Sunday, 31 March 2013

Teman baru

Assalamualaikum...

^__^ utk maklumat..ni bukan kucing ana but ana jumpa kat bawah tangge dkt ngan parking kereta kat rumah...
Dia ada 4 kembar...mula2 bwk yg adik msuk rumah,esoknya nk p jln so tinggalkn kt luar rumah.
Then bila balik,tgk dia ada kat depan umah hindustan..
So ana suruh la adik tlg amikkn,..eh2 ni bukan yg adik tp yg abang...mana entah adik dia...dah balik umah kot...
So skrg ni tinggal ngan adik...
^__^
Dah 3 hari...first time wooo.....
Huhu...

Ana taw korang yg pernah bela kucing mesti x heran en..
Tp utk famili ana yg melarang haiwan masuk ke rumah..
Dan bila diberi kebenaran mcm ni..lperghhhh...besttt kot...


Si abang ni suka betol main gigit2... Pastu kacau orang....
Nak orang layan dia lah tu...
Pastu sondol kat kaki bagai..haha...
Nice...love u...n bila puas main,dia tidoooo puas2 smpai 6 jam...haha

Jom tgk pic2 ..
X taw nk bg nama apa..tony? Byte? Haha ntahla...
Tu je...
Sekiann.....




















kat atas ni bukan kucing but TAIK KUCING..ana yang kena bersihkan...haha






VT by Hilal Asyraf





Assalamualaikum...

hari ni review pasal novel VT by Hilal Asyraf..


novel ni dah lama dah sebenarnya..thun 2009 rsenyer..mse tu ana f2...
tp ana baru beli bulan 2 ni..hehe ...itu pon sebab tengok 'orang tu' baca...
ini novel ke 3 abe Hilal yang ana miliki..
yang pertama iaitu Matahari..ana beli tu masa trip ke sg haji dorani..utk kelas 5 naim..hehe..de diskaun lagi tu..

                           



      


ok2...mula2 sekali ..ana gtaw dlu maksud VT tu ialah Volleyball Team(VT)..
bku ni bnyk mengisarkan permainan bola tampar....
xde pasal cinta monyet,beruk ke ape..x de langsung..
ohh,kalo x de,best ke ?
of koz..bnyk moral yang ana dpt drpd buku ni...
seriously 2 perkara yang ana paling ingat ..
1. tawazun
2. izzah

betul,ana rasa ia 1 prinsip hidup yang bagus utk diamalkan..taw x maksud izzah n tawazun..izzah tu meme ah nme ore tp kan ade bnyk maksud.. tawazun tu maksudnya seimbang...maksudnya dalam apa2 jua yang kita lakukan mesti kena seimbang lah dunia dan akhirat...cthnya dlm sukan bola tampar(dlm VT),utk berjaya,of koz lah kena banyak praktis sampai beribu2 bahkan  berjuta2 kali barulah boleh pro..n x kan praktis je? berdoa?qiamullail?tahajud?semua tu x yah ke??...disinilah kita kne tahu yang orang berjaya ialah orang yang seimbang duniawi dan ukhrawi dlm hidupnya...

dlm novel ni juga banyak part2 yang menyentuh hati ana as a woman...sikap coach Hussam/Saiful untuk mendidik anak muridnya..kire top lah...ana tabik spring...

n sikap setiap pemain VT yang pada mulanya sangat2lah terukkkk!!!! tp x delah smpai membunuh,merogol,maksiat bagai....~itu dosa besar...cthnya mcm kurang ajar,merokok, dll gitu..

oh2 izzah tu belum cerita lagi...izzah tu maksudnya bangga...means kat mana2 jua kita berada hatta berada di negara yang jumlah orang islamnya x ramai,kat u,kat pasar cthnya...kita kena izzah..nak izzah dengan apa??
kita kena izzah dengan agama kita....means tunjukkan kat orang lain yang agama kita ni agama yang terbaik ....tp tokseh lah promote..ckuplah dengan penampilan dan akhlak..ctnya hormat orang tua,berpakaian sopan dll....

