Thursday, 30 August 2012

BM vs BI


ASSALAMUALAIKUM....how are you? i hope u r in the pink..haha..today is thursday..n yesterday i i have just finished my paper bi yesterday..huh..hot ah gua cakap sama lu...kita start dengan kertas bahasa melayu dulu..yang bahagian karangan rangsangan tu kami(budak2 selangor) dapat soalan pasal faedah industri pertanian.terkial2 ah jugak memikirkan masa mula-mula..tapi ok la...

yang karangan panjang lebaq tu,koi buat kesan telefon bimbit..huhu..huh,not bad...alhamdulillah,teacher Azlina give us a sample of brilliant essay..perghh panjang habis....so ape lagi,walaupun karangan tu dah berzaman dalam buku penulisan aku yang sangat 'cun' tu..mujur lah terbaca...^__^..paper tu seriously x susah sangat...rumusan pasal pencemaran air. pas tu masuk pasal hutan rimba,pelayaran yang penuh peristiwa n dibawah langit yang sama...fuh yang maksud rangkai kata tu kawe pon tak tahu nak jawab apa...apa maksud rangkai kata tertegun kaum eh?? tu la 'rajin ' sangat membaca sampai tak tahu maksud..bahagian novel utk paper bm ni memang tak sangka...huhu....masuk pasal latar tempat n teknik plot...x pernah2 jawab pasal teknik plot....mujurlah novel papa tu jiwang habis...boleh la bayang2 sikit2...kalau nak harapkan konserto terakhir,mak aiii,nauzubillahimin zalik ...masa ok,jawab pon ok cuma ok la...alhamdulillah...^__^..syukur sangat2..hehe

bi plak..paper 1 about act of kindness..i have to made an article about a book that i have read .huh,my title for my article is handmade ok...KINDNESS IS GOOD...hah? lol!.. hmm,not bad la...but i did not get enough time to add two other acts of kindness..huh,so sad..
hmm,utk continuous writing..aku buat pasal journey aku kat taman negara..itu je yang terlintas kat akal fikiran...aku menulis sambil berfikir dan terus menulis...dan arghhhhhhhhhhhhhh,masa tak cukup...setting masa aku tak bagus!!!!!aku rasa aku terlalu cool sampai jadi camgitu...jangan contohi taw..

hmm,tetiber aku rasa macam pemberita pulak..memberitahu segala2nya...haha .adehhh,malu la jugak sikit...hehe..senanyer mule2 rasa macam nak cerita semuaaaaaaa sekali..tapi bila dapat menulis je cam sekarang ni..semuanya stuck..haha ape laa kan...

eh2,korang da pergi beraya rumah member2 ke???aku ni baru dua member yang aku dah p umah dia...tu pon makkk aii lama gilerr..hehe..biasalah tu pompuan....kalo korang datang umah aku pon,x de kueh da yang nak dimakan..tinggal kueh2 yang kami bikin sendiri je...tahun ni mak memang bajet tak nak beli kueh raya pon..bagus kan mak aku...jimat ...hehe...cakap pasal mak ni kan...




teringat la plak hari tu Solehah ada bagi tazkirah pasal mak bapak..senanyer waktu aku dengar dye cakap tu kan,ntah mcm mne air mte aku mnitis wehh....ntah la,rse rindu sangat kat mak mse tu...ce bayang pengorbanan mak tak mungkin dpt aku balas sepenuhnya...mak sanggup buat itu dan ini utk anak2..kengkadang mak tak makan pun sebab nak bagi anak2 dye mkn dlu...huh sedihhh...

kalau mak xde duit,mak akan ckp'mak xde duit,ni je duit yang mak ada'..sambil menghulurkan duit yang mak ada kat aku utk belanja kat asrama,means mak xde duit nak p kje..berbeza sungguh dengan aku.kalau duit aku tinggal sikit jangan harapla aku akn bagi duit yang aku ada...haha kedekut gak aku neyyyhhh...huhh sedihhhh2....dah2 hidup ni 1 cabaran kan...pengalaman mematang dan mendewasakan kita...dan dari pengalaman jugalah merupakan guru yang terbaik utk diri kita yang serba kekurangan ni...


k la sampai sini je dlu...jap lagi nak balilk asrama..hari ni aku balik asrama hari sabtu..huhu excited sangat lah tu nak trial...huhu k la tata...selamat exam yup utk sahabat2 yang mengenali nor amira yusof...bai


p/s : sori panjang sangat dan agak memeningkan utk baca..padan muka..haha..n apa yang aku tulis dah lari sangat2 daripada tajuk sebenar..


