Thursday, 28 February 2013

Sila buang word verification anda!!!!

Assalamualaikum...

Ckit je nak sharing,mungkin ada yg x perasan or dah perasan tp ermm ntah laa..no komen..
Cuma ni sekadar pandangan ana lah kan...
Utk yg ada blog..hmm,khusus utk blogger barulah mcm ana ni..hehe.

Perasan x,ada sesetengah blog tu kan,kalo kita nak komen ke kat post dia..ade blog yg akan minta kita isi word verification..ala,yg keluar huruf n kita kena salin semula tu..
Bagi ana lah kan,blog mana yang ada menatang gitu,seriously akan membuatkan orang yang elok2 nk komen ,boleh terus tercancelkan niat nak komen tu sbb ada word verification ni la..betol!!! Lagi2 bila dah isi then dia kata kita salah isi word tu..adoii..

Huhu ana rse kat blog ana dah x de word verification ni..kalau ada pleasee tegur yup..
Oh ya,guane nk remove word verification ni supaya org boleh komen dgn senang kat post kita???

Senang jee...utk yg x tahu,meh ana ajar ckit..senang jeerrr....
Mcm ni,
1. Open dashbord kat new teb..ecehh..
2. Cari setting ,then klik la kat setting tu
3. Klik kat post n komen
4. Skrol bawah sikit nt nampak
5. Cari perkataan ' show word verification'
6. Klik no..

Ok da siap..kalo korang nak buat moderation,means setiap org yang komen kat post korang,korang kne approve dulu la kirenyer sebelum komen tu ditayangkan umum..cari word ' komen moderation' n pilih always..

Ok???

Hope x yah la letak word verification ni,.menyampah plak asenyer..menyusahkan je ...
Sekiann...^__^

Wednesday, 27 February 2013

Makna bacaan doa Qunut..

♥ B I S M I L L A H I R R A H M A A N I R R A H I M ♥

Hukum baca doa qunut dlm solat subuh ialah sunat ab'ad en? Dituntut utk melakukannya n kalo x buat disunatkan sujud sahwi..kerana apa? Kerana cer lah bce maksud bacaan doa Qunut yg kita baca selepas rukuk pada rokaat kedua ni...^__^

Maksud Doa Qunut. Semoga solat Subuh kita lebih bermakna. :)

" اللهم اهدني فيمن هديت "
[ Ya ALLAH tunjukkan aku sebagaimana mereka
yang telah Engkau tunjukkan. ]

" وعافني فيمن عافيت "
[ Dan berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka
yang telah Engkau berikan kesihatan. ]

" وتولني فيمن توليت "
[ Dan peliharalah aku sebagaimana mereka
yang telah Engkau pelihara. ]

" وبارك لي فيما أعطيت "
[ Dan berilah keberkatan bagiku pada apa-apa
yang telah Engkau kurniakan. ]

" وقني شر ما قضيت "
[ Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan. ]

" فإنك تقضي ولا يقضى عليك "
[ Maka sesungguhnya Engkaulah yang menghukum
dan bukannya yang kena hukum. ]

" وإنه لا يذل من واليت "
[ Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Engkau pimpin. ]

" ولا يعز من عاديت "
[ Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi. ]

" تباركت ربنا وتعاليت "
[ Maha suci Engkau Tuhan kami dan Maha Tinggi. ]

" فلك الحمد على ما قضيت "
[ Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas
apa yang Engkau hukumkan. ]

" وأستغفرك وأتوب إليك "
[ Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu. ]

" وصلى الله على سيدنا محمد النبى الأمي وعلى اله وصحبه وسلم "
[ Dan semoga ALLAH mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan keluarganya. ]

#Semoga bermanfaat buat kita semua. ^^

Taken from FB...^__^

Tuesday, 26 February 2013

Tambah hits blog tanpa perlu promote blog...

