Friday, 29 November 2013

BB Plus Collagen

Bismillahirrahmanirrahim... ^_^
PROMO NO 3
Assalamualaikum... kabare waras?? hehe..


based on the tajuk.. BB Plus Collagen..so post ni khusus utk kaum wanita lah yup.. hehe

utk yg nk info lebih lanjut sal ni..leh teruskan membaca

intro:

Penuaan merosakkan kolagen dan seterusnya merosakkan kulit
Kolagen membentuk 70% daripada lapisan dermis kulit. Ia adalah bahan utama dalam kulit, tulang, rawan dan pelbagai tisu penghubung di dalam badan kita. Kolagen membantu pertumbuhan semula kulit baru serta mengekalkan kelembutan kulit. Di dalam sendi rawan, ia berfungsi sebagai kusyen untuk mengurangkan bebanan terhadap sistem struktur badan terutama pada pinggul, sendi dan lutut.

Faktor penuaan luaran dan dalaman boleh merosakkan fiber protein, fibroblas dan vitamin yang diperlukan untuk merangsang penghasilan kolagen. Kekurangan kolagen adalah antara faktor penyebab terjadinya proses penuaan kulit.



Mengapa memilih BB Plus?

BB Plus diperbuat daripada kolagen ikan yang bermutu tinggi. Kolagen ikan dikelaskan sebagai Kolagen Jenis 2, yang mempunyai struktur rantaian asid amino yang seakan-akan sama seperti yang terdapat dalam kolagen manusia. Habitat semulajadi ikan menyebabkan kolagen ikan  mempunyai kandungan Prolin dan Glisin yang cukup dalam suhu badan ikan yang rendah iaitu sama seperti kolagen manusia. Prolin dan Glisin adalah dua jenis asid amino yang penting untuk penghasilan kolagen, mengekalkan kecantikan kulit dan kesihatan rawan. Kolagen ikan ditukarkan menjadi peptida dengan menggunakan teknologi terkini untuk sumber kolagen yang kaya dan kesan penyerapan yang lebih baik.



 Bagaimana BB Plus Bertindak?

Mod tiga tindakan
:
1. Memulih  - Menggalakkan pembersihan mikro, menggantikan peptida kolagen bagi                         rantaian kolagen yang telah rosak ataupun lemah

2. Membina - Menguatkan dan melindungi rantaian kolagen melalui proses antioksida 

3. Memperbaharui Menggalakkan pertumbuhan dan penghasilan sel kolagen baru


Dos apakah yang efektif?

Hanya 1 paket (5g) setiap hari untuk memiliki kulit muda yang cantik dan mulus. Proses hidrolisis menghasilkan peptida (3,000 saiz Dalton) yang sedia diserap
Bagaimanakah dengan aksi perlindungan antioksida tambahan?
Jus blackcurrant mengandungi anthocyanin untuk melindungi kulit muka dan badan daripada sinaran UV dan radikal bebas. Ekstrak biji anggur dengan OPC (oligomeric proanthocyanidins) mengurangkan ketidakselesaan kulit serta menggalakkan penyembuhan kulit. Vitamin C dan roselle menguatkan rantaian kolagen, melindungi kolagen di dalam dermis kulit dan menggalakkan proses sintesis

Bagaimanakah BB Plus dapat meningkatkan kualiti kulit?

Serat epal dan inulin (serat diet) menggalakkan pencerahan kulit melalui proses detoksifikasi.

 



Bagaimanakah BB Plus dapat membantu mengurangkan ketidakselesaan penyakit sendi?

Peptida kolagen ikan adalah sumber Kolagen Jenis 2 yang baik dan merupakan komponen utama dalam rawan untuk membantu mencegah keradangan yang disebabkan oleh rheumatism and osteoarthritis.


KEBERKESANAN:

BB Plus mengandungi peptida kolagen yang tinggi untuk mengganti dan membina semula rantaian kolagen yang diperlukan untuk menjadikan kulit anjal, lembab, tegang dan gebu menawan. Rasa enak campuran ekstrak blackcurrant 100% dan jus roselle berkualiti tinggi serta kolagen ikan yang tidak berbau.

7 Hasil Kulit Cantik

1. Kulit wajah berseri dan cerah

2. Kulit lebih anjal dan tegang

3. Kulit lebih halus dan gebu

4. Kulit lebih lembab 

5. Kulit lebih licin serta kurang garis halus dan kedutan

6. Kulit lebih cepat sembuh dan pulih

7. Kulit kurang kesan kerosakan akibat sinaran matahari


CARA PENGAMBILAN

Campurkan 1 paket BB Plus ke dalam 150ml air bersuhu bilik. Elakkan daripada menggunakan air panas. Kacau dan sedia diminum. Pengambilan terbaik adalah sebelum makan ataupun sebelum tidur.Sesuai untuk pesakit diabetes. Warna, rasa dan tekstur produk dalam setiap kelompok mungkin berlainan disebabkan oleh ramuan asli yang digunakan.

  Tanpa Gula dan KolesterolGula gantian semulajadi dengan Indeks Glisemik yang rendah digunakan untuk memenuhi keperluan mereka yang mempunyai masalah jantung dan diabetes.


RAMUAN UTAMA

Kolagen ikan terhidrolisis, ekstrak biji anggur, Vitamin C, jus bunga roselle, jus buah blackcurrant, serat epal, inulin.


so tunggu apa lagi.. jom dapatkan sekarang sementara stok masih ada.. wee...

utk 10 pembeli terawal yang membeli dengan aku..aku bagi diskaun 10%..

harga runcit=rm180..

so utk 10 pembeli terawal yang beli ngan aku..kan aku bagi diskaun 10%..
so harga akan jadi rm162..plus kos pos..rm6..so akn jd rm168 sahaja!!

