Tuesday, 16 April 2013

Educamp UTP 2013-may intake~my experience

Bismillahirrahmanirrahim...^__^

rse cam x cye plak dah pernah lalui educamp UTP tu..
dlu asyik dengar mber dok cerita je..
skrg ni lalui sendiri...baru tahu best ke x..


memandangkan dari selangor ke perak makan masa 2 jam~anggaran~
so kne bertolak malam sebelum hari yg dinanti..hua3..
n ana tidur kt homestay intan kat taman maju~eh yeke?

pagi tu...
bertolak pkul 6.50pg..
pkul 7am sampai..
makkk aiii...panjang nyerrrrr.......serious panjang...gaya macam dah terlewat sangat..haha
tp beratur je la..kebetulan L(mber sekelas) pon sampai sekali ngan ana....so kteorg beratur sekali...
kuang2...pkul 7.30...kaunter pendaftaran bukak...
de sorang akak ni dia tlg edarkan kertas utk tag nama sementara tggu time nk daftar....
n ana dpt B12~dtg pkul 7,dpt grup B....
tp ok lagi la sbb B sesi pagi.

then..daftar,amik  pembalut tag..n siap2 utk ke dewan canselor tu...
nek tangge jee...huh tinggi gak..
pah tu x taw nk dok ngan sapa so ana ikut lah c L n N ni...
kebetulan de 1 brisan yg x ramai org...
so ana duk sblah Nisa(mber baru dri sbpi kuantan) n Nabila(mber baru dri teknik kl)..hoho...
L n N ni duk kat belakang ana..lepas tu baru A dtg..dorg ni 1 skola ngan ana..
mse tu baru pkul 7.45am kot...x mula lgi..
pkul 8.40am baru start rsenyer...so dikesempatan itu~~mcm biasa lah~eratkn silaturrahim...

n kteorg dipaksa berdiri utk nyanyi lagu UTP...uhuh first time dengar..ok la not bad..
hehe...lepas tu ade talk pasal kos2 yg de kat utp..~serious boring+mengantuk+laparrrrrr....
alhamdulillah ade mber yg sudi sedekahkn sedikit roti n gula2 utk ana alas perut....

dah habis tu...kami(grup A n B),kne p naik bas utk ke bangunan temuduga(blok B)....
ohh mse tu x jmpe lgi mber fbku(U)..ngah jalan nk ke bas tu,dia tarik baju..kuang3...
n borak2 lah sikit..
sampai je blok B...
semua dak grup B kne masuk dalam holding room(blik 1)
ingatkan kene wat ape tadi..setengah jam duduk~x buat apa2 melainkan termenung,berborak dll...
lepas tu kami disuruh masuk ke dalam bilik preparation room(blik 2)~kalo x silap...
masuk je..ada banyak meja n kerusi..setiap meja tu dah ditampal no panel n ade 6 kerusi...
U n NS(rakan bk) ni nk 1 geng ngan ana..kuang3...
so kteorg pon plih panel 9...means lgi 2 org lelaki lah..
n datanglah 2 orang jejaka yg diberi nama Z n F...
n kami diberi task...
2 orang akan dapat card yang sama iaitu card A...tp warna yang berlainan,wrne putih n hijau..
ana punya wrna hijau~sapo dpt card A wrne hijau automatik jdi peserta 1!!!!!!
n Z ni dpt card A sme ngan ana n dia peserta last lah!..
rupanya mse kat preparation room tu kne prepare utk individu sorang2..kuang3...
x ingt berapa masa yg dia bg tp sekejap je la..around 10 minit..+potpetpotpet mc..
lepas tu panel2 yg berkaitan(dia akn sebut),kne pergi ke waiting room(blik  3)..n menunggu masa utk diinterview...
sebelum tu,de sorang pompuan ni dok sbelah ana,ana tegurlah~mcm biasa..
kenal2 ckit,nmenya A..dia tnye ana pasal task ni..ana pon ckp je la ape yg ana faham..hehe
then,giliran ana ....

huaa...ana peserta 1!!! x mengidam pon...

n ana dipanggil...
huh...

toktoktok..
masuk ..
'sila duduk'
n terus dia tanya pasal myself u know..
-nama
-tempat tinggal-
-result
-pencapaian dlm sukan-kne specifikkan-bila,menang apa,peringkat apa~mak datuk kne pk balik..
-plih kos apa?~utk utp
- n why???
-apa yang anda tahu tentang kos ni?
-apa main problem task anda?

oh2...grup B rasanya major dpt pasal SPORTING CHANCE...

