Saturday, 28 July 2012

kenapa ALLAH ambil daripada kita orang yang kita sayang????



kadang2 orang yang kita sayang tak sayang pon kat kita tapi orang yang kita tak sayang tu la yang sayang kat kita...hoho....
persoalan di atas....kenapa Allah amik orang yang kita sayang??tak kisah la menemui illahi,perpisahan di mata or di hati..yang penting orang tu dah x de disamping kita...


first kena ingat kita ni hak Allah n kepada Allah da kita bergantung harap,nak luah perasaan sedih ke kesal ke semuanya kepada Allah.kita kan hamba Allah,ada ke kalau seseorang hamba tu ada masalah dia p jumpa makcik cleaner,mesti la dia jumpa majikan dia..betol tak??so sama la antara kita ngan Allah,ada masalah je mengadu kat Allah yup.....in the other hand,so kengkadang bila kita taksub or syg gila kat seseorang tu..kita akan anggap orang tu milik kita,means x de sapa pon leh kacau or rampas dia daripada kita..kalau ada jugak yang nak rampas,muler la tabur janji gedik(terutama lelaki),nak belasah la apa la...menyampah!!haha...namun hakikatnya dia dan kita milik Allah...


tu je kot point nyer....
tapi senanya nak related kan ngan perstiwa yang menimpa aku...ayah aku kan dah x de en..so kengkadang terpk apa hikmahnya semua ni...apa hikmahnya Allah amik orang yang aku paling sayang???iaitu abah ku...^__^...bila pk balik,betulla,aku terlalu bergantung kat abah..sikit2 abah,sikit2 cari abah...sakit perut cari abah,lapar cari abah,merajuk cari abah....tapi aku tak pernah cari Allah.walaupun masa tu aku kecik lagi baru darjah 2...bila abah x de,aku terkapai2 sendiri2...mse tu tak kamceng lagi ngan mak...sebab abang kamceng ngan mak...biasalah tu kan...

n pemergian abah buat aku kuat utk meniti hari2 berikutnya.......aku dah tak kisah kalau mak nak hantar aku kat sekolah pondok ke apa...sebab aku ada Allah yang sentiasa menemani aku..^__^ aku tak kisah orang kata dduk asrama jauh daripada mak ...yang penting ialah yang sebenarnya waktu kat asrama lah kita dekat dengan Allah....betol tak kawan2 yang pernah tinggal kat asrama???sebab kita selalu buat solat jemaah,baca yassin,solat hajat dll...kan3????

konklusinya jika Allah tak bagi kita untuk bersama dengan orang yang kita sayang..mesti ada hikmahnya disebalik itu...

jom cintakan Allah!!!!!!!!!!!!!!






my buddies


tadi pon aku bw blog mber2....n rindu gilerr kat dorang....
cer la tengok ...nama aku first sekali...hoho thankz dilla....rindu kau..ada masa aku mai umah ko eh....nt kiter p umah sir fadzil sama2!!!!hehe...
k la x le tulis banyak2...ada kejer...^__^
akhir salam mira yusof rindu srai 19 n doa2 lah semoga koi dapat jadi guru ganti kat situ....nt boleh skodeng perangai adik aku n buli dorang!!!! ..haha...
sayang srai!!!!!!!!!!!!


terimalah doodles dari mira yang diciplak daripada abang apit..hehe

3 golongan yang rugi....


x ingat sangat guana hadis ni tapi point2 penting dye ingat la..cam gini pernah dengar tak cerita pasal ada 1 hari ni waktu nabi Muhammad S.A.W nak naik mimbar,ttbe baginda ucap amin 3 kali setiap kali melangkah mimbar tu....para sahabat pelik dan bertanya sesudah itu mengapa nabi berucap sedemikian...
maka baginda pon bersabda..waktu nabi nak naik mimbar tu malaikat Jibril mendoakan 3 perkara terhadap 3 golongan ni dan nabi mengaminkannya..sebab tu la...
iaitu 3 golongan yang diaminkan oleh baginda ialah golongan yang rugi apabila :

1- golongan yang mempunyai ibu bapa yang masih hidup tetapi tidak berbakti kepada mereka
2-golongan yang datangnya bulan ramadhan kepada mereka tetapi mereka keluar dari bulan tersebut tanpa memperoleh apa2..hanya lapar semata2..
3-golongan yang mendengar nama baginda tetapi tidak memuji(selawat) ke atas baginda....