itulah serba sedikit..nak cerita panjang2 takut korang bosan plak...so ana suggestkan drpd korang dok baca/tengok mende x senonoh or yang x bermanfaat...better korang layan novel karya Hilal ni...dengan tagline 'Mari Menjadi Hamba'..memang sangat sesuai dengan kita semua yang sememangnya hamba Allah...

sebagai penutup post ni..eceh...

ana sertakan poster2 yang kata2nya ana petik drpd novel VT ni...hehe...
xde lah lawa mana pon..biasa2 je..cuma hope amik isi yang ana nak sampaikan..
semua ni ana buat sendiri taw..huhu..so please appreciate..kalau nk kopi paste pon...hmm..silakanlah,,
hope ana dapat saham berupa pahala...insya Allah,...


























 





































sekiann...penuhi hidupmu dengan amalan dan sentiasa mencari keredhaanNya..

^__^  kita semua adalah pendosa..tetapi kita semua punya harapan untuk berubah dan bertaubat..

Friday, 22 March 2013

Result SPM 2012 Amira yusof

Assalamualaikum...
^__^ tengok je tajuk Result SPM ana mesti excited nak baca..kih3
result ana biasa2 je wehh
x gempak mana pon...
jangan ingat time pmr straight a ,time spm pon straight a jugak....no no
ana dah pernah ingtkan...
and nak story lah sikit time 21/3/13 ni...

pagi tu...
ana sampai sekolah dlm pukul 9.45am..
pas tu p kat musolla..
tp ana x sempat join solat hajat/dhuha..
so duduk la kat belakang ngan member2,aisyah,wiya,qila,mida,laila n sadida..
lepas tu baru teringt yang tepat pukul 10 boleh cek result guna sms..
then ana pon hantar la msj kat 15888...~~tanya kawan guane nak hantar..haha

oh ye,drpd pagi x makan apa2..meme lapar habis lah...
padahal mak masak makaroni goreng..hehe...
then pkul 10 lebih tu masuk dewan..
tunggu punya tunggu....
dah dekat pukul 11 tpi belom start lgi..
so ana pon p kantin utk beli something to eat..hehe..beli mihun..apelah..
then makan lah kat dewan..haha
time ngah makan tu,acara nak start..ana stil makan lagi mse tu
then time nak umum yang dpt 7a tu..
selera nak makan dah semakin berkurang walaupun stil lapar time tu..
itulah pagi tadi x nk mkn..
betul...terus mati selera..
haha...
alahai,nama ana x de kat 7a..
xpe2 myb kat 8a~~perasan
lepas tu cikgu terus umum sampailah yang dpt straight a plus..
memang dah sah2 ana bukan tercalon yg dpt 7a-11a....x de rezeki
ohh nama ana x de.....
tetiba mesej masuk..
ana pon read lah msej tu..
and mesej tu drpd 15888...
ana dapat tahu result ana sebelum dpt result..
mungkin Allah nak pujuk hati ana...
ana speechless..x taw nak cakap apa melainkan alhamdulillah..
walaupun x straight a...
walaupun x dpt 7a dan ke atas..
tp alhamdulillah ana bersyukur sangat..
hati ana rasa bersyukur...mungkin inilah yang terbaik untuk ana...
setiap yang berlaku ada hikmahnya kan?
hehe..
tapi yang ana x sangka...
subjek yang time trial ana dpt C...
time spm ana dpt A+...
antaranya ialah..jeng3..
meme terkejut ah...
iaitu subjek PQS...
betul...time trial tu ana dpt paling corot..sebab  kalau ikutkan subjek PQS merupakan subjek paling senang nak skore tpi ana sebaliknya....
sbb ana x baca buku...ustazah pon risau ngan ana..
bila tanya,x dpt jawab..aishhh apa nak jadi..spm dah dekat...
paper PQS hari rabu
iaitu kertas terakhir...
akhirnya bila ana tnye ustazah..guane????
ustazah kata ustazah x leh nk tlg exc kamu buat bnyk latihan past yer..
ok lah...kebetulan ana ada buku past year PQS.....
ana hafal apa yang ana buat analisa jee...
and ana yakin bahawa ini merupakan pertolongan daripada Allah..ana sebar2kanlah kat kawan2 rapat ana..
dorang pon hafal apa yang ana hafal..
n alhamdulillah..hampir 90% yang ana buat analisa tu masuk exam...syukur sangat2...
sebab tu bila ana tengok slip.ana tgk markah PQS dulu..n ternyata Allah kurniakan A+ kat situ...
ape lagi,ana cium pipi ustazah jamilah n ucapkan terima kasih atas nasihat dan dorongan...
Walaupun ana tahu pqs x membantu sgt tp ana bersyukur...sekurang2 nya subjek PqS tlg cntikkan result ana...hehe...

