SHOPPING BUKU DISINI

Wednesday, 13 November 2013

KEKASIH HALAL BY ORKID EDYLIYNE

# REVIEW NOVEL

TAJUK : KEKASIH HALAL
WRITER : ORKID EDYLYNE @ ASMA
HARGA : RM24(SEMENANJUNG)
CETAKAN : 1-2013
TERBITAN  :FAJER PAKEER



 Assalamualaikum....
tanggal ini.. tamatlah sudah aku baca buku ni..
overall aq dh agak lama tinggalkan novel jiwang rust ni...
sebelum ni aku dah mula beralih kat novel indie mcm novel abe Nami n novel Islamik by Hilal Asyraf..


aku x nak story cerita ni pasal apa..juz nak simpulkan apa yang aku dapat pengajaran daripada novel ni..
ye la,sebelum ni baca.juz baca melulu.. x terpk apa2 n x nk kaitkan pon ngan situasi sendiri sama ada situasi sekarang or coming soon.

actually kan. kisah novel ni kan3...
ehem... sorry lah yer..aku juz rasa je..yer aq sedar ikut rasa binasa.. aku juz nk luahkan pandangan jep..mohon jangan serang aku k..
ade la...ala2 kisah hidup aku.. eh x,aku belom kawin lagi.. hehe..
novel ni.. ala2 kisah hidup sorang r-tis ni.. muda lah.. r-tis tu cowok..n dia kawin ngan bakal doktor(masa tu),n baru2 ni r-tis tu kawin  ngan pompuan lain.. n pompuan tu hmm...
based on story yg aq dgr pasal r-tis tu.. r-tis tu meme dah lama ngan pompuan tu sebelum dia kawin lg ngan bakal doktor tu...tp nk buat mcmne..dia still nk pertahankan cinta lama..

ok lah x nk cerita banyak2 sebab ntah iye ntah tidak kan... cuma kadang aku terpk apa yang bakal doktor tu rasa..hmm.. ok first ko single.. then mak ayah jodohkan kau.
eh lupa,kau tu merujuk kepada wanita yep..
sambung2.. ko terima calon yang parents ko nk jodohkan tu..
dan after akad nikah.. automatically kau fall in love ngan suami kau.. *lepas malam 1 mayb...hehe
then.. x sampai setahun.. rupanya suami ko bukan ada kau sorang dalam hati dia..malah kau cuma no 2..
yang menyedihkan.. kau still x pregnant wlaupun dh dekat setahun kawin.. then,suami ko kawin lain.. ko redha(pasrah).
tup2 madu kau pregnant doe.. perghh... tekanan emosi beb... kalau aku lah kat tempat bakal doktor tu.. sah2 aku pk bukan2.. tension... dah la dia org yg kita sayang giler..then dia buat camtu..n kita x de hak nak halang smua tu plak tu.. hmm.. nt dikatakan derhaka plak..

...........................................-(penamat cerita di atas,kembali ke topik sebenar)...

ok..based on perjalanan hidup Lutfa ni.. aku nampak 1 je point utama dia yang nak sampaikan..iaitu think positive n dont judge melulu... ok cer kau bayangkan if orang yang kau sayang giler b*b* tu kan.. rupanya curang ngan kau wehh.... masalahnya sekarang..orang yang kau sayang giler tu is kekasih halal kau!!dan dia x pernah menunjukkan tanda2 kecurangan dia.. takde langsung!! adakah kau nk pretend mcm xde ape yang berlaku?? or kau nak serang couple ko then mintak cerai bagai.. ape tindakan terbagus??
bawak bincang?? kalau dia x ngaku?? walhal bukti smua dah ada cuma kau malas nak tunjuk depan dia sebab kau nak dia jujur dari hati.. means bukan ngaku lepas tahu ada bukti..ok itu kau pk sendiri..
dalam novel ni ada mengajar secara halus macam mana nak atasi masalah ni...

oh ye lg 1,masalah zaman sekarang.. time bercinta dengan orang lain. time kawin ngan orang lain.. biasanya akan ada masalah orang ketiga...sama ada kau orang ketiga dlam hal ni atau si mangkuk hayun tu orang ketiga.. bila keadaan ni berlaku,lazimnya pasti perasaan cemburu akan makin menebal sebab khuatir pasangan kita akn kembali kpd kekasih haram dia,kita kekasih halal taw..dapat pahala lagi taw..hehe.. or kau mungkin akan terpk adakah masalah yang kau slalu dengar tu akan berlaku dalm hdup ko...

ok lupakan..itu asam garam dalam berumah tangga.. aku ni over plak..umur baru 18 dah gatal cakap pasal ni.. bukan apa,kita kena b prepare..am i rite.. sila kosongkan hati anda daripada merindui kekasih yang masih HARAM untuk kita.. hukum kalau sesuatu tu haram ape eh?? jawab sendiri ok...

sebenarnya macam ni, yang penting diri kita.. kena pandai control rasa cemburu tu,tanamkan bebanyok kepercayaan kpd psgn kita,jgn tduh melulu,pk btol2 sblum bertindak n plg penting.prektiskan something yang akan mengharmonikan lagi rumah tangga..bukan merosakkan.. dah tahu psgn kita kuat merokok,nk halang pon nt x pasal2 kne penampar rite..so cepat2lah pregnant then ugut lah suami anda secara hint.. 'bang,kesian anak kita belom lahir dah tahu dia ni cacat kan..sedihnya saya.. '.. si suami akan bertanya kembali. 'yang,awat hang habaq lagu tu?? ' ... anda membalas ' xde ape,keadaan sekarang pon dah leh taw masa depan acaner,x gitu bang??'.. si suami membalas kembali ' i x paham lah you,cer habaq mai direct kan senang,tok seh ah dok pusing sana pusing sini'.. si isteri memberi sebuah buku bertajuk 'rokok nan sebatang by Nami'.. hehe.. ok dah tamat,korang sambunglah sendiri... buku tu xde kene mengena pon ngan story aku tadi..hehe..kebetuln ada word rokok tu yg aku tulis tu..

itu je rasanya..aku pon dah ngtok..esok kerja..kerja ape ntah aku ni..haha...abaikan... nak beli printer..laptop xde..ape la..ahh,lantak lah...haha.. k maaf panjang dan agak melalut..
maafkan saya..

btw,buku ni hadiah from someone.. ok thankz yaa... aq bkn jenis x hargai apa yang orang bagi walaupun aq xde apa2 perasaan kat dia.. thankz again.. tata



No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...