doa itu didoakan oleh malaikat!!!!!dan diaminkan oleh baginda!!!!!!!!!!of coz da termakbul....xde sebab utk Allah tak memakbulkan doa tersebut kerana baginda merupakan kekasih Allah........

universiti malaya nilam puri(hanya tajuk semata2)

pernah dengar tak??kalau tak pernah meh nak story mory sikit....tadi aku dah search google...macam bes je...tak caya cer ahhh SKODENG KAT SINI...memang la aku nak jadi yang terhebat tapi bukan di mata manusia je...alhamdulillah ada universiti lain selain USIM n UIA yang menawarkan pembelajaran macam gini.....maksudnya universiti yang mementingkan akhirat juga..bukan ke bagus begitu??? tapi uni ni banyak kos agama...hmmm..matrik guane>????matrik tu bagi aku spare part je dlu...andai ditakdirkan oleh Allah aku tak dapat asasi medik or what so ever...so terpaksa la terjun ke matrik dlu..walaupun sebenarnya tak sanggup....kat matrik pergaulan bebas kot rasa2nya...ye takk??means x de peraturan yang kena jaga adap n sopan...macam kat sekolah menengah agama dlu2....huh tak dapat la kot apply sini...hmmmm..mak macam nak aku jadi engineering je....tapi yang sure tak nak sama ngan abang..haha...jadi engineering surgery pon best jugak kan..hehe..
ala dah terbabas ke cerita lain...uhuh asal semangat sangat masuk u malam2 tak buta ni??
sebabnya happy tak dapat plkn sesi 10..x de la gurau je..senanya cuak habis...jom baca surah almulk sebelum tidur...jom jadikan rutin...^__^





seriouly mira tak nak masuk matrik kat PAHANG!!!!!!!!!!!!never!!!!!!!!!!!!!!!!






cita2 mira membantu umat islam dan berdakwah...2 in 1 la kirenyer...jom kawan!!!!kita je harapan agama...kan3???

p/s : sorry post ni kelam kabut....dah ngantuk sikit....nak tidur la ni


Friday, 27 July 2012

kahwin muda

aku rasa dah ramai kot blogger yang tulis pasal ni...aku pon nak mencelah kejap..muler2 tengok eh2 betol ke??bila tengok muker pengantin tu....betolla kot..muker budak2 lagi...tapi awal sangat kot bagi aku...nenek aku pon kawin umur 16...perghh,hebat ahhh...
aku tak kenal pon sapa syafiq n yana ni..kalo dorang member aku,mesti aku korek2 habis2 rahsia korang..haha..xde la gurau2 je...


ni je pic dorang yang aku sempat snap..hehe






aku pon tahun ni 17 tahun tak terpikir pon na kawin...haha
btw,not bad la adik syafiq n yana ni....hensemmm n cantikkk sangat!!!!!!cuma bonggol unta tu ..ehem2 kalau tak de lagi cantik kot...hehe
k la tu je...jom tengok video dorang...rajin betol sapa yang rakam tu..macam kak dena ....



PLKN sesi 10/2013..^__^

pagi jumaat yang hening,tetiber jadi kecoh ...pelik gak asal ork..rupe2 nyer nama utk plkn dah kuar...mse tu hari dah cuak sangat.....risau lor kalu dapat....terganggu la plan aku nanti..hoho..tapi masa tu aku cuba utk tawakkal...tak kisah la dapat ke tak...aku akan terimanya dengan kool....
nak tahu amira dapat ke tak...SKODENG KAT SINI....haha...mse cek kat sekolah tu,ramai ah gak nak tahu...bebudak 5 naim tak ramai yang dapat..tahniah!!!lagipon pk la jugak kan,kat sana macam2 dugaan ...iman kena kuat...kat sana mana ada dah yang nak take care pasal solat kita,amar maaruf dll.... kat sana diri kita yang menentukan hala tuju apa yang kita nak buat..kan3? ..tapi nampak macam best je plkn tu......
akhir kata utk saudara2 sebayaku yang dapat plkan!!!
amira yusof ucap tahniah taw!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





Sunday, 22 July 2012

x sabar nak berbuka di SAMTSH!!!!!




