Thursday, 31 January 2013

Cara untuk memperkukuh bahasa inggeris( how to improve my bi)

pinned note: post ni agak panjang so harap boleh baca sampai habis..and maklumat utk semua..post ni dalam bahasa melayu sebab kalau dalam BI x delah panjang macam ni...^_^
Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh wamaghfirotu waridhwanu...^__^




Post ni khusus utk para lepasan SPM yg x dpt masuk fast track macam ana ni,or tertanya2 guane nk improve BI, dan yang sewaktu dengannya..

Kerana apa???

Tidakkah anda tahu bahawasanya nanti bila masuk asasi or matriks..kena ambil MUET(malaysian university english test).
MUET wajib kena ambil utk dak asasi,matrix,diploma n yg sewaktu dengannya..nak tahu lebih lanjut esok ana post pasal MUET ok..hehe

so apa kata kita ready siap2 sebelum tiba masanya..


Utk yg dah memang terer BI n dah hebat speaking rasanya x perlu risau kot..hehe..cuma yang masalahnya utk yg biasa2 macam ana ni..yg hidup segan mati x mahu je dengan BI..

So sebaiknya time ngah free(x belajar kat mana2 institut pengajiian) inilah merupakan peluang anda utk memperkukuhkan keimunan anda terhadap BI..hehe


So apa cara yang boleh saya lakukan utk memperkukuh BI saya????


Mudah je..resepi utama utk berjaya cuma 1 iaitu PRAKTIS,PRAKTIS, dan PRAKTIS...ingat,kalau ada orang lain tanya anda soalan ni ' mcm mana nak trer bi?... Maka anda ulang je 3 kali perkataan praktis tu..nanti dia akan paham..hehe..

Or kalau ada yg kata' wah,pandailah awak speaking,mana awak belajar?' So jgn malu. Jgn segan utk ulang perkataan praktis 3 kali..ok?? Hehe..

sebelum tu..ana nak share faktor seseorang tu boleh hebat BI.

  1. pernah tinggal diluar negara selama beberapa tahun
  2. mak ayah memang speaking bila cakap ngan anak2
  3. hantu game,or ske tgk citer omputih sambil meniru percakapan mereka
  4. suka baca novel, or surat khabar BI dan berusaha utk mengetahui maksudnya
  5. pernah memasuki debat,pidato,syarahan dalam BI~~minimum 3 kali.

hah itu je yg terlintas...
kalau anda x pernah mengalami kelima2 situasi kat atas ni..normallah tu kalau x berapa trer BI..ada paham??macam ana ni..

tapi kalau pun bagaimana walau(keterbalikan kata)..andai kata anda hebat juga BI walaupun x mengalami kelima2 situasi ni ..alhamdulillah..^__^



so sekarang ni kita sampai kepada objektif sebenar post ini dipublish iaitu ..
jeng3...

cara utk memperkukuh(meng-tererkan) lagi BI..ialah

  • banyakkan tgk cerita BI yang simple2(cerita bebudak or kartun) or vlog2 dalam bahasa BI.cthnya daripada abe Azlan..huhu contohnya macam kat bawah ni
  •  
so dari situ korang leh tengok guane pronounsiation~~betul ke ana eja tu? and sambil tu korang ajuk lah balik apa yang diorang cakap..huhu
  • baca suratkhabar the stars,new straits time~~ kenapa?? sebab kat dalam tu memang korang akan banyak jumpa perkataan baru insya Allah..^__^ bukankah itu boleh menambahkan vocabulary korang??kan3??
  • tengok citer korea,taiwan,jepun,china,filifina,myammar dll dengan subtittle BI,kalau guna subtittle BM memang x kan pandai BI lah sampai bila2..boleh tolong ke?? jawapannya BOLEH tapi adelah dalam 5% gitu..kenapa???jawapannya sebab ana dah praktikkan cara ni..cthnya.ana tengok cerita King of Baking(Bread,love and Dreams) kat utube.n subtittle dia BI,nak x nk ana kena pahamkan lah jugak..berbekalkan ipad. ana akan pause sekejap cerita tu utk ana search kat google translate maksud perktaan yang ana x paham..bila ana dah tahu maksud dia,ana akan replay semula dalam 10 saat sebelum part yang ana x paham supaya ana boleh hayati maksud dia..huhu..cara ni agak leceh tapi ok je bagi ana..kalau korang x tahu pronounsation dia guane,kat google translate ada butang utk biar dia keluar suara(X reti nak terang..hehe)
kat bawah ni contoh drama korea ..huhu kalau x tahu guane nk dptkan subtittle BI,boleh tanya ana..ana tahu guane..