20 orang yang seterusnya akan nikmati diskaun 5% sahaja..-x termasuk pos..

dan utk sesiapa yang repeat order,special price akan diberikan..FREE POSTAGE diberikan jika x melebihi 1.

PROMOSI SAH SEHINGGA 1/1/2014
pos semenanjung=rm6
pos sabah serawak=rm10..

berminat-wasap 0145223209 sekarang!!! or emel ke cikmira23@ymail.com

utk lebih testimoni..link disediakan di ruangan instant link

Tuesday, 26 November 2013

Part-time dengan Job di rumah

Assalamualaikum...

*jika anda tidak pernah tahu menahu pasal jobdirumah ni..better baca sampai habis ok..kalau dah pernah,nak baca pon boleeyyyy...hehe
intro:
job-kerja.
kerja di rumah..ini bukan kerja menyapu sampah,mencuci pinggan dan membasuh kain yer..*itu cara orang skema berfikir yer..hehe
tapi ini melakukan kerja,dari rumah.. means x perlu nak bersusah payah pergi office,balik lewat malam etc.
nama lainnya aku bagi VIRTUAL JOB.

ok ke kerja ni?? kena bayar x? ada apa2 syarat x utk kerja ni? kerja apa yang orang macam saya ni boleh buat??soalan tu aku jawab kat bawah nt..kne rajin skrol kalau nak tahu.

ok meh sini nak terang sikit2..xpelah,aku pon dulu macam korang gak..x tahu apa2..hehe..

kerja ni sangat FLEKSIBEL masa bekerjanya..maksudnya even korang ngah makan maggi masa ngah tengok bola,PON BOLEHH kalau nak buat kerja.asalkan korang ni jenis pandai bahagi masa la.

syarat utk kerja??
ni syarat kelayakan umum..maksudnya apa??
asal korang lepas syarat minimum ni,memang green light utk korang stat kerja

Syarat kelayakan :

  • Tahu menggunakan komputer &internet
  • Microsoft Office(Words&Excel)
  • Mesti boleh membaca$ faham bahasa Inggeris
  • Mempunyai komputer/laptop.*kalau xde,if rajin p cc pon dah ok
  • ada akses ke talian internet
  • berumur 18 tahun ke atas. * if 17 thun 11 bulan?? boleh je rasanya..tp jgnlah baru 16 tahun or 17 thun 1 bulan dah sibuk nak kerje.huhu
Lain-lain kelayakan : *kalau memenuhi syarat ni lagi senang nak buat kerja
  • Mampu bekerja tanpa pengawasan 
  • Berupaya mengikuti arahan
  • Bersedia utk kerja keras *utk dapat duit lebih
  • Berfikiran positif dan terbuka
  • Bermotivasi dan mahu belajar
  • Bukan seorang pemalas
  • Punya disiplin yang tinggi

1.Apa kerja yang boleh saya lakukan sekiranya saya masih baru??
Don worry b epi..kenapa?? sebabnya ada kerja yang simple giler sampaikan korang akan cakap 'makk aii,adik aku 3 tahun pon boleh buat!!' ok tapi masalahnya kalau adik korang yang 3 tahun tu buat x dpat apa2 komisen pon,tapi korang dapat!!! hah kan bez tu..hehe..

eh2,apa dia kerja yang simple giler tu?? contohnya iaitu Like Facebook,Komen kat blog orang..hah kan senang...hehe
tapi janganlah xpek nk dpt komisen lumayan...huhu..utk permulaaan bolehlah,

kerja lain lagi apa dia Cik Mira oii??
rilek2,macam2 kerja lah sampai korang x tahu nak pilih yang mana..antaranya Data Entry,tulis artikel,membantu mengumpul maklumat dari internet,memasukkan maklumat ke dalam sistem(Data Entry),membuat kajian maklumat yang dikumpul,penterjemah bahasa,typist require dan banyak lagi..kalau korang terer bi,lagi senang nak pilih..

2.)Siapa je boleh buat kerja par/full time ni???
smua orang boleh x kisah lah dia CEO or buruh binaan,suri rumah,student IPT/IPTS,mak,tok nenek,pesara dan smua lah boleh asalkan cukup syarat kat atas tu. 

3)Nak buat kerja tu kat mana?? ade kena p opis ke??
Jawapan: eh2,x perlu pon smua tu.. terpulang kat korang nak buat kerja kat mana..nak buat time ngah berak pon boleh..or msa ngah lepak kat kedai mamak or McD. 
Waktu bekerja adalah fleksibel dan tawaran kerja datang dari seluruh dunia. So apa yang nak dirisaukan kalau poket anda kering??

4)Macammana nak dapat upah??
Jwapan: Don wori... korang buat kerja yang korang nak tu.setel je kerja nanti korang trus dapat upah.. upahnya bukan dalam RM taw.. tp dlm $(dolar)..huhu.. so,if kerja korang tu $15.. hakikatnya korang bukan dapat rm15 tapi tukarkan lah $15 tu kedalam matawang malaysia...kan lumayan tu?? tapi,anda kena ingat,harga upah adalah berbeza,ikut kepada nilai tugasan yang anda lakukan. ohye,kalau anda ada akaun mybank or paypal lg senang kol utk urusn pembayaran upah.

