Thursday, 29 November 2012

lolly crew 23

sje nak letak kat blog ni...just kenangan awal tahun hari tu...

mira,qila,ecah n alya join 1 pertandingan ni..ala,macam program usahawan muda gitu...

kami la orang2 besarnyer ...kirenyer wakil sekolah la..

tapi disebabkan masalah2 tertentu...kiteroang still wat jual2 tapi x masuk pertandingan tu ...

sebab masing2 bz...seriusly...terkejar sana terkejar sini...

kadang terpk jugak,aku ni nak belajar ke nak berniaga??

ngan koko nyer kena handle budak KRS semua...

tp semua tu bagi kenangan manis....

n kteorang dapat umphhhh banyak la jugak....

hampir dua ribu jep...hoho....

ce ah kire sorang dpat berapa...he2..

tu pon meniaga sebulan tak sampai 8 kali pon...

sebab masing bz,...

korang kalau ada masa.. jenguk2 lah blog yang dah tinggal kenangan ni...

sebabnyer yang handle blog ni mira sorang jep..so paham2 je la..

jom terbang....KAT SINI





tudung 'haram'

KHUSUS UNTUK KAUM HAWA....
^___^

introduction..

tudung haram?? ada ke tudung yang haram?? hmm, x de la ..tu just nak menakut2kan jep..boleh ke?? boleh kot..hehe...yela bukan ke haram kita buat sesuatu bende tu kalau balasannya dosa?? betul tak??? sama lah kalau pakai tudung tak menepati syariat...kalau tak tahu x pe  la tapi kalau dah tahu but buat2 tak tahu guane plak tuh??
ok2 laa.....
slow2 baca....
tak salah kalau first time baru belajar bertudung..mula2 pakai skarf(macam zaman 80-90 an dlu2) dlu ke,then slow2 pakai anak tudung macam pic di bawah




then slow2 pakai tudung 'indon'(sebab senang na pakai)




walaupun tak labuh(x tutup dada),ngam2 je tutup leher..x pe la..dimaafkan la kalau baru belajar..takut nanti rimas plak....tapii...

kena slow2 jugak ikut pemakaian tudung yang dibenarkan tudung yang dibenarkan syariat...

syarat2 tudung yang menepati syariat islam,mira dah pernah story mory sebelum ni...
 jom kita main terbang2 BRUNEI OR KOREA  untuk tahu lebih lanjut...

kat bawah ni mesti korang slalu tengok kan wanita2 pakai...mak,adik,kakak,sedara,kawan2 korang mesti ada la yang pernah pakai ...kaalu x de bagus lah... pic ni mira kopi dari fb,, nice kan sapa yang buat macam ni....sebenarnya cantik taw kalau pakai tdung macam kat bawah ni tapi lagi cantik kalau pakai tudung MACAM NI...






jom sama2 pakai tudung ikut syariat islam...

sesunggguhnya ALLAH tidak menzalimi hambaNYA tetapi hambaNYA lah yang menzalimi diri mereka sendiri...



mber mira pernah gtaw ' ko ni nak aku berubah sederap trus ke??' ce soh aku berubah slow2 baru la aku leh ikut,kalau tak aku tension..kau tahu tak???kau tahu takkkk???...
since dari tu...sebelum mira tulis paper mira kena tekan kan ayat SLOW2...HEHE.. thanks kat member mira sebab bagi nasihat yang bernas utk mira yang degil nih..haha..kidding


p/s  : anda tidak digalakkan memakai tudung ' kain langsir' ,,,
nak tahu contoh tudung kain langsir..hah macam kat bawah ni....tudung nyer dibuat bentuk curve..entah apa yang ditutupnyer pon enggak tahu sihh,,,las mira pakai tudung ni time form 2..mse zaman jahiliyah ...hehe..sekarang dah tak pakai..malu pon ada bila nak pakai..hehe







Wednesday, 28 November 2012

SPM 2012(part 3)

assalamualaikum...

ni dah part 3,means ini minggu ketiga mira exam spm..
hmm,sepanjang mira exam ni kan... paling mira rasa horrible is kimia..hari isnin hari tu..
huh,perghhh mengantuk bhaiiii seriusly time paper 1...tersengguk2.. mujur la saat2 akhir mira tersedar dari alam khayalan...mira cek balik semua soalan..n buat checking ikut no A B C D n betulkan mana2 yang mira cuai.kimia paper 3 ,kteorang target rusting of iron, BOD n ape ntah lagi 1...tapi,1 haprak pon tak masuk...haha mira seyum2 je waktu selak kertas tu...mende la aq na tulis nih(dalam hati)...ade ke patut masuk pasal test of alkali??? haha tibai je ah...at least salah kat procedure....x pe la,redha n tawakal je la..

