Sunday, 1 June 2014

6 DARJAH - NAMI COB NOBBLER

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum... whatsapp??

tak,aku bukan tanya korang ada whatssapp ke x.. wakawaka...

ok sori kalau loyar buruk aku x jadi..haha..

erm.. mungkin aku boleh mula story ngan pic kat bawah ni..


utk pengetahuan korang. Aku x nak tahu pon apa yang korang pk pasal pic ni. Biar aku bercerita.. 
alkisah kan esok(2/6/14) aku dah kena masuk u sbb aku jadi comittee TaWe nt..
unfortunately,aku kerana terpaksa aku relakan utk kje part time jap jaga booth ex kedai aku dlu..
aku sengsorang je jaga booth tu.. so ehem,paham2 je lah bosan giler beb..
oleh kerana aku dah lama dah tahu.. komfirm bosan..
so ape lagi.. melejen lah aku while waiting customer mai...

utk elak kne serbu ngan bos aku.. a.k.a kantoi duk lepak.. 
aku pon menyorok la smbil skodeng kot2 ada kaki customer kat depan..
haha..bila ade je kaki,aku tunggu smpai 10 saat kalo dia x blah,aku bngun.. kadang aku acah2 je bangun,dia blah... haha..

ok.. alkisah jaga booth punya pasai,dapat khatam 1 bku ni.. hoho
kalo 30 hari,30 bku lah khatam... 

ini buku abe Nami yang ke.. err jap2 aku listkan.. 

1. Awek Chuck Taylor-mira,hafiz,nana
2. Lelaki Eksistensial-faris,adleen
3. Bau Semangat Anak Muda-nizam,abe Luq,Sarah,Kamelia
4. Rokok Nan Sebatang-Romi,Wan,Bunga Ramona,Puspa,Rudi
5. Pengejar Bintang-sori habis baca lagi
7. Dendam Anak Jagoan-with Aisa Linglung
6. Enam Darjah


ok.. baeklah.. ni aku jujur,sebenarnya bku lelaki extensial dan pengejar bintang aku baru baca x sampai half. sebab tu kalau korang perasan,aku x buat lagi review bku tu..

overall,bagi aku.. buku 6 darjah ni senang cerita luahan feeling masing dan proved yang dunia ni kecik je.. pi mai pi mai tang tu gak.. jumpa gak.. tup2 lah dia kenal orangni,orang ni kenal dia ni.. 

nilai2 murni yang aku dapat daripada bku ni is
- usaha -selagi x dapat selagi tu berusaha sampai dapat
-bukak bku baru- jangan terus dihantui kisah silam,kalau x slagi tu la ko hidup dlm kegelapan,ketakutan dan ape2 lah yang -ve
--memaafkan-maybe orang tu jenis x jaga perasaan orang,tapi kau plak jenis jaga giler perasaan orang.. so jangan lah nak samakan dia ngan ko.. 
-beryukur- syukur ngan apa yang ada,ni bila x de merungut,bila dah ada pon merungut gak...adoyai...
tu je yang aku ingat..

eh lupa.. sinopsis versi cikmira.. hihi

ok first thing first.. 
korang kena baca dulu 5 buku Nami.. 
-ACT,RNS,BSAM,LE... 
kalau x nak gak???
hah meme blur lah korang nanti...

kiranya bku ni kesimpulan or konklusi bku2 beliau.... 

disebabkan hari ni mood aku ok sebab notbuk aku leh connect ngan wifi mahlah*leh on9 !!!
so maybe la aku akan berlipur lara..

jom.. baca.. ceritera aku .. 
ni aku recall ikut bku k.. utk yang x pernh baca lagi tu dapat lah serba sedikit info..

1. AWEK CHUCK TAYLOR-Hafiz,Mira,Nana
senang cerita,love triangle lah.. Hafiz Love Mira,but At the Same time Hafiz love Nana and Nana love him too !!!
at the end,Nana die,and after 1@2 year,Mira plak die.. erm..
dan watak yang sama ada dalam bku BSAM

2. Lelaki Extensial
Main actor is Faris,dia ni split personality if im not mistaken,n dia syok kat Adlee n at the same time sometimes minda dia ni dikuasai oleh Comrade Jack. oh ye,slalu kne buli ngan ayah n adik brdik dia.. 
dan at the end,dia bnuh dorang smua.. dan jadi pschyo

3. BSAM
kisah dlu2,nizam,hafiz,abe Aslam(eh yeke nama dia cmtu?) nk tubuhkan band..n Nizam ni rapat ngan abe Lam je even dia baru dlm group tu.. at the same time Hafiz syok kat Sarah malangnya Sarah tu bapak ah kaya.. mcm cacing dengan ayam.. at the end dorang break.. oh ye,si Nizam ni aku x ingt ngan sapo.. hihi..xpe,at the end nt korang thu jugak Nizam ngan spe sbb aku akn story kt bku 6 darjah. 

