SHOPPING BUKU DISINI

Saturday, 9 February 2013

Kek Batik Simple Mimple...hehe

Assalamualaikum ....


 inilah pic kek batik
hoho siapa x pernah makan kek batik ni???
alahai kesiannya yg x pernah makan tu..

ok lah utk yang tercari2 resepi kek batik ...
hah kat sinilah jawapan bagi pencarian anda tu..

bahan2 yang diperlukan sangatlah mudah utk dijumpai di kedai2 runcit...
bahan2nya iaitu
  • 300g biskut marie,nak senang tengok kat plastik biskut tu je..hehe
  • 125g mentega-x kisah jenama apa asalkan halal
  • 2 bji telur - x kisah gred apa2 pon asalkan yg telah dibasuh
  • 123g coklat masakan-cadbury bolehh???hmm,boleh kott..hehe
  • 1/2 cawan serbuk milo- oligo boleh???boleh tp kureng enak lah kot
  • 1 cawan air-air liur x mahu ok...hehe
  • 3/4 cawan gula-seeloknya gula pasir halus..


ok ..kalau dah ada semua bahan2 kat atas ni jom kita masuk dapurr!!

n ikutilah step2 ni ok..
  1. Patah-patahkan tulang temulang biskut marie tapi jangan kasi hancur pasai nanti rasa cam makan serbuk biskut jer haha.-letak dalam mangkuk ,lepas dah patahkan tu biar je dulu kat situ,jgn duk masuk mulut plak hohoho
  2. amik kuali leper,jgn bukak api dulu k. campurkan  dulu serbuk milo,coklat masakan,air dan gula kat dalam kuali leper tu..
  3. nyalakan api sederhana n kacau barang2 yang kat no 2 tadi tu..
  4. masukkan mentega dan kacau sehingga cair n sebati
  5. setelah semua adunan dicampur dengan baik,masukkan telur dan kacau sehingga adunan menjadi pekat
  6. kalau dah pekat ,padamkan api...
  7. then masukkan biskut marie yg dah dipatah2kan tadi kat dlm adunan tadi...
  8. kacau sampai adunan coklat sebati ngan biskut
  9. masukkan biskut yg dah diselaputi coklat tadi dalam loyang
  10. then freezerkan  dlm peti sejuk..dah siappp...

oh ya,kalau x silap ana lah kan..kalau korang campurkan coklat yang masih panas kaw2 drpd kuali tu n terus campur ngan biskut..biskut akan jadi lembik.tapi bila korang letak dalam peti sejuk,of koz la biskut  tu akan keras balik but lama2 dia akan lembik semula..so nak elakkan biskut tu menjadi terlalu lembik,korang biarkan coklat tu suam2 kuku baru campurkan...

tapi itu ikut selera korang la..kalau suka makan kek batik lembik2,camporkan lah coklat time panas2 ngan biskut,,,
tapi kalau suka makan kek batik yang agak keras or crispy gitu,tunggu coklat tu suam dulu baru gaul ngan biskut..

hmm,agak2 paham x???


actually ana ske la jugak makan kek batik ni sebabnya time kat asrama ada ore jual kek ni ...sedappp..n ana ada try buat sekali tu tapi lembik..ana x ske lembik,ana ske yg sederhana keras n crispy..hehe..

kalau x paham boleh tanya sebab resepi ni giler2 sikit..hehe..n ana mintak maaf kalau korang tiru resepi ni tp tak sedap..haha xpe2 try tengok blog lain plak yerr..resepi ni pon ana amik drpd paper..hehe

3 comments:

  1. Not bad . Pndai buat kek rupenyer

    ReplyDelete
  2. Kek ni simple sgt kottt....kalo mu nk buat pon boleh...x perlukan kemahiran pon...^__^ huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmm mmg boleh buat pon . Cuma malas je . Nak buat akan datang.

      Delete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...