5)Saya langsung tak pandai bahasa Inggeris,adakah saya boleh bekerja on9 ni??
jawapan: sori beb,aq bukan nak cakap kau x boleh kerje kalo x pandai bahasa inggeris..masalahnya sekarang is bahasa perantaraan ko ngan bakal bos kau tu memang bahasa inggeris.. tapi,don wori,masih ada peluang.. google translatekan ade..hehe

6) Gerenti ke dapat kerja kalau kena dah register ni???
Jawapan: itu bergantung kepada kerajinan kau orang.. kalau ko layak utk kerja yang ditawarkan..go on..makin rajin kau,makin banyak duit masyukkk..

7)Banyak nak tanya ni..
jawapan: kalau banyak sangat,mesej aq k..

rasanya dah banyak ni aku xplen..

Amboi,pandai plak aku promote..aku ni dah pernah try  kerje ke x??
oh,testimoni daripada aku..aku memang yakin smua syarikat yang perlukan pekerja ni akan bayar korang bila korang buat kerja utk dia.. aku pernah lah kerja tapi bukan yang susah2 lah..setakat Data Entry tu pernah lah.. sebab sebelum ni pon pernah part time kje Data Entry kat sek 13..hehe

berminat?? hah ape lagi.. jom register SEKARANG!!!

eh kejap,ada yang tanya,bila boleh mula kerja,sjurus selepas anda selesai mendaftar,anda dah boleh mula kerja.. bez kan???

eh ade lagi yang tanya,ada limit ke??
huhu..jawapannya unlimited beb...hehe.

sebelum terlupa..
korang ingat ni free ke hah???
mintak maaf lah yer.. utk dapat sesuatu tu kita kena lah berkorban sedikit..huhu
..

ala,,kena bayar ke??
Jwapan: yup,kena bayar..

berapa?? mahal tak??? utk setakat ni.. VALID SEHINGGA 30/11/13..
yuran cuma RM50 SAHAJA!!!!

oo..so kalau 1/12/13.berapa yurannya yer????
aku terpaksa bagitahu bahawa yuran akan dinaikkan kepada RM100..

so pilihlah anda mahu daftar sekarang atau nak tunggu tahun depan(2014)..
kalau nak tunggu tahun depan,boleh je ..tapi nanti kena bayar rm100 la..huhu..risau korang x sanggup plak.. bagi aku utk sekarang ni rm50 tu ok lagi lah..kan3??

kenapa kena bayar??
Jawapan: Supaya korang x salah faham bahawa jobdirumah ni bukannya agensi pekerjaan. Bisnes dia is provide panduan asas dalam bentuk video dan tutorial untuk memudahkan korang bekerja nanti.nanti xdelah korang terkial2 nak buat kerja kan.. dan lebih best.bila korang bayar dan register,almost everyday jobdirumah akan emelkan kat korang mengenai kerja kosong..cuma pilihan terletak kat tangan korang lah sama ada nak mhon kerja tu or x..

akhir kata..untuk maklumat lebih lanjut..apa kata korang ushar sendiri web tu....ok??
maaf la notbuk aq ni prob sikit,x mau linkkan tulisan ngan url.. aq gerenti kalau korang pandai guna mende alah ni mesti duit masyukkk macam air.. siapa berusaha dia berjaya rite??


http://jobdirumah.com/mirayusof23

kalau korang  xboleh klik link yang aku bagi tu..klik kat banner kat atas..make sure korang bukak dalam bentuk web..ok???

maaf notbuk aq ni ade masalah x leh msukkan link terus.
apa2 pertanyaan boleh komen or tanya aku terus k..aku sudi je jawab kalau aku tahu jawapnnya...hehe

Wednesday, 20 November 2013

Notes for BTQ CHAPTER 1 &2(GUIDANCE)

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...
ni notes pasal chapter 1&2 Basic Theme of al-Quran..
masa aku tulis nota ni,aku belom belajar lagi taw..
khusus for all foundation student of IIUM PJ along the year.

The meaning and the distinctive features of al-quran. Al-Quran..
♥arabic word-qara'a(read,recite and rehearse) 
♥verbal nouns-reading or recitation Definition: 
 *miraculous words of Allah 
*sent down to last prophet;Muhammad S.A.W
 *through the angle Jibril(a.s) 
*in arabic language 
*n transmitted to us 
*in its precise wording and meaning(tawatur) 
*its recitation is considered as ibadah.


 Other name of al-Quran. 
▶ alfurqan(criterion)
 ▶ al-dhikr(reminder) 
▶al-kitab(scripture) 
▶al-tanzil(sent down) 


 Main purpose of al-Quran 

★ to be source of guidance for human beings in all aspects of life beginning from the prophet Muhammad's time until the last day. 

 Content of al-Quran (ASIA) 

~ aqidah ~ syari'ah ~ ibadah ~akhlak

 How to achieve guidance from al-Quran?? (3 actions) 
¤ to practise recitation or to recite it in tartil or tilawah correctly 
¤ to understand its message(tadabbur) 
¤ to practise the teachings(tatbiq) in daily life. 


 ♣♣GUIDANCE!♣♣ (al-hidayah)
 MEANINGS..
 verb- guide,to direct and to show the way. 
Verbal noun- direction,a path,a way.

 LINGUISTICALLY.. hidayah refers to any method 
 *that ensures a person
 * to reach his destination 
 * through this destination 
 * against the syari'ah of Allah. 