SAMTiSH!!!!!!

tak sabarnya nak berbuka kat sana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dah la ni tahun akhir....
bestttt sangatttttttt
ngan kawan2......
hari ni duty dorm mira utk bagi bagi makanan kat dak2 aspuri...
hidup c11..

biasanya senario di sekolah baru mira ni...
berbuka ringan2 dulu..
solat maghrib
makan berjemaah kat dataran asrama!!!
solat isya
solat terawih 23 rakaat termasuk witir
tapi yang tu diwajibkan utk adik form 1 n 2 je
utk form 3,4,5,6 boleh buat 11 rokaat je...kalau nak join adik2 pon boleh...

bestnya...
nanti nak bawak masak lemak tempoyak kegemaran mira kat depan orang tu
biar dia tutup hidung....haha nakalnya

pesanan : hargailah detik di sekolah kerana anda pasti merinduinya suatu hari nanti...

^___^
sayang SAMTSH,,,,
SMAAM PON SAYANG JUGAK LORR!!!


ni doa berbuka puasa..hafal jangan tak hafal

membebel itu normal


sebelum aku membebel lebih jauh ....
izinkan aku petik satu surah daripada Al-Quran karim....



"Boleh jadi kamu menbenci sesuatu padahal ia baik bagimu. Boleh jadi kamu menyayangi sesuatu padahal ia buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"-surah al-Baqarah,ayat 216

ayat ni selalu menjadi rujukan apabila kita sering bertanya kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan??


...........................................................................................................................................................................


apa kaitan ayat ni ngan hidup aku???
dlu aku pernah menyayangi sesuatu yang amat berharga bagi aku...
tapi ia ternyata menyakitkan malah serba sedikit melalaikan aku...
aku terbuai oleh janji2 manis..
eceh,biasalah pompuan...
but
janji2 dia seriously MACAM nak direalisasikan....
tapi bila aku kehilangan dia...
janji2 tu sumer macam tak pernah diucapkan....
TAPI...
nvm,tak pe lah..biasalah tu aku paham,...setan je masa tu yang banyak!!betul??

tapi aku rasa bersyukur sangat2 ada hikmahnya semua ni berlaku..
aku dah mengehadkan pergaulan aku
aku nak jadi macam Solehah,Aida,kak Aisyah!!!

kadang2 member tanya,
mira,asal ko ni senyap sangat eh?
aku jawab : kalau mende tu bagi manfaat bagi aku,aku buat...
dan walaupun masih ada sisa2 kasih aku pada dia
aku cuba utk kikis drpada hati aku
mungkin hati aku perlu lepaskan dia
untuk biarkan dia bebas mencintai sesiapa selain aku
cuaca pon boleh berubah inikan pula hati manusia

member aku tanya lagi,
mira,ko still ske dia ke??
aku jawab : aah, x pe la kalo dye tak tahu pon.Asalkan Allah faham perasaan aku
Aku yakin Allah pasti akan memberikan yang terbaik buat hambaNya...kalau bukan dia ,mungkin ada yang lain yang Allah da siapkan utk aku...

huh...
asal aku macam emo je...
ntah la
teringat kat dia kot
susah jugak untuk aku lupakan sebab kenangan2 ngan dia semua masih aku simpan....
napa aku simpan ek??
sedangkan keychain yang aiman bagi tu pon aku dah rosakkan...

mungkin saat dia muncul dalam hidup aku dulu...
hati aku kosong dan dia orang pertama yang penuhinya....
silap aku sebab bagi dia masuk....
dan sekarang dia tinggalkan hati aku.....
dia lupakan janji2 dia....
aku tak tahu la apa maksud janji dia tu
dia tak sedar ke kalau tak menepati janji tu dikira orang MUNAFIK!!!!
ntah2 dia dah jadi munafik kot,sebab tu jadi gitu!!!
eleh,cakap orang ntah2 aku pon sama....
ingat lagi,hari tu kata nak berhenti merokok la,memang nak lawan habis2...
ye2 aku paham bukan boleh berhenti direct,x pasal2 mati...

ya Allah,bantulah aku untuk melupakannya dan segala kenangannya sebagaimana dia telah lakukan...amin3 ya rabbal alamin....
akhir kalam...
sori aku' meroyan 'sebelum balik asrama...tadi dapur terbakar...cam ore gila sat...haha
hope adik2 tak bagitahu mak..hehe malu la kat mak....hoho

kalo korang tak paham apa yang aku tulis tak apa sebab aku pontakpaham jugak...dahla tatabahasatungganglanggang....hah tata...
selamat beramal dan selamat menambahkan kecintaan kepada Allah!!!!!!!!!!!
takbir!!!!!!!!!!!



