Tuesday, 6 August 2013

movie KIL 2013

Assalamualaikum...hi..
 so..dah tengok ke movie ni??
sebelum tu aku bagi 5 bintang..sebab aku ske mesej yang nk disampaikan..
dan aku mintak izin daripada grand billiance n flux visuall lab utk promokan lagi cerita ni..
so cerita ni aku dedicatedkan utk member aku... S*****..
p/s: aku taw ko mesti ushar blog aqnyer..haha
 

actually aku x tahu menahu pon pasal movie ni sehinggalah 1 ketika aku copy movie drpd member aku ni..
mula2 aku ingatkan ni cerita hantu..kih3..tajuk pon cam pelik je...
aku yang membabi buta terus clik play...watak utama(Redza Minhat) tu pon aku x kenal weh...pelakon baru ke?? haha... part first lagi dah tarik  perhatian aku utk terus tengok bila aku sedar cerita ni berkisar pasal bunuh diri..~terus teringat kat sorang ni,x abis2 cakap kat aku yang dia nk bnuh diri..*dlu la..

oh ye,ade 1 part yang Aqil terjumpa flyer pasal solution bagi sapa yang nak bunuh diri tu kan..dan time dia datang kat LAB..nak tahu LAB tu apa,kne tengok sendiri..huhu... minda aku terus teringat novel IMPIANA karya Ain Maisarah...kan dalam novel bersiri Impiana by Ain Maisarah tu kan ade pasal syarikat yang akan menunaikan hasrat clientnya dengan apa jua caranya walaupun terpaksa membunuh..rite?? kalau x baca lagi buku Impiana I,II,III,IV tu leh baca len kali k..crita dia meme umphhh....so aku pk 'eh,cerita ni nk melakonkan semula adegan dalam impiana ke??' tp yang dlm novel tu lagi sadis lah..sampai buta pompuan tu dan hilang mak bapak semata2 nk dpt insuran 1juta,then seorang lelaki yang kononnya nk menyuarakan hasrat hati kat syarikat impiana tu utk bantu dia berhenti merokok buat selama2nya..kesannya dia disahkan gila walhal x pon,alasan impiana hantar dia kt pusat gila tu sbb kat sana dia xkan boleh merokok..then kucing percik,dan macam2 lah yang agak sadis lah bagi aku...ok aku rasa aku dah merepek ke cerita lain..hehe..


sambung balik...pelakon dia ok bagi aku,hensem dan cun...boleh bawak watak ngan baik,juz heroinnya tu non muslim eh??nme cristiana en??(saja tanya ok just nk taw je,xde niat apa2 pon) *ayat seterusnya ni umum ok,x berkait ngan pelakon ke ape.btw,if non muslim nak bogel pon aku x kisah sangat tp kalau muslim duk pakai separuh bogel tu..why not,bogel je terus..alah,malu2 plak nk tayang 2 aset tu..tyg yg len x pe plak..~perli ok..just abaikan...haha

xdelah,korang tengok x ade sorg awek chinese ni dye snap pic dye bertudung,dgn alasan why member muslim dia xnk pakai tudung walhal x susah pon nk bertudung(utk yang x tahu pasal awek ni,yer aku tahu korang akan blur sikit,so rajin2kanlah search gugel ok)..so ada unsur perlian kat situ utk yang free hair..may Allah bless u guys..aku x perfect mana pon nak tgur orang hei ko ni nak masuk neraka ke ape hah dgn free hair n seksi bagai(ayat contoh)...sedangkan nasib aku pon aku x tahu ke mana....aku pon banyak dosa denganNYA...i admit it.. :( ya Allah,kau bukakanlah pintu hati kami untuk menerima hidayahMU dan jauhilah diri kami daripada azab api neraka dan daripada menjadi orang yang rugi dan menzalimi diri kami sendiri...
aaminnnnn....

banyak plak aku membebel...sambung2..
first assumption aku pasal syarikat LAB tu,aku ingtkan dorang memang nk bunuh client dia yang request nak bunuh diri tu..so bagi aku agak kejam kat situ..hoho..rupanya dorang main perang psycology ngan client... dan bila consultant(Harun Salim Bachik) tu explain kenapa dia buat 'macam tu'(sje nk bagi saspen utk yg x tgk lgi) kt client dia termasuklah Aqil...baru aku faham dan mengiyakan...
nk bg contoh lah sikit... *rajin plak exercise jari pagi2 buta ni..~selingan