  • main game~~ ana jarang main game kecuali game tinychef kat ipad..kalau ada game yang boleh bantu dalam BI ana akan edit post ni ok..
  • main puzzle search word~~ini dapat membantu 5% juga,tapi kena rajin lah cari dalam dictionary kalau x tahu maksud..
  • buat video korang sendiri dalam speaking n tengok balik n search mana kesalahan korang..haha cara ni nampak  macam gila tapi x salah pon...kirannya vlog lah..tapi korang jangn tunjuk kat orang~~buat malu diri sendiri je nanti..hehe
  • cakap sorang2 dalam BI..cara ni ana selalu lah jugak praktikkan dalam bilik terutama time ngah baca novel haha..
  • menulis~~ini sesuai utk yang rajin jeeee....korang mnulis lah ayat ke karangan ke x kisah....oh ya,kalau  nak tulis guna pensil kan nampak macam rajin sangat je..so korang tulislah kat microsoft word..kan ada application utk check spellling and grammar...hah manfaatkanlah yup..^__^
  • chat~~ni sesuai chat ngan omputih..kalau boleh sejenislah eh..yela,walaupun omputih ni sebenarnya grammar di pon tunggang langgang ..haha tp x salah sebab masa tu korang akan  perah idea utk menulis dalam BI..
  • speaking~~ hah ini memang susah nak dilakukan kalau kita sorang je yang speaking..tp x salah pon..antaranya time korang p mall n korang nak beli kasut or buku or baju dll..kalau korang nak tanya promoter tu..speaking lah sikit...kalau dia jawab dalam BM,korang speaking jugak..kalau dorang tanya kenapa speaking,korang kabo lah yang korang ngah praktis speaking..dorang akan paham..hehe
  • kuiz~~ korang main tanya2 maksud ngan adik2 or kawan2...haha ini utk yang rajin jugak..hehe
  • tulis post dalam blog or fb or twitter dalam BI~~ pernah tengok x orang buat macam gitu?mesti korang akan terpk yang dak tu terer BI..n apa perasaaan korang kalau tahu yang kawan korang berfikiran sedemikian??mesti korang akan cuba menidakkan dengan ayat'alah,aku ni biasa2 je,mana pandai sangat pon BI ni'...ikut korang lah nak cakap apa..tapi ana nak ingtkan yang persepsi kawan ana tu boleh jadi 1 doa utk korang betul2 terer BI..tp sebelum korang post or publish tu jangan lupa semak dulu grammar..kalau ada orang tegur grammar korang tu baguslah,at least korang leh memperbaiki kesilapan..kan3??
  • yang terakhir,korang pergi kursus bahasa inggeris kat uitm ke or kat mana2 pusat tusyen...memang kena kluar duit lah tapi ini kan utk ilmu...xkan berkira kott???

huh dah kering idea ni...ana minx maaf kalau post ni panjang bebenor..x tahu guane nak biar dia jadi comel supaya korang x boring membacanya..haha akan dipikirkan...

konklusinya korang bolehlah amalkan sekurang2nya 5 daripada semua cadangan yang ana utarakan..

sebarang idea diperlukan utk kemaslahatan bersama,...

kalau ada pandangan or komen,,silakan..

post ini sekadar pendapat seorang insan yang BI nya x delah berapa bagus tapi boleh laahhh...haha..

utk pengetahuan korang,ana x de kekuatan lagi utk tulis post dlaam BI...tengoklah nanti kalau dah ada kekuatan..hehe..
^__^
sekian,tq sebab sudi baca sampai habis..and ana mintak maaf kalau post ni x menepati apa yang kalian mahukan...sorryy yup..^___^





Wednesday, 30 January 2013

Jam yang pelik tapi benar

Assalamualaikum ....
^__^
Sempena xde apa nak buat ni so nak tunjuklah gambar yang pelik tapi benar ni..huhu da tengok lom?