Thursday, 23 August 2012

a few days...

finally i reach home...a day before raya,its started with pharyngitis,then fever,headache,flu and more...i can only lay listless on living spaces and book seats in my arms. The joyous cousin in singapore this year sent them to their cats. unfortunately four dead cats bitten by wasps . Live in the village afternoon sitting in a sauna range, at night feel like staying in a mountain kinabalu. sleep on the couch feels more comfortable than sleeping on the mattress. longing feast this year I can not eat nasi dagang u know because i love my grandmothers made it .. I did not think of their relatives once small and cute, now grown up and more of me .. haha​​. my cousin who is now studying in Ma'arif also seems to have veiled specter of ... alhamdulillah....i did get enough energy now to write more n more ....just need rest for facing trial exam around the corner...why it must be around the corner...because the omputih love the corner...haha.try to see around us,there is alot of corner..eg : corner lot,corn-jagung n many more...haha..
for those will facing exam next week i hope u maintain your health ,i u feel like want to fever,feel it now,not next week ok..because next week cannot2 like that....haha....salam ukhwah fillah..
aku menulis sambil tersengih sebab ntah apa2 yang aku tulis

p/s : thanks sapa yang datang beraya....tata




Thursday, 16 August 2012

ramadhan i miss u...

korang tak sedih ke ramadhan dah nak berakhir??korang tak rasa macam nak jadikan ramadhan tu setiap hari macam yang aku rasa?korang tak rasa ke bulan ramadhan lah kita makin dekat ngan pencipta kita....
.....
.....

i hope this not be my last ramadhan...

i assume this year is nothing...i will celebrates raya with nothing(anafora hoho).....i miss all the memories with abah,fitri and everyone i love...n for my lovely friend H****...thanks 4 being my bestttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt friendddd...i love u soooo muchhh haha...
i will no longer to go with him as he is not mine anymore..he tug my heart n throw away . he spat my liver to the ground and grinned...erghhh,tooo hurttt you know....my howling and keen not make it fret but it just a vicious things that i ever get...not about revenge...ok stop....

i jeer myself because cannot control from write in this blog...my own blog since i was fourthteen years old..frantically i hope he will read my weap...such like novel step by wicked step by anne...just read and weap...

......
......

hah enough la takat tu je ....ko la paksa aku dok tulis ayat omputih,aku memang tak ske...mentang2 ah cikgu slalu puji ko(***) dalam kelass...eii geram aku,in fact jeles senanya...

^__^ seriously tahun ni antara raya yang paling tak bermakna aku sebab hmmm....cuma aku bersyukur sebabnya aku masih boleh raya ngan mak!!!!!!!!!!!!!!!!yahhh sayang mak....love u so muchhh
korang hargailah raya ngan mak bapak korang selagi mereka masih ada...aku ni..hmmm...adik aku tu tak sempat jumpa langsung ngan abah....sedih la pulak...bila abah nak muncul dalam mimpi yah,yah rindu sangat2 kat abah....
huhu sori jiwang....tahun ni aku cipta rekod yang paling gempak dalam hidup aku....
iaitu aku TAK DE WALAU SATU PON NOMBOR FON DAK LAKI SEKOLAH AKU..(samtsh) walaupun aku rapat sikit ngan dorang...haha gatai...xde ahhh....bangge bohhh...bukan senang....korang boleh ke buat macam aku???? msti susah kan....huh riaknyer aku....x de la gurau2 je.....aku harap aku leh capai A+ bi macam zul.....aminnnnnn.....thanks sapa yang bagi duit raya kat aku....n sanah helwah kat member aku y++++....hope u happy always...jangan lupa tau puasa enam waktu bulan syawal...alhamdulillah dah 4 tahun aku amalkan bende ni since form 1,waktu form 3 aku ajak F utk puasa sekali ,tahun ni x tahu la nak ajak sapa..ajak korang la pulakkan..korang pon try ah slow2...Allah tak tengok apa yang kita buat tapi Allah tengok nawaitu kita....hope azam lepas ramadhan ni teruskan kurengkan maksiat,kalo tak buat langsung tu nipu ah ork,kita ni manusia biasa yang selalu buat salah...aku pon sama...^__6...


