SHOPPING BUKU DISINI

Friday, 28 December 2012

KISAH SI PENCUCUK JALANAN

ASSALAMUALAIKUM...


sekadar hiasan


rasa membuak2(ceh) utk berkongsi 1 cerita yang aku baru je baca daripada novel DENYUT KASIH MEDIK by DR. FARHAN HADI..

ceritanya telah aku ringkaskan semoga kalian mudah mengerti ..hehe

jom baca...

kat sebuah hospital di Selangor,ada sorang doktor ni namanya Dr. Muslih. Dr. Muslih ni still baru lagi dalam alam pekerjaan dan beliau ditugaskan utk menjaga bahagian Ortopedik(bahagian tulang2),

1 hari ni...
time Dr.Muslih ni on call...ada sorang pesakit ni ..jururawat pesan la kat Dr.Muslih ni yang pesakit ni  drug addict. Dr.Muslih akur pada tanggungjawab. 

Dr. Muslih ni cer ah start utk tanya pesakit ni apa2 yang patut..cthnyer cam nama,sakit apa dll..

dan maklumat pon diterima..nama pesakit ni Misman,dan dia ni penagih dadah. Dulu selalu cucuk ubat(dadah) kat tangan ,tapi sekarang urat kat tangan habis rosak. Lepas tu dia mula cucuk 'ubat 'kat urat paha . Sejak minggu lepas,urat kat peha Misman ni bengkak dan bernanah. Oh ye,Misman ni ambil dadah jenis Heroin.

Bila Dr.Muslih wat check up kat Misman. Dr.Muslih ni syorkan utk wat operation utk buang nanah tu tapi sebelum tu Misman kena puasa dulu ..

Yang si Misman ni plak kalau boleh x nak la operate,(sape yang nakkk????).

Misman ni try ah tnye Dr. Muslih kot2 boleh tak kalau dia nak makan ubat je???

Dr. Muslih pon kabo la ..'boleh je tapi ia xkan sembuh la sebab kuman tu dah banyak,so better operate utk buang kuman tu sekali..kuman tu mestila ada pada nanah tu..ye dokk???
Dr. muslih pon mintak izin kat Misman utk wat ujian HIV..almaklumlah biasanya penagih dadah ni kan akan berisiko utk dapat penyakit2 cam tu..lagi2 kalau de cucuk2 jarum...


TAPI...

setelah beberapa lama,Dr.Muslih gagal utk cari urat kat tangan Misman,sebab salur darah semua dah kecut...

tetiba Misman berkata kat Dr.Muslih.." Sini jarum tu,biar saya tolong doktor". 
senang je Misman cari urat kat paha dia and menyedut darah masuk kedalam picagari..
Dr. Muslih berkata kepada Misman'hmm,ni kalau belajar sungguh dulu,boleh jadi pakar cucuk ni. Kalau ada anak nanti,didik dia jadi pakar cucuk bertauliah,jangan jadi pakar cucuk jalanan..Misman cuma tersengih2..

petang tu Dr. Muslih berehat sebentar..tiba2 jururawat mengejutkannya bahwa Misman datang nak jumpa..

dengan penuh sabar. Dr. Muslih ni tanya bakpe Misman nak jumpa dia?

Then Misman pon kabo la yang nanah kat paha dia dah pecah and kena wat operation jugak ke??

bila check2 memang betolla bengkak nanah kat paha Misman tu dah pecah. Nanah tu mengalir hingga ke kaki. Bahagian yang bengkak menjadi surut sama sekali bila ia pecah.

Dr.Muslih tanya lah macam mana boleh jadi macam tu?? Misman kabo lah yang dia rasa gatal sangat kat bahagian tu so dia pon picit lah bengkak tu..

Dr.Muslih pon jumpa lah doktor yang akan handle pembedahan Misman tu utk cancelkan pembedahan.

Dr. Muslih  pon nasihatkan Misman utk makan antibiotik je ..

dalam masa yang sama Dr. Muslih kata dalam hati : 'Masya-Allah,drug addict ni memang berbakat jadi doktor.Semalam amik darah sendiri,hari ni 'operate buang nanah sendiri. Kalaulah dia sedar potensi dirinya dari awal kan  bagus...Dr. Muslih tersengih2....

TAMAT

hah dapat x apa yang aku cuba nak sampaikan kat sini??
nampak x???jangan dipandang rendah seseorang itu walaupun dia seorang penagih dadah..

daripada cerita ni,korang perasan x,suatu masa DR.MUSLIH yang dah ada PHD pon masih susah nak cari urat pesakit walaupun kerja tu dah jadi rutin harian..kan3???DR. MUSLIH kalah dengan seorang penagih dadah(dalam hal ni je taw)dalam adegan mencari urat utk amik sample darah. dan juga 'kehebatan' drug addict utk melakukan 'operation' sendiri..hehe...

oh ye,kat sini aku nak kongsikan 1 blog ni yang aku jumpa kat google ..dengar cerita tuan punya blog ni ada pengalaman di pusat serenti..means pernah menagih la kot..JOM TERJAAHHH. boleh la jenguk blog ni kalau2 nak tahu pengalaman dia..tapi x banyak post dari dia..

^_____^ 

x paham boleh tanya psal cerita tadi..or baca sendiri novel DENYUT KASIH MEDIK by DR FARHAN HADI..
promote sat..

sekian...wassalam 




No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...