Ana bnyk b+... Dan cuma perlukan 1 je lgi gred utk naik ke a-.. Kalau x dah straight a dah,..hehe..
Xpelah,Allah nk uji...ana terima dengan redha.tp seriously x puas tatap result tu..
Rse cm x percaya..
Subjek addmth yg slme ni ana sokmo dpt e dan g- kadang2 je c.
Tup2 muncul a dlm spm..alhamdulillah..tq cikgu fauzan n cikgu rosli.^__^

Lepas ni tggu ke matriks or asasi..hope sangkut salah 1.. X kisah la mana2 kos pon...
Harap sgt..sbb kalo kire maritokrasi..ana hampir dpt 80.. X bnyk ponnn..haha

Yelah,nk bersaing ngan beribu2 lagi manusia yang dpt 8a..aduii...
Semoga nasib menyebelahi ana..

Setakat ni ana berpegang prinsip..
Kita mudahkan urusan orang lain,Allah will permudahkan urusan kita..

^___^

Utk yang dpt 8a,9a,10a,11a tu...
Ana ucapkan tahniah...
Ana pon senanyer nak result mcm korang tp xde rezeki..
Mungkin. Itu yang terbaik utk ana..

Ana redha..mse jumpa mak tu,xde air mte pon yg keluar ,.sbb ana dah pasrah segala2nya kat Allah..

Tp maafkan ana mak,ana x dpt berikan yg terbaik utk mak ...mungkin bukan sekarang tp kemudian hari..ana akan berusaha2 bersungguh2 lepas ni...
Hakikatnya result ni merupakan yg terbaik spnjg ana dpt sbelum ni..
Ok lah ana sertakan gred yang ana dpt..korang pandai2 lah kire..haha

Kalau korang perasan,bnyk tulis tertinggi..sbb bnyk b+... Hehe
Mak ana ckp sbb ana suka minum air hundred plus..~~ hakikatnya x pon

Itu jee...
Utk yg dpt semua gred..jgn sedih2 ... Ini baru permulaan...jgn cpt mengalah...

Sekiannn...

Oh ye,tq utk yang mesej,kol,and macam2 lah..tanya result ana ....^__^ thank you for caring about me...i am very appreciate it...seriously..smlm hmpir 30 orang yang ana chat kat fb...aisyehh...
Korang ni,,taw la ana ni hot kat fb..kih3 perasan sat...

P/s: mak ana kabo sepelat2 ana dlm speaking mcm ore bogor pon boleh dpt b utk bi..haha..







Wednesday, 20 March 2013

A day before result..

Assalamualaikum...

