Monday, 29 April 2013

jadi budak STAM sehari..^_^

Bismillahirrahmanirrahim...^__^
Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatu ... kabare waras ??

da lamo eh x update blog ni..~eceh,pdhal baru seminggu,poyo je lebih budak ni...

kebetulan plak semalam(27/4/2013) sepatutnya cadang nak buat reunion kelas 5Nm,tp tergendala sebab dak stam ex 5 Nm kne p UIA utk siapkan kerja kursus dorang...ana pon terlibatkah?? oo,amik stam jugak ehh?? hehe...xde la,sje nk join..huhu bosan dok umah ni...

asalnya agak malu lah jugak sbb menyibuk je..tp hehe sbb nk sgt jmpe sorang 'awek' cun ni,so 'terpaksa' lah join jugak..ececeh,poyo je tu..
ape ek nk story..
hmm,pagi tu kteorg p UIA gombak..~first time jejak kaki ke sana..walawehh excited bohh..haha
lama lah jugak kat sana..sampai pukul 3 ptg..pergghh ade lah bosan sikit..duk jejalan jee laa time org lain buat kerje..

~mse tu seriously energy dah tinggal 60%~sebab malam tu tidur pkul 3..

then naik bas~ ape lgi.. ZzZzZzZ... ~recharge energy..^_^

pkul 4pm rsenyer,smpai PWTC~dengan mamai nyer turun bas..haha

then..ape lagi...huhu jalan2 lah weh shoping bku...
huhu dpt jmpe abe Hilal Asyraf,Siti Rosmizah,Ain Maisarah n ramai lagi..alhamdulillah..huhu tp x brgmbar pon ngan dorang..ramai sgt...juz tgk dri jauh jee

k lah xde mnde nk cerita pon...
jom ushar pic2 kat bawah ni..hanya 60% je ana letak..xleh nk letak smua..





maktabah UIA


bahagian dalam masjid UIA


masjid UIA dari depan maktabah


antara student STAM SAMTiSH

maktabah UIA-level 3




ade jugak lawatan drpd skolah lain
~yg lelaki kat sebelah kiri tu abe kat uia~subhanallah hensem..hehe

bilik fotokopi


baca bku ape tu cik kak?


discuss ape tu cik abe n cik kak??hehe


maktabah

dalam maktabah


n taraa





ni antara buku yg ana beli kat PWTC>>
ana memang salute n tabik springg kat dua penulis ni..
iaitu abe Hilal Asyraf n Dr. Farhan Hadi...
ohh..utk pengetahuan..
buku Tuhan Lebih Spesifik tu merupakan karya terbaru Dr. Farhan..
isinya mungkin lebih berat..hehe..murah je..rm 16
n bku relasi juga merupakan bku terbaru abe Hilal Asyraf..
n merupakan sambungan kepada bku Sinergi..
utk sesapa yang belom pernah membaca karya abe Hilal ..
ana cadangkan supaya membaca lah bku abe ni...
pergghh mantoopppp....

^__^

itu je..sekiann

Tuesday, 16 April 2013

Educamp UTP 2013-may intake~my experience

Bismillahirrahmanirrahim...^__^

rse cam x cye plak dah pernah lalui educamp UTP tu..
dlu asyik dengar mber dok cerita je..
skrg ni lalui sendiri...baru tahu best ke x..


memandangkan dari selangor ke perak makan masa 2 jam~anggaran~
so kne bertolak malam sebelum hari yg dinanti..hua3..
n ana tidur kt homestay intan kat taman maju~eh yeke?

pagi tu...
bertolak pkul 6.50pg..
pkul 7am sampai..
makkk aiii...panjang nyerrrrr.......serious panjang...gaya macam dah terlewat sangat..haha
tp beratur je la..kebetulan L(mber sekelas) pon sampai sekali ngan ana....so kteorg beratur sekali...
kuang2...pkul 7.30...kaunter pendaftaran bukak...
de sorang akak ni dia tlg edarkan kertas utk tag nama sementara tggu time nk daftar....
n ana dpt B12~dtg pkul 7,dpt grup B....
tp ok lagi la sbb B sesi pagi.

