Saturday, 6 December 2014

bagi free pon tak nak

Assalamualaikum... hi ^^

post yang pendek jer.. tetiba terpikir pasal mende ni dan terdetik nak tulis.. haha


agak2 ape eh something yang orang dah bagi free tapi kita still tak nak amik mende tu. jual mahai lah senang..

ok please excuse pasal maruah,Brim,or apa2 yang membabitkan kerajaan sebab ianya TAK DE KAITAN langsung k.

ok ini jawapan dari aku,if uols pon nak luahkan jawapan pon boleh ler komen yer..

cane eh nak habaq kat uols..
mcm ni,biasanya kat mall or supermarket. kan ada mini 'kiosk' kat tepi2 tu bagi tester minuman,makanan,perfume n mcm2 lagi lah.. even flyer pon termasuk k..

kalo tak silap aku,mende ni terjadi kat aku,tak ingat mall yang mana,banyak sgt mall yg dah aku pergi. masa tu ngah trun eskalator. then dah nak sampai kat bawah tu ade la sis duk tunggu nak bagi tester makanan tak silap. then ntah aku ni kadang wat tak layan jer/pandang stret. then aku terdengar dia mengeluh ' dah bagi free pon tak nak'.

then baru aku realize,even kita sebenarnya tak berminat pon nak singgah kat kedai dia or nak try tapi apa salahnya kita MENGHARGAI dia.

manalah tahu,bila kita tak ambil apa yang dia hulur tu,dia rasa terhina or tak dihargai. manalah tahu kan. hati manusia.. paling teruk pon dia ngata kat kita.

dan manalah tahu disebabkan kita terima flyer,or tester yang dia bagi tu. dia rasa lagi bersemangat untuk bekerja.. kan kan kan? lagipon dah tu kerja dia,apa salahnya kita mempermudah kerja dia.

tapi tapi ..

tu lah,jgn cepat terpedaya plak kalo yg duk offer pasal pinjaman lah,kad kredit lah dll yg berisiko,tu faham sendiri lah yer.

tapi tapi tapi lagi satu tapi..

ada jugak promoter yang jenis duk bagi flyer ni kan,once kita accept kertas tu. dia mula lah start engin pot pet pot pet dia. yang tu aku rasa inappropriate lah .. sebab sebab sebab sebabnya... yelah,manalah tahu orang tu rushing to go somewhere plus jenis cepat rasa bersalah,dia layan jer promoter tu promote,dah lah spend time lebih 3 minit,lama tu. tak ke effectnya kat orang tu. ok tak faham sudah..

aku rasa aku ni banyak berfikir pasal ni. kalau orang tu macam ni,kalau orang tu macam tu bla bla bla..

ok tadi pandangan aku dari satu sudut. if kita fikir dari satu sudut lain pulak, iaitu sudut ukhrawi. Aku rasa something yang ketara FREE tapi tak semua orang berebut2 nak is

PAHALA

betol tak? contoh paling senang sangat2 nak dapat pahala is SENYUM . senyum tu kan sedekah. dah dapat pahala.. susah sangat ke nak senyum? best apa,senyum jer,dpt pahala free2 macam tu jer.. tapi berapa kerat jer yang senyum? tapi tu lah,jgn la senyum menggatal or menggoda plak kan..

jumpa member2 or pakcik2 or makcik2 or peniaga ke,cer senyum siketttt.. bukan susah pon..

itu jer.. renungkan dan selamat beramal ^^

sekian

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...