^___^

ok..hari ni sehari sebelum ana dapat result SPM>>Sijil Paling Menakutkan
apakah perasaan anda(yang sebaya dengan ana)?
huhu..
perasaan ana?? ntah la...bercampur baur..
sebab result ni nt akan menentukan hidup ana didunia ini..hehe..
maksudnya lepas ni lah..sme de ana dpt p matrikulasi,asasi,abroad or apa2 je lah...

ada yang dah start wish gudluck a month before result lagi,ada yang mesej,kol,and x kurang ada yang topupkan ana..oh baiknya hati insan itu..terima kasih yaa..sebabnya hari tu ana beli topup rm5 kat 7e..taw2 je lah dia bukan bg kad tp bagi kertas macam resit tu. ana letak dlm poket,sampai rumah dah terlupa,lepas tu esoknya p basuh seluar tu dan lesappppp kertas tuu...hmm...nak buat macam mana...hari tu lagi dahsyat..rm10..aduii...
ok2 lupakan...

itu je...
oh2 sebelum terlupa...
jemput like page ni..
ana antara admin kat page ni..hehe..
kalau nampak post yang ada tradmark(^__^) so itu post drpd ana lah...
contohnya ada kat bawah ni..
ni PAGE dia...



k la x taw nak tulis apa dah
akhir kata gudluck utk semua warga spm 2012
walau apa pun result yang anda dapat..
ingatlah bahawa itu lah yang terbaik untuk diri anda...
ana pon x leh nak agak ana dapat berapa..
hope 7a ke atas lah..aammiiiinnnnn..
insya Allah..
man jadda wajada...
kih3...

Tuesday, 19 March 2013

Karnival Mara 2013 di PWTC

Assalamualaikum W.B.T....

sebelum tu,utk yang x tahu jadual karnival mara..boleh KLIK SINI
^__^ 
ana baru je lepas p karnival mara di PWTC siang tadi..
naik KTM je..berhenti kat hentian Putra n jalan kaki sikit..dah sampai..

untuk yang belum pergi lagi or tak dapat nak pergi...
so ana volunteer utk story mory sikit experience kat sana~~sementara ngah rajin ni..

Apa yang ada kat situ?
sama je ke macam kat Karnival Jom masuk u tu??
hmm...sama lah kot..tapi x de lah sesak sangat macam karnival kat UM hari tu..hehe...

setiap  pengunjung diberikan peta..
peta booth IPTA n IPTS.supaya senang nak cari ....

Karnival Mara ni kiranya untuk student2 yang nak mengaji kat mana2 IPTS/IPTA dgn bantuan mara..
contohnya kalau korang nak study kat MSU,korang boleh mohon pinjaman/biasiswa Mara walaupun dulu korang bukan student MRSM..so kirenyer kalo yuran pengajian tu rm15k.kirenyer kalo Mara nak tlg sponsor rm10k. korang just perlu bayar rm5k je la..lebih kureng gitu laa..

dan kebanyakannya booth IPTS laa..
sebab nak study ngan IPTS ni kan perlukan kos yang tinggi so Mara ni kirenyer nak tolonglah if sesiapa yang nak further study tp duit x ckup ke..hehe..logik x?

Antara booth yang ana pergi ialah booth MSU,UTP,Allinze,Lincoln,Medic links, Qas Management,Taylor,KDN dan beberapa booth lain..

info yang ana dapat antaranya ialah permohonan ke UTP ialah seminggu je..start time result dikeluarkan sehinggalah 29/3/13 ni..
ni LINK dia...
kalau nak apply MSU,KLMUC- ada banyak kali kemasukan. ana ada borang dia...hehe..

oh ya, ana lalu kat depan 1 booth ni..
nama booth ni Institut Profesional Baitulmal...
ana kire program ni sesuai utk budak sains/sastera yang resultnya cukup2 makan...
bukan nak merendahkan..
tapi kalau result korang biasa2..area 2a gitu..boleh lah try kat sini..x pastilah ada biasiswa ke x..
cuba tengok kat laman web institut Profesional Baitulmal..

aduhh..sebenarnya banyak nak tulis tapi bila time nak tulis je kering idea...
hmm...
senang gini..kalau ada apa2 pertanyaan ke..boleh komen or msej kat fb ke ..x kisah...
^__^
ana sedia membantu sekadar yang termampu...