jom lawan nafsu sesama!!!

psst : hari tu poyo je cakap tak nak tulis dah kat blog tapi tulis jugak....x pe la,nanti bila aku dah x de kat dunia ni,korang tengok2 la blog aku ni selalu yup..uhuk sedihnyerr

Wednesday, 15 August 2012

Saturday, 11 August 2012

selamat beraya dengan buku....


huh tahun ni tahun paling 'bez' sangat lah bagi aku sebabnya tahun ni aku leh kuar ngedate ngan buku kat mana2 pon..haha poyo je..korang2 dak spm selangor trial 3 hari pas bukak skola...aku pon lom sedia 100%...lagi2 budak sains lah sangat macam aku...dengan fizik,kimia,biologi,addmath dan segala bagai...hmm ntah la..... ada orang kata eleh poyo jerr budak sains tuhhh,perasan bijok gitu ahh.....bagi aku,cita2 aku ke arah sains so ske hati la..hoho...nak amik akaun,aku ni dop pandai sangat math..cuma start tahun ni math aku ok..hehe..rse cam math spm lagi mudoh drpd math pmr...betol tak tipu!!!!kan3??? bulan puasa ni pon aku try utk kurengkan tidur,tidur pkol 12 tuh dah sangat awal bagi aku sekarang...tapi bangun maintain pukul 5 lebih ..haha tu pon bila pk pasal trial cepat2 bangun p basuh muka n solat..isk3 ....aku pon tak leh target sangat utk trial ni sebabnya aku hmmm...ntah laa....
nak tahu tak,tadi aku solat terawih ngan mak!!!!!!!kat rumah...besttttt sangat!!!!!!!!moga2 ada keberkatan di situ....aminnnn.......
hari tu pon hope sangat dapat jumpa abah dalam mimpi tapi tak dapat,orang lain pulok yang kuar kat mimpi tu..taw tak sapa..nama dia FF...dak maarif taw la kot sapa budak ni...k la

tu je kot...takut tak sempat post minggu depan so aku post sekarang ucapan raya utk dak2 spm 1 malaysia....jangan raya sakan...trial ngah dok tunggu...hehe...solat hajat,taubat jangan lupa...antara ubat hati yang paling mujarab ialah baca Al-Quran dan maknanya,solat malam,berpuasa dan hmm tak ingat lah plak...boleh RUJUK SINI


^___^ kat sini amira yusof nak mintak maaf kat sumer kengkawan yang pernah kenal mira....mira mintak maaf sangat andai ada tersalah bicara,terkasar bahasa,terkurang ajar,tersombong dan sebagainya......mira sayang kamu semua.....^___^
sekian....rajin2 kontek la ek,huhu


Friday, 10 August 2012

iklan paling bez!!!!!



korang WAJIB tengok iklan ni sampai habis utk sesapa yang belom tengok lagi....bez kan????sweet sangat2 bila first time tengok iklan ni...hehe ape la....tengok taw!!!!!

p/s selamat study

Jali Balik Kampung




ok...da tengok lom video ni...aku sekadar tukang promoter je...hoho..xdela ,tadi tertengok video ni n pelakon2nyer semuanya dak2 skolah aku....so saja je post kat sini...kalau rajin tengok lah eh..sekian...
selamat hari raya..^_^