bio???

tak caya paper 2 masuk pasal isotonic,hypertonic bagai...sebabnyerrr soalan2 nyer senanggggg bhaiiii...betol tak tipu...tu antara soalan yang semua orang leh jawab. pas tu masuk pasal qudrat,n yang inheritance..mujur la mira x jemu2 buat latihan kaw2 pasal kacukan tu....boleh la jawab cikit2 walaupun de la jugak yang mira kencing..he3...n mujur la masuk balik soalan trial selangor!!!! n de tanya pasal blood clotting n n aerobic n anaerobic respiration..tajuk tu memang mira paham la sebab mira ada terangkan kat orang....he3....

tahniah kat mber2 yang da habis exam...terutamanya mber2 yang bersekolah di SMK....syafiq,dilla,alya,azizi,qila,saiful,mirul dll..


percayalah sesungguhnya kalau boleh mira nak terus menjadi pelajar sekolah...rasa seram pon ada nak bergaul ngan masyarakat kat luar sana.... ya ALLAH smoga KAU kuatkan imanku untuk menolong mereka dijalan MU....aminnnnnnnnnn



 jom contohi doraemon yang sentiasa sabar ngan sikap nobita yang sengal n mengader giler3...haha



Tuesday, 27 November 2012

jom ambil tahu!!

kadang2 sedar tak sedar,mulut ni terlepas cakap..bila seseorang tu dah kurang ingatannya di hati kita..hanya keburukan je yang kita nampak..betol tak??ayat ni  bukan ditujukan utk semua juz utk yang terasa...cuma nak ingatkan... kalau bukan dengan izin ALLAH yang turunkan kepada negara kita seseorang pemimpin yang ISLAM  walaupun tidak lah terlalu warak..tapi bersyukurlah kerana dengan semua usaha gigihnya yang bukan untuk diri beliau sahaja tetapi utk orang yang berada dibawahnya...pernah tak kita amik tahu apa yang beliau lakukan sepanjang pemerintahannya??? tahu ke??? walaupun tak seperfect..tapi alhamdulillah dengan usahanya,atas izin Allah,kita dapat hidup aman...^___^..huh ayat..sori la,miraa ada la terasa hati(sikit je la) ngan orang yang suka buruk2kan pemimmpin..hmm,mulia sangat ke diri ni sampai nak kutuk2 orang lain??..

jom terjah....

beliau yang mira maksudkan tu pernah.....




1. Dia lah yang menggerakkan negara islam yang lain
    untuk membantu
    Bosnia & Herzogovinia ketika umat islam disana
    disembelih oleh pengganas Serbia.

2. Dia juga lah yg menghantar ratusan komando
    Malaysia yang dibawa masuk secara sulit ke
    Bosnia untuk membantu saudara seIslam ketika era
    pencerobohan dan pembunuhan beramai-ramai
    umat Islam di Bosnia ketika itu.
    “Kalau negara Arab ini tidak datang membantu,
    kita hantar sahaja askar kita,” - Tun Mahathir.

3) Dia juga lah berpakat dengan kerajaan
    Sultan Brunei menyediakan
    jumlah dana yang berjuta dollar untuk
    membeli senjata dan peluru anti
    kereta kebal untuk tentera Islam Bosnia.

4) Dia lah yang pernah menangis ketika
    melawat Bunker yang menjadi
    pejabat Yasser Arafat di Palestine.

5) Dia juga lah pemimpin islam yg
    Yasser Arafat hubungi meminta bantuan
    dan pertolongan ketika diserang oleh rejim zionis.

6) Dia juga lah yg mempertaruhkan nyawa isterinya,
    Tun Dr Siti Hasmah menaiki pesawat ke Baghdad
    membawa bantuan kemanusiaan kepada umat islam
    demi untuk melepaskn sekatan Amerika Syarikat.

7) Dia lah yang digelar MahaFiraun dan dia
    jugalah yang lantang mengutuk kekejaman
    Yakjuj Makjuj / Zionis ke atas umat islam serta
    mempertahankan islam dimata dunia.

