SHOPPING BUKU DISINI

Friday, 28 March 2014

beza kelas tilawah,Fardhu Ain dan Study Circle di Asasi UIA.

latest update 17/6/2014

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...
utk yang first time baca entry ni.. x pe la aku ulang semula..
sebabnya sebelum ni aku pernah je post pasal study circle terutamanya..pandai2 lah korang godek blog ni...

study circle ni sebenarnya usrah yang wajib utk student uia yang layak.. means...
nt waktu adik2 masuk uia,adik2 akn kne jalani beberapa ujian n salah 1 nya ujian tilawah...
kalau adk2 lepas ujian tilawah dan hafazan tu,maka adik2 akn masuk geng study circle.. kalau x,maybe kelas tilawah or fardhu ain..utk adik2 2014/2015,akak mira ni lah yang jaga korang kat waiting room tu..hihi

apa beza kelas tilawah,fardhu ain dan study circle?

Tilawah-utk orang yang bacaan al-Quran masih merangkak dan masih belum lancar. kelas ni seminggu sekali je,cuma sejam.. tapi kena amik masa sem 1 dan sem 3.. ini jer info yang aku dapat kongsi sebab aku x amik tilawah..ape2 info aku hapdet yer..

Fardhu Ain-ni utk yang moderate,fasih sangat pon idok,kureng lancar sangat pon idok. kelas Fardhu Ain ni dijalankan srentak ngan study circle... bezanya is yang akan conduct Fadhu Ain ni lecturer. Dorang akan kena p kem. Sapa x p kem tu maka fail lah Fardhu ainnya... kot.. hee..oh ya,setiap group Fardhu Ain akan ada sorang fasi drpd kalangan student cfs sendiri tapi dia just tolong lecturer..

Study Circle- kelas ni utk yang bacaannya ok.. kelas study circle dijalankan sama masanya dengan fardhu ain.. ok study circle ni dia special sikit.. ada chief fasi dan fasi. chief fasi merujuk kepada lecturer dan fasi merujuk kepada student cfs itu sendiri. ok SC ni ada setiap minggu dan ada 2 sesi dan ia akan berselang seli. minggu ni ngan chief fasi dan minggu depan ngan fasi. sewaktu minggu bersama chief fasi,3 group SC akan bergabung dalam 1 kelas.sewaktu sesi bersama fasi pula,berkumpul ikut group masing2.. dan fasi(student cfs) akan bertanggungjawab utk handle usrah tu...nampak macam berat kan tugas fasi study circle tu? kan3..hee
ok then,utk study circle ni dia ada jugak kena menghapal... agak banyak lah aku rasa... tapi sesapa yang dah mula dari awal tu aku rasa no hal.. btw,masa time aku dlu,aku kne hafal surah al-kahfi ayat 10 awal dan akhir.. dan alhamdulillah aku dah hafal utk ayat tu since f4 lg.. so juz mengulang je la.. dan aku rasa sangat beruntung sbb terselit hikmah yang begitu besar sbb dapat hafal surah tu.. yela,x dapat hafal semua,jangan x hafal semua...

p/s : sapa yang dapat fasi nya aku .. nor amira yusof.. korang teramatlah beruntung sebab akak ni bestt.. memang boleh dibuat kawan...haha..x cayer tanya senior korang yang pernah berfasikan akak..haha


ok then.. nak dijadikan cerita.. seperti yang korang sedia maklum.. aku kan fasi utk sem 3 2013/2014... pastu tadi sebenarnya giliran group aku bersama fasi. iaitu aku...wakawaka.. .. pastu kan..tajuk utk minggu ni is Taaruf with X and Y. dan juga Taaruf wih different personalities.. ni first time SC agak lama.. dan aku rasa bestt sangat sebab dapat share ilmu ngan anak2 buah aku..ehek..padahal sebaya je pon..

cakap pasal sebaya ni.. ntah ah bagi korang macam mana.tapi bagi aku,1 cabaran gak ah nk conduct grup yang terdiri drpd rakan sebaya.. sebabnya kita dah terbiasa kalo ada fasi je,mesti lagi tua kan??
so aku rasa... tips nya...COOL.. means bukannya cakap tu keras n straight tu the point je tapi cuba wujudkan suasana happy go lucky n most important jangan biarkan diri korang jeee yang cakap..kalau boleh banyak tanya anak buah means respon daripada dorag sangat penting utk ceriakan suasana
,jangan korang tanya korang yang jawab. bagi anak buah korang jawab dulu pastu baru korang jawab.. apa yang aku nampak drpd grup aku ni..utk hari ni lah.. ada yang sentiasa nak bercakap,i means sentiasa nak sallurkan idea,so keadaan jadi best lah kan... masing2 nak kluarkan pendapat..

utk yang sedia maklum perangai aku yang pemalu klishe dan pendiam ni..tup2 dapat amanah jadi fasi.. beban yang berat jadi ringan bila kita sandarkan semuanya kepada Allah...

so selamat menjalani Tilawah class,Fardhu Ain dan Study Circle..

ok lah.. itu je kot.. soriilah aku melalut sikit ..juz sharing.. ^^ peace yoo..


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. inshaAllah kalau aku online, aku sentiasa on9 YM aku. ku tunggu PM mu di YMku.  jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi. no mengorat2. okay haha


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...