Saturday, 15 June 2013

Ta'aruf Week at CFS IIUM 2013/2014

latest upate..

WISH UTK ADIK2 YANG BAKAL MASUK UIA
Assalamualaikum semua. bakal penghuni mahallah di CFS IIUM.

ahlan wasahlan!

 utk yang dapat offer mesti berdebar-debar nak melangkah alam u. weehuuu.. akhirnyaa..
ok then nk share lah sikit expperience kat adik2 yang bakal masuk CFS IIUM kat petaling jaya ni..

antara kelainan orientasi kat CFS IIUM ni..

  • x guna nama orientasi,suai kenal,destini siswa tp satu2nya u yang guna word arabic..iaitu TAARUF...~bukan itu jer,setiap aktiviti kat cfs ni akn dimulai dengan taaruf. trust me!
  • kalau kat u lain, minggu suai kenal,kena buat banyak aktiviti itu ini ,LDK lah tapi  kat cfs ni dijamin 100% tak de semua tu.. yang ada ialah briefing jer manjang siap ada test lagi aw..bukan 1 je test tapi  4 test(akan diterangkan kemudian)

itu je senanyer..hehe


disebabkan ana dapat kos yang diidam2kan since kecik lagi iaitu Engineering.. so ana kne daftar yang paling awal iaitu pada 8 jun 2013...ok je la,rilek je,aktiviti x bnyak siap leh tidur,jalan2,lepak2 lagi..

daftar ari sbtu(utk kos engin),ari selasa ada EPT,APT dan FKT..hari khamis lak de TEnT. Ape kebendenyer EPT,APT,FKT dan TEnT ni??

  1. EPT- English Placement Test(3jam)
  2. APT- Arabic Placement Test(2jam)
  3. FKT-Fundamental Knowledge Test(30 minit)
  4. TEnT- Tilawah Entrance Test(x tentu)
EPT- ade 2 part,reading dan writing..lupa plak,ni ada TIPS nya.yang reading tu MCQ(multiple choice question) so korang leh tembak2 je..writing tu ada 2 part,iaitu 1 dia bg graf(x kisah la apa2 smede pie,line dll) dan kne trgkn pasal graf tu. 1 lagi pasal pendapat kita..cthnya,study abroad is more better than study local? do you agree?

APT- tgk contohnya dlu..tp berdasarkan pengalaman ana.. Hmm,agk mencabar gak lah soalan dia..hehe. Kalau vocab lack,mmg payah sikit la..

FKT- ni ujian asas fardhu ain.cthnya dia tanya air wadi tu apa?,apa perlu buat kalau tergelak time solat,berapa period wanita period,dll ..x delah susah mana pon as long korang amik tahu pasal mende ni,no hal lah nak jawab..~mcm ana leh jwb je..hehe..oh ye,soalan dalam BI ok..bukan malay..huhu..pandai2lah..

TEnT- yang ni paling senang rasanya. korang juz kena baca ayat yang org tu bagi. If korang baca lancar,baru korang kne tasmi'. Tapi if korang baca pon mcm gagap,banyak salah,dia x kn tasmi' korang. dan biasanya akan ditasmi' 1 surah drpd surah ad-dhuha sampai surah an-nas. ~ana kena tasmi' surah al-'adiyat..alhamdulillah.. :)

selanjutnya biar gambar yang berbicara.... ^^


view from Mahallah Zainab Jahsy(mahallah paling cantik n cool)..huhu..

memang penat nak sampai ke atas ni taw..

comel je bilik ana..alhamdulillah... ^^


view from..err...haha..kawasan bilik..

briefing for APT,EPT,FKT dan TEnT

view from tangga Mahallah Zainab(ZC)





contoh senarai nama dan venue utk EPT,APT, dan FKT



Mahalah Zainab


Mahalah Zainab

Mahalah Zainab


Mahalah Zainab




my sporting roommate.. ^^

otw to motivational talk.

ahli b4-4** mahallah Zainab..










nmpk x kat bangunan tu terpampang huruf C dan N..
stand for Cultural Night









at ZC square~badminton court..
waiting for al-mathurat and perform Maghrib berjemaah..



Bai'ah Ceremony

ehem..huhu

rasanya x de banyak mende nk share...cuma nak pesan,bakal2 junior cfs iium...x kisah lah korang background drpd SMK,SBP,MRSM,SABK, Maahad dll.. please lah...jge aurat,ikhtilat dll... actually mnde tu kita dah tahu tapi kadang buat2 x tahu or x nk amik thu dgn rizen rimas,kongkong lah... may Allah bless u guys..^^ tajdidkan niat,masuk cfs iium bukan utk kekalkan/bawak tabiat lama(buruk) kita tu tapi cuba utk memperbaiki diri ke arah lebih  baik. takde sapa marah pon if kita berubah jadi baik exc SYAITAN. ok my dear.. n ingt,yg kita kne izzah(bangga) bawak nama ISLAM,jgn cemarinya dengan perangai kureng elok kita. dan paling penting ialah TAWAZUN(seimbang)..^^ study study jugak tp hablu minaAllah wa hablu minannas kne jaga.. ^__^ kalau kita leh hbiskn mse 10 jam utk study,xkn x leh nk luang 10 minit utk mengaji...psttt,ni nasihat utk diri ana  jugak...

dan lagi 1 nasihat sis..

ALLAH BAGI APA YANG KITA PERLU,BUKAN APA YANG KITA MAHU..

senang cerita cam ni lah,kita rasa  target nak dp asasi 1 thun je tp tup2 2 tahun... kalau ikutkan mmglah stahun tu bez sbb jimat masa study,tp dlm mse yg sme,cer pk balik,mesti ada hikmahnya kita x dpt asasi  stahun tu.. DIA MAHA MENGETAHUI..

maaf jika ada unsur riak,takabbur..mohon teguran daripada anda semua..sekian...


p/s: masa tawe ni berlangsung. uols kena pakai tudung puteh jer taw utk sisters. lepas tawe ikut suka nak pakai apa.. please respect comittee.. kesian dorang nak jaga uols yang ramai ni..hihi


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. inshaAllah kalau aku online, aku sentiasa on9 YM aku. ku tunggu PM mu di YMku.  jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi. no mengorat2. okay haha

3 comments:

  1. CN buat qiam ke? yang test englis mcm muet je

    ReplyDelete
  2. Syafiq..hihi x lah CN tu mcm malam kebudayaan gitu.. yang EPT tu berorientasikan IELTS. boleh gugel.. :)

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...