Tuesday, 12 March 2013

Ayam goreng kunyit

Assalamualaikum...

Ohh kenapa hari ni rajin plak masuk dapur,..kih3 semalam petang je masuk.hari ni drpd pagi sampai laa nii dok sibuk kt dapur...hehe

Kebetulan yang ada dlm cuma ayam,ikan masin,cili,serai,kacang panjang,so bila pk2 nk masak apa..tercetuskah idea nk masak ayam goreng kunyit..huhu actually ayam goreng memang letak kunyit..hik3 tp ni lain ckit,ana campurkan ngan sayur..sebab tu lah kot namanya ayam goreng kunyit...hmm apa apaje lah...

susah x msak lauk ni??? Perghhh senang gilerr beb...betol x tipu...

Bahan penting yang kena ada sebenarnya ialah ayam yang dipotong dadu/kecil dan kunyit dan garam..yang lain2 x de pon x pe tp nt nmpk mcm simple sgt je n nmpk sgt x mkn sayur...hehe...

Biasanya kalau kat kedai,org akn letak bawang,kcang panjang,kobis bunga n jagung comel tu...tp ana cuma letak bawang,kcg pnjg n cili je..hik3 itu je yg ada kt umah..

Mula2 lepas korang potong dadu ayam tu~ amik bhgian isi je taw
Gaulkan dgn kunyit n garam secukup rasa
Then gorenglah sampai garing...dah siap!!!!!!!

Eh2 itu utk ayam je,sayur2 nyer belom lagi...ok2 amik lah sayur apa2 yang korang suka,better letak sayur yang ana dah sebutkan tadi..ptong lah kasi kecil
Then tumis bawang besar n bawang putih(titik) sampai naik bau???
Hah bau apa? Errr bau bawang tu lahh..haha
Kalo dah naik bau,letak sayur2 tadi n gaul
Then letaklah garam secukup rasa n kunyit sikit ..biar nmpk kuning
Ok rse2 dah ok,letak lah ayam yang dah siap digoreng tu n gaul sekali..dah siapp!!!!!

Simple sgtttttttt!!!!!!!!!!!!!! Haha..apelagi jom praktis kat rumah...

^___^
Kat bawah ni pic ayam goreng kunyit yang ana masak sendiri taw without resepi sbb senang sgttt...berlagak plak..adoyaiii...ana mkn ngan sayur kobis masak air je sbb x de apa yang tinggal..santan dah habis...hik3


Sekian



No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^