then..daftar,amik  pembalut tag..n siap2 utk ke dewan canselor tu...
nek tangge jee...huh tinggi gak..
pah tu x taw nk dok ngan sapa so ana ikut lah c L n N ni...
kebetulan de 1 brisan yg x ramai org...
so ana duk sblah Nisa(mber baru dri sbpi kuantan) n Nabila(mber baru dri teknik kl)..hoho...
L n N ni duk kat belakang ana..lepas tu baru A dtg..dorg ni 1 skola ngan ana..
mse tu baru pkul 7.45am kot...x mula lgi..
pkul 8.40am baru start rsenyer...so dikesempatan itu~~mcm biasa lah~eratkn silaturrahim...

n kteorg dipaksa berdiri utk nyanyi lagu UTP...uhuh first time dengar..ok la not bad..
hehe...lepas tu ade talk pasal kos2 yg de kat utp..~serious boring+mengantuk+laparrrrrr....
alhamdulillah ade mber yg sudi sedekahkn sedikit roti n gula2 utk ana alas perut....

dah habis tu...kami(grup A n B),kne p naik bas utk ke bangunan temuduga(blok B)....
ohh mse tu x jmpe lgi mber fbku(U)..ngah jalan nk ke bas tu,dia tarik baju..kuang3...
n borak2 lah sikit..
sampai je blok B...
semua dak grup B kne masuk dalam holding room(blik 1)
ingatkan kene wat ape tadi..setengah jam duduk~x buat apa2 melainkan termenung,berborak dll...
lepas tu kami disuruh masuk ke dalam bilik preparation room(blik 2)~kalo x silap...
masuk je..ada banyak meja n kerusi..setiap meja tu dah ditampal no panel n ade 6 kerusi...
U n NS(rakan bk) ni nk 1 geng ngan ana..kuang3...
so kteorg pon plih panel 9...means lgi 2 org lelaki lah..
n datanglah 2 orang jejaka yg diberi nama Z n F...
n kami diberi task...
2 orang akan dapat card yang sama iaitu card A...tp warna yang berlainan,wrne putih n hijau..
ana punya wrna hijau~sapo dpt card A wrne hijau automatik jdi peserta 1!!!!!!
n Z ni dpt card A sme ngan ana n dia peserta last lah!..
rupanya mse kat preparation room tu kne prepare utk individu sorang2..kuang3...
x ingt berapa masa yg dia bg tp sekejap je la..around 10 minit..+potpetpotpet mc..
lepas tu panel2 yg berkaitan(dia akn sebut),kne pergi ke waiting room(blik  3)..n menunggu masa utk diinterview...
sebelum tu,de sorang pompuan ni dok sbelah ana,ana tegurlah~mcm biasa..
kenal2 ckit,nmenya A..dia tnye ana pasal task ni..ana pon ckp je la ape yg ana faham..hehe
then,giliran ana ....

huaa...ana peserta 1!!! x mengidam pon...

n ana dipanggil...
huh...

toktoktok..
masuk ..
'sila duduk'
n terus dia tanya pasal myself u know..
-nama
-tempat tinggal-
-result
-pencapaian dlm sukan-kne specifikkan-bila,menang apa,peringkat apa~mak datuk kne pk balik..
-plih kos apa?~utk utp
- n why???
-apa yang anda tahu tentang kos ni?
-apa main problem task anda?

oh2...grup B rasanya major dpt pasal SPORTING CHANCE...