Assalamualaikum...^_^ post ni khas utk para blogger mcm ana ni je...
Huhu rasa cam dah lama x post kat blog ni..
Ade x yg tertunggu2 post ana?? Hehe kalau ada ...^__^ tq 4 waiting...
Actually terpk2 nk post apa...kali ni nk post mende yg laghaa ckittt jee sbb pasal duniawi..hehe
Iaitu how to increase our blog hits without needs to promote our blog? Eceh speaking plak..
Biarlah asal korang paham..

Hits tu apa?? Merujuk kepada pemahaman ana,hit tu pukul..betul x ?? Hehe...cth ayat: Amira hit her mosqueto! ^__^ tp kalo utk ni,hits tu kirenyer mcm pageviewers laa..
Ni just my opinion je aww...de some blogger ni,followers makk aii sampai beribu2 tapi bila tgk hits blog,sikit je dlm 10k je...
Cer pk logik la eh,biasanya kalo rmai follower tu means blog hits pon tinggi gak ah baru stable..tp kalo follower rmai tp blog hit suam2 kuku je,itu ada x kena.sme de,stalker dia pergi n pulang dan bukannya pergi selalu n jrg pulang...

Ana bukan apa lah...ana bkn nk kata blog ana ni stable sbab blog hits ana tinggi..adoyai,tidak sama sekali...blog biasa2 mcm ana ni kalau ikutkn sepatutnya hits nya da kne lbih 50k kalau ikut peredaran zaman..

So tips nya utk tinggikan hits tanpa perlu korang promote' mailah singgah blog' or yg sewaktu demgannya..salah satunya korang post la isu semasa tp berguna utk semua...
Cthnya apa eh?? Err...pasal lesen,biasiswa,cara makan dengan betul..hehe...
Cth pasal lesen en,kalau korang post tahun 1998 sekalipon,even masa tu dah 2030, stil ada rating utk post korang pasal lesen tu sebabnya every year ada org amik lesen..betol x??

Mcm ana lah,dok sibuk godek google pasal how to improve my english.pastu jumpa 1 blog ni khisus pasal bi je...tgk2 date published post tu tahun 2006.. Walaupun owner blog tu mungkin dah xde or da aa cucu or dah x active berblogging..tp disebabkan post dia tu x kan pernah expired.itu pasal blog hits dia maintain jee...hehe..

Tp,ada juga yang ambil kesempatan utk naikkan blog hits dengan buat post2 yang hot terlampau,kononnya nk tarik org datang blog tu lagi..tp nmpak sgt mcm kemaruk nk hits...exc la utk blogger yg mmg trandmark dia cenggitu or tajuk blog tu mmg utk post mende gitu cthnya mcm beautiful nara..itulain cerita lah..n ada blogger yg jadi tukang kopi paste kan post mber blogger dia sendiri..pastu buat la link to sekian2... Alahai...ske ati korang laa..

Akhir kata,sori kalaupost ni mcm entah hape2 sebabnya err hehe speechless nk tulisapa...
Insya Allah akan diupdate kepada yg lebih berinfo utk kemudahan semua..eceh,mcm promote plak..
Kalau ada cadangan boleh utarakan n akan dipertimbangkan..
Blog ni biasa2 kerana ia ditulis oleh orang yang biasa2 tetapi insya Allah mempunyai hati yang luar biasa...

Tuesday, 19 February 2013

keluarga saya :)





(klik pada gambar utk besarkan)

Assalamualaikum...kalau x jawab dosa kalau jawab alhamdulillah..
^___^

so ape keheh nyer tajuk keluarga saya dengan gambar di atas..hoho...

penglipur lara nak start bercerita..
hope baca sampai habiss yuppp..

alkisah terdapat seorang kakak yang 'prihatin' terhadap adik2nya iaitu Amira~~hope amira yusof terasa..^__^

dan setiap petang or malam..adik2nya terutama yang si  bongsu akan menelentang di ruang tamu sambil buat school work yang perlu diselesaikan di home.

so kebiasaaanya mukaaa nii lah yang kena tlg adik2 terchentaa. ni..
n tadi time ngah skodeng dia buat karangan bm..almaklumlah umur baru 9tahun 2 bulan 0 hari..
ttbe mataku tertancap kepada 1 karangan yang bertajuk 'keluarga saya'
akibat keterujaan menerjah sanubari ini..lalu ku mengambil cebisan buku bm nya utk ku tatap dan hayati maksud tulisannya yang superb cantik...
utk yang malas nk baca daripada gambar tu..
so diriku offer utk menulisnya kembali.
so bacalah karangan teristimewa daripada adik terchennntaa....