Ia gambar sebuah jam baru yang dibeli oleh mak ana atas permintaan ana kerana jam dinding kat bilik ana dah rosak teruk dimamah usia..haha poyo sat..

Xde la,gini criter nyer..

Alkisah tetiba je kulit jamdinding lama ana tu menggelupas isi dalamnya n menyebabkan jarum dia x leh nak bergerak.x paham udah laa..

Then..ana usha lah mak ana ni nak p mall sama2 utk beli jam baru tp mak ana x nak..xde duit katanya..ok fine..dah biasa dengar ayat tu..hik3.. X kisah pon..jam hpkan ada..hoho..

Tetiba malam tu adelah peristiwa yg mnyebabkan kami sekeluarga kena p jugak mall tu..haha..

So apa lagi ana pon try lah usha2 mak nak p 1 kedai ni n ternyata usaha ana berjaya tp kne guna duit ana lah..x kisah pon sbbnyer ana yg nk guna mende tu..

Pusing2 tetiba jumpa 1 jam ni comel..pastu tengok2 je..masuk je kedai tu tetiba jmpa jam yg lagi ctk..

Disebabkan nk jimat masa,ana main pilih je..tgk yg mne plg ctk pahtu terus je p kaunter bayar..
Akak tu letak la bateri nk test jam tu ok ke x..then ok jep..smooth je jarum tu gerak..

And and...jam tu besar,murah n cantik,berkualiti lah kot walaupun murah..hello,jam swatch rm10 yang ana beli time hari raya 2012 masih elok lagi taw..huhu...murah jgn disangka x berkualiti..sekurang2 nya jamtu bertahan hampir 7 bulan dgn harga rm10.. Kira berbaloilah..kan?? Kalau jam tu berjaya bertahan smpai birthday ana,ana akan buat post khas pasal jam tu..hoho..insya Allah..


Ok2 sambung balik...

Ok2, sampai je rumah,terus bukak kotak jam tu n menggagau lah jugak cari bateri x termasuk dlm harga jam..hoho..


Memang cun lah jam tu bagi ana yang biasa2 ni je...

Esoknya adik ana tegur,'kak mira,mana no 11 kat dalam jam ni?? Haha kelakar...masa tu baru ana perasan jam tu kurang 1 no iaitu 11.. Serius..x caya cer ah tgk jam tu...jam tu masih ada dalam bilik ana..hehe..

Tu je..

K la sori ayat2 panjang2 kat atas tadi tu saja nak biar korang baca...tq sebab sudi baca ana menaip dengan tangan yang lenguh..hehe..^__^

Kalau korang ada pengalaman macam ana bolehlah share kat sini..tq...

Monday, 28 January 2013

Amcorp Mall


Assalamualaikum....
^__^
post ni sekadar nak sharing a.k.a nak gtaw kat sesapa yang x tahu lagi..








pernah pergi x amcorp mall ni???

huhu ana baru first time p hari tu...almaklumlah lokasi mall ni terletak kat PJ so memang jarang lah p sana exc ada urusan..

so..apa yang istimewanya amcorp mall ni berbanding mall yang lain seperti space U8,setia city mall,dll??

huhu...keistimewaan yang ana nampak kat mall ni ialah kat dalam mall ni ada flea market..taw x maksudnya???

maksudnya kat dalam ni ada pasar lambak gitu..
pernah tgk x guane flea market ni guane?

hmm,dia macam kiosk kecil yang dibuka dihadapan kedai2 yang ada dalam mall tu..cer terjah  pic kat bawah ni dulu..mungkin korang akan paham..




































hah nampak x gambarannya??

oh ye,kat sini macam2 ada jual..
antaranya duit2 lama,duit2 luar negara,setem lama/luar negara,kereta mainan,perhiasan rumah,jam,gelang,kasut,beg dan banyak lagi..

kalau korang p kat ground level..kat situ lah port ore jual barang2 lama yang susah nak jumpa dah sekarang ni..cthnya seterika besi,piring hitam dan byk lagi sampai ana pon dah x ingt...

