SHOPPING BUKU DISINI

Tuesday, 25 December 2012

Permohonan UPU sesi 2013/2014. dan biasiswa

pinned noted : post ni ana fokus kat pelajar lepasan SPM 2012 je,utk yg x dpt fast track..tp klu pelajar2 lain(diploma/matriks/asasi or yg setaraf )nak baca.boleh jeerrr...^__^

pinned note 2: yang latest update hari ni..scrool bawah sikit..ckit je..kalau nak tahu dengan result korang tu layak amik apa..sila KLIK SINI


ana harap ia bermanfaat utk kalian..

ana kumpulkan link yang berkaitan ngan IPT supaya senang dijadikan rujukan...
semua sekali ada lebih daripada 80 link...
hope membantu korang semua...^___^
link2 ni ana dpt drpd fb(yg boleh dipercayai)..antaranya page halatuju...syukran..
hampir 80% maklumat ada dalam ni..


gambar hiasan..hehe

updated ( 5/2/2013)



(nanti akan ditambah lagi)

UPDATE(22/3/13)

-SYARAT PERMOHONAN UNIVERSITI KE MESIR-utk yang berminat hope baca betol2 taw ye kawan2
- MARA-utk yang dpt straight a tu boleh lah usha2..hehe
-BANK NEGARA-ini pon yang dpt straight a...huhu
-ASEAN SCHOLARSHIP-valid sampai 28/3/13 je taw..
-THE STAR EDUCAMP FUND- valid sampai 2 minggu lepas  kuar result spm
-UTP FOUNDATION-minimum 5 credit jee..kih3...
-YAYASAN ZAKAT SELANGOR- mne lah taw nt nak blajar kt utp ke tp duit x ckup..boleh mhon biasiswa fisabilillah...
-E PERMOHONAN MARA
-MATA-utk yang  minat nak jadi pilot
- BORANG IPG-utk yang minat nak jadi guru..
-PENERAJU EDU-ni biasiswa..utk bumiputera je..tp mke sure gaji parents korang less than 3k ok..hehe..
-MAYBANK-sch
-BORANG PENAJAAN PENDIDIKAN PETRONAS-make sure korang straight a baru bukak ok..hehe-valid until 27/3/13 only
-MMC SCH PROGRAM-6/4/13
-SINGAPORE SCH-29/3/13
-BIAsISWA DRPD JEPUN-err tgk sendiri la ek-17/5/13
-MALAYSIAN INTERNATIONAL SCH
-AYUSH SCH-31/3/13
-TNB SCH-31/3/13

p/s-ada lagi beberapa sch yang ana belum letak..penat lah..sambung esok plakk..

link kat bawah ni cuma laman web syarikat yang leh bg sponsor tu..tapi page utk sponsor tu korang kena berusaha cari sendiri sebab Mira pon cari sendiri jep..^__^

















  • JPA: Link 1 / Link 2 /Link 3
  • MARA: Link 1 / Link 2 / Link 3
  • UEM: http://www.uem.com.my/social/scholarship.html
  • Sime Darby: http://www.simedarby.com/
  • SCM : http://www.sc.com.my/
  • TNB: http://yayasan.tnb.com.my/sam/
  • TM: http://ytm.tm.com.my/
  • PNB: http://www.pnb.com.my/
  • Shell: http://www.shell.com.my/
  • Yayasan Pelajaran Mara: http://jadypm.edu.my/
  • JAKIM: http://www.islam.gov.my/
  • Biasiswa Tunku Abdul Rahman?www.yayasantar.org.my
  • Felda Johore Bulker Sdn Bhd?www.feldaholdings.com
  • Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah ?www.sabah.gov.my/jpan
  • Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak?www.psc.sarawak.gov.my
  • Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah?www.biasiswa.sabah.gov.my
  • Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan?www.maiamp.gov.my
  • Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Perak? www.perak.gov.my
  • Majlis Agama Islam Negeri Johor? www.maij.gov.my
  • Pinjaman Pelajaran kerajaan Negeri Selangor ?www.selangor.gov.my
  • Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka (TAPEN )?tapem.melaka.gov.my
  • Gamuda Berhad? www.gamuda.com.my?
  • Jabatan Kebajikan Masyarakat Wilayah Persekutuan?www.jkmwpkl.gov.my
  • Kumpulan Wang Simpanan Pekerja?www.kwsp.gov.my
  • Lembaga Zakat Selangor?www.e-zakat.com.my
  • Bank Rakyat Malaysia Berhad? www.yayasanbankrakyat.com.my
  •  Pusat Zakat Sabah?www.zakat.sabah.gov.my
  • Yayasan Negeri Sembilan?www.yns.gov.my
  • Skim Biasiswa National Science ?www.masduke.net/download/nsf.doc
  • Kementerian Sains, Teknologi Dan Inovasi Malaysia?www.mosti.gov.my
  • Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO )?www.perkeso.gov.my
  •  Sarawak Shell Berhad?www.shell.com.my
  • Sapura Industrial Berhad?www.sapuraindustrial.com.my
  • Terengganu Advanced Technical Institute?www.tatiuc.edu.my
  • Yayasan Felcra?esistem felcra.com.my/yayasan/?index.html
  • Yayasan Pahang?www.yp.org.my
  • Yayasan Sabah?www.ysnet.org.my
  • Yayasan Selangor?www.yayasanselangor.org.my
  • Yayasan Tenaga Nasional Berhad?yayasan.tnb.com.my
  • Yayasan Kelantan Darulnaim (YAKIN )?www.yakin.kelantan.gov.my
  • Yayasan Terengganu?www.ytrg.terengganu.gov.my
  • Yayasan Pelajaran Johor (YPJ )?www.johordt.gov.my/ypj
  • Yayasan Biasiswa Sarawak Tunku Abdul Rahman?yayasansarawak.org.my/form/TAR.pdf