Setiap orang pastinya mempunyai keluarga. Biasanya,sesebuah keluarga terdiri daripada ayah,ibu,abang,kakak, dan adik. Seperti orang lain juga,saya mempunyai keluarga. Keluarga saya kecil sahaja. Saya mempunyai ayah,ibu dan adik perempuan.

Ibu saya bernama S*** *** ******* binti ** *****. Beliau berusia ** tahun dan dilahirkan di ****,pahang. Beliau bekerja sebagai penyelia di ******.,kl. Beliau juga amat rajin dan tidak pernah lelah. Beliau mengurus keperluan kami dengan baik. Jika saya mempunyai masalah,beliaulah tempat saya mengadu.

Abang saya bernama Muhd ***** bin Y****. dia berusia 2* tahun. Abang saya suka bergurau-gurau dan dia suka menghantar ke mana-mana. Dia belajar di kolej *** ***.

Kakak saya bernama *** Amira bt *****. Dia belajar di asrama di kelang yang bernama Asrama Sultan Salahudin Shah. Dia pernah melawat ke Brunei dengan rombongan sekolah.

Walaupun keluarga saya kecil sahaja tetapi sudah cukup sempurna bagi saya. Saya berasa gembira apabila berada di samping mereka. Saya berdoa agar keluarga saya sentiasa sihat sejahtera. Semoga kebahagian kami akan kekal selama-lamanya..


..............

itu je ...

komen daripada kakak terchenntaa....
akak setuju 200% utk perenggan pasal mak.memang betul sangat2!!!.utk pasal abe wan.akak tahu kenapa si adik menulis yang 'dia suka menghantar ke mana2'..sebabnya semenjak dia dpt lesen.mmg dialah yg jdi driver kami..hoho..
dan mengenai kakakmu ini.
oh adikku sayang,bila masa plak kakakmu ini belajar di asrama??? akak belajar di sekolah laaa..asrama tu tempat tidur..hehe...and bila masa plak kak Mira duk kat asrama Sultan Salahudin Shah???memang dah menyimpang jauhhh....haha...kak Mira duk kat Asrama Sultan Hisamuddin lahh sayang..amboi,dia mentionkan akak dia pernah p Brunei..jgn laa..malu lah akak..hehe...

and amboi2 pasal ayah n kakakmu yang sorang lagi x tulis plak..nsib baik pasal akak yang ni ada mu tulis..kalau x, x ingin nk post kat sini..huhu..

oh ya,karangan ini asli ditulis oleh adikku yang hensem bergaya iaitu Haziq...
^____^ 
 i love u~~~merah pipi,maluu!!






Sunday, 17 February 2013

nak buat apa lepas spm??

Assalamualaikum...


tajuk tu mungkin agak ketinggalan utk student ex-spm victim 2012...

tp x pe lah..better late than never..rite?

ok lah so ape je yang korang buat sementara tunggu result n sebelum masuk u/matriks ni??

hoho..ok2 utk yang dapat PLKN tu ok fine..teruskan menjadi wira dan wirawati negara...

kami yang x dapat ni nak buat apa???
haha...

actually bnyk mende yang kita boleh buat lepas spm yang mana mende tu meme sesuai dilakukan lepas spm(apa ana merepek ni)..
banyak taw..