^___^

so utk sesapa dripada kedah,pahang,ganu,klate,johor yang teringin nak mai area selangor ni...
jgn lupa datang sini taw....hehe...ana yang area shah alam ni pon jarang mai...

tapi,seriusly ana memang suka p tempat2 macam ni....haha...

tu je..sekadar perkongsian....^___^

sebelum terlupa..utk sesapa yang  x pernah pergi or teringin nak pergi lepas ni..

ni alamat dia..

 Amcorp Mall 18 Persiaran Barat, 46050 Petaling Jaya


kalau x jumpa jugak,boleh la tanya papago or google map..




foto : mr. Google

Sunday, 27 January 2013

Aku Kidal???



Assalamualaikum..

post ni sekadar mengisi masa lapang dan berkongsi pendapat...^___^ santai2 jangan stress sangat ok

post ni ade lah sikit2 berkaitan dengan ana..
huhu ana kiranya mewakili ore yg menulis tangan kiri..

menurut pengalaman ana lah kan...

kengkawan yang 'baru' tahu kawan dia ni tulis tangan kanan,selalunya akan berkata,seperti yang tertera kat bawah:
  • 'laa,ko kidal rupanya'
  • baru aku tahu ko kidal,seriusly aku ingt ko tulis tgn kanan'
  • eh,ko memang tulis tgn kiri eh?
  • eh,kita samalah,aku pon kidal'
  • ko tulis je ke tgn kiri,bende lain guane?tgn kiri gak ke?
  • laa,kidal upenyer,basuh berak guna tgn mana?
  • waa,untunglah ko kidal,boleh makan sambil menulis
  • best x jadi kidal?
  • ko ni mesti pandai melukis kan..yela,kidal lah katakan..
  • weh,mak aku pon kidal
  • aku dgr citer org kidal ni cepat mati
dan bla bla bla..macam2 lah ...

ana pon pernah ditanyakan soalan sedemikian...

hmm,pelik sangat ke orang yang kidal ni...

ok lah utk sesapa yang tulis tangan kanan.ana(selaku dak kidal) nak gtaw sikit..hehe
ana punya stail..menulis,menyapu,memberus gigi(stakat tu je yg teringt)  hah tu memang ana buat guna tangan kiri. tulisan ana memang lain drpd yg lain,iaitu ana boleh tulis dalam pelbagai2 versi..dan kebanyakannya x lawa...haha..means tulisan ana bukan asli lawa..kenapa?sebab bagi ana,orang yang tulisan dia ctk ni mesti bapokk lama menulis.dan ana bukan jenis suka tulis lembap.kengkadang terpk,aku ni ditakdirkan utk jadi doktor ke?>mne x nya,kan tulisan doktor buruk.haha..soe..sometimes lah..hehe...dan biasanya x semua orang boleh paham tulisan ana,dan ana memang saja tulis biar org lain x paham..orang yg betul2 nak paham tulisan ana je yang akan paham..haha kesiann

ok2 then...ana nak ulas pasal Betul ke ore Kidal ni pandai melukis?? 

hah???sapa kata??ana ni kayu dalam bab2 melukis..walaupun nampak macam profesional...haha..but 1 kelebihan ana yang memang buta bab2 melukis ni iaitu ana hanya dapat melukis dengan baik apabila terdesak je(masuk pertndingan or yg berkaitan),kalau sesaja bosan nak lukis???hah memang nampak macam muntah ayam la jawabnya...haha..

soalan lain yang ana nak ulas selaki kidal..ialah Betul ke orang kidal berisiko utk mati berbanding org yg tulis tgn kanan???

hah??ni 1 lagi soalan bo****,alahai ajal maut kan ditangan tuhan..kalau dah ajal,x kira orang tu kidal ke x,tetap dijemput utk bertemu illahi..tapiiii....hmm,sebenarnya peristiwa tersebut berlaku kat keluarga ana tpi ana x pk yg mende tu disebabkan kidal...nak taw x ceritanya??jeng2...

