Friday, 28 September 2012

D.U.I.T

^___^
FIRST SEKALI TAJUK TU SEBAGAI HIASAN SEMATA2
rasa hepi la jugak sebab dapat jugak akhirnya tulis kat sini..actually minggu ni saya tak balik ...sepatutnya balik sebab ada 'honeymoon' kat KL tpi atas sebab tertentu maka 'honeymoon 'ku ditunda lgi ..xpe2,sabar itukan separuh daripada iman...huhu senanya sekarang ni sy berada di cc di CP..taw tak kat mana???kat klang..huhu....
oh ye,result trial sahabat2 ku sekalian guane??ok??walauapapun result anda,sebenarnya anda boleh melakukan yang terbaik ..yang penting..YAKIN DAN PERCAYA PADA ALLAH..n gunakanlah D.U.I.T...iaitu
-doa
-usaha
-ikhtiar
-tawakal...


Sunday, 16 September 2012

bila hijab terbuka

alkisah ni daripada kawan saya yang menuntut di unknown place..hehe
kawan saya punya kawan ni jantinanya lelaki..
dan telah ditakdirkan oleh Allah bahawa dia ni telah dibuka hijabnya..bukan hijab tudung taw tapi mende lain..yang boleh lihat menda yang x leh dilihat oleh mata kasar..
dann..jeng3....
lelaki tersebut dapat melihat pada WANITA2 yang tudung nya atas dada...paham2 la yup..tudung cukup syarat namanya tu....ada SYAITAN betenggek kat dada2 mereka....agak2 la kalau kalian yang nampak..apa yang korang rasa??n lelaki tu rasa segan yang amat sebab dia sorang je yang leh tengok...subhanallah....nak ke kita (kaum hawa),ditenggek oleh musuh no 1 manusia...
itu belum campur yang pakai baju atas punggung.ketat,legging,dan banyak lagi....nauzubilillah hi min zalik...dengar cerita matahari akan terbit dari barat tak lama lagi....bersedialah semua umat islam....
innaallah ha maana..



muka doodles ni macam muka saya(mira yusof) kan..hehe

muslimah..tutuplah aurat mu dengan sempurna....biar orang kata kita pakai pakaian ketinggalan zaman,jangan sampai kita pakai pakaian ketinggalan zaman.

sekian...

Saturday, 15 September 2012

trial SPM is over

assalamualaikum warahmatullahi wabarokatu wamaghfirotu waridhwanu...

first sekali ku memanjat kesyukuran yang teramat sangat kerana saya berjaya menamatkan trial spm 2012 dengan biasa2...setelah hampir sebulan exam akhirnya tamat jua..paling agak tak tahu nak jawab apa ialah fizik paper 2..memang agak blurr....saya hafal maksud specific heat capasity,tapi yang masuk mende lain..hmm,dugaan...

yang agak keliru ialah biology paper 3,pasal biochemical oxygen demand(BOD),..faktanya,bila BOD tinggi means air tu polluted la kan?n banyak dissolve oxygen kat dalam tu..aishhh,blur2...paling cuak pula of coz la addmath...mak aii,paper 1 ok cikit la..masuk je paper tu...adehhh,bakpe dia tanya pasal index number yang sbp yang pelik2..hah taram je la..kalau bernasib baik dapat la markah..yang kelakarnya ada nama mugilan kat dalam tu..hehe..tu nama kawan mak...paling kuat zikir waktu menjawab..ialah biology kertas 1 dan 2...mse tu puasa...ntah mcm mne rse ngantuk2 sangat..nak g tandas memang tak sempat....terpaksa la berzikir a.k.a tersengguk2 waktu tu...tapi ku tahan jua daripada rebah...adehhh,malu kat zul..huh harap2 dia wak dek je...hmm,malu2...
paling tertanya2 dalam diri ..masih lagi dalam posisi biologi paper 2...aduhh,dia tanya function mitochondria dalam plant cell..hmm,ape ek??sori la saya tak pandai sangat..n banyak la soalan lain...n banyak la subjek yang ada peristiwa tersendiri...



oh ye,addmath baru je exam hari semalam(14/9/12)...bayangkan exam start pukul 7.50 sampai 9.50..itu untuk paper 1..paper 2 pukul 10 sampai balik..x de gap langsung..perghh,dah la baru lepas perah otak untuk paper 1,kne perah otak utk paper 2 plak..huh kenangan2...hehe

tu je...
akhir kata,mira doakan semua mangsa spm 2012 berjaya di dunia dan akhirat..saya sayang semua..gudluck...man jadda wajada




AKIBAT JUAL MAHAL...^_^

suatu hari ...sewaktu saya pulang ke asrama rabiatul adawiyah awal sehari(sabtu),bersama beberapa orang rakan yang lain...saya diajak untuk join member2 p jalan2 kat GM(gedung murah), n kompleks pkns kat shah alam..ape lagi...join ahh..alang2 leh ah beli jam rm 10 kat pkns...sumer ctk2 n berbaloi...walaupun cikai..haha..orang bukan tahu pon...
apa kaitan cerita tu dengan tajuk'akibat jual mahal'..

