SHOPPING BUKU DISINI

Thursday, 31 January 2013

Cara untuk memperkukuh bahasa inggeris( how to improve my bi)

pinned note: post ni agak panjang so harap boleh baca sampai habis..and maklumat utk semua..post ni dalam bahasa melayu sebab kalau dalam BI x delah panjang macam ni...^_^
Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh wamaghfirotu waridhwanu...^__^




Post ni khusus utk para lepasan SPM yg x dpt masuk fast track macam ana ni,or tertanya2 guane nk improve BI, dan yang sewaktu dengannya..

Kerana apa???

Tidakkah anda tahu bahawasanya nanti bila masuk asasi or matriks..kena ambil MUET(malaysian university english test).
MUET wajib kena ambil utk dak asasi,matrix,diploma n yg sewaktu dengannya..nak tahu lebih lanjut esok ana post pasal MUET ok..hehe

so apa kata kita ready siap2 sebelum tiba masanya..


Utk yg dah memang terer BI n dah hebat speaking rasanya x perlu risau kot..hehe..cuma yang masalahnya utk yg biasa2 macam ana ni..yg hidup segan mati x mahu je dengan BI..

So sebaiknya time ngah free(x belajar kat mana2 institut pengajiian) inilah merupakan peluang anda utk memperkukuhkan keimunan anda terhadap BI..hehe


So apa cara yang boleh saya lakukan utk memperkukuh BI saya????


Mudah je..resepi utama utk berjaya cuma 1 iaitu PRAKTIS,PRAKTIS, dan PRAKTIS...ingat,kalau ada orang lain tanya anda soalan ni ' mcm mana nak trer bi?... Maka anda ulang je 3 kali perkataan praktis tu..nanti dia akan paham..hehe..

Or kalau ada yg kata' wah,pandailah awak speaking,mana awak belajar?' So jgn malu. Jgn segan utk ulang perkataan praktis 3 kali..ok?? Hehe..

sebelum tu..ana nak share faktor seseorang tu boleh hebat BI.

  1. pernah tinggal diluar negara selama beberapa tahun
  2. mak ayah memang speaking bila cakap ngan anak2
  3. hantu game,or ske tgk citer omputih sambil meniru percakapan mereka
  4. suka baca novel, or surat khabar BI dan berusaha utk mengetahui maksudnya
  5. pernah memasuki debat,pidato,syarahan dalam BI~~minimum 3 kali.

hah itu je yg terlintas...
kalau anda x pernah mengalami kelima2 situasi kat atas ni..normallah tu kalau x berapa trer BI..ada paham??macam ana ni..

tapi kalau pun bagaimana walau(keterbalikan kata)..andai kata anda hebat juga BI walaupun x mengalami kelima2 situasi ni ..alhamdulillah..^__^



so sekarang ni kita sampai kepada objektif sebenar post ini dipublish iaitu ..
jeng3...

cara utk memperkukuh(meng-tererkan) lagi BI..ialah

  • banyakkan tgk cerita BI yang simple2(cerita bebudak or kartun) or vlog2 dalam bahasa BI.cthnya daripada abe Azlan..huhu contohnya macam kat bawah ni
  •  
so dari situ korang leh tengok guane pronounsiation~~betul ke ana eja tu? and sambil tu korang ajuk lah balik apa yang diorang cakap..huhu
  • baca suratkhabar the stars,new straits time~~ kenapa?? sebab kat dalam tu memang korang akan banyak jumpa perkataan baru insya Allah..^__^ bukankah itu boleh menambahkan vocabulary korang??kan3??
  • tengok citer korea,taiwan,jepun,china,filifina,myammar dll dengan subtittle BI,kalau guna subtittle BM memang x kan pandai BI lah sampai bila2..boleh tolong ke?? jawapannya BOLEH tapi adelah dalam 5% gitu..kenapa???jawapannya sebab ana dah praktikkan cara ni..cthnya.ana tengok cerita King of Baking(Bread,love and Dreams) kat utube.n subtittle dia BI,nak x nk ana kena pahamkan lah jugak..berbekalkan ipad. ana akan pause sekejap cerita tu utk ana search kat google translate maksud perktaan yang ana x paham..bila ana dah tahu maksud dia,ana akan replay semula dalam 10 saat sebelum part yang ana x paham supaya ana boleh hayati maksud dia..huhu..cara ni agak leceh tapi ok je bagi ana..kalau korang x tahu pronounsation dia guane,kat google translate ada butang utk biar dia keluar suara(X reti nak terang..hehe)
kat bawah ni contoh drama korea ..huhu kalau x tahu guane nk dptkan subtittle BI,boleh tanya ana..ana tahu guane..