huhu guess what??ana x menjawab soalan dia..huh,dia nk MAIN PROBLEM!!!tp ana ckp problem kepada problem..mmg cari nahas...haha...n akak tu terangkan balik main problem tu...huarghh....kat situ dah nampak   ketidakprofesionalan...kih3....tp pnjg gak ana ckp ngan akak tu..~x ingt cakap apa,tp pasal task tu la...n last2 akak tu suruh balik kat waiting room n panggil yang seterusnya iaitu NS...
time ngah duduk2 tu....yang A ni x masuk2 pon waiting room...sebab kat grup ana,dah sampai orang yang ketiga yang p interview.yang grup A ni,A(peserta 1) x masuk2....mse tu ana x pk apa2 pon kenapa A ni x masuk2....
n sementara menunggu tu..ana p toilet...~banyak sangat minum air coz than lapar..
ingtkn x de orang taw..
kluar tu..nmpak kertas nota(conteng utk iv kot)....
eh2,ni mcm A punya...~sebab ana pandang kertas dia time dia tulis tu...
ttbe A kluar drpd toilet..dengan mata merah...~ni mesti nangis ni...
ana pon tnye la kenapa sampai boleh jadi mcm ni??
A pon cerita lah...~ana dengar dengan prihatin...eceh...
rupanya ni sebab down time iv tu..~xleh nk jwb soalan iv...sbb tu la,abg iv tu sruh A ni masuk balik...
ana pon bg la kte2 smgt ckit n ceritalah apa yang akak tu bg jwpn kat ana time anan kne iv tu~semoga membantu A nt.. In Shaa Allah...
bila pk balik time ni,if ana rasa down sbb x menjawab soalan iv tdi tu,mungkin ana juga senasib ngan A....tp ana kuatkan diri,defend diri sendiri..muahaha malu bila pk balik....
so konklusinya kat sini,self confidence is very important time interview yerr adik2/rakan2...if kita x faham soalan interviewer tu or x dpt nk jwb....jgn terus down,cuba tnye balik org tu n take your time...n pk Allah is always beside u dear..^__^


^__^

setelah beberapa minit,giliran utk grup discussion plak..wohoo....what will happen next????
kiteorg kne duduk ikut giliran card A,B,C,D,A...means ana duduk sebelah NS n depan Z...
n kteorg kne bg recommodation pasal tajuk SPORTING CHANCE tu...n ana peserta 1 lagi...
huaa....cakap je laa....ana ckp apa yang ana tulis..tp x de lah tengok teks sbb ana buat mindmap jee..~xde teks pon,tawakkaltu 'alaAllah je yang boleh....then NS,U,F n Z plak bg cadangan masing2..ana mencelah kejap2 je sebagai penanda wacana setiap cadangan...haha..cthnya' what is your opinion?'...
n err...ta mo cerita lebih2....n last skali recommodation from card A yang dipersetujui ramai..~oleh sebab tertentu...

~sekejap je kannn????
haha dan interview pon tamat...kuang3....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


selingan : NS tu time tengok dia,terdetik kat hati ni..macam pernah jumpa tapi dimana yerr???bila tanya dia,dlu pernah skola SRAI x???dia kata x...aduhh,dah tu knpe mti2 ingt pernah jumpa??
rupa2nya mjur NS ni ingt lgi..kteorg pernah digandingkan bersama dlm mjlah BK time darjah 5 utk ruangan gaya tudung/rambut..mse tu ana dah bertudung so gaya tudunglah....ohh patutla macam pernah jumpa si NS ni..kuang3...lama tu x jumpa...n ni baru 2 kali jumpa..hope ade jodoh lagi lepas ni...
kat bawah ni sedikit pic kenangan~nk letak semua x boleh...^__^






ni tag nama ana..xkan ku buang for ever..nk tunjuk kat cicit nt..hehe




with N n L...hua3...muka baru bangun tidoq..segar lagi..haha..
jurukamera~miss Q~thanks yaa darling..hehe


kat dalam dewan cancelor,drpd bawah

pandangan drpd tempat duduk ana...hua tingginyaa...





ngan dak grup ana...
dari kanan F,Z,NS,U..n ana..kuang3..
mse ni muka lepas tension plus lapor x sabar nk makan...haha




oh2...time ana ngah makan tu kan..dtg seorang dak pompuan ni,pkai baju PLKN...
dia tnye ana pasal iv tu sbb dia punya turn lmbt lgi..dia grup E...mse tu baru grup C punya turn...
ana pon story lah sikit2...n rupenyer dia ni dak klate..n drpd PLKN kedah...mai UTP drpd sana pkul 4 pagi bersama cikgu PLKN dia..go go chaiyokk...hehe.~tp lupa nk tnye nama..hehe

n sebelum balik tu...UTP ade sediakan UTP tour bus..kirenyer utk yang nk p jalan2 around UTP
boleh la naik bas tu..jgn lepaskn peluang ni...~utk adik2 akan datang..
antre kegaguman ana kat UTP ni ialah ostel baru dia perghhh gilerr ctk..then kemudahan of kozz ckup..library diaa!!!! subhanallah...mak aiii giler besaq....boleh lah usyar2 pic kat bawah ni utk yg x pernah mai UTP or akan ke utp..hehe..