4. Rokok Nan Sebatang

kisah ni paling tragis dan err speechless aku rasa.. 
Wan,lelaki entah dari mana-mana. tetiba jumpa Romi kat kedai mamak then ajk travel cri mknn best kt mlysia. singgah temerloh jmpe Rudi. rudi plak join. then singgah ipoh jmpe Bunga Ramona,alahai bungan pon join gak... so mereka berempat ni teruskan journey utk cri mknn best.. yg si bunga ni plak nk ke singapore utk jmpe virtual boyfienya yang mana actually bisexual.... dan Romi ni dah fall in love with Bunga but Wan dah masuk line dlu.. at the end,Romi mati sbb slmtkan Bunga drpd lemas while Wan tengok je Romi lemas. so ape korang pk sal Wan? hah itu baru sikit aku story... nk lelebih baca lah sendiri.

5. PENGEJAR BINTANG
-pending-

6. 6 DARJAH-
disebabkan mud aku agak baik,so aku nak story smpai aku rse xde mud.. ok pasal Bunga,dia masih terindu2 arwah Romi.. fortunately,Hafiz ada ciri2 mcm Romi dan scre x langsung Bunga jatuh hati kt Hafiz... tp apa respon Hafiz?? ye lah,dah dibayangi kesucian dan kekuatan cinta arwah Nana dan mira.. Sarah?? ops. siapa plak sarah ni dalam hidup hafiz?? makwe baru ke guane? siap tulis kat kasut 'Hafiz is my love buzz'
2. Wan,even dia kawin ngan Lin,tp dia ad prsaan kt Sofia,but at the same time ade spare part iaitu Puspa.. smua cantik don wori.. unfortunately,cuma Puspa je yang bertahan ngan dia. . dan x lama lagi Puspa nak p London dah.. agak2 Wan nak ikut x?? tp bg aku agak sweet n charm gak ah kisah dorang ni.. n for sure,aku x leh nak tahan ngan laki cam wan ni.. memang ntah hape2
3. Faris,ermm pospone dlu ea..
5. Nizam,dia ni memang hati cekal betol.. sangat ler bguih.. leh wat menantu.. wakawaka.. sangat gigih mencapai impiaannya wlpon dia thu x mungkin tercapai 100%.. n in the end nt Nizam akn bertunang dengan someone yang sebelum2 ni dia x amik port langsung..huh siapakah gadis bertuah itu???

ok lah itu je..

aq sharekn pic ngan korang memandangkan aku dah banyak giler membebel.. actually random pic for this week..wakawaka enjoy it beb 



  harga asal
 harga selepas

 warna merah yer..not meroon or brown..

 esok punya kerja yang buat aku hilang mud kejap
jobscope terbaru menanti...

mintak maaf mintak halal mintak tegur kalau aku ada terguris perasaan korang bila baca entry ni.. harap ditgur lah yer.. ok ^^


2 comments:

  1. sori mencelah... just nk tego ada beberapa kesilapan skit psal description buku2 tu suma. etceli sy pon peminat buku2 nami jgak. okey yg psal novel lelaki eksistential tu, sisnopsis yg saudara tulis tu bkn dri buku lelaki eksistensial. watak Faris tu dlm buku 'Bayang'. dalam novel lelaki eksistensial watak utama dia adalah "AKU". lg 1,, klo nk seronok baca novel2 nami ikot turn kluaran novel tu.. baru nmpk flow2 watak tu.. hehehe...

    just my 10cent oppinion..
    support indiebook.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you so much sbb tegur,really appreciate it.. sy rse sy bce ikut flow dah CUMA buku lelaki extensial JER yg x hbis baca. tu yg cam x fhm sgt kisah faris. hihi. thankz taw tegurr. sy pn keep update buku nami. yeahhhh support indie book!! btw nk tego gak, sy saudari, bukan saudara muahahaha

      Delete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...