oh ye,sebelum terlupa..
kan result dah nak keluar..
lepas tu,mesti ramai  yang akan ushar biasiswa macam2 kan...
ni mak ana pesan..
x yah fokus sgt kat biasiswa bank negara,petronas~~or yang hot2 lah..sebab biasiswa gitu utk budak yang resultnya macam goreng pisang panas..kalau korang dapat result gitu,ok go on..hehe
cuba tengok biasiswa yang kecil2 juga macam biasiswa felda ke,yayasan pahang,ganu,selangor ke,yayasan zakat ke dan lain2..
jangan sampai yang dikejar x dapat,yang dikendong berciciran..tak gitu??





kat atas ni kalender drpd KLMUC..banyak giler dia bagi....lebih 20...ana bagi kat adik2 ana suruh dia bagi kat kawan2 dia..hehe



ni antara brochure yang ana kumpul ...banyakk kan,.hehe


sekian...
itu sehaja..maaf jika x menepati citarasa korang....
muahaha

^___^ senyum sikit,senyum kan sedekah..
gudluck for result...

Monday, 18 March 2013

A true friend..-short story


^___^ 
Assalamualaikum...
This short story is write by my friend- ZUL....please be nice..
copy paste is FORBIDDEN!!


 Forget. How easy it is for someone to forget? Well it has been said that a person can only concentrate on something for a mere half an hour at best before his or her focus wavers. Even worse for those with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) or Obsessive Compulsive Disorder (OCD), they can’t sit still. They can’t even finish a sentence without averting their focus to other ……. See what I mean? I too am ADHD.
            But these are disorders. The “forget” I want to talk about is the ungratefulness of man. I am not much of a social person. My family and a few friends, that’s about it. That’s why we hang tight. In real, not the Facebook  kind of friends, the fewer the better. It’s because the bond is closer. Yet friends, family and humans in general come and go. Time is our enemy on that battlefield.
            I learned to mourn upon the left ones. Grieve in silence especially when it comes to friends or family members. I once lost a friend due to an incident. He was playing soccer. He played soccer for the school team. One of the best my school had ever seen. He was playing up front, a striker. He dribbled the ball wonderfully passing through the defender. How do I know? I was there. In the stands. He let it fly and the goalkeeper saved it. They got a corner. During the tugging and pulling trying to set up position a, a defender from the other team tripped due to his miss step and fell. Flailing his arms, trying to grab hold on something he accidentally poked my friend in the eye. He wailed and staggered but the corner was already taken. The ball went outside the box, a set up for a long range shot. The player let loose a thunderous kick headed straight to my friend and during the that three second the crowd turned from cheers to sheer shock. The ball hit my friend dead on his head. He fell backwards with the momentum and banged the goal post with the back of his head with a force so hard everybody on the pitch plus the coaches on the sidelines could hear the loud clang. My friend lay unconscious. I ran straight to him. Pushing the crowd away. In no time at all the ambulance brought him to the hospital. I followed them with concern in me as I watched him, not knowing if he’ll be alright or not. After 3 hours since we arrived there the doctor told me that he was in a coma and suffered severe head injury.
After 4 weeks my friend finally woke up all of a sudden after the doctor told us that there were no signs of recovery. He was dazed and confused. I was happy at first but then I remembered someone told me that when a person suddenly seems better after suffering a long sickness, that usually means god gave time for him to say goodbye. I would have like to believe that these things won’t happen but after consulting with the doctor, I found out that his nerve cells were crumbling. His navigation system in his body were failing him. He was dying. And at that current rate he only had a couple of hours. A day at most. Tears swelled up around my eyes. I held his hand and watched him smile and as he said not to worry I could only laugh with tears drenching my cheeks. I sat at his bedside. We talked, reminiscing our memories while his parents stood in disbelief of the fact that their son was going to leave them. I left at night to give room for his parents to be with him. And sure enough, the next day he was gone. I cried in silence, desperate not to show my sadness in front of my friend’s family.
At his funeral, my family and I went with my face as gloomy as the grey sky was that day. Everyone there showed respect and paid tribute. Then at the end of the day, me and my friends all sat down together, and said everything good and all the memories we shared. Then we went home knowing we lost a good friend.
So what I want to say is, please be good to your friends. And please respect the dead. Think about it.


