Saturday, 12 April 2014

CARA TIDUR JIKA TIDAK MENGANTUK

Assalamualaikum..
Alkisahnya hari ni.. memang berniat nak share something yang maybe ramai mengalaminya  n tahu cara mengatasinya utk 1 perkara tp  thu utk menanganinya jika berlaku sebaliknya.. err..faham ke x ni??
Got it uols??

Mcm ni.. kalau kita nak stay up kan..mostly student akn minum kopi or what soever yang leh haling dorang dari ngantuk.

But how about when u drink a lot of caffeine in 1day but u realize that you need to sleep early at that night??
Ini terjadi kat diri aku beberapa hari lepas..kih3.. selama ni tidur kul 1 camtu.. tp hari tu,pkul 2.30 still mata  x nk pejam.. next class aku in the morning at 8am!!! Nasib baik kat lab..kalo x aku x thu la nak tahan ngantuk mcmna. nak study?? Yes absolutely I can study BUT I don’t think it’s a good idea. Yet,I’ve tried to think over n over again what is the main reason of this.


Qiamullail lah mira oiii.. erm.. ntah ah,im still not perfect enough to prepare myself to be a better muslimah,perhiasan dunia.

Ok then. Juz trying to think.. pernah x,kalau lepas solat subuh tu nk baca al-Quran,you feel very sleepy? Instead kalau korang bukak lappy layan movie memang aku jamin x ngantok lagi2 kalau korang addict ngan drama.sanggup tahan mata.. how many people can overcome this lust?? Aku?? Haha aku kategori yg aku sebut tadi..kuang3..

Nampak x point yang aku nak sampaikan based on para kat atas tu???
It means if you eager to sleep but u cant!! . So please do something that satan  will very very  hate it.. for instance uols nk tidur malam tp x leh… relax,amik wudhu’  n baca je semua doa2 pendek x kisah la doa masuk tandas ke masuk masjid ke masuk dapur ke pakai baju ke lepas berwudhu ke or whatever la include wirid lepas solat or bacaan dalam solat. Itu paling simple lah kalo korang malas nak bertahajud. 

But aku sarankan,thajud je lah weh.. bukan senang nak buat lorh..aku sendiri pon kalau dah tidur tu..ehem.. subuh la baru bangun..hik3..penat lah katakana..eh yeke


Trust me and trust Allah is more important than everything. Once ko baca ayat2 suci tu,automatically u will feel sleepy n lastly ZzZzzzzz… Why,sebab uols actually tengah menambah pahala n buang dosa2 kecik. N do you think satan will like it? Alsolutely no so that’s why they(satans)will put their eyeliner(celak) at your eyes.. instead ko layan dota,x tidur malam pon boleh kan,why?? Because satan will support you to do such thing as it will make you forget your Lord for a while. And that’s their target.


Nak tambah sikit..kalau uols slalu tadabbur al-Quran. I surely believe that there have many ayat said about satan is the real enemy. ‘innahu laku ‘aduwwummubin’ which means syaitan  itu musuh yang nyata bagi kamu.. see?? Dalam surah Yassin if im not mistaken banyak sentuh pasal ayat ni.. betapa Allah tegaskan,musuh  manusia is SATAN. So why korang(sesame manusia) still nak berdendam,jeles,suuzon n whatsoever yang negative? Especially cari gaduh or buat manusia lain marah ngan korang.. uols suppose do that something will make satan really hate you. Setuju x??


This is my own experience. Aku x leh tidur then capai fon bukak fb,chat kat whatsapp,post pic kat insta n many more. N aku makin  segar. Once aku terpk pasal yang aku tulis kat atas tadi,suddenly aku menguap x berhenti sampailah aku terlena.. see?

Ok lah… itu je kot.. actually post ni dah lama tulis Cuma baru nak publish.. biasalah wifi uia kan.. laju..eh2 seriously laju ok.. ini bukan main2,ini betol2.. Cuma kadang dia nak manja sikit ngan sisters ni kan3.. hik3.. 
Oh ye,perasan something x?? aku dah banyak ‘speaking’ lah.. iyola,uia kan is English campus.. seriously,sekarang aku dah berani sikit nak speking eventhough aku tahu slang melayu tu still ada.. nevermind I’ll try to improve it…kalau ada grammatical error..please tegur yer..i will edit post ni.. yelah manalah tahu ada yang ..ok lupakan.. so you guys tomorrow…poyo je kan..haha


2 week for final.. sekian wasalam

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...