Thursday, 17 January 2013

Matahari by Hilal Asyraf

Assalamualaikum....
buku pilihan ana kali ini ialah buku MATAHARI karya Hilal Asyraf...
buku ni baru la lagi..tahun 2011....
best ke x buku ni??
bagi ana,buku ni memang bagi tarbiah utk sesiapa yang menghayatinya...

buku ini bukan novel ya tetapi ianya sebuah kompilasi cerpen karya Hilal Asyraf yang telah di himpunkan...




hah inilah buku yang ana maksudkan..

kali ni ana nak story mory sikit pasal isi kandungan buku ni..hehe(sementara ngah rajin).

kat dalam buku ni ada 18 cerpen keseluruhannya ada  menyentuh mengenai sahabat,percintaan,pengorbanan dll...

ana senaraikan  kesemua 18 tajuk cerpen tu ye..


  1. Matahari 1
  2. Matahari 2 
  3. Bulan
  4. Tidak ingin kau pergi*
  5. A.I.A-nak tahu maksudnya kena baca sendiri
  6. Mencari illahi
  7. Ekspedisi cinta*
  8. H.I.V- hari ini valentine*
  9. Menjemput bidadari*
  10. Masyitah-nama isteri Hilal Asyraf,,hehe*~~~sedihh,huhu
  11. Ikhlas~~betul2 tersentap
  12. Kisah seorang Arnav*~~kisah ni memang perghh,besttt
  13. Hari2 terakhir-xde,hilang..
  14. Warkah dari palestina*~~menyentap
  15. Aku memanggil kamu
  16. Mana tuhan kamu?
  17. 999+1*
  18. Sang penyeru*~~betol2 menyentuh hati....x sanggup nak baca buat kali ke dua
ana teringin nak kupas sikit pasal tajuk yang ke 4..kisah pasal seorang sahabat ni yang sering bermimpi pasal sahabatnya yang bernama Hazlami akan meninggalkan dirinya buat selama2nya...so semenjak tu,dia caring sangat pasal member dia ni...memang korang akan tersentuh la dengan cara dia caring tu...last but not least,akhirnya bukan sahabatnya yang pergi dulu tapi dirinya..memang sedihh.T___T.

then nak sentuh pasal tajuk ke 11 iaitu ikhlas.ia menceritakan bagaimana seorang anak yang menolong ibunya bukan kerana keikhlasan tetapi ada ayam di sebalik maggi...dan bagaimana ALLAH membalas atas pebuatan si anak itu dengan sebenar2 keinsafan dalam diri anak tersebut...nak thu lebih lanjut..bace lerr..

last but not least,tajuk ke 12..Arnav tu nama orang kot. dia ni daripada kecil sampai la besar memang x ngam ngan ayah dia...kenapa x ngam???ada lah sebab dia kena baca sendiri...macam2 yg dia kena tanggung sebab perbuatan ayah dia..but dia x pernah berdendam ngan ayah dia,sampaikan 1 hari ni..dia cipta 1 lagu khas utk menyatakan cinta dan kasih sayang terhadap ayahnya...semua puji lagu dia..malangnya ayah dia sendiri x ske ngan lagu tu,malah suruh dia delete lagu tu...dia rasa sedih sangat...huhu kesudahannya kena lah baca sendiri.


last n comfirm last,korang hayati lah betul2 ye pasal cerpen yang last tuh...walaupun ia ntah berlaku ke idok kat bumi ini suatu masa akan datan waallahualam..tapi hmm...susah nak describe...pleasse amik pengajaran yup...

oh ye,ni saja nak gtaw..penulis buku ni dah berkahwin pada 7.7.12...huhu kalau nak tengok video dorang kahwin boleh la  tgk kat bawah ni.hehe..sweet sangat...macam




dan kat bawah ni majlis pernikahan ustaz hassan adli..lagi sweet..seriuly betol2222x tipu!!








pstt,actually ustaz hassan pernah jadi fasilitator ana masa ana p kem (x ingt kem apa) kat masjid almukarramah kat damansara...masa tu ustaz hassan masuk pertandingan akademi AQ..mse tu la ana kenal ustaz hassan ni..tup2 setahun kemudian ustaz ni masuk imam muda musim kedua..lagi lah ana excited..hope dapat suami macam ustaz hassan ni..sedap mata memandang,soleh dan....subhanallah....untung kedua2 tangan..hehe..ya ALLAH ,semoga amira dikurniakan pasangan hidup yang soleh dan mampu membimbingnya ke jannahmu dalam mencari redhaMU ....amin..

^___^ sekian..sory melalut sampai kawin2..hehe


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^