Saturday, 16 March 2013

A few days before the special day insya Allah..

Assalamualaikum ....

Photo: Nak MaKaN UBAT nii .. ^_^

Lama rasanya tidak post ..hehe...dah nampak habuk-habuk yang bertandang kat sini..
Ok lah time ana menulis entry ni,tinggal 5 hari je lagi sebelum result spm keluar. Katanya hari khamis ni keluar..apa2 lah yg penting minggu depan..hehe...
Oh sekarang ana otw utk tulis 1 cerpen tapi berepisod..nak cakap novel mcm x layak je sbb kalo dibukukan mcm nipis je nt..hehe...
Ana nak story sikit je pasal upcoming cerpen official ana yang akan ana post di blog baru..bukan kat blog ni..sbb ana akn create 1 blog baru official utk karya ana dengan nickname CMY23.iaitu Cik Mira Yusof23..hehe..23 tu bezday ana..^___^
Btw cerpen ni ana letakkan watak utamanya iaitu Soleh. Jadi ana kena assume ana ni lelaki lah..kenapa ana pilih lelaki ?? Ntah lah....ana cuba nak buat cerita melalui persepsi seorang lelaki..x salah kan....
apa tajuk dia??kalau tajuknya Diari Soleh ok x???hehe
ini sinopsis cerita itu...~~hanya 10% je drpd keseluruhan cerita tu..

Soleh,adakah dirinya sama dengan maksud namanya? Dia bukan seorang yang taat 100% kepada tuhannya. Rokok merupakan sahabat baiknya. Dia seorang yang panas baran tapi cepat cool,seorang yang poyo,suka ponteng kelas. Bukan itu sahaja,dia terpaksa menerima kenyataan yang dirinya 'bengap'dalam bahasa Inggeris.kalau exam,biasanya dia akan kutip gred C atau D,dengan alasan  ok lah tu.Tatkala itu dirinya akan menghadapi PMR. Tetapi sejauh mana usahanya untuk memperbaiki mutu pembelajarannya. Adakah usaha seorang gadis yang dipanggil 'minah' itu berjaya mengubah dirinya menjadi lebih baik?atau dia mula hanyut dalam cinta monyet?adakah itu berlaku pada seorang yang bernama Soleh?Prinsip hidupnya ketika menginjak usia dewasa ialah,'Kalau kau cintakan DIA,baru aku akan cinta kau'. Konflik dirinya dengan 'minah,sahabat,keluarga,guru dan semua yang ada di sekelilingnya. Adakah dia mampu pulihkan keadaan seperti sedia kala?siapakah minah dihatinya? apakah cara yang dilakukannya untuk memulihkan persepsi orang terhadapnya. dia tidak mahu digelar kaki rokok,panas baran dan semua yang negatif,kerana dia tahu siapa diri dia yang sebenarnya..tetapi mengapa semua orang seolah-olah menuding jari kepadanya?

nantikan siri terbaru daripada CMY..
^___^
alah,ni karya biasa2 je..ada skrip yang tunggang langgang...hehe...
tapi insya Allah akan cuba memikat setiap hati pembacanya..
eceh...ni dah lari topik ni...

ok2 a few days before the special day insya Allah...
ana harap semuanya akan berjalan dengan lancar..insya Allah...
doakan kami spm victim 2012 akan dpt flying colour...

itu je kot..sekian...

Tuesday, 12 March 2013

Ayam goreng kunyit

Assalamualaikum...

Ohh kenapa hari ni rajin plak masuk dapur,..kih3 semalam petang je masuk.hari ni drpd pagi sampai laa nii dok sibuk kt dapur...hehe

Kebetulan yang ada dlm cuma ayam,ikan masin,cili,serai,kacang panjang,so bila pk2 nk masak apa..tercetuskah idea nk masak ayam goreng kunyit..huhu actually ayam goreng memang letak kunyit..hik3 tp ni lain ckit,ana campurkan ngan sayur..sebab tu lah kot namanya ayam goreng kunyit...hmm apa apaje lah...

susah x msak lauk ni??? Perghhh senang gilerr beb...betol x tipu...