 

belok kiri ke dewan canselor n kanan ke library

pandangan library drpd atas

dewan canselor yang menempatkan library n dewan canselor





masjid UTP




p/s : if ana dpt utp ni,1 rezeki yang x disangka2 sbb kalo tengok gaya,ehem..faham2 je lah..tp rezeki Allah yang bagi right??when Allah say yes,no body can say  no.....

sekian..
sori kalo ade x ckup maklumat ke or annoy..hua3





Friday, 12 April 2013

Kata-kata hikmah dari Salahudin Al-Ayubi

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatu wamaghfirotu waridhwanu..^__^


^__^

5 kata-kata hikmah daripada Salahudin Al- Ayubi...






  • Saya meminta KEKUATAN dan Allah memberikan saya KESULITAN untuk membuatkan saya kuat.
  • Saya meminta KEBIJAKSANAAN dan DIA memberikan saya MASALAH untuk diselesaikan.
  • Saya meminta CINTA  dan DIA memberi saya orang-orang yang BERMASALAH untuk dibantu.
  • Saya meminta NIKMAT dan DIA memberikan saya PELUANG
  • Saya TIDAK meminta apa-apa untuk DIRI SAYA,tetapi saya menerima semua yang saya PERLUKAN..



^__^
faham x?
rsenyer ade lagi tp kat bku tu tulis 5 je..kalau ade jumpa ke share2 lah yer
kalau faham baguslah..if x faham..err,cer tnye senior ke mak ke cikgu ke...eh???hehe...

utk yang nak kenal pejuang agama Allah ini..bolehlah mendapatkan bku ni..


sekiann....

kopi paste from:  Majalah Al-Munir 2012-kulit belakang sekali...

Thursday, 11 April 2013

Teka Teki(TT) 1

Assalamualaikum...



jangan tension2..semua orang ada masalah,ana pon ada masalah,kucing pon ada masalah,nyamuk pon ada masalah,lalat pon ada masalah,lipas pon ada masalah!n x yah pk masalah2 tu..
jom tengok teka- teki kacang soya yang boleh dijadikan tempe..hoho..

if berminat nak jawab..boleh lah komen...n tulis  no dia..
semua ni ana amik drpd majalah sekolah sesi 2012..haha





  1. Apa yang turun lambat,naik cepat?
  2. Dalam banyak-banyak pintu,pintu apa yang tak boleh ditutup?
  3. Ada seekor lembu sedang menghadap kepalanya ke arah utara. Kemudian lembu itu pusing kekiri 90 darjah dan pusing ke kanan 45 darjah. Agak-agak anda,lembu itu pandang ke arah mana sekarang?
  4. Mula-mula aku buka baju,lepas tu aku disapukan bedak,aku pon terjun ke dalam kolam. Lalu aku pon mandi. Selesai mandi. Aku pon naik drpd kolam. Siapa aku?
  5. Dalam banyak-banyak tanda,tanda apa yang paling pandai?
  6. Antara semut dan zirafah,yang manakah lagi tinggi?
  7. Haiwan apakah yang sekejap putih dan sekejap hitam?
  8. Kalau manusia panjat pokok durian, Nampak hebat. Tapi kalo kura2 panjat pokok kelapa,nampak apa?
  9. Bila gajah melintas sungai,titi pon patah. Lepas tu kambing pula lalu,apa yang patah??

^___^
itu je..
utk sesapa yang ana dah pernah tanya..tok seh gatai nk jawab lah..n utk dak Hisamudin gak..sbb korang leh tgk kat majalah sekolah je jwpnnya...

sekian...senyum selalu...^__^


Tuesday, 9 April 2013

surat panggilan~UTP-interbieww...alhamdulillah

Assalamualaikum...
first skali ku memanjatkan syukur  kepada Allah kerana diberi peluang untuk merasai pengalaman ini...
alhamdulillah....

