SHOPPING BUKU DISINI

Wednesday, 31 October 2012

DARUL QURAN(part 4)

INTERVIEW REAL DARUL QURAN


assalamualaikum...
^___^

saat ini mira baru je lepas temuduga DQ n UIA kat DQ kuala kubu baru....
rasa2nya tahun ni sahaja,bilangan yang terpilih utk temuduga kat selangor semua sekali 150 orang..
satu malaysia semua sekali 800 orang tapi DQ nak 250 je rasanya la...
malam sebelum temuduga,dah try usha blog2 akak2 n abang2 yang dah p interview..macam2 peel ada..
kali ni mira nak share pengalaman mira interview DQ plak utk rujukan adik2 akan datang yang terpilih p interview...





^__^
pagi2 lagi lepas subuh(5.45) da siap2 nak bertolak...awal kan??awal la bagus...betol tak??x de la kelam kabut..n the most important to tell is mira antara orang yang terawal sampai..orang kedua rasanya dalam 150 orang...(walaupun kaunter pendaftaran tak bukak lagi)...
then pukul 8.30 pagi p daftar kat bangunan sebelah dewan muktabar(bukan murtabak taw)..ape ntah nama dia..stiap orang telah ditentukan bilik apa yang dia kena p ..mira dapat bilik K..ada bilik A,B,C dan seterusnya..
tunggu punya tunggu punya tunggu,pukul 9 suku baru tukang interview datang..hmm,ingatkan puntual sangat...sama je..haha..gurau..

alahai,dia ikut list nama plak..mujur la mira nama no 7 daripada 12..kira tengah2 la jugak..dah la datang awal tp kne ikut list plak..x pe la...tp dah debar dah time tunggu kat luar...habis je orang sebelum mira,seminit lepas tu..mira masuk dengan cool lah sangat...hehe

..
..
...
n sesi interview pon bermula.....


A- interviewer
M- mira

A : datang ngan sapa?
M : ..

A : mak kerja apa?
M :

A : dah hafal banyak surah ke?
M :

A  : rasanya ckup tak masa setengah jam utk hafal 1 muka surat??
M :

A : kamu tahu saktah??ada berapa tempat dalam AQ n sebutkan cthnya..
M :

A senyap je

A : berikan contoh idgham maal ngunnah
M : .

A : ok,bukak AQ ,tengok surah alhhajj muka surat 337..
sy bagi masa 40 minit,hafal dan tasmi..ok?

M : ok!!!

thenn...ape lagi,cepat2 lah mira blah dari situ cari port utk hafal...last hafal dekat ngan tangga,nak p semula kat bilik tu pon dekat....
time ngah hafal tu,ada sorang budak pompuan ni,dye pakai baju purple..tak tahu lah dari sekolah mana..
tapi dye mengulang bapok kuat,sampai mengganggu mira nak hafal...seriusly kuat..taw la dah hafal.

cukup je 40 minit,mira pon tunggu la ustaz tu panggil...
memang berpeluh2 habis time tunggu kat luar...cuak pon ada...

masuk je dalam bilik tu...

A : cukup tak 40 minit hafal setengah muka surat??
M : insyaallah...(sambil tersenyum,cover cuak)


dan mira pon baca la apa yang mira dah hafal tadi..sambil tertunduk sebab takut hilang apa yang dibaca tu bila pandang muka ustaz tu..hehe..n everything is ok...

tu jep...selesai     ^______________________________________________________________^


INTERVIEW UIA

tempat :dewan muktabar

kena kapel2(berpasangan2),mira pon tak tahu bakpe tp ngan sejenis la...
n kapel mira budak SMAP KAJANG...budak pandai la kirenya...huhu....


duduk je terus interviewer tu speaking whats ur name??
alahai,,kena speaking la ni jawabnya

macam2 dia tanya

1. apa yang kamu paham tentang DQ n UIA punya program ni?
2. apa kos yang kamu nak amik ? kenapa?
3. apa beza sekolah kamu yang lama ngan sekolah kamu yang sekarang?
4.andaikata kamu x dpt kos yang kamu nak,mcm mne?
5. sebab apa kamu pilih UIA utk further study?
6. siapa yang bagi galakan utk masuk ni?
7..blah2 tak ingat...

semuanya in ENGLISHH FULLLL......
memang broken..biar broken asal jangan tak jawab ...
yang penting kita yakin ngan apa yang kita cakap...

^___^

itu je kot...ada apa2 tambahan nanti akan diedit semula post ni..semoga berguna untuk adik2 tahun depan yang dapat DQ n utk tatapan rakan2 yang tak dapat pergi temuduga semoga menjadi pengalaman yang dikongsi bersama...

sekian

p/s : ending story ni ada kat part 6 taw.hihi


( mira pergi kat masjid ni tadi,,cantikk!!!!!!!SUBHANALLAH!!!!!!!!)



ni la antara bangunan2 yang ada kat DQ kuala kubu baru...






No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...