alkisah..atuk ana(sebelah ayah),meninggal dunia dua bulan sebelum ana lahir kedunia ini. kiranya ana x sempat nak jumpa lah atuk ana ni. kalau x silap ana,atuk ana ni kidal taw...dann ohh 1 faktaa,ciri2 yang ada kat muka ana ni lagi2 part hidung(jgn gelakk) memang sebiji macam arwah atuk.macam mana ana tahu??sebabnya setiap kali ana p umah keluarga sebelah bapak,mesti dorang akan kata"hidung mira macam arwah atuk dia". dan ayat tu since ana kecik sampailah dah habis spm ni mmg akan sentiasa basah dibibir mereka..hah itu baru 1,yang kedua..fakta yang lain ialah arwah ana juga seorang kidal..yaa,ana dan arwah ayah ana sahaja yang kidal dalam keluarga ana. atuk ana(sebelah mak) pon selalu cakap kat ana yang ana ni kidal sebab ikut arwah atuk n ayah..dan kedua2 insan yang ana cintai itu sudah tiada dimuka bumi ini...dan adakah ana bakal menyusul hanya kerana ana juga kidal sepeti mereka??^___^ ajal maut ditangan ALLAH,kalau dah ketentuan Allah nak ambil ana dulu  berbanding keluarga ana yang lain,mungkin juga Allah bagi sign(petunjuk) kat ana dengan menganugerahkan ana kemahiran menulis tangan kiri..hoho..setiap yang berlaku kan ada hikmahnya....

soalan seterusnya..orang kidal boleh ke buat kerja org tgn kanan??

mestilah boleh..apa guna ALLAH bagi kedua2 tangan ni kalau x pandai manfaatkan sebaiknya..huhu betul x??dan alhamdulillah ana boleh je tulis tangan kanan tp bukan tulis serentak lah..tapi tulisan tgn kanan ana alhamdulillah masih boleh dibaca dan ana x kekok pun tulis tgn kanan,cuma kena selalu praktis je..^__^ sebab ada peristiwa di sebalik kejadian..malas nak cerita kat sini..huhu..

kajian menunjukkan daripada 10 orang,hanya 2 orang sahaja yang kidal...kiranya ore kidal ni golongan minoriti lah..huhu..best pe jadi ore spesial...

x percaya,korang pernah x dgr sesapa tanya kat korang'eh,ko taw x sapa tulis tangan kanan?'..mesti korang jarang or x pernah dgr soalan ni..but korang mesti pernah or akan dengar soalan ni' siapa yang kidal kat sini??'.. hihi saje je nak batak..haha...walaupepon semua ni anugerah illahi...maka bersyukurlah dengan apa yang kita perolehi...daripada x de tgn langsung..betul?
korang pakai jam tangan apa???

walaupun ana seorang yang kidal,but ana pakai jam tangan kanan lorr...sambil menulis,ana boleh melihat jam pada tangan ana..huhu ..kalau korang x pernah buat macam tu,try ah buat.masa tu kan emas...hehe..

oh ya,cuba tengok pic kat bawah ni..


hah korang rasa betul x kajian ni??bagi ana lah..ana setuju lah 50% haha...^___^ saje je...

ok lah kalau ada pendapat or x puas hati or ada persoalan pasal kidal ni ...boleh utarakan...ana sedia membalasnya kembali....^___^


salah seorang hamba ALLAH yang didapati seorang kidal..gambar hiasan...










Laluan keprogram ijazah 1( khas utk lepasan or yg akn duduki spm)

Post ni khusus utk yg masih belum nampak perjalanan yang harus ditempuhi setelah mengambil SPM..

Dah tengok picture yg ana letak kat sini?? Kalau belum,tengok lah cepat2 tengok...



Ana story sikit je..



Cuba tengok dari kiri,dalam kotak warna merah tu kan ada tulis kelayakan minimum,pastudia adat ana line biru ke perkataan SPM/setaraf.hah itulah kedudukan korang(yg baru or akn amik SPM tahun ni or tahun depan dll)

Selepas korang dapat result(dalam bulan 3), insya Allah( ana harap) korang akan masuk salah 1 daripada 7 cabang yang ada tu iaitu STAM,STPM,MAtrikulasi/asasi,program persediaan ke luar negara,diploma,diploma kemahiran malaysia,kerja...

