Monday, 23 December 2013

Apa nak buat lepas SPM eh??

Assalamualaikum adik2ku yang terchenta...
oh..baru lepas habis spm ea?? bez x spm?? susah x?? banyak x soalan bocor??



biasalah lepas spm ni kadang blurr x taw nak buat apa..
so ni antara cadangan sis mira utk korang..pilihlah mana yang korang suka ok..hehe

1. Amik lesen kereta/motor..
=yeppy,inilah masanya kita provekan kat jpj yg kita ni pemandu bertauliah..*konon...haha.. kalau gagal tu janganlah kecewa k..yer aku pon pernah mengalaminya..opss..hehe..

2.Kerja..
-utk yang mengimpikan duit gaji sendiri ..inilah masa yang ditunggu.. cuma nasihat aku..biarlah gaji yang korang dapat tu berpada dengan kerja yang korang buat..contohnya..kerja 8jam,sehari rm30..ok lah.. jangan kerja 12 jam tapi gaji baru rm26.6...huhu..ciput beb..hoho..dan memperbanyakkanlah OT utk extra gaji kay..peace..!!

3. Pergi kelas intensif  BI..
=mende ni x ramai students lepas spm amik port..rizen??? alah baru je habis exam..bagilah rehat otak dlu..huhu..yer2 aku faham sangat dah.. tapi..x rugi pon kalau korang p  kelas intensif ni sbb ianya berguna untuk jangka masa yang lama... kat mana ea nk p ni?? ok yang aku tahu kat uitm memang ada buat kelas bahasa,british counsil pon ada tp myb mahal sikitlah..dan seterusnya korang gugel je...mesti keluar punyalah..



4. Belajar yang x sempat belajar..
-eh,nak belajar apanya lagi?? hello adik2 manis.. dah lulus ke ujian memasak untuk jadi seorang isteri dan ibu nanti?? walaweh,xkan nak tunggu esok nak kawin hari ni baru nak belajar masak??? ape ni beb? kita pompuan sepatutnya dari kecik dah kena start ushar2 mak masak taw..at least reti  masak yang simple macam asam pedas ke,masak lemak ke,masak merah ke or goreng2... tak susah pon.... seriusly..nt dah lama2 korang main campak masak2 taw..hehe
-Menjahit..hah ni lagi 1 aktiviti kaum hawa yang mana ramai sebenarnya yang x reti buat..ngeh3.. apa?? x de sapa nak ajar menjahit?? p lah kelas menjahit...apa??? mahal??? rilek2...youtubekan ada.. no rizen at all k.. hendak seribu daya,x hendak seribu dalih..aku setakat ni masih x reti nak menjahit baju kurung...ish3. tapi kalo setakat suruh aku jahit gak...aku main bedal je.. haha.. xde lah,ritu sempat belajar jahit sarung bantal je..tu pon sekejap sebab mesin jahit meletup..kuang3..

5. Berniaga..
=oh inilah aktiviti yang paling menyeronokkan dalam banyak2 list tadi..rizen?? duit masyuk maa.. sapa x suka... macam mana nak start berniaga ni kak mira?? modal xde..kita mana reti nak jual barang2 ni..
rilek2...mesej aku kay utk info lebih lanjut..

6. Sambung belajar..
=ini utk orang yang cintakan ilmu dan pandai2 je lah kot..kuang3... dah xde idea nak tulis..lu pk lah sendiri..


ok itu je perkongsian pengalaman aku hari ini.. cukup lah kot... ke korang ada nak share pengalaman korang??? boleh jee... dialu2kan..sori lah aku ni x aktif mana pon.. sebelum aku terlupa.. korang x yah nak risau sangat result spm korang tu kalau teruk nanti x dapat belajar..sekarang ni dunia dah terbalik..kadang yang dpt stret a tu lah yg x dpt smbung blaja taw..yer x tipu ni.. x caya nt korang serbu lah facebook ipta tu..komfem ada kes macam ni... n ada je yang 1a tp dapat masuk u..rizen?? dah rezeki dia..yang penting.. habluminaAllah kita..^_^
itu je... sekian..
wassalam..


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...