Saturday, 21 July 2012

lagu baru najwa latif...^__^ just sharing!!

salah tandas





hari ni merupakan hari yang banyak mengeluarkan tenaga tanpa peluh
huhu...
since dari 9 pagi sampai 6.30 ptg mira berada di luar rumah...
fuhhh penatttt bohhh....dan semua anggota bergerak termasuklah otak,mata dan tangan...
pkol 9 sampai 2.30 mira kat seksyen 7
pas tu p seksyen 16 plak....
mira wat pe bz sangat ni???
huhu ada la kerja cikit yang perlu di lakukan...
hoho

pendek cerita
waktu kat sek 16 tu,mira singgah surau yang ada kat situ
mira letak beg,tanggal stokin n siap2 na p tandas
dengan konfidennya mira masuk tandas
hati mira terus berkata'bersih gilerrr tandas dia!!!.seriously......licin berkilat!!!!
mira pon ehem2 hehe dan siap2 na amik wudhu
sebelum tu mira tengok je dlu tempat wudhu dye
eh,asal kering je???
bukan pe tadi ada akak tu ngah solat waktu mira masuk,tapi apasal x de tanda2 yang pili air dibuka
mujur la mira ada kesedaran masa tu utk tengok pintu tandas tu!!!!
makkkkkk,tu TANDAS LELAKI rupanya!!!
haha konfiden punyer pasal
almaklumlah first time p surau kat situ
ape lagi mira cepat kluar n menuju ke tandas wanita....
ternyata tandas lelaki kat situ lebih cantik dan bersih daripada tandas wanita....
huhu ntah2 mira antara wanita pertama yang masuk tandas tu...haha
mira sengih2 je bila teringat balik pasal tadi tu
mujur x de lelaki masa tu
kalauuu takkkkk....
hmmm ntahhh laaa....

moral of the story
-jgan cepat konfiden
-berhati2
-buka mata luas2...
^__^



Friday, 20 July 2012

terima kasih teman




lagu ini untuk member terSAYANG...

-FATIN NABILAH RAMLAN
- NIK NOR ATIQAH NIK MAT
-TUAN NURUL HAFIZAH TUAN YUSOFF
- MARYAM JAMILAH
-MUHAMMAD DANISH KAMARUZZAMAN
- FARAH AQILAH MAHADI
- FATIHAH SAADAH ABDUL AZIZ
-NUR ADILLA ROSEZALI
-INTAN NUR ZIHNI MOHD SHAHZIHAN
- AISHAH SAYYIDAH AZLI
-AINUL HASANAH ISA
-NURUL AQILAH KHALIL
-NURUL FARINIE ZAINAL ABIDIN
-SITI HAJAR IDRIS
-FARHA HUSNA RAMLI
-FATIMAH AMINAH BAHAROM
-KHAIRUDDIN CHE OTHMAN
- SITI MADIHAH MAD ALI
-NURUL HUDA KAMSANI
-NUR FARIHAH RAZALI
-FARAH SYAHIRAH OMAR
-NUR ANIS HIDAYAH
-NURUL FILZAH ABD RASYID
-NUR AISYAH ABD RAHMAN
-NUR ATIQAH SAJUDI
-AMIRA SYAHIRAH
-FATINA NADRAH
- SITI MASSITAH SUHAIMI
-FARAH FARHANA
-AISYAH ROSLAN
-SITI NUR ADAWIYAH
-NUR SOLEHAH SYAFIE
-NUR AFINI ZAKARIA
-SITI MUNIRAH
- NUR KHAIRUNNISA AIMI YUNOS
-NURUL AQILAH JABA
-AINUN NAJWA ISHAK
-AHMAD KHAIRULAMIN
-MUHAMMAD FITRI FARHAN MARHALIM
-ABDUL HAKIM SUHAIMI
-HARIS ASYRAF
-AHMAD ASYRAF BURHANI
-FAREHAN HUSSEN
-NUR SYAHIDA ABD RASYID
- SITI SAFFA
NUR AMALINA RAZALI


dan lain2....yang tak ditulis tu mungkin terlupa sebentar ...
tapi yang sure mira sayang korang!!!
salam ramadhan...
try puasa penuh..kaum hawa,x puasa penuh pon x pe,mira paham...^__^

p/s  : lagu di ideakan oleh nur anis hidayah a.k.a aid....
^___^

love u....lol(lot of love)

si tukang gunting rambut

assalamualaikum warohmatullahibarokatuh....

