Saturday, 2 November 2013

Nami-Rokok nan sebatang

#post ni agak kelamun wal kelabut.. so  baca slow2 k.. hehe..
First of all..
Ni buku nami yang ketiga kalau x silap.. sepatutnya aku kena habiskan lelaki extensial tp disebabkan bahasa dia agk susah diterjemah oleh qamus dewan sekolah dan dewab orang ramai so aku pospon dlu..

sebelum tu,cakap pasal bku lelaki xtensial ni,aq dgr cte Nami x tidur taw tuk hasilkan karya tu.. aq  x tw la isi bku tu bg korang camne.. tp ape yang aku nampak dri sdut negatif is pompuan ni x ubah mcm objek se* iaitu pmuas nafsu lelaki.. yer aq fhm mmg itu fact n nfsu llki cme wanita.. tp aq nmpk cam martabat wanita ni mcm zaman jahiliyah. Maruah wanita kat telapak kasut/selipar.. cuma zaman moden ni,ia dilakukan dengan rela oleh wanita itu sendiri.. fhm x? Means kalau sorang laki tu zina ngan awek. Boleh jadi wanita tu dipaksa kan mcm zaman jahiliyah dulu dimana wanita jadi hamba s** yang keterpaksaan..tp nowadays,pompuan tu sendiri yang rela utk jadi hamba se* kpd yg bukan halal baginya..nauzubillahi min zalik smoga famili kita dijauhkan drpd brlku camtu lg2 sumbang mahram...ni sekadar pandangan pemikiran aku yang cetek,...mhon abaikan


Ok tgk tu bnyk dah aq melalut pasal bku yg xde kaitan ngan buku rokok nan sebatang ni.. jom sambung  lepak ngan rokok nan sebatang ni dlu lah..
Ok first assumption aku.. hmm .. bku ni nk story sal ape eh.. hmm... ok yang aku tahu mula2 ade 2 je watak iaitu Wan dan Romi.. N rupanya Wan ni nk ajk Romi travel luruh semenanjung utk rasa makanan yang ada..*disebabkan rutin harian Romi ialah makan nasi goreng buatan tamil nadu kat seksyen ** yang juga merupakan rumah lama aku)ok then mse dorang singgah kat temerloh. Lepak umah Rudi ni n rupanya Rudi nk ikut dorang travel..

pastu bila sampai kat mana entah.terserempak plak ngan Bunga Ramona. Giler klasik nama awek ni.. nk djadikan cerita si bunga ni otw nk ke singapore utk jmpe boyfie siber dye yang kononnya hensem sangat tu.. haha..

oh ye.lpe si Romi ni ade hati kat si bunga ni sebenarnya.. tp malangnya si bunga ni naive sangat x nampak smua tu.. hmm... smpailah 1 arini si boyfie bunga ni reveal the truth bcoz truth never fade kan?bak kata Ammar..huhu... apelagi frust tapi x tonggenglah macam orang lain slalu buat tu.. Hehe...
aku faham apa yang Wan rasa tapi aku tak rasa dia patot wat camtu kat Romi... kita x boleh nk samakan diri kita dengan orang lain.. mentang2lah kita pernah lalui sebelum ni.kita xleh lah buat kat dia mcam yang kita pernah kena.. pada pendapat aku lah.. haha..
ok then pemikiran wan aku rasa terlampau ntah apa2 walaupun logik je sebenarnya.. dia terlalu banyak mempertikaikan sbab tu lah jadi cam tu.. as muslim,dont judge a book by its cover(betol ke idiom yg aq selitkan ni?)lah kan.. kalau dia x solat.ko bersyarah kat dia itu ini pon kadang x guna gak.. why not hadiahkan something like sejadah,kopiah or something.. walaupun tu trick biasa nk dakwah at least ade lah korang wat something.. manusia ni. Kalau cakap.mostly masuk kanan kluar kiri lah.lubang idong lah.lubang pusat lah dan smua lubang yang ada kat badan kita.. hehe.. aku rasa aku banyak berkias yang agak merepek.. haha..
Ok then aku respek romi sebab dia cuba utk ikut fitrah.. huhu eh yeke? Myb la.. aq pon rasa x slah pon pemikiran romi tu sebab dia ditakdirkan cmtu.. memang cara hidup wan aku rasa lagi happening tp sebenarnya nothing... dan aku rasa wan sebenarnya diberikan banyak kelebihan utk dia ttup kekurangan yang dia ada... ape aku merepek ni.. huh susah nak describe si wan ni.. kalau aku jmpe dia lah kan.. aku juz berharap dia akan jaga hablunminaAllah wa hablu minannas... kita hidup sementara utk mati. Dan kita mati utk hidup selama2nya.. am i rite???

Dah banyak aku membebel ni. Entah betol ke x aku pon x tahu.. andai kata Nami baca ni.. sorry lah yer... nk sorry pasal ape eh?? Apa2 lah kalau ada terguris hati.. apa yang aku rasa itu yang aku tulis.. yer aku tahu ikut rasa binasa.. tp nauzubillahi min zalik xnk lah jadi camtukan..


hmmm Last but not least...aku nk bg 4.8 bintang lah ok x?? Bhse ok than lelaki xtensial n diorama ape ntah x ingat aku.. hehe.. Nama Nami tu kan.. aku pk tu gabungan awal nama Nana(NA) dan Mira(MI).. So NA+MI.. rite??? Ok jadilah NAMI..  Cob tu stand for Cobbain(kurt Cobbain)..haha tu pada pandangan aku lah... kenyataannya aku x tahu.. sapalah aku ni utk tahu smua tu.. hehe.. K tata .. Oh ye. Gambar nt lah tggu ble aku on kat notbuk.. bila entah... hehe.. sabaq naa.. kalo x sabaq sgt p gugel lah.. hehe.. 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...