1. Kalau nak yang paling cepat sekali..ambillah STAM..setahun je( kat SAMTSH), lepas tu boleh terus sambung degree..huhu mse tu umur baru 19.. Muder kan? Hehe..tp STAM ni utk dak yg asl drpd skola agme je n yg amik SMA/SMU waktu form 4. Tapiiii,bidang yg korang akn terjerumus tidak lain n x bkn adlh bdg yg brkaitn ng agme or bhse arb...lain2 tarak..rasanyalah..






2. STPM pula hmm apa yer?? Dia ala2 matriks n asasi la jugak..tp waktu blaja dia setahun setengah.STPM ni sesuai utk yg x dpt asasi or matriks n sesuai juga utk yg x nk amik diploma( kan lama 3 thun). Hehe..
time STPM x leh main2 sebab kalau korang kecundang nahas lah jawabnya...STPM ni juga ada aliran dia iaitu sains dan sastera..tp ana cuma tahu pasal aliran sastera je tp tu pon x ingt( sebab dlu slalu borak ng akak senior)..





3. Matrikulasi / asasi ni kembar tapi x serupa..apa beza dia?? Bezanya cuma kalau matriks,korang beljar kat pusat matrikulasi( bukan dekat u), tp kalau asasi,korang belajar kat u. Means,cthnya korang amik asasi medik, kat USIM,chance utk korang sambung degree kat UIA tu besar sebab korang akan diberi priority berbanding budak2 lepasan matriks n STPM..
tp nk masuk asasi ni x senang,result mesti ctk..matrikspon sama tp matriks ni x ketat sangat kot syrt dia mcm asasi.matriks plak mmg korang kena steuggle btul2 sbb nt lepas matriks,korang kena smbung degree kat mana2 u,so nt korang kena bersaing la ng dak2 STAM, n STPM...perghhhsengitttttgilerrrr bhaiiii..haha..soe



3. Program persediaan luar ngre tu gane? Aloh itu kalo mu dpt result flying colours leh a p...tp biasanya dia tgk trials juga n ada interbiewwww...speaking laaa...haha siapa yg dpt ni mmg untung sgt2.. Jgn lepaskan yerr..harap2 ana salah seorang drpdnya...aminnn



4. Diploma,biasanya ini antara jalan terakhir utk sesapa yg x dpt amik STAM,STPM,matriks n asasi. Kenapa?? Yela,diploma x memerlukan syrt yg ketat,sspe yg minx,wlpon result ckup2 mkn insya Allah leh masuk...aminn.yelaa drpd korang menganggur je manjang...baik blaja,lama tu lantaklah ..kam3?





5. Diploma kemahiran malaysia??? Natang gape tuh?? Hoho..ini hmm ana x de lgi sedara dok sini,kalau ada nanti ada cerita..hehe



6. Yang bawah sekali(kerja 5tahun) tu ana x galakkan...melainkan korang terdesak...



Oh ye,kalau berasa diri tu cerdik,pandai,genius,jgn duk sombong sgt smpai x nk minx asasi,matriks..kononnya nt msti dpt offer p luar ngre..spe ckp??? Haha...belum tentu lgi taw dpt straight a plus dpt p luar negara...sje je ..

Sambung2, ok2 kalau korang da lepas je 7 stage yg ana membebelkan tadi,korang dah boleh amik bachelor/degree/ijazah pertama/ijazah sarjana muda.. Nak ana story ke?? Xyah la kot lagi sebab post ni khas utk dak2 yg baru lepas or akan amik SPM..bkn utk lepasan matrik,asasi,diploma dll...kan3?? Lagipon time ana tulis ni,result spm ana pon x kluar lagi..but,doakan ana yup....aminn...tq...


Semoga post ni bermaklumt utk korang yg memrlukan. Jgn segan2 kalau nak tnya soalan.ana akan tlg semampu mungkin.kalau x paham boleh je tnye...sbab post ni byk ayt2 skema..haha


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. inshaAllah kalau aku online, aku sentiasa on9 YM aku. ku tunggu PM mu di YMku.  jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi. no mengorat2. okay haha