8) Dia lah yang berusaha keras,
    tak hanya duduk berdoa tanpa berbuat apa2.

9) Dia lah yang ketika saudara islam yang
    berlainan parti mendoakan kecelakaan untuknya.
   Tapi dia diizin oleh Allah SWT masuk ke dalam KAABAH.

10) Dia jugalah pernah ditembak dan mengorbankan jawatan
 tertinggi yang beliau ada bagi menyelamatkan umat Islam di Bosnia.

Malah beliau kini dianggap sebagai seorang pemimpin dunia
yang berjaya meskipun memimpin sebuah negara yang kecil.
Beliau bukan hanya berjaya Memerdekakan negaranya dari semua segi,
tetapi berusaha memerdekakan negara-negara lain dari belenggu falsafah
pembangunan yang dijana dari barat yang jelas muflis idealistiknya..

so what???


^___^

lu pk lah sendiri






mira teringin nak merasai hidup zaman 1980 an sampai lah perletakan jawatan mantan perdana menteri ni utk merasai apa yang orang lain katakan......kalau lah diberi peluang...hmmm






KHASIAT BUAH TIN..





pernah makan tak ? kalau tak pernah jom lah kita berkenalan dengan buah dari syurga Allah ini...
betol tak??
dalam AQ pon ada sebut pasal buah tin ni...kan3??

k la kalo nak cerita pasal buah tin ni memang tak habis ..

so mira cerita khasiat nyer jer yep..
kalau tak kenal kan maka tak cinta..

buah tin membekalkan 6 KALI lebih banyak kalori daripada buah yang segar.

pengeringan buah tin mengakibatkan pemekatan nutrisi didalamnya menjadi lebih kaya dengan protein,lemak,karbohidrat,vitamin, dan mineral terutamanya kalsium,zat besi dan potassium.

antara khasiat yang lain...


  1. mempunyai kandungan sodium sangat rendah
  2. menyembuhkan penyakit buasir
  3. menghilangkan sakit2 dan bengkak2 badan
  4. melegakan batuk yang berpanjangan 
  5. melawas kencing

ni ada 1 riwayat daripada Abu Zar r.a bahawa Nabi Muhammad S.A.W dihadiahkan satu bekas buah tin. Lalu Baginda mengajak sahabat2nya makan. Baginda pun turut makan . Kemudian Baginda bersabda : "kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga,nescaya aku katakan inilah dia. kerana buah2an syurga x berbiji. oleh itu makanlah buah ini. sesungguhnya ia menghentikan penyakit buasir,serta bermanfaat untuk sakit2 badan  "..







Thursday, 22 November 2012

KISAH DARI GANGNAM STYLE...







cerita ni mira dapat daripada fb..x taw la korang da tahu ke belum..kalau dah,baguslah..kalo belum,jom baca ..... jgn segan2...he2...mira x tahu kebenaran cerita ni..ade la ala2 taqlid sikit tapi nak buat macam mana...lagipon fikir logik la kan!!betol tak?? tarian gangnam ni senanyer dah jadi syubhah sebab de yang kata tarian ni x elok la pe la..konklusinya jom kita jauhkan diri daripada perkara syubhah..antaranya ni la..menari tarian gangnam style ...sebab de cerita baik dan buruk pasal tarian ni..bergantung kat individu tu...
^__^ mira cuma sampaikan jep...

jom baca,,

klik kat bawah


Wednesday, 21 November 2012

SPM 2012(part 2)






assalamualaikum...^___^ x jawab dosa,kalo jawab sayang..hehe2.gurau2 jep..
so?

hmm,selamat ber SPM utk rakan2 ku ...

guane exam??ok??

jom nak share sikit..share experience..kadang2 pengalaman kan mematang kan kita .. ye dokk???

^___^


Tuesday, 13 November 2012

hikmah jam hilang

dalam bulan 7 cam gitu...jam tangan mira yang berjenama ALBA tetiba talinyer terputus tanpa diketahui punca..maybe lasak sangat kot..he2..then,mira pakai jam adik mira hok athirah tu..tp tu jam bebudok ler..
jeng3..whats next?




Monday, 12 November 2012

seharum cinta syurga






kat sini nak promo sikit jep..
tadi mira TERBANG KAT SINI

pah tu mira terbaca 1 cerpen ni...
ntah la syookkkkkkkk sangat kot mira baca..memang feeling habis lah mira baca..
hope korang pon baca jugak...

jom TERBANG KAT SINI....