SHOPPING BUKU DISINI

Friday, 5 April 2013

A-level/Asasi/Diploma/Matrikulasi/STPM???which one better???

Assalamualaikum...
sawadikap..kam kun kap..^__^ sobahannnur,kaifa halukh?

ok...utk lepasan spm 2012..
result pon dah keluar...ada yang dah dpt offer drpd ipta/ipts..ada yang dpt bursary,ada yang dah mula isi/kemaskini upu,ada yang mhon/dioffer biasiswa,ada yang bersiap2 utk pergi temuduga,ada yang tengah belajar(STAM),ada yang rilek je,ada yang x nk pk apa sebab tunggu tahi bintang jatuh ke riba dan macam2 lah..ada jugak yang keliru tak tahu nak pilih yang mana sama ada A-level,asasi,diploma,matrikulasi n stpm..biasalah tu..n ana salah seorang yang mengalami semua situasi yang telah dinyatakan sebentar tadi(ayat skema)...

haha...kadang2 bila pk balik macam kelakar plak..betul,x senang duduk rasa..yelah,ana target utk ke asasi je...tp ana x berani letak harapan yang terlalu tinggi..nk amik diploma tu err rasanya x kot...hehe..sebab lepas  diploma of koz amik degree...baru bila kerja tu gaji pon umphhh..huhu...x kn nk kerje ngan diploma je ork? even nak jadi kerani kat Petronas pon,kne ada diploma taw,siap ada interview lagi ..bukan senang,,kiranya kalo ada diploma n nak kerja kat petronas,kiranya dpat jadi kerani je lah..x yah mengidam lah nak jadi exekutif kat petronas...hehe...bukan nak merendahkan cuma nak share je utk yang nak kerja ngan petronas..hehe..ok2 lupakan..yang penting usaha..~~ohh apa yang ana bebelkan ini?

oh ya,kalau korang lah kan ..korang prefer yang mana eh? A-level?Asasi?Diploma?Matrikulasi? or STPM?
mak ana suggestkan utk amik A-level(AUSMAT) kat intec...banyak kali dah mak ana suggestkan kat ana sebab ana lepas syarat kelayakan dia..tp hmm...ana risau lah...takut x ckup kuat utk amik A-level...ada yang kata A-level ni setaraf susahnya dengan STPM..n ada yang kata STPM ni antara spm yang tersusah didunia! ada yang kata matriks sains ni susah,dahlah susah lepas tu nt kene compete plak ngan dak asasi,diploma,stpm!!ada yang kata diploma ni x sesusah matriks sebab tempoh dia lama,xyah struggle sangat pon x pe,nt bnyk practikal n bla3..dan macam2 lah ada yang kata itu,ada yang kata ini..persoalannya...kalau betul susah,kenapa ade je yang dpt 4flat?kalau susah,knpe ade je yang cemerlang?konklusinya,semuanya bergantung kepada diri kita utk menentukannnya sama ada senang or susah..kalau rajin,senanglah jawabnya.kalau malas,susahlah jawabnya..^__^ man jadda wajada..

oh2 nk share sikit..tadi ade sorang ni post kat fb...

result saya tak la bagus sangat,, bukan dapat straight A+pun,,saya sedih dapat 8A+ satu 1A- ..yang A- tu BM..saya nak ambik medic tapi saya dengar yang dapat straight A+ je dapat biasiswa medic,so saya dah cuak,,ada tak peluang saya nak ambik medic lg?.. :/

kalau korang baca apa yang korang rasa? if result korang just 7a tp 1je A+?..what do you feel if someone post like this?? perghh ana baca..ayat dia'result saya x lah bagus sangat'...erghhh,geram weh...seriously...mujur lah dia bukan kawan ana...x tawlah dia ni aishhh speechless betol..ok2 think positve,tp nk fikir apa eh?korang cerlah bg idea sikit..sebab dia sedih dpt 8a+!!!aku yang dapat 1a+ ni pon dah bersyukur...alamak,kantoi..haha....

lepas tu cer korang banding post kat atas tu dengan post yang kat bawah ni...


asslm . saya nak minta pendapat semua .
dpt rsult harituu . kptusan alhmdlah oke je . tpi tak cmrlang . bhgian science cuma dpt phy E chem E dan bio D .
tapi saya b'sungguh2 sgt nak amek medic . mcam dah tak nmpak bidang lain .
saya nak ambil jalan panjang . sama ada melalui diploma science atau f0rm 6 .
mne satu lagi bgus ye ? dip atau form 6 ? dan wajar ke saya teruskan impian saya utk ambil medic ?? takut nnti apa yg kita ingin kan sgt tu adalah suatu keburukan .
Mohon bantuan semua yeee .


cer tgk,dah lah result x STRAIGHT A PLUS EXC 1 ,bersyukur plak tu..siap ada tulis alhamdulillah...yang atas tadi tu..dah la x tulis alhamdulillah dapat 8a+...kalau korang nak tahu,post yang 1 tadi,semua orang hentam dia..seriously..xde orang pon yg jawab soaaln dia..soalan majnun puii..ana lagi support yg post yg kedua drpd yg pertama...

Mula2 rasa mcm bnyk nk tulis tp tetiba xde mud plak...kalo dah ade mud nt ana sambunglah eh..^__^
Sori again



3 comments:

  1. cik mira....actually org tuh x dpt 8a+ pun....dyer mmg straight...tp bkn 8A+..dyer saja2 nak tanya kat halatuju tuh...tp x de benefit pon kat dyer...mana mgkin dyer akn apply medic..sedangkan skrg nyh dyer sudah mnjadi pelajar utp...n amek foundation..sekian utk makluman...

    ReplyDelete
  2. syue_adah..tq 4 the info..xde orang tahu pon siapa dia ni...tp x pe lah,baguslah dia post..utk sedarkan orang ramai betapa pentingnya bersyukur...dapat sikit kena bersyukur,dapat bnyk apatah lagi.
    thanks again for tell the truth..

    ReplyDelete
  3. Pilih je . Pikir balik yngok mana yng rasa boleh bawak . Proses pembelajaran tak akan tamat . Belaja lah selagi mampu.

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...