  • main game~~ ana jarang main game kecuali game tinychef kat ipad..kalau ada game yang boleh bantu dalam BI ana akan edit post ni ok..
  • main puzzle search word~~ini dapat membantu 5% juga,tapi kena rajin lah cari dalam dictionary kalau x tahu maksud..
  • buat video korang sendiri dalam speaking n tengok balik n search mana kesalahan korang..haha cara ni nampak  macam gila tapi x salah pon...kirannya vlog lah..tapi korang jangn tunjuk kat orang~~buat malu diri sendiri je nanti..hehe
  • cakap sorang2 dalam BI..cara ni ana selalu lah jugak praktikkan dalam bilik terutama time ngah baca novel haha..
  • menulis~~ini sesuai utk yang rajin jeeee....korang mnulis lah ayat ke karangan ke x kisah....oh ya,kalau  nak tulis guna pensil kan nampak macam rajin sangat je..so korang tulislah kat microsoft word..kan ada application utk check spellling and grammar...hah manfaatkanlah yup..^__^
  • chat~~ni sesuai chat ngan omputih..kalau boleh sejenislah eh..yela,walaupun omputih ni sebenarnya grammar di pon tunggang langgang ..haha tp x salah sebab masa tu korang akan  perah idea utk menulis dalam BI..
  • speaking~~ hah ini memang susah nak dilakukan kalau kita sorang je yang speaking..tp x salah pon..antaranya time korang p mall n korang nak beli kasut or buku or baju dll..kalau korang nak tanya promoter tu..speaking lah sikit...kalau dia jawab dalam BM,korang speaking jugak..kalau dorang tanya kenapa speaking,korang kabo lah yang korang ngah praktis speaking..dorang akan paham..hehe
  • kuiz~~ korang main tanya2 maksud ngan adik2 or kawan2...haha ini utk yang rajin jugak..hehe
  • tulis post dalam blog or fb or twitter dalam BI~~ pernah tengok x orang buat macam gitu?mesti korang akan terpk yang dak tu terer BI..n apa perasaaan korang kalau tahu yang kawan korang berfikiran sedemikian??mesti korang akan cuba menidakkan dengan ayat'alah,aku ni biasa2 je,mana pandai sangat pon BI ni'...ikut korang lah nak cakap apa..tapi ana nak ingtkan yang persepsi kawan ana tu boleh jadi 1 doa utk korang betul2 terer BI..tp sebelum korang post or publish tu jangan lupa semak dulu grammar..kalau ada orang tegur grammar korang tu baguslah,at least korang leh memperbaiki kesilapan..kan3??
  • yang terakhir,korang pergi kursus bahasa inggeris kat uitm ke or kat mana2 pusat tusyen...memang kena kluar duit lah tapi ini kan utk ilmu...xkan berkira kott???

huh dah kering idea ni...ana minx maaf kalau post ni panjang bebenor..x tahu guane nak biar dia jadi comel supaya korang x boring membacanya..haha akan dipikirkan...

konklusinya korang bolehlah amalkan sekurang2nya 5 daripada semua cadangan yang ana utarakan..

sebarang idea diperlukan utk kemaslahatan bersama,...

kalau ada pandangan or komen,,silakan..

post ini sekadar pendapat seorang insan yang BI nya x delah berapa bagus tapi boleh laahhh...haha..

utk pengetahuan korang,ana x de kekuatan lagi utk tulis post dlaam BI...tengoklah nanti kalau dah ada kekuatan..hehe..
^__^
sekian,tq sebab sudi baca sampai habis..and ana mintak maaf kalau post ni x menepati apa yang kalian mahukan...sorryy yup..^___^





No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...