SHOPPING BUKU DISINI

Sunday, 8 December 2013

disebalik tawa terselit duka..

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamuaalaikum...
post ni lebih kepada sharing moring...

jujurnya...semalam frust gilerr beb...bukan sebab cinta kay..no no no..
tp ade la...something yang aku rasa macam....arghhhhh....
menangis??? hello...aku wanita dan air mata tu x dapat dipisahkan ok...
thankz to him sebab sudi dengar masalah aku yang kadang merepek..hehe..

semalam sampaikan rasa nak resign je... rizne???
isk3...emo terlebih...
ape la ko ni mira..sikit dah emo..huhu..PMS kot..kidding k

ok then pagi  aku p kedai awal sikit... dalam 9.30 dah bukak kedai...
dah bawak kuar smua railer..then dduk ah kejap..sambil bukak alunan ayat suci al-Quran..
then masuk sorang customer ni.. cari butang baju melayu..
mula2 dia tengok yang kat display kat sebelah kaunter tu..
pastu aku gtaw lah yang kat sebelah kanan kedai ada banyak lagi jenis butang baju melayu...yang 2 rm10 pon ada..

dia pon p tengok n kata 'oo,ada macam2 jenis..masalahnyna butang baju melayu ni,hari ni pakai esok hilang,nanti beli lain pon camtu gak..
hehe..btolla tu kot..

then lastly dia amik yang paling mahal.. rm30...disebabkan dia 1st customer pg tu..aku bagila rm25 jep..siap tukar kat bekas yang lagi cantik lagi...
ingatkan lepas bayar,dia terus blah...rupanya tak...

dia sentuh baju melayu yang ada dan tanya aku..
'baju ni beli dari mana?'*kalau x silap la..
then aku jawab ' beli kain then hantar kat taylor'..
oo,then dia tanya lagi..
'songkok ni beli dari siapa?'
aku selambek jwb ' x pernah lagi ada customer tanya camtu'..hik3..
dia balas 'sepatutnya kamu kena tahu ni daripada mana n sekian2..
aku just mengiyakan...betollla tu akan..

then dia sharelah serba sedikit pengalaman dia..
dulu dia ni tukang basuh pinggan je..selama berapa tahun ntah..
then lama2 naik makin naik makin naik...smpai skrg dh ad almost 800 pekerja bawah dia..

then bila dia dah stat sabit yang dia setelkan pasal perkahwinan seorang artis femes ni..aku dah tertanya2 siapakah gerangan di hadapanku ini..ececeh..

ok then aku dah curious nk tahu siapakah dia ni sebenarnya....
so aq tnye la 'nama pakscik siapa??'
huhu dia x jawab...
ala...
'bagila clue2 sikit pakcik.'..hehe
dia juz sruh aku search 'segi seri'.. tu je..
ok itu pon aku dah cukup berpuas hati bila dia bagi...

yang aku terharu... dia share tips2 berniaga..how to start..dan serba sedikit lah pasal ilmu keusahawanan ni...
memandangkan aku ni budak sains tulen lah katakan...memang aku akui sangat banyak  ilmu keusahawanan yang aku kena belajar.. xpe..slow2 la kan..lagipon aku  masih muda..target aku sekarang is..dapat pangkat at least senior manager(kat sebuah syarikat ni) sebelum atau pada umur 20 tahun...insya Allah..aminnn...

last but not least..sebelum dia tinggalkan kedai... dia sempat mengucapkan sesuatu yang aku balas dengan ayat ..'InsyaAllah,aminnnnn..thankz pakcik sbab doakan'..
ayat beliau iaitu.. 'sekarang kau kerja macam ni,nanti ko leh jadi bos punya'....
alhamdulillah Allah pulihkan semangat aku dengan menghantar seseorang yang aku x xpek pon akan jumpa weh kat tempat biasa2 plak tu...

oh ye,siapa gerangan yang kau jumpa tu??
korang search je la segi seri..then g kat company info..then ada 1 video..hah orang yang cakap dalam vieo tu la yang aku jumpa...hehe.. ^^

hope bila aku dah berjaya nanti..teringin sangat nak jumpa dia n ucapkan terima kasih... =D

itu je kot cerita untuk hari ni... bersambung dengan kisah lain pulak..

sekian wasalam

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...