huhu guess what??ana x menjawab soalan dia..huh,dia nk MAIN PROBLEM!!!tp ana ckp problem kepada problem..mmg cari nahas...haha...n akak tu terangkan balik main problem tu...huarghh....kat situ dah nampak   ketidakprofesionalan...kih3....tp pnjg gak ana ckp ngan akak tu..~x ingt cakap apa,tp pasal task tu la...n last2 akak tu suruh balik kat waiting room n panggil yang seterusnya iaitu NS...
time ngah duduk2 tu....yang A ni x masuk2 pon waiting room...sebab kat grup ana,dah sampai orang yang ketiga yang p interview.yang grup A ni,A(peserta 1) x masuk2....mse tu ana x pk apa2 pon kenapa A ni x masuk2....
n sementara menunggu tu..ana p toilet...~banyak sangat minum air coz than lapar..
ingtkn x de orang taw..
kluar tu..nmpak kertas nota(conteng utk iv kot)....
eh2,ni mcm A punya...~sebab ana pandang kertas dia time dia tulis tu...
ttbe A kluar drpd toilet..dengan mata merah...~ni mesti nangis ni...
ana pon tnye la kenapa sampai boleh jadi mcm ni??
A pon cerita lah...~ana dengar dengan prihatin...eceh...
rupanya ni sebab down time iv tu..~xleh nk jwb soalan iv...sbb tu la,abg iv tu sruh A ni masuk balik...
ana pon bg la kte2 smgt ckit n ceritalah apa yang akak tu bg jwpn kat ana time anan kne iv tu~semoga membantu A nt.. In Shaa Allah...
bila pk balik time ni,if ana rasa down sbb x menjawab soalan iv tdi tu,mungkin ana juga senasib ngan A....tp ana kuatkan diri,defend diri sendiri..muahaha malu bila pk balik....
so konklusinya kat sini,self confidence is very important time interview yerr adik2/rakan2...if kita x faham soalan interviewer tu or x dpt nk jwb....jgn terus down,cuba tnye balik org tu n take your time...n pk Allah is always beside u dear..^__^


^__^

setelah beberapa minit,giliran utk grup discussion plak..wohoo....what will happen next????
kiteorg kne duduk ikut giliran card A,B,C,D,A...means ana duduk sebelah NS n depan Z...
n kteorg kne bg recommodation pasal tajuk SPORTING CHANCE tu...n ana peserta 1 lagi...
huaa....cakap je laa....ana ckp apa yang ana tulis..tp x de lah tengok teks sbb ana buat mindmap jee..~xde teks pon,tawakkaltu 'alaAllah je yang boleh....then NS,U,F n Z plak bg cadangan masing2..ana mencelah kejap2 je sebagai penanda wacana setiap cadangan...haha..cthnya' what is your opinion?'...
n err...ta mo cerita lebih2....n last skali recommodation from card A yang dipersetujui ramai..~oleh sebab tertentu...

~sekejap je kannn????
haha dan interview pon tamat...kuang3....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


selingan : NS tu time tengok dia,terdetik kat hati ni..macam pernah jumpa tapi dimana yerr???bila tanya dia,dlu pernah skola SRAI x???dia kata x...aduhh,dah tu knpe mti2 ingt pernah jumpa??
rupa2nya mjur NS ni ingt lgi..kteorg pernah digandingkan bersama dlm mjlah BK time darjah 5 utk ruangan gaya tudung/rambut..mse tu ana dah bertudung so gaya tudunglah....ohh patutla macam pernah jumpa si NS ni..kuang3...lama tu x jumpa...n ni baru 2 kali jumpa..hope ade jodoh lagi lepas ni...
kat bawah ni sedikit pic kenangan~nk letak semua x boleh...^__^






ni tag nama ana..xkan ku buang for ever..nk tunjuk kat cicit nt..hehe




with N n L...hua3...muka baru bangun tidoq..segar lagi..haha..
jurukamera~miss Q~thanks yaa darling..hehe


kat dalam dewan cancelor,drpd bawah

pandangan drpd tempat duduk ana...hua tingginyaa...





ngan dak grup ana...
dari kanan F,Z,NS,U..n ana..kuang3..
mse ni muka lepas tension plus lapor x sabar nk makan...haha




oh2...time ana ngah makan tu kan..dtg seorang dak pompuan ni,pkai baju PLKN...
dia tnye ana pasal iv tu sbb dia punya turn lmbt lgi..dia grup E...mse tu baru grup C punya turn...
ana pon story lah sikit2...n rupenyer dia ni dak klate..n drpd PLKN kedah...mai UTP drpd sana pkul 4 pagi bersama cikgu PLKN dia..go go chaiyokk...hehe.~tp lupa nk tnye nama..hehe

n sebelum balik tu...UTP ade sediakan UTP tour bus..kirenyer utk yang nk p jalan2 around UTP
boleh la naik bas tu..jgn lepaskn peluang ni...~utk adik2 akan datang..
antre kegaguman ana kat UTP ni ialah ostel baru dia perghhh gilerr ctk..then kemudahan of kozz ckup..library diaa!!!! subhanallah...mak aiii giler besaq....boleh lah usyar2 pic kat bawah ni utk yg x pernah mai UTP or akan ke utp..hehe..

 

belok kiri ke dewan canselor n kanan ke library

pandangan library drpd atas

dewan canselor yang menempatkan library n dewan canselor





masjid UTP




p/s : if ana dpt utp ni,1 rezeki yang x disangka2 sbb kalo tengok gaya,ehem..faham2 je lah..tp rezeki Allah yang bagi right??when Allah say yes,no body can say  no.....

sekian..
sori kalo ade x ckup maklumat ke or annoy..hua3





2 comments:

  1. assalamualaikum dik, macamna keputusannya? dapt tak masuk intake may13 ni? -senior UTP, KAK fai^^

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam...hehe..masih KIV la sis..tp rse2nyer mcm x dpt je...xpe la..setiap yang berlaku ada hikmahnya...^^ tq sbb bertanya...~trharu...hehe

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...