 CONCEPTUALLY 
 #The only way that ensures a person to)
 * achieve the pleasure and closeness to Allah(Mardhatullah wa al-Taqarrub 'ilayhi)
 * enjoy tranquillity(al-sakinah),satisfaction(al-redha),good feeling(tib al-nafs),attain the actual success(al-falah) and meaningful life(al-hayah al Tayyibah)
 * the only system that ebables human kind to function and to carry out the duties of khilafah and ibadah. Ayat about hidayah. -assajadah 32:34 -al-A'raf 7:43-kehidupan selepas mti -al-Qasas 28:56-kisah abu talib masa nk mninggal -Taha 20:50 


◀◀ GRADES OF AL-HIDAYAH▶▶
 1)Guidance of Natural Inspiration(Hidayah al-ilham al-fitri)

 ♣PHYSICAL
 ¤Primary-basic necessity or securing needs for himself n family.. such as food,cloth,shelter. - to motivated and directed by his wish and desire to fulfil the needs and requirements of his self-esteem.
 ¤ Secondary-requirement of his self-esteem... such as appreciation,recognition,acknowledgement n wealth. ~~reason it is not wrong from islamic view~~ #need of human nature #indication of level of a person's usefulness. #indication of his status in his eyes of Allah. 

 ♣SPIRITUAL
 ¤Refer to human need to have good relationship with his creator. 


 《》 Why fulfilment of the needs of fitrah is a necessity?
 -becoz the urge of fitrah is one of form of guidance and direction(al-hidayah) provided by Allah for human being..-surah al-imran3:14. 2) Guidance of feelings and senses(hidayah al-hawas) 

《》why 2) is needed by humans? ¤HELP us control ourselves when we are responding to the urge and the pressure of human nature.
¤it plays the role as a manifestation,indication and sign of human needs. 


 3)Guidance of intellect(hidayah al-aql)
 Meaning
- ability of understanding a subject matter as a profesional and an expert.
 -or ability of understanding of subject matter as a layman based on personal experience,common sense and so on.

 《》why this hidayah is needed? 
- to control ourselves when we are responding to hidayah al-hawas.

 4)Guidance of Religion(hidayah al-Din)

 《》why 4) is the highest level of guidance? -because it is coming in the form of direct and spesific injunction and provision of al-Quran n al-sunnah. 
 Cth- 
1. Business transaction the prohibition of riba-albaqarah 2.275 
2. Food comsumption-almaaidah 5:3
 3. Social relationship-annur 24:31. 


 《》 why this level is needed? 
-to control our wisdom n intellect in examining the status of our activities whether its right or wrong..


 MANIFESTATION OF DEVINE GUIDANCE (AL-HiDAYAH) 6 method - AJ3I 

 1)al-Iman(Belief) 
 Means- to have actual convinction(haqq al-yaqin) in the teachings of Allah and islam. Effect-a person will able to follow islam wholeheartedly and effectively.

 2)Islam(total submission) 
Means- total submission to Allah's will(sunan alkawn-law of nature),and it is contained in His revelation. Allah's revlation refers to His instructon and prohibition.


 Qada'- the fact that whatever happen and will happen had already been decided by Allah before He created this universe. 

 Qadar-the fact that whatever comes from Allah is in a very exact and precise measurement,it is neither excessive nor deficient. Regards to the relationship between islam and al-hidayah Surah al-imran 3:20 #if they submit themselves,so they have been on the right path. 

 3) al-ihsan Means- a higher level of Islam. 2 level of ihsan 
♥'adalah(justice)-level which we must attain at least in our submission to Allah's will,in order to avoid from being unjust to ourselves(zulm al-nafs).

 4) 'amal salih
 Means-an activity and deed which in general recognised aa ibadah that is resulted in receiving. It also lead Muslims toward the attainment of this position. 
 ♥ al-ihsan #surah alnahl 16:90 - verily Allah commands doing justice and doing good. 

 ●●Level of usefulness ●● 
 1) Permissible deeds 
2) Beneficial Deeds 
3) Fulfilment of the objective of the assigned duty
 4) Sincerity of intention 
5) The performance of ibadah al-khassah. 


 4) Inabah 
 Means- is an act of returning to the way of Allah repeatedly @process for a muslim in his effort to remain on the right path of Allah in order to achieve the pleasure of Him. 

《》what is al-israr? 
-return to the right path without delaying or keeping on doing something. 

 《》difference between inabah n taubah? 
- it is same but taubah refers to inner aspect that is the heart. While inabah refers to the outer or one's physical aspect. 

 << 3 stages of taubat >> 

# REALISATION of the seriousness of the committed sin.
 # FEELING OF REGRET on the sin done.
 # RESOLUTION(al-'azm al-akid) 6)


 AL-JIHAD

 MANIFESTATION OF MISGUIDANCE(AL-DALALAH) 

◆◆al-kufr(disbelief)◆◆
 -total and absolute distrust in Allah and His teachings as the only effective way of life is the most obvious deviating ways which takes a person far away from the right path of Allah. -al-nisa'- 4:136 

 ◆◆ al-zulm(injustice)◆◆
 -a person fails to give something or something or someone his due rights that he is supposed to be given. -surah assaff 61:7 and Allah does not show his guidance to the unjust people. 

◆◆al-fisq(disobedience)◆◆ 
-one who used to commit sin and dpinh mistake to the extent that is becomes a habit. 

