SHOPPING BUKU DISINI

Sunday, 27 January 2013

Laluan keprogram ijazah 1( khas utk lepasan or yg akn duduki spm)

Post ni khusus utk yg masih belum nampak perjalanan yang harus ditempuhi setelah mengambil SPM..

Dah tengok picture yg ana letak kat sini?? Kalau belum,tengok lah cepat2 tengok...



Ana story sikit je..



Cuba tengok dari kiri,dalam kotak warna merah tu kan ada tulis kelayakan minimum,pastudia adat ana line biru ke perkataan SPM/setaraf.hah itulah kedudukan korang(yg baru or akn amik SPM tahun ni or tahun depan dll)

Selepas korang dapat result(dalam bulan 3), insya Allah( ana harap) korang akan masuk salah 1 daripada 7 cabang yang ada tu iaitu STAM,STPM,MAtrikulasi/asasi,program persediaan ke luar negara,diploma,diploma kemahiran malaysia,kerja...

1. Kalau nak yang paling cepat sekali..ambillah STAM..setahun je( kat SAMTSH), lepas tu boleh terus sambung degree..huhu mse tu umur baru 19.. Muder kan? Hehe..tp STAM ni utk dak yg asl drpd skola agme je n yg amik SMA/SMU waktu form 4. Tapiiii,bidang yg korang akn terjerumus tidak lain n x bkn adlh bdg yg brkaitn ng agme or bhse arb...lain2 tarak..rasanyalah..






2. STPM pula hmm apa yer?? Dia ala2 matriks n asasi la jugak..tp waktu blaja dia setahun setengah.STPM ni sesuai utk yg x dpt asasi or matriks n sesuai juga utk yg x nk amik diploma( kan lama 3 thun). Hehe..
time STPM x leh main2 sebab kalau korang kecundang nahas lah jawabnya...STPM ni juga ada aliran dia iaitu sains dan sastera..tp ana cuma tahu pasal aliran sastera je tp tu pon x ingt( sebab dlu slalu borak ng akak senior)..





3. Matrikulasi / asasi ni kembar tapi x serupa..apa beza dia?? Bezanya cuma kalau matriks,korang beljar kat pusat matrikulasi( bukan dekat u), tp kalau asasi,korang belajar kat u. Means,cthnya korang amik asasi medik, kat USIM,chance utk korang sambung degree kat UIA tu besar sebab korang akan diberi priority berbanding budak2 lepasan matriks n STPM..
tp nk masuk asasi ni x senang,result mesti ctk..matrikspon sama tp matriks ni x ketat sangat kot syrt dia mcm asasi.matriks plak mmg korang kena steuggle btul2 sbb nt lepas matriks,korang kena smbung degree kat mana2 u,so nt korang kena bersaing la ng dak2 STAM, n STPM...perghhhsengitttttgilerrrr bhaiiii..haha..soe



3. Program persediaan luar ngre tu gane? Aloh itu kalo mu dpt result flying colours leh a p...tp biasanya dia tgk trials juga n ada interbiewwww...speaking laaa...haha siapa yg dpt ni mmg untung sgt2.. Jgn lepaskan yerr..harap2 ana salah seorang drpdnya...aminnn



4. Diploma,biasanya ini antara jalan terakhir utk sesapa yg x dpt amik STAM,STPM,matriks n asasi. Kenapa?? Yela,diploma x memerlukan syrt yg ketat,sspe yg minx,wlpon result ckup2 mkn insya Allah leh masuk...aminn.yelaa drpd korang menganggur je manjang...baik blaja,lama tu lantaklah ..kam3?





5. Diploma kemahiran malaysia??? Natang gape tuh?? Hoho..ini hmm ana x de lgi sedara dok sini,kalau ada nanti ada cerita..hehe



6. Yang bawah sekali(kerja 5tahun) tu ana x galakkan...melainkan korang terdesak...



Oh ye,kalau berasa diri tu cerdik,pandai,genius,jgn duk sombong sgt smpai x nk minx asasi,matriks..kononnya nt msti dpt offer p luar ngre..spe ckp??? Haha...belum tentu lgi taw dpt straight a plus dpt p luar negara...sje je ..

Sambung2, ok2 kalau korang da lepas je 7 stage yg ana membebelkan tadi,korang dah boleh amik bachelor/degree/ijazah pertama/ijazah sarjana muda.. Nak ana story ke?? Xyah la kot lagi sebab post ni khas utk dak2 yg baru lepas or akan amik SPM..bkn utk lepasan matrik,asasi,diploma dll...kan3?? Lagipon time ana tulis ni,result spm ana pon x kluar lagi..but,doakan ana yup....aminn...tq...


Semoga post ni bermaklumt utk korang yg memrlukan. Jgn segan2 kalau nak tnya soalan.ana akan tlg semampu mungkin.kalau x paham boleh je tnye...sbab post ni byk ayt2 skema..haha


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. inshaAllah kalau aku online, aku sentiasa on9 YM aku. ku tunggu PM mu di YMku.  jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi. no mengorat2. okay haha



No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...