Bahan penting yang kena ada sebenarnya ialah ayam yang dipotong dadu/kecil dan kunyit dan garam..yang lain2 x de pon x pe tp nt nmpk mcm simple sgt je n nmpk sgt x mkn sayur...hehe...

Biasanya kalau kat kedai,org akn letak bawang,kcang panjang,kobis bunga n jagung comel tu...tp ana cuma letak bawang,kcg pnjg n cili je..hik3 itu je yg ada kt umah..

Mula2 lepas korang potong dadu ayam tu~ amik bhgian isi je taw
Gaulkan dgn kunyit n garam secukup rasa
Then gorenglah sampai garing...dah siap!!!!!!!

Eh2 itu utk ayam je,sayur2 nyer belom lagi...ok2 amik lah sayur apa2 yang korang suka,better letak sayur yang ana dah sebutkan tadi..ptong lah kasi kecil
Then tumis bawang besar n bawang putih(titik) sampai naik bau???
Hah bau apa? Errr bau bawang tu lahh..haha
Kalo dah naik bau,letak sayur2 tadi n gaul
Then letaklah garam secukup rasa n kunyit sikit ..biar nmpk kuning
Ok rse2 dah ok,letak lah ayam yang dah siap digoreng tu n gaul sekali..dah siapp!!!!!

Simple sgtttttttt!!!!!!!!!!!!!! Haha..apelagi jom praktis kat rumah...

^___^
Kat bawah ni pic ayam goreng kunyit yang ana masak sendiri taw without resepi sbb senang sgttt...berlagak plak..adoyaiii...ana mkn ngan sayur kobis masak air je sbb x de apa yang tinggal..santan dah habis...hik3


Sekian



Monday, 11 March 2013

Senarai Kolej Matrikulasi di Malaysia

Assalamualaikum..utk yang nak link semua kolej matrikulasi kat malaysia
^___^
kalau ada yang tersilap or tersalah link..hope tegur lah yerr...

1. Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan
2. Kolej Matrikulasi Melaka
3. Kolej Matrikulasi Pulau Pinang
4. Kolej Matrikulasi Perlis
5. Kolej Matrikulasi Labuan
6. Kolej Matrikulasi Johor
7. Kolej Matrikulasi Perak
8. Kolej Matrikulasi Kedah
9. Kolej Matrikulasi Pahang
10. Kolej Matrikulasi Selangor
11. Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah
12. Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang
13. Kolej Matrikulasi Teknikal Johor
14. Kolej MARA Kuala Nerang
15. Kolej MARA Kulim


p/s : tika ini diriku masih menunggu result spm yang akan keluar pada minggu depan..apakah aku akan masuk matriks???or asasi?or form 6,sits for STPM?or diploma??semua urusan aku serahkan kepadaNYA..



BAHASA PUITIS

perkataan di bawah ana dapat daripada 1 group di fb so ana berminat utk kongsikan bersama teman2..^___^
boleh diaplilasikn bersama tersayang yup..hehe


kasid = utusan, suruhan
kacapuri = bahagian istana yang terletak di sebelah dalam (pusat istana)
kasab = benang emas
bersuji = bersulam, bertekat
berkapitulasi = mengaku kalah
menjara = menggerudi
berkabilan = berawas-awas (tidak sepenuhnya mempercayai)
kartika = bintang tujuh
kalakanji = tumbuhan (rumput) yang mencucuk dan melekat pada pakaian
kama = cinta asmara (bahasa Sanskrit)
kamal = sempurna
kama yang kamal = cinta asmara yang sempurna
bagai katung di bawah reba (peribahasa) = orang kebanyakan yang malu hendak mendekati orang besar dan mulia
setara = sama kedudukan