 ◆◆israf( excessiveness)◆◆ 


 INDICATION OF RECEIVING GUIDANCE (HIDAYAH) 

 1) Experiencing satisfaction and excitement
 2) Experiencing calmness and serenity 3) Feeling of Hatred towards sinful acts .

next note continue chapter 3(knowledge)..akan menyusul.. x siap lagi..^^

Thursday, 14 November 2013

tamat sudah sem 1 2013/2014

Assalamualaikum...
sebenarnya sem 1 aku dah tamat sebulan lebih dah..aku je baru nk post..
bz sikit..hehe..bz buat apa ntah aku ni..


ini je pic yang aku leh tayang utk sem 1 aku..
aku belajar kat mana?? 
hmm...ade la.. 
malu la nk reveal the truth..hehe
aku asasi ke  matrik ke diploma ke poli ke stpm ke stam ke ape?? 
malu la nak gtaw..
aku umur berapa??
hah umur aku pon nak tahu ke??
aku baru lepas spm 2012 weh...agak2 ah umur baru 15..huhu.

yang ada pic lelaki dan wanita tu..
gambar classmate aku... alhamdulillah semua hensem2 belaka..hehe
eh lupa..yang wanita pon apa kurengnya...huhu
jom try ingatan aku berada di tahap  mana..
ni antara nama classmate aku yang aku ingat
-tini
-ira
-mijah
-miza
-syuhada
-qilah
-husna
-ika
-zimah
-sumayyah
- aina
-firdaus
-akmal
-zimam
-syukri
-khairul
-ariffudin
-nazrin
-hafizzudin
-iqbal
-hanafi
-wan syaripudin?? eh btol ke?

classmate aku ni ok lagi lah sebab agak balance total banat wal banin..ade member aku tu..2 orang je pompuan weh.. perghhh .. haha...kelas aku je pelik sebab x ikut susunan nama..tp yang sure aku nama 1 utk grup ni..pergh..kalau aku naik kat grup sebelum aku tu..sah2 aku akan dikerumuni lelaki... perghh xnak!!! 

itu je kot.. hmm x taw nak tulis apa.. juz saja post as memori.. aku faham aku x rapat ngan classmate lelaki aku.. tapi thankz yaa utk 'kau' yang sudi belanja aku satay haritu.. really appreciate it..hehe..lain kali belanja lagi kay.. 

itu je...tamat

eh kejap... result?? 
wish me luck k..actually result da lama keluar..haha

ok ini tamat betol2..

Pee Mak full movie 2013-thailand

sawadikenatangkap.. hehe..

Assalamualaikum(kepada yang beragama Islam) dan selamat sejahtera for non muslim...
saja nak share utk sesiapa yang masih belom menonton cerita Pee Mak ni..



seram x??
perghhh... mula2 aku ingatkan seram bhaii...tp disebabkan ada Mario Maurer(Pee Mak) so aq jadi berani banyak.. ececeh..
hehe...
mula2 tu aku tengok sengsorang je ..masa tu ngah kerje.. amboi curi tulang ke ape.. eh xde lah..mse tu ngah duk relax..hehe..
ok then.. macam seram..hakikatnya.. isk3... indah rupa dari khabar..hehe..


4 orang kawan Pee Mak tu memang kelakar habis..haha

terkekeh2 aku gelak sakan... lawak gilerrrr....seriously... lagi2 time masa kat atas sampan tu..

yang duk depan sekali tu nak tengok sama ada pompuan tu hantu ke idok..caranya is tengok between kaki kita.. then dia dah bongkokkan badan utk tengok pompuan tu hantu ke x..tp dihalang oleh member2 dye.. so  apakah yang dilakukan olehnya supaya dia boleh suruh kawan2 dia ketepi supaya dia boleh tengok pompuan tu??? hah part tu memang lawak.. aq sengih je bila teringat semula.. banyak lah lagi part lawak lagi2 masa last..


part ni pon kelakar sebenarnya...haha
ok biasanya ending utk cerita 'seram' is hantu tu akan kembali ke tempat asal or akan dimusnahkan rite.. tp ni terbalik sama sekali.. hantu tu dduk sekali ngan manusia.. isk3.. macam2 lah dorang ni..
ok so akhir kata.. sapa yang  x tengok lagi boleh lah tengok.. ni aku sediakan link..



gambar : gugel

p/s  : aku antara peminat cerita abe Mario Maurer.. smua cerita dia aku dah tengok..haha hensem kan dia.. hehe.. antara cerita lakonan beliau yang aku ingat is a true friend n a little thing called love..huhu

tu je..sekian

Wednesday, 13 November 2013

KEKASIH HALAL BY ORKID EDYLIYNE

# REVIEW NOVEL

TAJUK : KEKASIH HALAL
WRITER : ORKID EDYLYNE @ ASMA
HARGA : RM24(SEMENANJUNG)
CETAKAN : 1-2013
TERBITAN  :FAJER PAKEER



 Assalamualaikum....
tanggal ini.. tamatlah sudah aku baca buku ni..
overall aq dh agak lama tinggalkan novel jiwang rust ni...
sebelum ni aku dah mula beralih kat novel indie mcm novel abe Nami n novel Islamik by Hilal Asyraf..


aku x nak story cerita ni pasal apa..juz nak simpulkan apa yang aku dapat pengajaran daripada novel ni..
ye la,sebelum ni baca.juz baca melulu.. x terpk apa2 n x nk kaitkan pon ngan situasi sendiri sama ada situasi sekarang or coming soon.

actually kan. kisah novel ni kan3...
ehem... sorry lah yer..aku juz rasa je..yer aq sedar ikut rasa binasa.. aku juz nk luahkan pandangan jep..mohon jangan serang aku k..
ade la...ala2 kisah hidup aku.. eh x,aku belom kawin lagi.. hehe..
novel ni.. ala2 kisah hidup sorang r-tis ni.. muda lah.. r-tis tu cowok..n dia kawin ngan bakal doktor(masa tu),n baru2 ni r-tis tu kawin  ngan pompuan lain.. n pompuan tu hmm...
based on story yg aq dgr pasal r-tis tu.. r-tis tu meme dah lama ngan pompuan tu sebelum dia kawin lg ngan bakal doktor tu...tp nk buat mcmne..dia still nk pertahankan cinta lama..