^__^ dan...alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah.......




haha..ok then 9/4/13 result for interview UTP dah keluar..
n ramai yg dpt..tahniah korang..sbb dia kira lepas syarat je dapat interview..bukan yg shortlist..

so apa perasaan aku/ana?
haha cuak kot..IV(interview) dia minggu depan plak..haha..mak ai awainya..
skrg dok prektis speaking depan mak,adik,labi2,ketam,kucing..haha...
xpe2,praktise make perfect right?

n disebalik kegembiraan..ada jugak 'kesedihan'..ada yang kata'nk test market lah tu','yela,org kaya je minx utp','bagus ke ipts?'dan macam2 lagi..haha..ana admit it...let me clarify something..ana x terpk pon mhon utp ni utk test market ke ape,nk show off kat orang pon utk apa? nonsense kot..haha,cuma bagitahu yg rapat n yg tersayang je ok..yeke  orang kaya je yg minx utp? ok fine,yuran dia  meme mahal~walawehh swasta/ipts mana ada yang murah?kalo ada habaq mai kat cek..kalo btol x mampu nk sara,x yah masuk~ayt ni utk diri sendiri.(Ana pon x mampu nk masuk dgn duit sendiri,msih mngharapkan Allah mengurniakan insan yg baik hati utk membantu)bukan nk perli,at least kutip pengalaman time interview pon ok what,wlpon x dpt masuk.....betol x???nt boleh cerita kat anak,cucu n cicit." Cu,nenek dulu pernah p IV educamp petronas time nenek muda2 dlu. Cu blaja rajin2 yer jgn jadi macam mak kamu"..haha~tahun berapa ntah mse ni...
konklusinya please think positive n jgn prejudis sangat..haha..~~feeling leleh plak~

bebudak skola ana yang dpt(yg ana tahu) setakat ni cuma Luqman(5nm) n Najid...ana punya sama hari ngan Luqman,haha jumpa ko lagi...kuang3...n rakan2 lain kat halatuju pon ramai yang dapat..alhamdulillah...

jom kita kutip pengalaman sesama...n dapat + lebih ramai kenalan dan mengeratkan hubungan silaturahim sesama insan~promo ke apa ni?~

apelagi,jom buat research utk interview ni,n search jugak  blog abang n akak2 yang pernah ke IV ni...hehe..dlu dengar member je cerita abang dia dpt p IV ni la,dq la,skrg ni sendiri dpt merasa..alhamdulillah.....rezeki jangan ditolak musuh jgn dicari...

tp terpk gak,kalau mak suruh p(if dpt UTP n skoler),n in same time dpt gak asasi memana~uitm cthnya..mesti keliru n x taw nak pilih mana...dua2 bagus...kt ipta jimat siket blanja n yuran.x smpai 1k pon...n + plak kalau dapat sama u n kos ngan hamba Allah tu...kih3...kne wat istikharah ni...kadang2 kita kena lepaskan yang baik utk mendapatkan yang terbaik..pun bagaimana walau,yg penting usaha,masuk lah UTP ke,UM ke,taylor ke,unikl ke,uniten je or memana je lah..if x skore pon x dok mende gak,nk further degree pon payoh.
#konklusi disini tempat kita study x mempengaruhi result kita,kita yang menentukannya#

dan...kat mana2 pon kita berada...silalah amalkan 2 mende ni..iaitu izzah n tawazun..~petik drpd buku abe Hilal Asyraf kat novel VT...^__^ iaitu izzah-bangga bawa nama islam(menaikkan martabat islam) n tawazun(seimbang) dunia dan akhirat..means study2 jugak,solat hajat,qiamullail,bce AQ jgn lupa...~nasihat utk diri sendiri jgak~


p/s:rasanya isi kandungan post ni macam kucar-kacir je..haha..whatever lah...^__^ happy always,think  positive..jge iman,tambah amal...

^__^

Monday, 8 April 2013

TBL(teman baru lagi)

Assalamualaikum..
haha sekadar mengisi/menambah bilangan post..
ini baru post yang ke 3 utk bln 4..
alhamdulillah dapat teman baru lagi..~padahal dah lama bersama,sebab pada asalnya,dia milik adik ana.
oleh kerana adik ana telah mempunyai hobi baru iaitu membela ikan(tangkap kat kolam sedara) n kutip khazanah kat tepi pantai.maka dia mengamanahkan 'teman baru' kepada ana yang kebosanan..^_^
walaupun TEMAN 'BARU' dah kembali ke pangkuan bondanya kat bawah tangga..hehe...

