Tuesday, 22 December 2015

Perlu ke ada geng(assobiah)?

السلام عليكم

Nak share 1 masalah dunia yang remeh.

Masalah ni commonly berlaku kat para wanita a.k.a kaum hawa. iaitu hidup bergeng. erti kata lain,assobiah a.k.a berpuak.

Dalam terms ni,geng yang aku maksudkan bilamana 1 geng tu consists of 3 or more people.

Kalau 2 orang,aku tak panggil geng. aku assume korang kembar/kacip or bff.

 ada jer bff smpai 10 orang.

Ok,geng ni dipanggil geng bila kau ada kawan2 yang mana2 jer kau mesti gerak sama2. kalau biasanya paling ramai 10 oranglah.

Sebenarnya aku terima jer konsep assobiah ni.

TAPI... yang aku tak setuju.. bila SEMUA MENDA kau kena ikut keputusan geng kau.


contoh senang,aku ajak salah seorang dari geng A ni utk hangout. Dia tak nak sebab geng dia tak nak.

Kau dah kenapa beb? aku ajak kau sorang jer,bukannya ajak geng kau sekali! yang kau p inform geng kau yang aku ajak kau  keluar tu apehal? bengang plak aku ngan dia ni..

manusia macam ni memang buat aku rasa macam ... kau pergilah buat universiti kau sendiri!!! kalau asyik nak berkepit ngan bff a.k.a geng kau jer.

pergi buat kos kau sendiri,hostel geng kau, kulliyah geng kau.


Macam mana nak jadi geng yang best dan diterima ramai?

Pengalaman ni aku kutip dari zaman sekolah aku. Masa kat SAMXXX. Memang sekolah tu terkenal dengan assobiahnya. mana taknya,ada geng gemok corner,geng sg berth,geng samni,geng itu geng ini. aku pon ada geng aku sendiri iaitu geng bilik prep! hahaha. i called it geng bilik prep sebab aku kenal dorang kat bilik prep.


OK then,kau bayangkanlah eh! semua budak asrama ni dan sebahagian budak luar. ada geng masing2. ceh cam gengster plak.

Tapi.. even kiteorang bergeng. tapi apa2 aktiviti sekolah or asarama ke,time makan kat dewan makan ker,time usrah ker,time lepak ker,time hangout ker,time  solat ker,time perhimpunan ker or time apa2 jelah. kiteorang jarang sangatlah duduk dalam geng ni. Memang akan campur jer semua even boleh sembang kencang lagi. Cool en?

dah tu bila masa geng ni bergeng? hah bila time raya,hah masa tu baru pergi beraya dengan geng memasing.

nak cakapnya kat sini,tak salah kau ada geng tapi jangan jumud sangat. Jangan duk kepit ngan geng kau dan pandang orang lain macam teruk sebab takde geng. anggaplah geng kau tu member yang kau boleh luah apa jer,buat perangai giler kau compared to non geng.

jangan sampai tak bergaul dengan member yang bukan geng kau.

Jangan sampai orang cop geng kau ni sombong dan terover assobiah.


utk sesiapa yang ada geng kau,make sure kau bergaul dengan semua! kalau aku jumpa lagi puak camni. aku doakan geng kau berpecah sebab aku rasa itu lebih baik. Biar kau kenal erti kawan. Kawan tak semestinya kena bergeng. ada pahammm?

Jadilah seorang yang bebas dan flexible tapi jangan over ^^

p/s: perempuan meme complicated. aku as perempuan pon tak faham hahahahaha. aku

Monday, 21 December 2015

Tips dapat asasi setahun UIAM

السلام عليكم

Adik-adik yang nak apply uia mesti risau baq hang kalau dapat asasi 2 tahun. ke rileks je? haha

aku tergolong dalam golongan risau. yelah,dah lah bi kelaut,arab plak  kedarat tapi macam ape  je.

Macam biasa,entah berapa kali aku ulang menda ni.

Result tempoh belajar akan ditentukan based on result English Placement Test(EPT) dan jugak Arabic Placement Test(APT).

Selepas korang ditawarkan asasi UIA,first thing first yang korang kena stanby is mantapkan english dan arabic.

utk english,sila mantapkan bahagian essay. at least grammar. biar ayat baku tak berbunga asalkan grammar cantik.

utk arab plak,kalau korang takde basic arab. meme tak de harapan langsung nak dapat asasi setahun. huhu eh yeke? hmm tengok kos jugak lah. redha je lah ea. eh lupa,ramai yang time sekolah rendah dia belajar bahasa arab ni, tpi bila sekolah menengah tak belajar. Jangan risau beb,korang still dikira bertuah sebab ada basic. dan ada harapan dapat exit arab taw if korang asasi engineering or science yang lain. ok lah daripada yang zero pasal arabic ni. utk yang zero,korang janganlah rasa loser ke ape. lek ah! korang bertuah giler kott, Diberi peluang oleh Allah utk belajar bahasa syurga ni secara percuma walaupon umor dah 18! kalau kat luar,bayar mahal woo. cer compared diri kau(yg zero arabic) dengan member sekolah kau yang zero arabic jugak. ok perlu ada unsur bersyukur disitu yer.