ceritanya bermulaaaaa....


mse tu dah maghrib,sementara kawan2 yang lain pergi solat,saya tnggu kat bawah..jalan2 ngan A n F..A ngan F ni jalan sama2..saya jalan sorang2 kat belakang mereka..jual mahal la konon..hehe...biasanya kat kawasan tengah kompleks tu ada orang jual2 tapi ikut musim la..kalo musim raya,jual pakaian..kebetulan masa tu kan baru lepas raya,so cuma ada booth pasal TUDM,JKR n sebagainya je la..waktu ngah jalan2 kat booth tu,de sorang akk ni g usha A n F ni pasal something..disebabkan saya berjalan di belakang mereka , so saya cuma melihat je la..yang A ni dengan pantasnya berkata kat akak tu..'tak pe kak,kiteorang nak cepat ni'..tanpa sempat akak tu menghabiskan bicaranya..bila sampai turn saya lalu kat depan akak tu,saya dengar akak tu cakap,'dik,daftar free jep,nanti dapat hadiah free..saya yang terdengar terus berhenti kat akak tu n tanya balik..'oo,free eh?nak2...


mse tu A n F da jauh naik eskaletor..apelagi,saya g kat booth akak tu n daftar..tak pasal2 dapat hadiah free...dua plak tu..hoho...sambil mendaftar,saya pandang ke arah A n F yang sedang menaiki eskaletor meninggalkan diriku keseorangan..huhu...siap je,saya terus lari kat eskaletor kejar A n F..cari punya cari jumpa jugak mereka...
then,A tanya,..'mira,awak wat pe tadi?'
dengan humblenya saya menjawab..'saya daftar kat booth akak tu tadi,tengok ni!!!..saya tunjuk cenderahati yang saya dapat...haha,dalam hati..'itu la jual mahal lagi,kan dah tak dapat...
sambil tu saya tanya balik'korang wat pe cepat2?lek ah..
A n F masing2 merasa terkilan kerana tak layan akak tu tadi..kalau tak,mesti dorang pon dapat jugak...


balik je kat asrama,dengan poyo+ eksyen nyer saya bercerita kat kawan2 yang tanya pasal hadiah yang saya dapat tu...haha

moral of the story : jangan jual mahal sangat..biasa2 udah lerr...ok???

the end

cer cari nama pada duit kertas

pernah tengok duit rm1,10,20 yang baru??mesti pernah kan..jom main cari2 sebentar....senang je permainan ni...first

  1. bukak dompet anda
  2. cari wang kertas rm1 yang baru macam kat bawah ni
  3. dekatkan muka anda pada wang yang anda pegang..
  4. then,cuba cari nama sultan kat muka sultan yang ada kat dalam duit tu...
  5. nama sultan tu panjang la jugak..melebihi 30 perkataan..
  6. macam tak percaya tapi ianya ada...
  7. tak percaya??cubalah..guna kanta lagi senang..hehe
  8. tulisan dia sangat2 kecil,hanya yang teliti je yang akan nampak..hoho

ok la saya bagi clue,nama dia ada kat area tengkolok..

selamat mencuba!!!!!!!!!!

Friday, 14 September 2012

JOM MASUK MATRIKULASI..



post ni bukan satu promosi atau satu propaganda...tapi sengaja aku canangkan untuk saudara2 sebaya dengan ku yang tak tahu nak mintak apa...or sukakan cabaran ..sebenarnya saya baru sahaja memohon untuk matrikulasi ini.pada mulanya(form 4),memang da azam sungguh2 tak nak masuk matriks..cuakkk..but ujian dan dugaan sentiasa datang dalam hidup kita.nak tak nak kena tempuh juga.3 tempat matrikulasi yang saya mohon semuanya yang dekat..selangor,negeri sembilan n pahang..harap sangat2 tak dapat kat pahang...
nak mintak kat perak,kulim,bahaya plak sorang2..almaklumlah perempuan....huhu,kalau tak silap saya 'kawan' saya yang namanya F itu belajar disana? betul ke? kalau betul,tahniah la yup...berjaya menjadi insan berguna walaupun belum secara total...bagi sesiapa yang belum mengisi borang matrikulasi..boleh la isi KAT SINI.

kat bawah ni page official nyer..jangan tersalah isi borang udah ler
ok tu je...
1 nasihat.....cubalah sentiasa mencari peluang,jangan tunggu peluang datang pada anda...hidup ni kena banyak buat kerja bukan tunggu kerja tu datang pada kita...kalau belajar utk exam semata2,insyaAllah ilmu tu takat spm je but kalo betul2 ikhlas insyaAllah sampai anak cucu cicit cocot cecet cacat stil korang leh salurkan ilmu tu...dan apabila matinya anak adam,terputus semua amalan kan?kecuali 3 perkara iaitu..
  • doa anak yang soleh
  • ilmu yang bermanfaat
  • sedekah jariah

sekian salam tulus dari hamba Allah yang humble ...hehe..nantikan post yang berikutnya