ok lah x nk cerita banyak2 sebab ntah iye ntah tidak kan... cuma kadang aku terpk apa yang bakal doktor tu rasa..hmm.. ok first ko single.. then mak ayah jodohkan kau.
eh lupa,kau tu merujuk kepada wanita yep..
sambung2.. ko terima calon yang parents ko nk jodohkan tu..
dan after akad nikah.. automatically kau fall in love ngan suami kau.. *lepas malam 1 mayb...hehe
then.. x sampai setahun.. rupanya suami ko bukan ada kau sorang dalam hati dia..malah kau cuma no 2..
yang menyedihkan.. kau still x pregnant wlaupun dh dekat setahun kawin.. then,suami ko kawin lain.. ko redha(pasrah).
tup2 madu kau pregnant doe.. perghh... tekanan emosi beb... kalau aku lah kat tempat bakal doktor tu.. sah2 aku pk bukan2.. tension... dah la dia org yg kita sayang giler..then dia buat camtu..n kita x de hak nak halang smua tu plak tu.. hmm.. nt dikatakan derhaka plak..

...........................................-(penamat cerita di atas,kembali ke topik sebenar)...

ok..based on perjalanan hidup Lutfa ni.. aku nampak 1 je point utama dia yang nak sampaikan..iaitu think positive n dont judge melulu... ok cer kau bayangkan if orang yang kau sayang giler b*b* tu kan.. rupanya curang ngan kau wehh.... masalahnya sekarang..orang yang kau sayang giler tu is kekasih halal kau!!dan dia x pernah menunjukkan tanda2 kecurangan dia.. takde langsung!! adakah kau nk pretend mcm xde ape yang berlaku?? or kau nak serang couple ko then mintak cerai bagai.. ape tindakan terbagus??
bawak bincang?? kalau dia x ngaku?? walhal bukti smua dah ada cuma kau malas nak tunjuk depan dia sebab kau nak dia jujur dari hati.. means bukan ngaku lepas tahu ada bukti..ok itu kau pk sendiri..
dalam novel ni ada mengajar secara halus macam mana nak atasi masalah ni...

oh ye lg 1,masalah zaman sekarang.. time bercinta dengan orang lain. time kawin ngan orang lain.. biasanya akan ada masalah orang ketiga...sama ada kau orang ketiga dlam hal ni atau si mangkuk hayun tu orang ketiga.. bila keadaan ni berlaku,lazimnya pasti perasaan cemburu akan makin menebal sebab khuatir pasangan kita akn kembali kpd kekasih haram dia,kita kekasih halal taw..dapat pahala lagi taw..hehe.. or kau mungkin akan terpk adakah masalah yang kau slalu dengar tu akan berlaku dalm hdup ko...

ok lupakan..itu asam garam dalam berumah tangga.. aku ni over plak..umur baru 18 dah gatal cakap pasal ni.. bukan apa,kita kena b prepare..am i rite.. sila kosongkan hati anda daripada merindui kekasih yang masih HARAM untuk kita.. hukum kalau sesuatu tu haram ape eh?? jawab sendiri ok...

sebenarnya macam ni, yang penting diri kita.. kena pandai control rasa cemburu tu,tanamkan bebanyok kepercayaan kpd psgn kita,jgn tduh melulu,pk btol2 sblum bertindak n plg penting.prektiskan something yang akan mengharmonikan lagi rumah tangga..bukan merosakkan.. dah tahu psgn kita kuat merokok,nk halang pon nt x pasal2 kne penampar rite..so cepat2lah pregnant then ugut lah suami anda secara hint.. 'bang,kesian anak kita belom lahir dah tahu dia ni cacat kan..sedihnya saya.. '.. si suami akan bertanya kembali. 'yang,awat hang habaq lagu tu?? ' ... anda membalas ' xde ape,keadaan sekarang pon dah leh taw masa depan acaner,x gitu bang??'.. si suami membalas kembali ' i x paham lah you,cer habaq mai direct kan senang,tok seh ah dok pusing sana pusing sini'.. si isteri memberi sebuah buku bertajuk 'rokok nan sebatang by Nami'.. hehe.. ok dah tamat,korang sambunglah sendiri... buku tu xde kene mengena pon ngan story aku tadi..hehe..kebetuln ada word rokok tu yg aku tulis tu..

itu je rasanya..aku pon dah ngtok..esok kerja..kerja ape ntah aku ni..haha...abaikan... nak beli printer..laptop xde..ape la..ahh,lantak lah...haha.. k maaf panjang dan agak melalut..
maafkan saya..

btw,buku ni hadiah from someone.. ok thankz yaa... aq bkn jenis x hargai apa yang orang bagi walaupun aq xde apa2 perasaan kat dia.. thankz again.. tata



Tuesday, 5 November 2013

MB

Assamualaikum...
tanggal ini..aku terutamanya dan adik2ku..buat pertama kalinya.
menjejakkan kaki ke MB-Marry Brown
Marry-kawin,Brown-coklat..
kalau dak skema,mungkin dia terjemahkan kawin coklat.. erk?? krik3..


