SHOPPING BUKU DISINI

Wednesday, 12 December 2012

tips membeli buku...





POST NI KHUSUS UTK YANG GEMAR MEMBELI NOVEL..


assalamualaikum...

^____^ 

ramai tak yang gemar 'menghabiskan duit' beli novel or whatever la jenis buku..???
membazir ke kalau beli novel ni??hmm,ntah la..depends kot..ada sesetengah orang kabo 'hok aloh,novel sumer sama je cerita dye,cuma modified je sikit2'...so lantak lah.....ade aku kisah???
so how???banyak keluar duit utk membeli sebuah buku sedangkan anda boleh bayar lebih murah daripada itu

especially buku2 hok mahal2 n tebal2...rm 20 ke atas!!

kat sini nak share beberapa tips yang agak berguna utk dimanfaatkan...


1. SURVEY 

 means jangan main terjah je,rasa cam cover buku tu cun,terus amik nak beli...dont do like that...you will regret soon....insyaallah..hehe...survey dlu...cara nak survey senang je...mira cadangkan korang kena tengok dlu penulis buku tu...kalau penulis dia memang korang fanatik,trus cop bku tu(reserved gitu).  sebabnyer kadang2 kita sanggup beli buku tu walaupun mahal sedangkan kita x taw pon jalan cerita dia macam mana tapi disebabkan kita tahu penulis tu memang the best so kita sanggup beli...cthnyer FAISAL TEHRANI..^___^  


2. PENULIS

penulis buku pon memainkan peranan penting utk menggalakkan pembeli membeli buku2 dorang taw...contohnyer novelis yang terkenal setakat ni DAMYA HANNA,SITI ROSMIZAH dan NUR HAYATI IBRAHIM. kebiasaannyer orang pergi kat rak buku utk cari nama penulisnyer dlu baru amik bukunye


3. JENAMA 

sekarang ni kan dah banyak jenama- jenama buku yang tumbuh macam kulat dahh...cthnyer : jemari seni,karangkraf,PTS,kaki novel,telaga biru dll....mira rasa korang boleh start comparekan banyak2 jenama buku ni pon mempengaruhi utk orang nak beli sesuatu buku tu,...


4. HARGA

sapa kata harga buku tak penting dalam proses pembelian buku??? untuk orang yang biasa2( x kaya n x miskin sangat). mesti akan kira duit dulu sebelum beli buku tu..kan3?? macam mira laa..hoho...tengok dulu kualiti isi kandungan buku tu berbaloi tak dengan harga buku tu...ye la,kadang2 bukunyer mahal rm 40 tapi bila baca2 ..hampeh bosan....means tak menepati dengan citarasa.. and ade jugak buku yang ceritanya biasa2 je tapi disebabkan penulisnya femes...harga makkk aiii kalah novel 600 page..

5. TUNGGU SALE

yang ni memang sangat tak rugi kalau korang amalkan...mula2 korang survey dulu buku apa yang korang nak beli...korang hanya perlu menunggu dalam beberapa minggu or bulan(bg yang mampu)..kalau nasib korang baik,kebetulan ada sale ..walaupun 10 %,manfaatkanlah ....mira selalu amalkan..bukan apa,kalau bukan waktu sale,means time biasa2 ni,dengan rm 50,cuma boleh beli 2 buku je(harga rm19.9). tapi kalau beli time sale,kadang2 boleh mencecah 5 buku hanya dengan rm50...bukan majalah taw..buku hok tebal2..


6. SASARAN KEDAI

ni pon kena pandai pilih jugak..kalau ske beli buku cerita yang harganya rm 18 dan ke atas...mira tak galakkan beli kat kedai runcit or kedai buku yang biasa2..sebab biasanya x de diskaun...ni cadangan kedai yang kadang2 ada buat potongan harga utk novel baru...antaranya MPH n POPULAR...biasanya utk kedai buku POPULAR..dye akn buat diskaun utk novel yang terlaris...kat kawasan rumah mira la..kat tempat lain tak tahu la sama ke tak..utk MPH plak,apa yang mira perasan,jarang buat potongan harga tapi kalau ada rezeki korang..dapatlah..macam hari tu mira dan kawan mira pergi lepak2 kat MPH SACC,SHAH ALAM...ngah ushar2 buku DR. FARHAN HADI...tetiba mira ternampak buku terbarunyer KU TEMUI CINTANYA..ada diskaun 20 %..haha..padahal tu novel  freshh lor...ape lagi..amik la.sebulan kemudian,bila datang semula kedai tu,dah x de diskaun dah...haha..kalau ikutkn mira tak beli kalau harga asal buku tu lebih rm20 woohh..


rasanya tu je kot setakat ni...kalau ada lagi mira akan tambah disini...
ni sekadar perkongsian ilmu n pengalaman mira...
kebanyakan buku2 yang mira beli bukan beli dengan harga runcit..kalau harga buku tu rm19.9...
biasanya mira beli dengan harga rm 16 jep..hehe

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...