mesti nak tahukan siapalah teman baru ana ni....haha
dia ni kecik je,comel lah jugak tapi mak aii garang....x leh nk cuit sikit je mulalah nak cakar2..aduihh....
tp dia ni pendiam bila ana ada sekali ngan dia...
bila ana menjauh sikit je mulalah merengek2,cakar sana,panjat sini dll..
nampak je kecik..tp yang peliknya awat dia x membesar mcm kawan nenek kat kg tu??
kawan nenek kat kg tu pergghhh gilerr besarrr,tembam,berat plak tuh!!!

haha..siapalah yang ana maksudkan ini..
jeng3...

nak tahu???
nt lah..ini intro je dlu...
belom amik lgi picnya..sbb dia x mandi lagi...kne mandikan dlu..haha..perlu ke?? perlu kot...^__^

selamat meneka siapa teman baru ana...^__^

#oh,'teman baru' ni binatang ok..bukan manusia..nt mlm ckit baru edit post ni utk letak pic..hope jgn ada fitnah..haha..kwn ngan manusia tp kejam buat apa kan? baik kwn ngan binatang..walaupun dia  x faham apa yang kita cakap tp dia akan doakan kita...^__^


p/s : Alhamdulillah...rakan ku telah selamat kembali ke pangkal jalan...dia kini berada di tepi jalan utk melintas tetapi malangnya sementara sahaja kerana trafik sesak,almaklumlah hari isnin,hari bekerja..sabar yer...sila tekan butang hijau jika ingin melintas yer...^__^~merepek~

Sunday, 7 April 2013

balik kampung 1

Assalammualaikum...
^__^ ok baru balik drpd kampung...
huh besttnya dpt berkumpul  ngan geng2 anak dara...haha..
dah besar2 dah kami rupanya...
alhamdulillah dapat 'hadiah' daripada saudara mara hasil drpd resutl spm...~kena simpan utk belanja time sambung blaja nt..~~tahan nafsu tu mira..hehe
n biasalah x putus2 soalan..
'dapat berapa?',mintak mana?,mhon kos apa?~~~ n jawab sekadar mampu je utk sedapkan hati yang menanya..

ohh kenapa tetiba balik kampung....
alkisah bulan depan...insya Allah ana akan menunaikan umrah di makkah..
eh2,bukan ana...
but atuk n nenek ana...aduhh syahdunya tengok dorang...
dorang lah yang layan manja,rengek,tawa,sedih ana time ana skola kat kampung dlu...tq tuk n tok wan!!!
seriously ingt lagi masa tu demam panas kat ostel...pastu tepon atuk suruh dtg amik..
tok dtg naik motor je...haha...sampai je rumah,ehh dah x panas dah badan...nak buat mcm mne dpt cuti 3 hari...jumaat,sabtu ahad~~holiday kat kampung~
n yang paling bestnya...every sabtu or ahad...tok mesti datang ostel utk hantar sarapan!!!wahhh bestnyaa...
kadang2 petang khamis,tok datang  hantar laksa,keropok lekor,nasi ayam sebab petang tu ada pasar malam..untung lah kau mira..haha
kawan2 semua jeles sebab x kan lah mak ayah nk dtg skola semata2 nak hantar sarapan...n bertuah lah nik n  fatin sebab kita dapat breakfast sama2 kat dorm...hehe...~~rindu saat itu~~
n bila ada solat hajat bersama parent...ramai mak ayah yang datang...tapi ana...bukan mak yang datang but tok n nenek...^__^
lepas tu semua orang tegur ana,'mira,aku nampak tok ko!','mira,baguslah tok ko!',"semua orang kenal tok n nenek mira...haha...hepinya,,,sampaikan kat kawasan rumah ana ni,kalau p beli nasi lemak pagi2 kat bawah pokok tu,mesti abang tu tanya' tok mcm mne?sihat?nt kirim salam kat atuk eh!"...
ni mesti sebab atuk ana ni peramah sangat~~macam cucunyalah~~
ok2 lah itu je...ana bersyukur sebab dapat merasai kasih sayang seorang atuk dan nenek~~~alhamdulillah....

sebenarnya nak cerita mende lain tapi mende lain yang keluar...
ok lah,act bila balik kg,ingtkn nak lah gak lepak2 ngan mber2 lama!!rindu sangat ngan korang!!!!!
tapi x sempat,balik dah tengah hari,sampai petang lepas tu solat maghrib kat surau(tempat majlis kesyukuran).
oh2 biasanya sebelum p umrah/haji,seseorang tu akan buat majlis doa selamat/kesyukuran.n itulah yg dilakukan oleh nenek ana...
^__^ ana pakai jubah yang dah berusia 3 tahun..haha..last pakai time dinner tahun lepas kat hisamudin..
n jumpa ramai baby2 comel!!!! geram je rasa macam nak main2 je ngan dorang...
n ana sempat dukung sorang bayi comel ni iaitu anak ustazah Sofia...seriously sangat comel!!! namanya Syed Hussin kalo x silap..ada gambarnya tp kat hp sedara..aduhh...

