Tuesday, 10 June 2014

Ta'aruf Week 2014/2015 CFS IIUM PJ

Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum... hihi... korang2 yang baca post ni mesti sama ada sebaya aku or student tawe 2014/2015 or next batch iaitu 2015/2016,tak pon senior aku..hihi pandai x aku teka....fuh sedar x sedar dah menghampiri thun 2020..*tetiba plak en

btw,actually aku ni senior korang(utk junior).. nampak x kekerekan aku kat situ... haha.. jangan amik hati deh..cian bakal suami den nt,hati isteri dia dah ade kt ore len... wakawaka..ok joke je k..  so aku telah pon berta'aruf week pada thun 2013 yang lalu... nak tahu ceritanya KLIK SINI.... kat situ sedetailnya aku dah story taw siap ngan gambo lagi..

so x kan post ni aku nak story mende sama cam taon lepas,sia2 je lah..so nahhh... jom baca story versi terbaru daripada aku..haha

first of all..

ada beza ke TaWe 2013/2014 n 2014/2015?? jwapannya YUP ADA BEZA..

apa yang beza??

hmm.. banyakk.. mcmne eh nk habaq mai....yang sepatutnya ada,ditiadakan.. yang sepatutnya beza,disamakan.. hah x faham ler tu..faham sangat dah korang ni..

contohnya... mse batch aku ritu... kiteorang ada baju batik,ada alas tempat duduk a.k.a beg dobi,luggage drop,monkey*btol ke eja* tent kat zc,ac n kc,n ade lah lg bbrpe yang ada.. yang mana junior 2014 ni xde pon smua tu !! kesian kan.. tapi nak buat macam mana..itu bukan bidang kuasa kami.. aku cuma menurut perintah jer...hoho

ok,part yang septotnya beza tapi disamakan tu plak..pasal t-shirt.. of koz aku assume every year,baju tshirt akn lain supaya senang nak beza yang mana senior n junior.. bila tshirt sama.. macam dah xde beza plak aku rasa.. ni bagi aku lah.. at least tukaq lah warna...adoyai.. dah x pasal2 orang pk amik baju tahun lepas.. nak nafikan pon dah malas .. sbb 100% sama exc cutting..

utk TaWe sem ni, cuma 2 hari je mendaftar.. hari sabtu kos arts dan hari ahad kos sains.. aku selaku minor pic,jaga tang registration jer pong..xde jadi pic major apatah lagi position yang tabik spring.oh ye,aq jaga  part tshirt.. mula2 tu a little bit kekok sbb kne agak saiz baju manusia .. ko ingt senang?? walaupon dlu aku pernah kje kat kedai baju LELAKI(eyukss.) haha.. tp aku masih fail nak tentukan saiz baju lelaki.. ok then,lama2 aku rasa makin pro utk teka saiz baju kaum hawa ni.. aku nak share lah tips utk tentukan tshirt muslimah utk wanita.. mne lah taw berguna kan.. tips ni daripada diri aku sendiri taw... sori lah sebab aku x berpeluang lagi nak amik sjil ni..haha

3 TIPS MENENTUKAN SAIZ BAJU MUSLIMAH WANITA

1. Cutting badan-pasai pa cutting badan ni penting.. sebab... yang mengetatkan baju muslimah tu adalah pada bahagian pinggul.. mintak maaf naa.. ok la aku amik contoh diri aku.. hmm,malu lah plak..ilmu kan..hihi.. pada dasarnya,aku memang saiz M.. tapi disebabkan aku kuat makan n aku bukan M normal,so aku kena pakai saiz L.. huraian ada kat no 3...oh ye,sebelum aku terlupa,bukan cutting badan je yang penting cutting baju pon penting.. mostly kalo utk baju muslimah,A cutting means kat bhgian bawah dia akan lebaq.. lagi 1 stret cutting.. yang tshirt sem ni straight cutting tp cutting nya besaq..

2. Tinggi dan saiz badan- so.. first kena bahagi  kepada 3 jenis ketinggian, rendah, sederhana mcm aku dan tinggi... untuk rendah,saiz  baju S dan M. in case dia rendah tapi badan soo chubby,itu special kes.kne bagi saiz L or XL. utk tinggi sederhana mcm aku. saiz normal ialah M,tapi bila dia agak berisi 10% mcm  aku,bagi saiz L,dan.. kalau dia tinggi sikit daripada aku dan berisi 20%,bagi XL.. kalau dia super chubby,saiz XXL or 3xl je lah snang...komfirm dia selesa..oh ye,kalau dia tinggi around 160-165, dan badan dia sangat chomel... tolong tanya dia nak size apa,jangan memandai nak bagi size XXL or XXXL.sebabnya ada kemungkinan dia nak saiz 3XL- 6XL utk keselesaan dia..dan utk yang tinggi,starting size is XL,tapi kena tengok tudung dia jugak..nt aku explain tang tu..dan kalau dia tinggi dan berisi.. jangan pernah bagi size kurang daripada XXL.. kiranya,saiz utk dia is 3XL dan ke atas.. faham x??

