Friday, 28 December 2012

tips mencari jodoh(bagi wanita)entry ini khusus utk para muslimah..^____^

adakah wanita juga perlu berusaha utk mencari jodoh?

jawapannya YA..tapi bagaimana caranya?????

oh ya,sebelum itu,anda perlu mengetahui amalan para wanita solehah dengan melihat pic dibawah..  1. Berusaha menyediakan diri sebagai produk 'solehah' yang diidam-idamkan. Biasanya produk 'solehah' yang bermutu tinggi dari segi agama dan akhlaknya mempunyai permintaan tinggi didunia dan di akhirat. Apabila sesuai masanya dan tepat orangnya,serahkanlah' kesedian hati' anda untuk dirisik dan dipinang dengan jalan yang syarak.
  2. Berusaha mengawal diri supaya jangan gedik,mudah menyerah dan mudah melayan kerana wanita sebegini biasanya mudah dimiliki oleh lelaki yang tidak berakhlak sahaja. Biasanya wanita yang senang dimiliki senang pula untuk dipersiakan..
  3. Berkawan dengan rakan-rakan sejantina yang solehah. Jodoh anda mungkin dikalangan abang mereka,saudara mereka dan sebagainya yang soleh2 juga. Jelaskan niat bahawa itu bukan matlamat tetapi wasilah(ikhtiar or jalan) semata2.
  4. Jika anda terpikat kepada agama dan akhlak seorang lelaki dan anda ingin memulakan,pilihlah cara melalui orang tengah yang soleh. Jangan menghantar hasrat terus kepadanya kerana ia boleh menhatuhkan martabat dan kemuliaan 'malu'anda dimatanya.
  5. Minta ibu bapa,abang atau saudara mara mencarikan utk anda.
  6. Jika anda dirisik secara langsung oleh lelaki dan anda memang menyenangi agama dan akhlaknya serta berkeyakinan dia boleh berubah menjadi lebih baik,mintalah dia merisik dengan cara yang lebih mulia iaitu dengan terus melibatkan ibu bapa,bukan berdua-duaan antara anda dan dia. ingat!!cara yang menggunakan orang tengah dan menjauhi fitnah adalah sunnah Rasulullah SAW.sumber : novel DENYUT KASIH MEDIK by DR FARHAN HADI..^___^ apelagi,jom dapatkan senaskah sekarang ...hehe

ANY INQUIRY CAN SUBMIT HERE

Name

Email *

Message *