastinya tahun 2012,

telah ditukan kepada novel lama iaitu KONSERTO TERAKHIR...

JOM skodennggg



nampak tak muker lelaki tu ada iras2 jamal abdillah...hehe
untung laa...
x de la gurau2 jep
utk tahun 2012..
dia dah tukar
ada gambar orang main biola...

mira dah try cri pic utk cover yang baru tp x jumpa...

pun bagaimana walau(terbalik )

bagi mira,konserto terakhir lagi senang...
nipis,jalan cerita dia mudah...
tapi novel papa lagi mudah laa
sebabnyerrr

novel interlok tuh...
jujur dari hati yang luhur
seminggu mira baca,x sampai suku muka buku pon..
hah tengok lah betapa mira malasnya nak baca
bukan apa..
baca sekali tak paham woo
kena ulang2...

haha
bku konserto terakhir pon mira tak habis baca lagi
semuanya harapkan buku rujukan...

oh ye,luper na kabor rasanya penulis utk kedua2 novel ni orang yang sama..
ye dok???
walaupepon..

jgn malukan orang melayu..
nama je melayu,ari2 cakap melayu
tapi bila exam ,bm dpt B...
wajar ke???
ape laa...
aishhh'
k la tu jep..
tata