aku memang x berapa nak berminat nak p sini.. first aku tahu pasal MB ni pon masa aku tengok AF tahun bila entah.. almaklumlah MB ni x de kat shah alam...huhu.. -x femes lah tu..
dan aku rasa daripada makan MB ni better p KFC or MCD..huhu.. agak mahal gak lah en nk compare ngan McD n KFC.. eh ye ke?? aq rse lah..
sampai je kat depan kaunter tu.. aq blur nk makan apa..seriously.nampak x ketidakpernah-an aku.. haha..
lastly aku makan bubuq je..itu pon ehem...x habes.. dia letak keropok ke ape warna coklet..adoii.. itu bubuq weh.. bukannya nasi beriyani ke ape..isk3... 

ape yer lg.. ni pon aq p MB kat Temerloh,Pahang.jauh kan?? jauh lah gak dari Shah alam ni..hehe..
rsenyer paling dekat MB  is kat Bukit Tinggi..bukan bukit tinggi kat pahang taw..but kat Klang..hehe... ckp pasal bukit tinggi klang ni... ade JJ(Jaya Jusco) kat situ... then perghh hari tu aq mai utk tengok wayang(ade ke patot?)... sesak dan ber'darah' mata' ni.. rasa macam ada kat negeri China kejap... 1 out of  100 je ore mlyu yang aku jumpa..

itu je.... akhir kata... aku x tahu lah apa sebab utk uols yang ske sgt mkn kat fast food exc KFC n McD ni...cthnya Kenny Rodgers,Nandos,Subway,MB dll laah... not my taste..aku rasa kalau korangg ajak aku makan Subway or Nasi Briyani Longkang kat KL.. aku prefer NBL... ok ?? jom pekena char kuay teaw kat jalan u... yuhuu. k tata

Saturday, 2 November 2013

Nami-Rokok nan sebatang

#post ni agak kelamun wal kelabut.. so  baca slow2 k.. hehe..
First of all..
Ni buku nami yang ketiga kalau x silap.. sepatutnya aku kena habiskan lelaki extensial tp disebabkan bahasa dia agk susah diterjemah oleh qamus dewan sekolah dan dewab orang ramai so aku pospon dlu..

sebelum tu,cakap pasal bku lelaki xtensial ni,aq dgr cte Nami x tidur taw tuk hasilkan karya tu.. aq  x tw la isi bku tu bg korang camne.. tp ape yang aku nampak dri sdut negatif is pompuan ni x ubah mcm objek se* iaitu pmuas nafsu lelaki.. yer aq fhm mmg itu fact n nfsu llki cme wanita.. tp aq nmpk cam martabat wanita ni mcm zaman jahiliyah. Maruah wanita kat telapak kasut/selipar.. cuma zaman moden ni,ia dilakukan dengan rela oleh wanita itu sendiri.. fhm x? Means kalau sorang laki tu zina ngan awek. Boleh jadi wanita tu dipaksa kan mcm zaman jahiliyah dulu dimana wanita jadi hamba s** yang keterpaksaan..tp nowadays,pompuan tu sendiri yang rela utk jadi hamba se* kpd yg bukan halal baginya..nauzubillahi min zalik smoga famili kita dijauhkan drpd brlku camtu lg2 sumbang mahram...ni sekadar pandangan pemikiran aku yang cetek,...mhon abaikan


Ok tgk tu bnyk dah aq melalut pasal bku yg xde kaitan ngan buku rokok nan sebatang ni.. jom sambung  lepak ngan rokok nan sebatang ni dlu lah..
Ok first assumption aku.. hmm .. bku ni nk story sal ape eh.. hmm... ok yang aku tahu mula2 ade 2 je watak iaitu Wan dan Romi.. N rupanya Wan ni nk ajk Romi travel luruh semenanjung utk rasa makanan yang ada..*disebabkan rutin harian Romi ialah makan nasi goreng buatan tamil nadu kat seksyen ** yang juga merupakan rumah lama aku)ok then mse dorang singgah kat temerloh. Lepak umah Rudi ni n rupanya Rudi nk ikut dorang travel..

pastu bila sampai kat mana entah.terserempak plak ngan Bunga Ramona. Giler klasik nama awek ni.. nk djadikan cerita si bunga ni otw nk ke singapore utk jmpe boyfie siber dye yang kononnya hensem sangat tu.. haha..

oh ye.lpe si Romi ni ade hati kat si bunga ni sebenarnya.. tp malangnya si bunga ni naive sangat x nampak smua tu.. hmm... smpailah 1 arini si boyfie bunga ni reveal the truth bcoz truth never fade kan?bak kata Ammar..huhu... apelagi frust tapi x tonggenglah macam orang lain slalu buat tu.. Hehe...
aku faham apa yang Wan rasa tapi aku tak rasa dia patot wat camtu kat Romi... kita x boleh nk samakan diri kita dengan orang lain.. mentang2lah kita pernah lalui sebelum ni.kita xleh lah buat kat dia mcam yang kita pernah kena.. pada pendapat aku lah.. haha..
ok then pemikiran wan aku rasa terlampau ntah apa2 walaupun logik je sebenarnya.. dia terlalu banyak mempertikaikan sbab tu lah jadi cam tu.. as muslim,dont judge a book by its cover(betol ke idiom yg aq selitkan ni?)lah kan.. kalau dia x solat.ko bersyarah kat dia itu ini pon kadang x guna gak.. why not hadiahkan something like sejadah,kopiah or something.. walaupun tu trick biasa nk dakwah at least ade lah korang wat something.. manusia ni. Kalau cakap.mostly masuk kanan kluar kiri lah.lubang idong lah.lubang pusat lah dan smua lubang yang ada kat badan kita.. hehe.. aku rasa aku banyak berkias yang agak merepek.. haha..
Ok then aku respek romi sebab dia cuba utk ikut fitrah.. huhu eh yeke? Myb la.. aq pon rasa x slah pon pemikiran romi tu sebab dia ditakdirkan cmtu.. memang cara hidup wan aku rasa lagi happening tp sebenarnya nothing... dan aku rasa wan sebenarnya diberikan banyak kelebihan utk dia ttup kekurangan yang dia ada... ape aku merepek ni.. huh susah nak describe si wan ni.. kalau aku jmpe dia lah kan.. aku juz berharap dia akan jaga hablunminaAllah wa hablu minannas... kita hidup sementara utk mati. Dan kita mati utk hidup selama2nya.. am i rite???