  • online puas2
  • tgk drama korea puas2
  • main game puas2
  • belajar menjahit
  • amik lesen D n B
  • improvekan lagi kemahiran memasak
  • belajar menjahit,menganyam,menyulam dan yang berkaitan
  • buat brooch~~n yg berkaitan
  • pergi kursus BI
  • kerja part time
  • tolong mak buat kerja rumah
  • berniaga
  • bisness~~sme je ngan berniaga..hoho
  • jaga anak orang
  • jadi guru ganti~~or ustazah mengaji
  • dan banyak lagiii~~~~x terkira sampai x ingt nk tulis apa..
ok lah sebenarnya ana nak share 1 link ni yang ana jumpa time search google..hoho..jom LEPAK SINI SATT JAA..

huhu ana buat apa je lepas spm??kerja ke???
hoho ...hmm aah ana kerja part time kat opis ayah mber punyer kawan..
hoho...bezzz sgt kerja situ sebabnya kerjanya senanggg bangett...hoho...^___^ n x keluar peluh pon sebab duk dlm aircond...
lain2 ana buat apa je??ade bnyk...yg simple2 tu ana malas lah nk ckp..cuma ana ngah try kerja online..huhu..bukan buat bisness downline~~skim cepat kaya ok..tpi susah sikit lah nk kerja mcm ni sebab ehemmm perlukan kemahiran bi...^___^ bekerja sambil belajar..insya Allah..

ok lah itu je..sori post merepek2 sikit..x taw nak post apa..^__^

Thursday, 14 February 2013

Thanks for him for leaving me..

