Sunday, 31 March 2013

VT by Hilal Asyraf





Assalamualaikum...

hari ni review pasal novel VT by Hilal Asyraf..


novel ni dah lama dah sebenarnya..thun 2009 rsenyer..mse tu ana f2...
tp ana baru beli bulan 2 ni..hehe ...itu pon sebab tengok 'orang tu' baca...
ini novel ke 3 abe Hilal yang ana miliki..
yang pertama iaitu Matahari..ana beli tu masa trip ke sg haji dorani..utk kelas 5 naim..hehe..de diskaun lagi tu..

                           



      


ok2...mula2 sekali ..ana gtaw dlu maksud VT tu ialah Volleyball Team(VT)..
bku ni bnyk mengisarkan permainan bola tampar....
xde pasal cinta monyet,beruk ke ape..x de langsung..
ohh,kalo x de,best ke ?
of koz..bnyk moral yang ana dpt drpd buku ni...
seriously 2 perkara yang ana paling ingat ..
1. tawazun
2. izzah

betul,ana rasa ia 1 prinsip hidup yang bagus utk diamalkan..taw x maksud izzah n tawazun..izzah tu meme ah nme ore tp kan ade bnyk maksud.. tawazun tu maksudnya seimbang...maksudnya dalam apa2 jua yang kita lakukan mesti kena seimbang lah dunia dan akhirat...cthnya dlm sukan bola tampar(dlm VT),utk berjaya,of koz lah kena banyak praktis sampai beribu2 bahkan  berjuta2 kali barulah boleh pro..n x kan praktis je? berdoa?qiamullail?tahajud?semua tu x yah ke??...disinilah kita kne tahu yang orang berjaya ialah orang yang seimbang duniawi dan ukhrawi dlm hidupnya...

dlm novel ni juga banyak part2 yang menyentuh hati ana as a woman...sikap coach Hussam/Saiful untuk mendidik anak muridnya..kire top lah...ana tabik spring...

n sikap setiap pemain VT yang pada mulanya sangat2lah terukkkk!!!! tp x delah smpai membunuh,merogol,maksiat bagai....~itu dosa besar...cthnya mcm kurang ajar,merokok, dll gitu..

oh2 izzah tu belum cerita lagi...izzah tu maksudnya bangga...means kat mana2 jua kita berada hatta berada di negara yang jumlah orang islamnya x ramai,kat u,kat pasar cthnya...kita kena izzah..nak izzah dengan apa??
kita kena izzah dengan agama kita....means tunjukkan kat orang lain yang agama kita ni agama yang terbaik ....tp tokseh lah promote..ckuplah dengan penampilan dan akhlak..ctnya hormat orang tua,berpakaian sopan dll....

itulah serba sedikit..nak cerita panjang2 takut korang bosan plak...so ana suggestkan drpd korang dok baca/tengok mende x senonoh or yang x bermanfaat...better korang layan novel karya Hilal ni...dengan tagline 'Mari Menjadi Hamba'..memang sangat sesuai dengan kita semua yang sememangnya hamba Allah...

sebagai penutup post ni..eceh...

ana sertakan poster2 yang kata2nya ana petik drpd novel VT ni...hehe...
xde lah lawa mana pon..biasa2 je..cuma hope amik isi yang ana nak sampaikan..
semua ni ana buat sendiri taw..huhu..so please appreciate..kalau nk kopi paste pon...hmm..silakanlah,,
hope ana dapat saham berupa pahala...insya Allah,...


























 





































sekiann...penuhi hidupmu dengan amalan dan sentiasa mencari keredhaanNya..

^__^  kita semua adalah pendosa..tetapi kita semua punya harapan untuk berubah dan bertaubat..

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...