cthnya bila korang nak buat something yang negatif seperti bunuh diri..korang boleh je amik pisau kelar tangan,makan pil banyak2 sekaligus,cucuk jantung sendiri buat masak lomak,tembak kepala,korek mata,terjun bangunan dan lain2..kesannya?? korang akan mati rite,dengan izin Allah...tp smua tu korang akan buat dengan rela hati sebab korang yang kontrol mende tu,means korang yang nak mende tu berlaku...ape kes plak if someone yang nk kelar tangan ko,bagi ko mkn pil banyak2 sekaligus,cucuk jantung buat sambal,tembak kepala dll...kesan yang sama tapi sebelum ko mati tu ko berharap sangat mende tu x terjadi kat ko rite,wlaupun hakikatnya itulah yang ko rancang utk buat tapi orang lain yang laksanakan.. so korang rasa korang akan buat mende tu ngan rela hati x?? x kan,sebab ade pressure di situ..kih3.. ~dah2 x reti dah aku nk story..rse cam tunggang terbalik je ayat..
nk taw lebih lanjut apa yang aku nk sampaikan,bolehlah tengok movie ni...
nk tengok kat mana yup?? hah pepandai lah korang

rasanya itu je...seriously bagi aku movie ni santai je kot walaupun nampak cam berat...mesej yang nak disampaikan pon sangat2 jelas..bukannya bagi hint je kjenyer asyik nk suruh viewer interpret sndri tapi direct je watak utama terangkan itu ini if korang perhati betol2..



itu je...sekian...kredit to wani yang bagi aku tengok cerita ni...

so aku hadiahkan beberapa pic yang aku cilok drpd gugel dn ade yg aku capture drpd crita tu utk tatapan korang..


mse ni Aqil baru dpt bonus,nmpak x ade kertas kat tangan dia..n Zara minx dye blanje*dlm nada gurau...hoho


masa Aqil dapat bonus


rancangan Aqil utk bunuh diri

para lelaki kalau nak rasa pelempang macam Zara bagi kat Aqil ni,hinalah n suuzon lah bebanyak ngan pasangan anda..huhu ~perlian di situ


kasih ibu membawa ke syurga.hoho

sweetkan..^^

lelaki misteri yang duk ushar aqil




p/s : sori post ni agk panjang dn agak lari daripada topik sebenar..juz nk muhasabah diri dlam masa yang sama..peace..teguran membina amat diharapkan..

Monday, 5 August 2013

Salam Lebaran 2013~post simple jer

Bismillahirrahmanirrahim... 
Assalamualaikum...
salam aidilfitri minal aidil wal faizin...

sebelum terlupa alhamdulillah..kita masih bernyawa utk baca blog ni dan sudah menghampiri hujung bulan yang penuh keberkatan;semua amalan digandakan pahalanya.. maka rugilah 3 golongan dan salah 1 daripadanya..golongan yang apabila datangnya ramadhan kepada mereka tetapi mereka keluar dari bulan tersebut tanpa beroleh apa2,melainkan lapar semata..
so ape lagi 2 golongan tu?? iaitu

  • mereka yang mempunyai mak ayah yang masih hidup tetapi tidak berbakti terhadap mereka
  • golongan yang mendengar nama baginda tetapi tidak berselawat keatas baginda.. 

 sebenarnya 3 golongan yang rugi ni,adalah doa daripada para malaikat sewaktu baginda sedang menaiki mimbar lalu baginda mengaminkan doa tersebut..so faham2 je la,doa yang didoakan oleh malaikat dan diaminkan oleh baginda..of koz trmakbul rite?? 
~tegur if ada silap fakta dalam ayat di atas..

btw,raya kat mana je tahun ni?? aku?? hoho cam biasalah..kat pahank lorr...tp thun ni bkn kt umah tok... rye kt temerloh plak..kih3... so ore temerloh tu leh lah beraya ngan koi..^__^

so far tahun ni cipta rekod,i will wear a blouse je,but murah giler rm1* only each ..tp ohsem giler baju dia bagi aku lah..aku pon x tahu smede e2 bju sekenhen ke ape..ahh lantak lah.. teringat plak sehari sebelum tamat kuliah...

so bez x puasa thun ni?? especially rakan sebayaku...aku tahu tahun ni ramai yang berpuasa merata2 en..ade yg kat melaka,johor,perlis,penang,kedah,kelantan,ganu,pahang dll...cuma aku je yang x merantau jauh..juz kat pj je..kih3.. nk balik umah hari2 pon boleh sangattt cuma penat sikit lah... korang raya rilek je ke?? fuhh aq x tenteram lah nk raya... bukan apa,memikirkan diriku yang masih x berapa nk kuat utk menentang soalan quiz,test yang sedang menanti utk membaham otak aku ni,membuatkan aku rasa resah gelisah sedikit...seriously...tp rumah seakan2 menggoda aku utk terus lena..perghh,perlu sentiasa tajdidkan niat..kalau x,memang say tata to 80% or whatsoever.. ok fine x faham sudah,ignore it...

ade cerita best..ade sorang member aku ni..rupanya2 mber dia time skola menengah is member aku time sek rendah n member aku time sekolah menengah is member dia time plkn..faham x??? tp aku x pernah pon bercakap ngan dia..x perlu kot....errr,cerita best ke ni eh??xdelah best mana pon..juz nk panjanggkan pos..kih3..

akhir kata,salam lebaran....manfaatkan baki ramadhan yang tinggal supaya x menyesal apabila x dpt sambut ramadhan yang akan datang...

*jangan lupa maafkaan semua orang sebelum tidur...nite