Tetiba nak ucap thanks kat dia sebab menjauhkan diri daripada ana...
Hmm,sebab apa?? Bkn dah ade yg lain cuma ana rse ana mmg bkn utk dia...
Antara kami bnyk jurang n x de persefahaman...
So mungkin Allah telah sediakan yang terbaik utk dirinya dan ana juga begitu insya Allah..
Tp ana masih berharap dia kembali ke pangkal jalan dan menjadi anak yang soleh dan imam utk keluarga sakinah..aminn



~~~ utk sahabat karibku yang berada di nun jauh di sana~~~

Tuesday, 12 February 2013

bila nafsu itu datang..

bila nafsu itu datang
rasa tak tertahan oleh ku untuk melunaskannya
walaupun mudah sebenarnya untuk menuruti
tapi itu tidak patut jadi kebiasaan

bila nafsu itu datang
aku menepisnya dengan perisai istighfar
mengingatkan diri supaya tidak dilayan nafsu itu
malah aku perlu jinakkannya
supaya tidak memudharatkan aku pada masa akan datang

bila nafsu itu datang
dekat dan makin hampir dengan diriku
aku berpaling..
supaya tidak termakan dengan pujuk rayu mu

dann....
bila nafsu itu datang..
aku segera mengingatkan diri...
bahwa...duit  tak dok wehh ...jimat2 ah sikitt.....walawehh....

wahh...amacam ?? ok x puisi ana ni??hehe...ana rasa ni macam sajak je..hehe
mesti korang tertanya2 nafsu apa yang ana maksudkan ni??
huhu...
bukan nafsu bende x elok ok..^__^ think positive laa...
actually korang pon tahu wanita dikurniakan 9 nafsu dan 1 akal..n lelaki sebaliknya..
so normal lah  kalau ana pon ada bnyak nafsu...
n salah 1 nafsu ana yang ana cuba kawal ialah nafsu daripada masuk ke kedai buku or karnival2 yang ada jual buku or novel2..
perghh,x tahan tuu kalau tengok jee banner tu terus rasa excited nak pergi...seriously x tipu ni..
tapi ana suka lepak kat kedai buku Popular lahh..sebab ada kad dia...hehe..
ade sesapa geng ana x kat sini???
huhu....
k la suka pergi kat kedai buku(walaupun x beli) pon dikira 1 nafsu(bg ana lah)...
^__^ ye laa.nak beli kengkadang pokai so paham2 je lah..hehe...
itu je..

p/s : nak lepas gian sebab tadi lalu depan MPH tapi x boleh masuk sebab  bawak rm10 je..haha..tahan je laa mse tu..takut2 kalau masuk ttbe rse nk beli kang lagi kecewa sbb mmg x dok duit





lebih kurang laa..lebih ke kurang??


Assalamualaikum..sempena esok ana akan bermula kerja part time..haha
walawehhh ore lain dah dapat gaji pertama, ana baru nak start kerja..^__^
bio lah ape  ore nak katerrr asalkan ana bahagia!!..

ok then tetiba terdetik nak tulis pasal ni..
ala sharing is caring..hehe

pernah x kalo korang tanya someone tu kan' ni nak banyak ke sikit??'
then dia reply' lebih kurang pon bolehh'...

and pernah x korang tanya balik kat diri korang' lebih kurang tu apa? lebih ke kurang?".

haha..kalau ada yang jawab 'lebih kurang'..
make sure korang kena cakap' mu ni tanya balik soalan aku tu bakpe,lebih ke kurang? pilih 1 je!!"

haha..pasai pa??
sebab nya lebih or kurang tu boleh memperngaruhi ..cthnya garam ni nak isi banyak mana? then mak cakap,lebih kurang laa..korng pon isi banyak2..n of koz la akan masin lauk tu..then mak kata' letak la sikit2,lpas tu rasa lah,kalau kureng masin,tambah lah lagi..so konklusinya kalau mak2 korang kata lebih kurang tu means nak ajar korang supaya buat kurang dulu baru lebih kot..hehe..x de la gurau2 je..kalau mak korang(cthnya) ckp 'letak la lebih kurang'..so balas je dengan penuh lembut dan sopan' lebih ke kurang mak??' hehe ok??

k la tu je...x de idea nak tulis banyak2..so ok sekian ....

esok start kerja ...jgn tanya kerja apa sebab x nak bagitahu selagi x dapat gaji..itulah pesen ana..haha poyo plus2..hehe..
tata

(gambar hiasan,x taw nak letak pic apa..)...hehe

Saturday, 9 February 2013

Kek Batik Simple Mimple...hehe

Assalamualaikum ....


 inilah pic kek batik
hoho siapa x pernah makan kek batik ni???
alahai kesiannya yg x pernah makan tu..

ok lah utk yang tercari2 resepi kek batik ...
hah kat sinilah jawapan bagi pencarian anda tu..

bahan2 yang diperlukan sangatlah mudah utk dijumpai di kedai2 runcit...
bahan2nya iaitu
  • 300g biskut marie,nak senang tengok kat plastik biskut tu je..hehe
  • 125g mentega-x kisah jenama apa asalkan halal
  • 2 bji telur - x kisah gred apa2 pon asalkan yg telah dibasuh
  • 123g coklat masakan-cadbury bolehh???hmm,boleh kott..hehe
  • 1/2 cawan serbuk milo- oligo boleh???boleh tp kureng enak lah kot