^__^ habis je kenduri tu..
ana p umah sedara kt kg ***..x tidur kat rumah tok sebab~~sebab tok pon x tidur kat rumah,tok tidur kat rumah amigi sbb si ayah kerja n si mak pula ada di lipis..so tok tidur ngan dorang kat umah depa..
n bila dah duk kat umah sedara kat kg ***..kebetulan kat rumah dia ada wifi...so sedaplah koi meng-online...haha..kat umah tok xde wifi...huhu...xkan tok nak berfb n berblog plak...wahh maju tok ana..hehe..
n macam biasa..bila dah anak dara berkumpul 1 katil....bed time story lah jawabnya....sambil main ipad..chat ngan someone...~kawan baru~~ngee...

ohh..ckp pasal kawan baru ni..dlm bulan 3 n 4 ni..ana dpt 'friend request' hampir 100 orang...apasal ntah tetiba ana jadi hot ni...haha..alah,baru 100 orang add as friend dah nak batak doh ana ni....haha...xde lah...hope kita ukhwah fillah...^__^ kalau jumpa ana kat mana2,tegurlah lagi2 hok kaum hawa ni..jgnlah pandang slek jee...kalo kaum adam nak tegur boleh,tp ana buat2 x kenal...haha...exc mber time skola rendah n mnengah laa...yang lain2 tu sory....

itu je kot...
perangai ana macam budak2 eh? ye ke?>
ala...x nk mcm tu...nk jadi dewasa,,tp x nk buat apa yang orang dewasa buat..haha...

semoga Allah redha...

sebelum terlupa,time dlm kereta,ana baca bku simfoni cinta tu..itu koleksi cerpen cinta..bukan novel yer...
n bukan cinta sesama manusia je tpi cinta kepada Rabb,rasul,agama...seriously banyak part2 yang menyentuh tangkai hati ini..betul2 terkesan kat jiwa ini...
setiap 1 muka surat,ana akan muhasabah balik diri ana..sejauh mana aku buktikan kecintaan aku padaMU dan Rasulku...~~sedihhhh.....lagi2 tang tajukk  YANG TERTINGGI CINTANYA..
cerita pasal Anum Sakeena...sedihh sangat cerita dia..sebelum dia meninggal,dia nak kawin ngan someone sebab dia nak tinggalkan zuriat yang mana akan bagi saham kat dia bila kat akhirat kelakkk..memang sedih laa...x sanggup nak cerita..nak tahu kena baca sendiri..nak pinjam boleh..datang amik sendiri..make sure pulangkan balik lah yer...^__^

ok PDS(perut dah sakit),
kita sudahi pembacaan kita dengan tasbih kifarah n surah wal 'asr...^__^

terima kasih kerana sudi membaca karyaku yang tidak seberapa...

Friday, 5 April 2013

A-level/Asasi/Diploma/Matrikulasi/STPM???which one better???

Assalamualaikum...
sawadikap..kam kun kap..^__^ sobahannnur,kaifa halukh?

ok...utk lepasan spm 2012..
result pon dah keluar...ada yang dah dpt offer drpd ipta/ipts..ada yang dpt bursary,ada yang dah mula isi/kemaskini upu,ada yang mhon/dioffer biasiswa,ada yang bersiap2 utk pergi temuduga,ada yang tengah belajar(STAM),ada yang rilek je,ada yang x nk pk apa sebab tunggu tahi bintang jatuh ke riba dan macam2 lah..ada jugak yang keliru tak tahu nak pilih yang mana sama ada A-level,asasi,diploma,matrikulasi n stpm..biasalah tu..n ana salah seorang yang mengalami semua situasi yang telah dinyatakan sebentar tadi(ayat skema)...