^__^


semalam mira dengar tazkirah daripada kawan mira S******....
then rasa tertarik plak untuk sharekan kisah ini ngan kalian...
jom baca....

sapa yang da pernah dengar tu...
jom kita refresh balik hati dan iman...
jom3...

Pada suatu hari ni,Farhan(pelanggan) ni pergi kat kedai gunting rambut Fitri...
Farhan kabo la kat Fitri yang dia nak fesyen paling sopan kemas dan stylo gitu...hehe
Fitri ni ok je...
almaklumlah pakar menggunting rambut




then...
time sesi menggunting rambut ni
dorang pon bual-bual lah....
xkan na senyap je..
ye dokk??
dorang borak2 pasal isu semasa...
gempa bumi la ,tsunami dan lain2

ntah macam mana
tetiba je Fitri ni emosional ...huhu
dye tnye Farhan
'Farhan,kalau betullah Allah tu Maha Kuasa,Maha Berkehendak,Maha Mulia,Maha Kuat,kenapa Allah tak selamatkan umat islam??
dorang kan hamba Allah??
kenapa Allah biarkan je dorang diseksa?sedangkan Allah punya kuasa untuk balas perbuatan kafir laknatullah??

....
...

Farhan hanya tersenyum...
dan mendiamkan diri
almaklumlah karang kalau dia reply n on time emo si Fitri ni mendadak naik..
xke naya??x pasal2 jadi macam alfro rambut si Farhan

....
..
setelah Fitri selesai menggunting rambut Farhan
Farhan pon p la kaunter untuk bayar
ttbe Farhan berkata
'Fitri,kau nampak tak orang kat luar sana,pak cik tu rambut dia panjang,janggut x kemas.
Farhan menambah lagi,
'hah,cuba kau tengok kat tepi kedai Saleh tu,ada anak muda yang rambutnya semuanya kat atas(punk),ada yang rambut serebeh dan macam2 lagi...
ko rasa napa eh dorang macam tu??macam2 fesyen dah aku tengok!
apa dah tak de tukang gunting rambut ke kat sini sampai dorang macam tu gaya??

apa lagi,Fitri pon balas,
aku kan tukang gunting rambut kat sini
bukannya tak de
kalau dorang datang kat kedai aku
sudah tentu aku kemas,gunting rambut dorang biar hensem...
dorang yang tak datang kat kedai aku..
ape laa
aku dah ada bukannya nak datang
huh

....
...
setelah sejenak Farhan balas balik...

'hah itulah jawapan aku bagi persoalan kau tadi!!fikir2kan lah !!...k la aku p dulu...

moral of the story based on issue that raised by Fitri just now(speaking plak hehe)
-boleh tak korang kaitkan persoalan fitri pasal kenapa Allah tak tolong hambaNya sedangkan Allah tu kan ada,dengan anak2 muda dan pakcik tua yang rambut tak terurus sedangkan kat situ ada tukang gunting rambut(Fitri)....

- Allah sentiasa pedulikan kita cuma kita yang tak pedulikan Allah
- Sekali kita ingat Allah ,beribu2 bahkan berjuta2 Allah ingat kat kita

last sekali
jadi hamba Allah lah paling bestttt sebab kita dilayan x macam hamba!!!betol tak???
maksudnya kita tak dikerah tenaga..cuma perlukan pengorbanan dan keikhlasan utk melakukan ibadah2....
betol tak kawan????



akhir kalam....
sempena bulan ramadhan yang akan singgah dalam hati setiap orang islam tak lama lagi
saya sudahi dengan selamat berlumba2 untuk merebut pahala berganda yang tiada pada bulan lain....

^__^



selamat beribadah
kurangkan maksiat,jangan jadi 'setan' plak time bulan ramadhan ,mentang2 lah setan yang betul kena ikat...
wassalam...
panjang pula celoteh,'gaga'(excited) lah katakan...hehe