  • permohonan ke Matrikulasi utk dak spm 2012  dah ditutup ye(lama dah senanya..
    permohonan utk Persijilan Tahfiz al-Quran utk pelajar lepasan SPM 2012 juga telah ditutup dan resultnya dah kuar pon..hehe..

    ++ maklumat utk pelajar2 matrikulasi,asasi,diploma tahun 2012/2013..

    kat SINI ada laman web kalo korang nak sambung degree kat USM..
    oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. inshaAllah kalau aku online, aku sentiasa on9 YM aku. ku tunggu PM mu di YMku.  jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi. no mengorat2. okay haha

    p/s : post ni x valid utk selamanya...mungkin hanya tahun ini sahaja post ni valid...^__^

    x tahu or x paham boleh komen/tanya..





    12 comments:

    1. hehe really useful but kat sekolah x terangkan ipta ipts tu cmana..x faham sgt..harap akak blh bantu btw saya pelajar sc stream hmm ingt nk ambk medic tpi saya pn nk jdi lecturer? so wht should i do..in dilemma =(

      ReplyDelete
    2. Akak? Hehe nvm...Sy x De La berpengalaman sangat tp i will help u my Best..^__^ oo na ambik medik eh?? Kalau nak ambik medik,kalau adik na mohon asasi. Make sure asasi tu ada matepelajaran biologi. So adik Kena mohon asasi sains hayat sebab dia ada subjek biologi tp x De fizik. Kalau nk jadi Engineer or something YG berkaitan,pilih asasi fizikal sebab dia ada fizik tpi x De biologi. Kalau result adik masa asasi tu dapat pointer tinggi,baru adik boleh pilih aliran YG adik nk,iaitu medik...tp kalau u yg adik mohon tu ada asasi perubatan macam kat usim,so lagi senang kot..xde keliru2 nk pilih asasi YG mne 1.pasal Lecturer tu,adik nk jdi lecture apa??lecture medik ke?kemudian hari boleh jadi andai kata adik De lulusan Master or PhD In medik,klu Da x nk keje Kt ospital,leh JE minx jadi lecturer dalam bidang medik..ye x?klu De Pape soalan le tnye kat sini or fb..cik mira(myramira)...^___^

      ReplyDelete
    3. haha sebaya ye...tq so much. n nk apply 2 based on trial result or spm result nnti.kalau nk trial result ssh la cuz bio sye B (T.T)

      ReplyDelete
    4. rasanya dia akn tengok result spm sebenar..^___^ dan kalau ramai sangat,dia akn tapis,tgk pencapaian dalam koko..trial biasanya diguna pakai utk fast track or klu nak masuk DQ(darul quran)...itu je kot

      ReplyDelete
    5. assalamualaikum,, juz na tnye,, nape gune kategori B?? bukan ke calon spm 2012 kategori A,, rasernyer kategori B untuk calon tahun 2011 o 2010,, :)

      ReplyDelete
    6. Aah betulla tu calon SPM 2012 guna kategori A...sori lupa nk edit..sebab aritu member Soh pilih hok B so Sy taqlid JE dlu sbb mse tu xde gtaw lagi pasal kategori ....Tq sbb ingatkan ...hehe....ok dah ditukar...^___^ syukran

      ReplyDelete
    7. sya nk tny about scholarsip laa , kite msti apply atau kite apply klu nk smbg stdy ovesea?

      ReplyDelete
    8. scholarship?oh itu depends kat seseorang tu.study overseakn telan biaya yg byk sbb tu dglaakkan mhon biasiswa.but kalau study kat u tempatan,boleh je kalau nak minx andai kata pendapatan keluarga x ckup utk biaya,ada je biasiswa utk itu..^__^

      ReplyDelete
    9. ape beza asasi dgn diploma?

      ReplyDelete
    10. Asasi ni sama level ngan matriks n stpm..tp dgn kelulusan asasi x leh minx kerja. Asasi ni xlama macam diploma..asasi ni biasanya dua semester je( 1 tahun). X semua universiti ada asasi. Kirenyer asasi ni jln pintas utk amik degree..means umur 18-19 amik asasi. Umur 19 or 20 dah boleh amik degree( tahun mengikut kos yg kita ambil). Bukan semua orang boleh amik asasi sebab asasi ada syarat juga..means kena cukup syarat baru boleh masuk.cthnya kalau nk amik asasi medik,kena dpt straight a bru dpt..itu je psal asasi.diploma plak biasanya 3 tahun( depends kos yg kita ambil),lama juga tu...itu je kot..ada apa nak tnye lgi? ^___^

      ReplyDelete
    11. klu kategori b lepasan spm 2011...blh tak mohon unisza?

      ReplyDelete

    Thank you for your comment ^_^

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...