SHOPPING BUKU DISINI

Sunday, 28 September 2014

pos apa paling cepat??

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.. kabare waras?

straight to the point.. so ari ni aku nak share review aku pasal syarikat pengeposan kat malaysia ni..

aku rasa lah kan.. utk yang tak aktif berniaga mcm aku ni. maybe dia tak ambil peduli. dan mungkin jugak ada yang baru nak berjinak2 ngan bisness mcm aku ni kne tahu lah pasal pos..

ok. normally customer mestilah nak barang dorang cepat sampai. dan kadang kalo hok ngader2 sikit,nak mintak free pos lah n sebagainya.. dah pernah alami dah situasi mcm ni..

ok macam ni.. ini antara syarikat pengeposan yang aku tahu

1. Pos Laju
2. Skynet
3. Gdex
4. KTM distributor
5. Air Pak
6. Abx

ada yang aku x sebutkan ke?? utk tkat ni,aku pernah pos guna pos laju,sky net n KTM jer. Air Pak tak pernah,Abx pon tak pernah. dan aku x terpk pon nak pos guna tu as aku tak tahu kualiti dia so xnak banyak cakap.

kalau nak ikut laju ke x barang tu sampai ke tangan customer. ni aku compare poslaju,skynet n ktm je taw. kelajuan pos laju dan skynet sama. ada 1 kes ni, aku pos barang petang jumaat dlm pkul 5++pm. then pkul 11am  sabtu,cust aku dah whatsapp gtaw barang dia dah sampai.. hah nampak x?? express kan. dan situasi ni berlaku semasa aku menggunaan perkhidmatan poslaju dan skynet.

tapi tapi... hakikat yang sebenarnya is.. depends on kawasan pos kat situ.... ada yang jenis memang laju. ada yang jenis suka peram barang..

ada 1 kes ni plak,aku beli buku dri budak pandan indah,then dia pos ah kat rumah aku kat shah alam. kalau ikutkan dekat je weh boleh je nak cod.. then dia pos hari khamis,hari rabu depan baru buku tu sampai kat aku...lambat giler en? isk3.. aku ni dah la jenis eksited kalo bab2 buku ni. boleh plak pos laju tu anta lambat..

ok cerita lain plak.. in case korang nak anta barang yang berat.. 3kg dan ke atas.. kalau guna pos laju memang $$ lah ceritanya. so utk menjimatkan kos pos,guna lah KTM.. yang n murah dia boleh tahan gak ah.. ritu aku pos barang 5kg dri klang ke changlun kedah baru rm13.80.. murah kan??? kalau pos domestik poslaju rm13.80 tu utk berat 1.6kg je.. nampak tak bezanya?? so buat lah pilihan yang bijak. tapi,kelemahan KTM is.. korang tak leh lah nak expek barang tu sampai esok sehari selepas korang pos... memang tak ah.. dorang distribute barang kan guna KTM,jgn nak expek KTM tu laju mcm ferrari plak..hihi

ok skynet plak setakat yang aku tahu.. tak semua kawasan dorang wat delivery. cth hari tu aku  nak pos barang ke Baling,Kedah. berat barang tu cuma 30g sahaja !!! dan korang tahu kos pos dia berapa rm?? rm 19 weh !! mahal giler kan.. rizen,dorang ckp kalau nak pos kat sana,dorang kene guna agen.. aku pon ape lagi,terus cancel nak post barang tu guna skynet,guna pos laju baru rm5.57..hihi..

utk skynet,utk 1kg dan kebawah paling murah dia caj rm8.50.kalau guna plastik dorang,ada cas lain. kiranya kalau korang pos barang 0.3kg,0.5kg dan 1kg,harga pos still sama rm8.5.. so nak jimat pos lah brg 1kg terus,rm8.5 jer.. lebih kurang je ngan harga pos laju.


itu je lah.. ade ape2 nak tanya ke?? kalau ada korang emel je lah kat cikmira23@ymail.com ok.. aku dah malam nak tulis sebab malam ni ade dinner ngan ehem2 n esok plak ada exam dah.. tata..
selamat mengepos barang yaaa..

2 comments:

  1. Replies
    1. oh ya,tak pernah guna sebab tu lupa hihi. kangaroo jugak,baru teringat ^^

      Delete

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...