3. Kelabuhan tudung-aku rasa aspek ni pon perlu dititikberatkan bila nak tentukan saiz baju muslimah utk banat.. rizen?? x semua orang pakai baju ikut saiz badan,some people,dorang size XXL tp dah jadi kebiasaan pakai saiz M,nak wat ganer en..hihi..n mostly,kalau sister tudung labuh,even badan dia saiz M,biasanya dorang cenderung utk pilih saiz yang 1x lebih besar daripada saiz asal dorang...contohnya aku lah senang,aku sepatotnya pakai saiz M,dan ok je kalau aku pakai  saiz M sbb memang saiz aku.. tapi disebabkan aku kategori yang ske size lebih 1x drpd saiz asal.so aku prefer saiz L.. faham?? pointnya kat sini,utk sisters yang tudung labuh,selepas korang titikberatkan aspek 1 &2 dan korang dah dapat size baju dorang,sila tambahkan 1x size..kiranya,korang tengok cutting n tinggi dia sesuai M,tp disbabkan dia tudung labuh,bagi L.. bagi je dulu,kalau dia mintak tukar M,baru tukar... kenapa mesti judge tshirt muslimah based on tudung dia labuh ke x? ni logically lah.. x kan lah dak tudung labuh nak pakai baju ngam2 ngan dorang kan.. macam x kena je plak nanti. xpasal2 undang fitnah... utk yang tudung bidang 45 or senang cerita tudung sngkat,ng bju ikut saiz normal.. jgn ikut mcm tudung labuh punya kalo  x memang dorang pulangkan balik ah...

itu je lah rasanya perkongsian ilmu aku..

dan.. hmm,ape yer.. aku ade lah part time jadi miss guard kat mahallah. best gak lah.. n macam2 story ade tapi x sebanyak izzat lah..haha.. aku jugak jadi lift girl.. disebabkan aku dah terbiasa naik lift..almaklumlah rumah aku rumah flat je ade lift plak so aku xde masalah sgt naik lift lama2..cuma panas je lah..best weh jaga lift..susah nak story.. haha...mcm2 perangai ..

pastu..isnin.. aku in charge utk jaga student OKU... best je weh jaga dorang.. x banyak songeh dan im trying to understand them even it takes time.. hoho... hmm,smua skali OKU 14 orang.. 7 girls 7 boys.. aku cuba utk detek ke-oku an dorang..ade yg aq dpt detek.ade yang x..aku dah tengok dah list masalah dorang tp aku x dpt nak cam dorang..ade la sikit2 yang aku dah cam.. wlpon a little bit bosan sbb xde geng.. aku jga dorang sengsorang..peneman aku masa tu cuma makcik daya bersih jer lah..

oh ya,ade sorang tu,aku sempat lah borak2 ngan dia ..aku rasa bukan dia je yang pk cam tu,rakan2 OKU dorang pon aku rasa pk yang sama..iaitu.. dorang nak gak bergaul ngan orang ramai.. means x nak lah sekelas ngan OKU.. aku paham.. kan.. cer letak diri korang kat tempat dia.. hari2 kau kena jumpa 13 orang yang sama !!! wahal ada 5000 orang yang berlainan ko boleh jumpa everyday.. sapa je yang nak kan... yang sedihnya,aku x sempat nak perkenalkan diri aku kat dorang.. aishh mcmne lah leh terlupa.. tp im very hope that they will remember my face... kalau brother yang aku kenal setakat ni Naufal,Abd Rahman n Farith. boleh tahan lah baik jer blaker siap offer tlg kol kn lg sbb bateri fon aku habis.. haha. kidding je.. yang sisters pon cun2 gak weh.. subhanallah..Ayuni,Anisah,Zawiyah n Hidayah.. maybe dorang ni OKU tp x semestinya dorang kena diberi layanan khas everytime.. sbb sorang je yang ada msalah dlm pergerakan.. bukannya aku jeles bila dorang diberi layanan special.. cuma.. macam yang kat perenggan atas tadi tu lah.. dorang nak gak jadi orang biasa.. sbb oku dorang x teruk sgt pon... dont wory baby i will always support u..

ok nt aku sambung lagi.. sori merepek2 merappppppu meraban..haha.. sebarang ketidak puasan hati dan naluri sila komen dan tegur.. aku ni bila dah menulis macam ni lah.. hah macam ni.. haha.. k tata. btw,tawe x habis lagi.. saja jer tulis yang current issue sbb  kalau nak tunggu dah habis program baru nak tulis nanti sikit je lah yang aku tulis sbb aku kan ehem..pelupa kengkadang..hihi.. opss. k bai.. nak tolong biro aku..btw,aku ada gak tulis post masa induction comittee tawe ritu n superb panjang tpi tetiba aku rasa segan nak post.. tengok lah kalau dah ok sikit baru aku post..tp myb kat blog cikmira23.blogspot.com...haha
tata..

p/s : gambar pada hari isnin depan baru aku letak yer sbb nak letak watermark dlu..hoho

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...