Monday, 10 December 2012

mencari 'ADAM' dan 'HAWA'


Andai mau mencari Hawa..

1. Jangan dilihat pada purdah maupun tudung semata-mata. Karena hawa hari ini tidak lagi seperti dulu. Lihatlah pada telapak tangannya. Andai mudah telapak lembut itu hinggap pada kulit lelaki lain tanpa lapik. Fikirlah sematangnya untuk menyuntingnya.2. Jangan dilihat pada baju labuh maupun jubahnya semata-mata. Lihatlah pada sebujur bibirnya. Andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya. Fikirlah sematangnya andai hati masih teringin menyuntingnya. Khawatir kelak dia membawa fitnah buat si suami. Menabur buruk diri si suami.

3. Jangan dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata. Lihatlah pada sepasang indah mata miliknya. Andai tidak redup menunduk pandangan. Fikirlah sematangnya andai ingin terus menyunting dirinya. Khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami.

Untuk Hawa pula..
Andai mau menerima cinta Adam…

1. Jangan dilihat pada kereta mewahnya semata-mata. Lihatlah pada aktivitas malamnya. Andai liar hidupnya tika malam menjelma, fikirlah sebaiknya andai mau menerima. Karena maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba. Khawatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah…
2. Jangan dilihat pada pakaian berjenama semata-mata. Lihatlah pada bagian kakinya. Andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola, fikirlah sebaiknya andai masih mau menerima karena aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri…3. Jangan dilihat pada tampan paras semata-mata. Lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara. Andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah serapah. Fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya. Khawatir Apabila bersama kelak. Kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyiksakan.

Lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu. Sebelum ini, wanita berhijab itu sesungguhnya memang mulia zahir batinnya. Tetapi hari ini, mereka yang bertudung barangkali hanya untuk menyembunyikan kelemahan diri. Begitulah juga sang lelaki. Kadang-kala berkopiah.
Dari Mata nampak sungguh alim tetapi dalam hatinya..??
Siapa yang tahu…:)

akhirnya..ANY INQUIRY CAN SUBMIT HERE

Name

Email *

Message *