  • 1 cawan air-air liur x mahu ok...hehe
  • 3/4 cawan gula-seeloknya gula pasir halus..


ok ..kalau dah ada semua bahan2 kat atas ni jom kita masuk dapurr!!

n ikutilah step2 ni ok..
  1. Patah-patahkan tulang temulang biskut marie tapi jangan kasi hancur pasai nanti rasa cam makan serbuk biskut jer haha.-letak dalam mangkuk ,lepas dah patahkan tu biar je dulu kat situ,jgn duk masuk mulut plak hohoho
  2. amik kuali leper,jgn bukak api dulu k. campurkan  dulu serbuk milo,coklat masakan,air dan gula kat dalam kuali leper tu..
  3. nyalakan api sederhana n kacau barang2 yang kat no 2 tadi tu..
  4. masukkan mentega dan kacau sehingga cair n sebati
  5. setelah semua adunan dicampur dengan baik,masukkan telur dan kacau sehingga adunan menjadi pekat
  6. kalau dah pekat ,padamkan api...
  7. then masukkan biskut marie yg dah dipatah2kan tadi kat dlm adunan tadi...
  8. kacau sampai adunan coklat sebati ngan biskut
  9. masukkan biskut yg dah diselaputi coklat tadi dalam loyang
  10. then freezerkan  dlm peti sejuk..dah siappp...

oh ya,kalau x silap ana lah kan..kalau korang campurkan coklat yang masih panas kaw2 drpd kuali tu n terus campur ngan biskut..biskut akan jadi lembik.tapi bila korang letak dalam peti sejuk,of koz la biskut  tu akan keras balik but lama2 dia akan lembik semula..so nak elakkan biskut tu menjadi terlalu lembik,korang biarkan coklat tu suam2 kuku baru campurkan...

tapi itu ikut selera korang la..kalau suka makan kek batik lembik2,camporkan lah coklat time panas2 ngan biskut,,,
tapi kalau suka makan kek batik yang agak keras or crispy gitu,tunggu coklat tu suam dulu baru gaul ngan biskut..

hmm,agak2 paham x???


actually ana ske la jugak makan kek batik ni sebabnya time kat asrama ada ore jual kek ni ...sedappp..n ana ada try buat sekali tu tapi lembik..ana x ske lembik,ana ske yg sederhana keras n crispy..hehe..

kalau x paham boleh tanya sebab resepi ni giler2 sikit..hehe..n ana mintak maaf kalau korang tiru resepi ni tp tak sedap..haha xpe2 try tengok blog lain plak yerr..resepi ni pon ana amik drpd paper..hehe

Sunday, 3 February 2013

Aku CInta ALLAH



ni antara lagu feveret ana yang ana nak kongsikan bersama kalian...
tq kepada si dia kerana memperkenalkan lagu ni kat ana..^__^ im appreciate it..
bila ana sedih n teringat kat lagu ni..ia mengubat duka ana..

kat bawah ni lirik dia..


Andaikan diriku bisa
Seperti yang lain
Yang kau sayang
Yang kau rindukan
Yang kau cintai

Aku lemah tanpamu aku lelah
Aku sungguh tak berdaya
Tolongku tolongku
Ya Allah


Chorus
Setiap air mataku mengalir
Allah aku lemah dan tak berarti
Setiap derai tangis membasahi
Allah jangan tinggalkan aku lagi

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku cinta Allah

Ulang Verse
Ulang Chorus

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku cinta Allah









My True Friend

dah pernah tengok ke bwlum cerita ni??
utk yang belum pernah tengok..
biar ana story mory sikit...

^___^ ok2,based on the tajuk pon mestilah cerita ni x kan lari daripada pasal sahabat.....
yela tajuk pon sahabat sebenarku..

apa yg menarik pasal cerita ni??
bagi ana,yang membuatkan movie ni best sebabkan watak GUN(watak utama),
kebiasaannya yang kita tahu kalo ore tu anak ore kaya~~~^^^^ mesti suka berpeleseran,ske sosial,ske menghabiskan duit mak bapak,suka mempergunakan kawan,suka cari gaduh,kalau boleh dia nak mber dia protect dia(kirenya dia ni bos la sebab anak ore kaya) dan mcm2 la yg negatif..
tp dlm cerita ni semua ciri2 yang ada pada GUN ni,memang terbalik daripada yang ana tulis td..
dia ni sanggup bela kawan dia yang teraniaya walaupun dia tahu risiko yg bakal dia hadapi..
n dia sangat2 pentingkan persahabtan..

tapi kalau korang tengok movie ni sampai habis...
akhir2 hayat Gun memang sangat sedih ...
n bagaimana mber dia balas dendan kat pembunuh Gun..itulah erti sahabat sebenar,sanggup berkorban apa saja...

huhu yang paling lucu..
nama geng Gun ni SPERM>>tahu x SPERM tu apa???ala,air mani lelaki..yang ada kepala,ekor dan nucleus tu..hoho..
awat nama SPERM??geli...hehe..
sebab SPERM kan ada berjuta2 n hanya 1 je yg akan tembus telur(secondary oocyte) ..so dorang ibaratkan dorang ni merupakan 1 (yg bisa tembus secondary oocyte)tu..1 dalam beratus juta..^__^
x paham udah..

k la tu je..^_^ wassalam