Saturday, 14 July 2012

amanah!!





terlintas nak tulis pasal ni

pernah tak korang a.k.a kamu semua diamanahkan

mesti pernahkan???

perasan tak kita ni an selalu caring pasal amanah yang besar2
contohnya kalo cikgu kata
'amira,kamu amik duit ni beli barang,duit baki bagi saya'

sebenarnya ayat itu dah dikira amanah
maybe kita akan akur waktu

tapi andai kata mak kita kata
'akak,g sekolah belajar sungguh2,jangan asyik tidur je'
bagi korang itu amanah ke???
bagi mira,itu adalah amanah yang lagi besar ...
betol tak???
mungkin bagi sesetengah orang
eleh,biasalah tu semua mak mesti cakap mende yang sama
sebab cakap mende yang sama lah sebab itu amanah yang semua mak2 harap anak2 mereka dapat tunaikan..



uhuh...
ni nak share 1 pengalaman yang menyedarkan mira yang amanah tu sangat penting
bende ni berkaitan ngan pelajaran actually....
macam ni
waktu mira darjah 6(mira ingat lagi walaupun 5 tahun berlalu)
guru kelas mira(sir fadzil)
beliau telah mengamanahkan kepada kami2 pelajar kelas 6 bestari 2007 untuk tidak meniru
katanya'sampai mati pon saya xkan redha kalau kamu meniru'
ala2 gitu la maksud yang ingin disampaikan
sampai sekarang mira pegang kata2 tu
waktu mira form 2...
mira pernah buat cubaan meniru taw...ehek
itu pon setelah dipaksa oleh kawan2 yang ehem2
nak tahu tak akibat mira buat macam tu????
subjek yang mira tiru tu la mira dapat paling rendah
padahal mira tiru bulat2
pas tu mira fikir2 balik kenapa jadi macam tu
bila teringat kata2 sir Fadzil
baru mira sedar
dan mira sangat bersyukur sebab Allah bagi balasan kat mira waktu tu jugak....
betolla kan???
sebab tu la mira sedih waktu mira di'pulau'kaan just because mira tak join aktiviti dorang

^__^


bukan nak bangga or what
juz nak share

korang mesti ada pengalaman masing2 kan
mira just share pengalaman sikit jep...
hoho

konklusinya

DIRI kita sendiri adalah amanah dan telah diberi amanah...
so jom perbaiki diri utk jadi lebih baik dari semalam dan esok lebih baik daripada hari ini

^__^
wassalam

p/s : selamat menjalani ujian prestasi utk budak SAMTSH!!!
hidup 5 naim!!


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^