Friday, 19 December 2014

JOM masuk SRAI 19,SHAH ALAM

Bismillahirrahmanirrahim..

dengan ini,aku ingin recommend kat uols.. mak mak bapak bapak smua yang tercari cari sekolah utk anak2 yang nak melangkah ke darjah satu. 
yang menginginkan anak anak mereka pelajari akademik dan agama serentak..

maka dengan itu.. 
buatla keputusan yang bijak ^^ !!

daftarkan lah anak anda ke SEKOLAH RENDAH AGAMA INTEGRASI SEKSYEN 19 SHAH ALAM,kat sek 7 pon ada dah taw skrg ni. or mana2 sekolah yang menawarkan subjek akademik dan agama. 

kenapa SRAI 19?? kenapa mira? kenapa? kenapa?


first sebab sekolah ni menawarkan subjek akademik dan agama. means uols(bapak bapak dan ibuk ibuk) tak perlu risau pagi pagi nak kena antar anak ke sekolah kebangsaan,pastu tengah hari kalut nak ambil anak kat sekolah then nak hantar p kelas agama. if ada pengasuh pon, it not worth at all .. ni pada pandangan aku la. jgn memarah yerrrr..

second, memudahkan ibubapa,
why? yelah normally parent akan hantar anak2 mereka ke sekolah before dorang p kerja en. n if hantar anak mereka ke SRAI 19 yang mana sesi persekolahannya 7.50am sampai pukul 3.30pm. then suruh la ank tu duk kat kantin,mesti ramai jer bebudak yg tunggu parents dorang mai ambik. dan don wori ada perkhidmatan bas sekolah untuk yang tinggal kat seksyen 20,16,17,18,24,25,26. seksyen yang aku sebutkan ni adalah familiar ngan dak2 srai 19 exc 16. haha.

saya duk jauh? nanti anak macam mana lepas sekolah ?

.untuk yang duk jauh contohnya di pj or klang. don wori aku ada kenal sorang aunty ni dia pengasuh. rumah dia dekat jer ngan srai. adik2 aku semuanya stay kat rumah dia kejap sementara tunggu  mak aku ambil dorang. if berminat boleh roger aku yer. nanti aku bagi no fon aunty tu. auntie tu baikkk plus dia ada amik upah bua kueh raya jugak taw.. hihi.. promote jap. oh ya,pilihan kedua is mak kawan aku,tapi dia ni prefer jaga bebudak lah yg 6 thun kebawah.

 third - masa kecik lah utk didik anak2 dengan ilmu agama biar lekat dlm otak almaklumlah dosa tak banyak lagi. setakat apa yang aku tengok,ramai jer mber aku yang mse kat SRAI dlu,then masuk form 1 sekolah biasa(SMK) then ada jugak yang dah free hair. tu masalah masing2 lah yer.. sekarang ni pasal basic agama. takkan time nak kawin baru sibuk belajar agama kan. ok antara subjek agama yang akan dipelajari are

tauhid
feqah
imlak
khat
jawi
akhlak
sirah
alquran
hafazan
tajwid

nak aku hurai satu-satu ke? rasanya tak perlu lah kotttt.. nanti makin berjela plak post ni. but if uols still nak tahu details mende ni boleh lah roger aku or gugel yer..

TBH,aku sgt bersyukur sbb bljr kat SRAI. alhamdulillah aku ingat lagi apa yang aku belajar dulu terutama tajwid !!  yelah,kita belajar mende-mende mcm ni bukan utk dapat mumtaz jer dlm exam tp utk dipraktikkan.. tak gitu??? ilmu yang kita belajar masa sekolah rendah ni sebenarnya sampai mati kita kena praktikkan..  yang penting apa? niat ^^ fikir2kan lah yerrr..


forth -peluang untuk anak ke sekolah menengah agama. ye lah,utk parents yang nak hantar anak ke mrsm ulul albab,SAM,SMA,SAMT, dll. kan seeloknya ank tu ada basic agama yg dia belajar mse sekolah rendah. nanti tak de ler culture shock sangat kan..contoh dekat aku ler,even dlu upsr aku 3a jer wehhh,psra alhamdulillah lah mumtaz 92.2 % jer and dapat offer ke SAMTTAJ dan SMAAM. tapi dah ditakdirkan aku memilih SMAAM even aku sangat berharap nak masuk SAMTTAJ sbb crush aku pon dpt SAMTTAJ gak..hihi.. setiap yang berlaku ada hikmahnya kan.. dan seriously aku sangat berbanngga dapat sekolah kat SMAAM.I MISS U


ok lah rasanya itu jer... aku menulis ni dari segi pandangan aku sebagai ex SRAI 19 tahun 2002-2007.
lama dah...

dan semua adik beradik aku sekolah kat sini. sekolah warisan gituu..

sebelum aku terlupa... sekarang ni ada ujian kemasukan taw... don wori kalau tak dpt jugak boleh buat rayuan ya.. peluang kedua dan ketiga sentiasa ada..

sekian.. terima kasih kerana sudi membaca.

jom nak kasi hadiah sikettt. sponsor by gugel





5 comments:

  1. Assalamu'alaikum,
    Boleh tak share no phone aunty pengasuh tu?
    Terima kasih. - Juhaida

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak ju. akak pm saya ya di fb. saya bagi no fon auntie tu. auntie roqiyah namanya ^^ https://www.facebook.com/mierayusof

      Delete
  2. Assalammualaikum... kt fb Harmira Yusof ye?

    ReplyDelete
  3. Cam mana nak apply skolah ni.daftar kat sekolah ke

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum w.b.t, usually in April keluar borang utk masuk ke SRAI. Make sure u alert ms March/April utk ambil borang. Ambil borang awal2. Rs kt fb page/website diorang ada inform nnt

    ReplyDelete

Thank you for your comment ^_^