Sunday, 5 August 2012

rindunyer kat dia..huuh

hari jumaat hari tu..aku ngan qila jalan kaki perghhhhhhh dari sekolah ke ktm bukit badak....cuak seyhhh biler nak lintas jalan kat depan skolah tu...pasai besaq gila jalan dia...aku genggam tangan qila erat2..hehe x de la gurau2 jep....memang lencun habis ah baju skolah coz panas derr....tp x pe,kat akhirat lagi panas..ye dok???

pah tu biler dah sampai shah alam ..x de transppot la plak...nak x nak kena jalan kaki sekali lagi...penat tak terkata tapi aku tengok qila sempoi je..huhu tu yang buat aku semangat sikit...sampai kat depan jambantan(haha)...aku ajak ah qila p umah member lama kteorang..dillla..kenai dop??huhu..aku n dak2 srai je yang kenal lorr...haha memang rindu gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr kat diaaaaaa....lama sangat tak jumpa padahal bukan jauh sangat pon...then apelagi habis keluar cerita lama n cerita hot2..huhu...lama ah gak kat umah dia..then p umah sir fadzil...ala yang hari tu aku rindu sangat kat dia....seriously,ramai yang rindu dye....kan dila??huhu..termasuklah aku...tpi nak buat guane isteri dia je yang ada kat umah ...just dpt jmpe anak2 dia je...anak sulung sir..perghhhhhhhhhhhhhhhhh sangat2 hensemmm bagi aku la.....menepati ciri2 yang aku idamkan..hehehehehe gurau je...


ni anak sir fadzil yang ketiga..tak ingat la plak namanya tapi jantinanya perempuan...mesti cantik macam mak dia..hehe...tomeiiiiiii sangat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jom skodeng dengan lebih lanjut kat blog dilla plak...hehe

SKODENG KAT SINI yup....^__^

tu jep..

tata,

korang tak buat kueh raya ke???aku kat umah dah 5 jenis kueh dah aku buat tapi yang simple2 je ah...n biasanya aku tolong makan je...haha

utk dak2 form 5 tahun ni,trial dah dekat...gudluck..jangan pernah berhenti...Allah tengok usaha kita.,...sekian

Saturday, 4 August 2012

rawat lidah yang suka mencaci....




bila cakap pasal malu....macam2 yang kita terpk...antaranya malu2 kucing,malu tapi mahu, dan macam2 lagi..
kar sini aku cuma nak nasihat kat korang2 n kat diri aku jugak supaya TIDAK MALU untuk:
1. buat kebaikan
2. berkata benar
3. membantu sesama islam
4. mengingati Allah
5.berhijrah peribadi
6. belajar ilmu agama
7.menghindar sombong....


l


kata2 best hari ini....


pagari bunga iman dengan rasa malu.. dan ada 1 riwast albukhari ni...
malu dan amanah adalah perkara yang mula2 sekali hilang dari dunia ini . sebab itu mintalah dengb Allah unyk kedua duanya

kita perlu malu tapi bukan memalukan....

tu je nasihat daripada aku sebelum aku balik asrama hari ni..hari ni nuzul Quran...selamat beribadah....

takut sebenarnya....

semalam aku dapat mesej yang agak menyeramkan bagi aku...huh....ayat dia perghhh buat aku tertanya2 betul2......hope jangan lah dia memaksudkan bende tu....aku tak terpk pon sampai situ or yang berhampiran dengannya...cara terbaik ialah ignore n x balas mesej dari orang tu..takut2 nanti dia perasan plak...bukan pe,banyak masa lagi ..kan3???hari tu pon member aku pernah kabo,'mira,ko jangan cepat bagi respon nanti dia perasan'...ok2 aku ikut cakap ko bro!!haha
moralnya kat sini kalo korang2(kaum hawa) dapat mesej macam yang aku dapat(walaupon korang x taw aku dpt msj pe),hope korang jangan tanya'kenapa?' kat orang tu....tu maknanya korang bagi respon aw kat orang tu!!!!!!
kalo orang tu terbaca post ni,aku mintak maaf sebab aku tak nak pk apa2 pon pasal tu...my heart is closed..n i dont want banana ripes twice(hhaha)-bi ngokngek