Sunday, 7 April 2013

balik kampung 1

Assalammualaikum...
^__^ ok baru balik drpd kampung...
huh besttnya dpt berkumpul  ngan geng2 anak dara...haha..
dah besar2 dah kami rupanya...
alhamdulillah dapat 'hadiah' daripada saudara mara hasil drpd resutl spm...~kena simpan utk belanja time sambung blaja nt..~~tahan nafsu tu mira..hehe
n biasalah x putus2 soalan..
'dapat berapa?',mintak mana?,mhon kos apa?~~~ n jawab sekadar mampu je utk sedapkan hati yang menanya..

ohh kenapa tetiba balik kampung....
alkisah bulan depan...insya Allah ana akan menunaikan umrah di makkah..
eh2,bukan ana...
but atuk n nenek ana...aduhh syahdunya tengok dorang...
dorang lah yang layan manja,rengek,tawa,sedih ana time ana skola kat kampung dlu...tq tuk n tok wan!!!
seriously ingt lagi masa tu demam panas kat ostel...pastu tepon atuk suruh dtg amik..
tok dtg naik motor je...haha...sampai je rumah,ehh dah x panas dah badan...nak buat mcm mne dpt cuti 3 hari...jumaat,sabtu ahad~~holiday kat kampung~
n yang paling bestnya...every sabtu or ahad...tok mesti datang ostel utk hantar sarapan!!!wahhh bestnyaa...
kadang2 petang khamis,tok datang  hantar laksa,keropok lekor,nasi ayam sebab petang tu ada pasar malam..untung lah kau mira..haha
kawan2 semua jeles sebab x kan lah mak ayah nk dtg skola semata2 nak hantar sarapan...n bertuah lah nik n  fatin sebab kita dapat breakfast sama2 kat dorm...hehe...~~rindu saat itu~~
n bila ada solat hajat bersama parent...ramai mak ayah yang datang...tapi ana...bukan mak yang datang but tok n nenek...^__^
lepas tu semua orang tegur ana,'mira,aku nampak tok ko!','mira,baguslah tok ko!',"semua orang kenal tok n nenek mira...haha...hepinya,,,sampaikan kat kawasan rumah ana ni,kalau p beli nasi lemak pagi2 kat bawah pokok tu,mesti abang tu tanya' tok mcm mne?sihat?nt kirim salam kat atuk eh!"...
ni mesti sebab atuk ana ni peramah sangat~~macam cucunyalah~~
ok2 lah itu je...ana bersyukur sebab dapat merasai kasih sayang seorang atuk dan nenek~~~alhamdulillah....

sebenarnya nak cerita mende lain tapi mende lain yang keluar...
ok lah,act bila balik kg,ingtkn nak lah gak lepak2 ngan mber2 lama!!rindu sangat ngan korang!!!!!
tapi x sempat,balik dah tengah hari,sampai petang lepas tu solat maghrib kat surau(tempat majlis kesyukuran).
oh2 biasanya sebelum p umrah/haji,seseorang tu akan buat majlis doa selamat/kesyukuran.n itulah yg dilakukan oleh nenek ana...
^__^ ana pakai jubah yang dah berusia 3 tahun..haha..last pakai time dinner tahun lepas kat hisamudin..
n jumpa ramai baby2 comel!!!! geram je rasa macam nak main2 je ngan dorang...
n ana sempat dukung sorang bayi comel ni iaitu anak ustazah Sofia...seriously sangat comel!!! namanya Syed Hussin kalo x silap..ada gambarnya tp kat hp sedara..aduhh...

^__^ habis je kenduri tu..
ana p umah sedara kt kg ***..x tidur kat rumah tok sebab~~sebab tok pon x tidur kat rumah,tok tidur kat rumah amigi sbb si ayah kerja n si mak pula ada di lipis..so tok tidur ngan dorang kat umah depa..
n bila dah duk kat umah sedara kat kg ***..kebetulan kat rumah dia ada wifi...so sedaplah koi meng-online...haha..kat umah tok xde wifi...huhu...xkan tok nak berfb n berblog plak...wahh maju tok ana..hehe..
n macam biasa..bila dah anak dara berkumpul 1 katil....bed time story lah jawabnya....sambil main ipad..chat ngan someone...~kawan baru~~ngee...

ohh..ckp pasal kawan baru ni..dlm bulan 3 n 4 ni..ana dpt 'friend request' hampir 100 orang...apasal ntah tetiba ana jadi hot ni...haha..alah,baru 100 orang add as friend dah nak batak doh ana ni....haha...xde lah...hope kita ukhwah fillah...^__^ kalau jumpa ana kat mana2,tegurlah lagi2 hok kaum hawa ni..jgnlah pandang slek jee...kalo kaum adam nak tegur boleh,tp ana buat2 x kenal...haha...exc mber time skola rendah n mnengah laa...yang lain2 tu sory....

itu je kot...
perangai ana macam budak2 eh? ye ke?>
ala...x nk mcm tu...nk jadi dewasa,,tp x nk buat apa yang orang dewasa buat..haha...

semoga Allah redha...

sebelum terlupa,time dlm kereta,ana baca bku simfoni cinta tu..itu koleksi cerpen cinta..bukan novel yer...
n bukan cinta sesama manusia je tpi cinta kepada Rabb,rasul,agama...seriously banyak part2 yang menyentuh tangkai hati ini..betul2 terkesan kat jiwa ini...
setiap 1 muka surat,ana akan muhasabah balik diri ana..sejauh mana aku buktikan kecintaan aku padaMU dan Rasulku...~~sedihhhh.....lagi2 tang tajukk  YANG TERTINGGI CINTANYA..
cerita pasal Anum Sakeena...sedihh sangat cerita dia..sebelum dia meninggal,dia nak kawin ngan someone sebab dia nak tinggalkan zuriat yang mana akan bagi saham kat dia bila kat akhirat kelakkk..memang sedih laa...x sanggup nak cerita..nak tahu kena baca sendiri..nak pinjam boleh..datang amik sendiri..make sure pulangkan balik lah yer...^__^

ok PDS(perut dah sakit),
kita sudahi pembacaan kita dengan tasbih kifarah n surah wal 'asr...^__^

terima kasih kerana sudi membaca karyaku yang tidak seberapa...

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...