haha...kadang2 bila pk balik macam kelakar plak..betul,x senang duduk rasa..yelah,ana target utk ke asasi je...tp ana x berani letak harapan yang terlalu tinggi..nk amik diploma tu err rasanya x kot...hehe..sebab lepas  diploma of koz amik degree...baru bila kerja tu gaji pon umphhh..huhu...x kn nk kerje ngan diploma je ork? even nak jadi kerani kat Petronas pon,kne ada diploma taw,siap ada interview lagi ..bukan senang,,kiranya kalo ada diploma n nak kerja kat petronas,kiranya dpat jadi kerani je lah..x yah mengidam lah nak jadi exekutif kat petronas...hehe...bukan nak merendahkan cuma nak share je utk yang nak kerja ngan petronas..hehe..ok2 lupakan..yang penting usaha..~~ohh apa yang ana bebelkan ini?

oh ya,kalau korang lah kan ..korang prefer yang mana eh? A-level?Asasi?Diploma?Matrikulasi? or STPM?
mak ana suggestkan utk amik A-level(AUSMAT) kat intec...banyak kali dah mak ana suggestkan kat ana sebab ana lepas syarat kelayakan dia..tp hmm...ana risau lah...takut x ckup kuat utk amik A-level...ada yang kata A-level ni setaraf susahnya dengan STPM..n ada yang kata STPM ni antara spm yang tersusah didunia! ada yang kata matriks sains ni susah,dahlah susah lepas tu nt kene compete plak ngan dak asasi,diploma,stpm!!ada yang kata diploma ni x sesusah matriks sebab tempoh dia lama,xyah struggle sangat pon x pe,nt bnyk practikal n bla3..dan macam2 lah ada yang kata itu,ada yang kata ini..persoalannya...kalau betul susah,kenapa ade je yang dpt 4flat?kalau susah,knpe ade je yang cemerlang?konklusinya,semuanya bergantung kepada diri kita utk menentukannnya sama ada senang or susah..kalau rajin,senanglah jawabnya.kalau malas,susahlah jawabnya..^__^ man jadda wajada..

oh2 nk share sikit..tadi ade sorang ni post kat fb...

result saya tak la bagus sangat,, bukan dapat straight A+pun,,saya sedih dapat 8A+ satu 1A- ..yang A- tu BM..saya nak ambik medic tapi saya dengar yang dapat straight A+ je dapat biasiswa medic,so saya dah cuak,,ada tak peluang saya nak ambik medic lg?.. :/

kalau korang baca apa yang korang rasa? if result korang just 7a tp 1je A+?..what do you feel if someone post like this?? perghh ana baca..ayat dia'result saya x lah bagus sangat'...erghhh,geram weh...seriously...mujur lah dia bukan kawan ana...x tawlah dia ni aishhh speechless betol..ok2 think positve,tp nk fikir apa eh?korang cerlah bg idea sikit..sebab dia sedih dpt 8a+!!!aku yang dapat 1a+ ni pon dah bersyukur...alamak,kantoi..haha....

lepas tu cer korang banding post kat atas tu dengan post yang kat bawah ni...


asslm . saya nak minta pendapat semua .
dpt rsult harituu . kptusan alhmdlah oke je . tpi tak cmrlang . bhgian science cuma dpt phy E chem E dan bio D .
tapi saya b'sungguh2 sgt nak amek medic . mcam dah tak nmpak bidang lain .
saya nak ambil jalan panjang . sama ada melalui diploma science atau f0rm 6 .
mne satu lagi bgus ye ? dip atau form 6 ? dan wajar ke saya teruskan impian saya utk ambil medic ?? takut nnti apa yg kita ingin kan sgt tu adalah suatu keburukan .
Mohon bantuan semua yeee .


cer tgk,dah lah result x STRAIGHT A PLUS EXC 1 ,bersyukur plak tu..siap ada tulis alhamdulillah...yang atas tadi tu..dah la x tulis alhamdulillah dapat 8a+...kalau korang nak tahu,post yang 1 tadi,semua orang hentam dia..seriously..xde orang pon yg jawab soaaln dia..soalan majnun puii..ana lagi support yg post yg kedua drpd yg pertama...

Mula2 rasa mcm bnyk nk tulis tp tetiba xde mud plak...kalo dah ade mud nt ana sambunglah eh..^__^
Sori again