Dah banyak aku membebel ni. Entah betol ke x aku pon x tahu.. andai kata Nami baca ni.. sorry lah yer... nk sorry pasal ape eh?? Apa2 lah kalau ada terguris hati.. apa yang aku rasa itu yang aku tulis.. yer aku tahu ikut rasa binasa.. tp nauzubillahi min zalik xnk lah jadi camtukan..


hmmm Last but not least...aku nk bg 4.8 bintang lah ok x?? Bhse ok than lelaki xtensial n diorama ape ntah x ingat aku.. hehe.. Nama Nami tu kan.. aku pk tu gabungan awal nama Nana(NA) dan Mira(MI).. So NA+MI.. rite??? Ok jadilah NAMI..  Cob tu stand for Cobbain(kurt Cobbain)..haha tu pada pandangan aku lah... kenyataannya aku x tahu.. sapalah aku ni utk tahu smua tu.. hehe.. K tata .. Oh ye. Gambar nt lah tggu ble aku on kat notbuk.. bila entah... hehe.. sabaq naa.. kalo x sabaq sgt p gugel lah.. hehe.. 

gomo klate gomo vs hitam putih

memandangkan ahad ni piala malaysia final....
ade yang dah demam bola..hehe
btw,kebetulan tadi aku tertengok citer SEBUAH PIALA SEEKOR KAMBING..
cool lah cerita dia..nak tengok cuber lah search kat youtube tu or gugel..mesti ade punyer lah..

oh ye,pahang vs klate ork??
ok so hmm aku pon x tahu nak sokong mana disebabkan hal2 tertentu...hehe..
ok lah aku sokong dua2 lah baru adil dan saksama(kononnya lah kan)..
oh ye,lawan kat stadium shah alam..kan??
ok then aku nak wish welcome to shah alam utk spe first time mai sini.. mesti cool en..
oh ye,utk yang datang dari jauh tu,jangan lupa singgah utk melawat perpustakaan shah alam yang cantik giler bhaiii, dan juga beli kek coklet perghhh terangkatt beb kesedapannnya arghh x dpt digambarkan(over plak aku ni)

ok so aku hadiahkan beberapa video..actually aku nk search lagu pahang tu tp aku x tahu apa tajuk dia..slalu gak  dengar kat hot fm..hmm...nvm... kalo spe tahu gtaw aku kay...hehe
tu je







ok itu je vid yang aku sempat search kat youtube..aku pon x tahu apa tujuan aku post ni..aku x amik port sangat sal bola ni..tapi kalo orang sembang tu aku juz dengar je lah.. haha.. jimat masa kan...hehe
gudluck lah... aku nak tengok resultnya je k.. tata..
oh ya,aku sokong pahang gak aw.. cool beb..pahang boleh..jangan riak sangat taw..hik3..kidding...
mkay tata

Friday, 1 November 2013

Yela aku berubah

Juz luahan hati tatkala mengingati kisah lalu.. ececeh.. hehe

Prolog-mcm novel dah aq rse..

'Kau dah lain!kenapa?'
'Napa kau x macam dulu?aku ske ko yang dulu!'
Npe ko berubah?'..
Ok fine,kalau aku berubah sekalipon x kisah lah berubah jadi lebih baik or buruk.. pleaseee lah.. tlg mentionkan apa perubahan aku tu.. if aku skrg mcm bnyk tipu ko or dah x caring kat ko cam dlu or slalu cari pasal ngan ko,juz mention it n i will acknowledge it k if it is true. Tp kalau aku cakap x,dan kenyataannya memang tak. Mungkin ko je yang rasa camtu sbab mungkin hakikatnya ko yang berubah tp ko x nampak malah aku yang dipersalahkan(sometimes) la... get it??

Dan se lg,bila ko ckp aq berubah n aku x tahu apa yang aku berubah tu n ko pn tgglkn aku(xnk kwn ngan aku dh) sbb perubahan aku yang ntah2 sbb emosi aku x stabil ke ap masa tu.. x ke rasa tu keputusan yang terburu2.. kenapa mesti slahkan perubahan aku.. kenapa kau x nasihatkan aku.. or tanya aku kenapa aku wat sekian2??

Last but nit least... sejuta kali aku menafikan perubahan aku yang ko cakap tu. Ko still akn ulang ayat yang sama 'kau dah berubah mira!'.. n lastly nak x nak(x rela dalam paksa) .. aku pon terpaksa admit(walaupun ko x tahu sebab sebenar) dengan mengatakan 'YELA AKU BERUBAH'.. Hah puas hati?? 

#sakit hati kat ko x kan hilang sampai ko mati... unless kita kawin.. eh2 pompuan ngan pompuan mne leh kawin.. haha ye lah.. jd bff.. hehe..