Tapi yang tak bestnya asasi setahun ni,korang akan jadi ulat buku sebab jadual pack giler macam budak matrik. ke korang sanggup hadapi jadual pack tu semata-mata nak tamatkan asasi awal?

utk yang berkomitment tinggi terhadap masyarakat,aku galakkan janganlah ambil asasi setahun. Sebabnya kalau korang asasi setahun setengah or 2 tahun,macam2 yang korang boleh buat selain study. one of them is join society. Serious weh banyak giler kelebihan,contoh aku lah. alhamdulillah diberi peluang menjadi fasi study circle selama 3 sem berturut2,then jadi s/u kelab. Rasa bersyukur giloz.

ok ada lagi satu tip. Tips ni memberi syafaat utk korang bila degree nanti, iaitu Exam Tilawah!

ok masa exam ni.,kan korang kena baca ayat alquran yang diberi.

then kat borang tu,ada mintak korang listkan mana2 surah yang korang dah hafal. if korang hafal surah addhuha or juz amma ke. please lah tulis. jangan nak rasa humble sangat.

sebabnyaaa.. nanti,ustaz tu akan tasmik mana2 surah dari juz amma. and kalau korang boleh baca dengan jayanya. secara automatik korang terlepas dari kelas tilawah time degree nanti.


eh degree nanti ada tilawah kelas lagi ke? bukan time asasi jer ke? yang 3 tu- tilawah,fardhu ain n study circle?

tidak awakk,time degree ni ada tilawah 1 dan 2. dan semua classmate aku kecuali aku perlu join kelas ni. ada exam lagi taw.

So if korang nak tak nak pergi kelas tilawah dan menghadapi exam tilawah time degree. pastikan korang ditasmik time ujian tilawah kat CFS.

ok fine korang cakap 'Mira, belajarlah kerana Allah,bukan kerana exam. tapiii. hmm. ok lah dah korang kata gitu aku nak kata apa lagi kan.. aku cuma bagi cadangan/tips jer utk mudahkan korang hihi. ^^

Best woo takde kelas tilawah. sebabnya hari isnin 1 kelas jer pukul 3.30ptg. klau ada kelas tilawah pkul 10am. kena keluar bilik awal,then balik bilik then pergi kelas ptg plak. kalau takde,rileks jer dari pagi sampailah pkul 3.30.. best ke best?

ok itu jer ^^ gudluck adik2 semua!

oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi .

Thursday, 17 December 2015

JJCM Muar Cikmir

السلام عليكم

Assalamualaikum. Pos ini ditulis selama 4 hari utk disiapkan. saja gitahu. hihi

Alhamdulillah 12-14 Disember yang lalu. Aku dan keluarga telah selamat menjalani trip jalan-jalan cari makan di Johor. Specifically Muat,Batu Pahat JDT. Alhamdulillah again,dapat berjalan dalam Malaysia pon aku dah bersyukur sangat. Ada rakan2 yang tak dapat langsung berjalan. So kena lah bersyukur rite. Aku baca kat fb,kalau nak jadi orang yang bersyukur,sentiasalah tengok orang yang lagi bawah dari kita,kalau kita asyik compare dengan orang yang up drpd kita,sampai sudahdah kita ni tak bersyukur. Tak gituu? Hihi. Same goes to carry mark,kalau dapat rendah,ingatlah bahawasanya ada yang lagi rendah daripada kau! Haha tengok dah melalut ke carry mark. Mentang-mentanglah dah nak final exam. Hihi.
So utk yang nak pergi jalan-jalan kat muar. Kalau korang tak buat slot jalan-jalan cari makan ni. Rugi lerr.. utk orang Muar,kalau korang tak promotekan Muar kat member2 kau,teramatlah rugi weh! Aku tengok mak aku excited cari kedai kopi 434 dan pes mee bandung,soto n sambal ikan bakar makpon. Haha aku excited tang kopi jer sebab aku suka giler aroma kopi! Haha cam orang tua tak?
Ok  so ini list kedai makan yang aku pergi selama dua hari. Actually tak sampai 2 hari pon.kuang kuang kuang.


#1 Kedai Asam Pedas Muar
Sederet kedai kat sini semua jual asam pedas. Aku pergi kedai hujung sekali sebelah kiri. Harga boleh tahan gak ah. For sure tak murah walaupon sebelah tu ada bot2 tangkap ikan. Makan 5 orang dalam rm50. Itupon aku rasa boleh makan  6 orang. Pilihan ikan pon tak banyak huhu. Hihi Ramai jugak orang makan kat sini. Aku bagi 3 bintang . one of the reason is aku kan penggila asam pedas. So aku boleh detect asam pedas dia sedap ke tak, perfecto ke idok. Asam pedas muo kat kedai ni cair weh! Aku plak jenis suka  makan style nasi banjir. Serious talk,asam pedas Melaka lagi sedap,sebab ada ramuan ajaib kan..hihi. Dan sudah tentu asam pedas yang aku buat lagi sedap.  Kalau tak tambah 3 pinggan memang tak sah kalau kat rumah. Asam pedas aku= asam pedas mak. Siapa nak rasa asam pedas aku boleh lah mai rumah. Hihi. Eh sorry2,aku suggest korang pergilah try kat kedai lain  okay. Hihi. Selera masing2 kan berlainan. Aku ni jenis suka makanan pedas tahap menangis. Tu yang kecewa dapat asam pedas tapi tak pedas. Asam pedas kat restoran RnS kat rumah aku perghhh pedas dia tahap leleh hingus wehh. Pedas kuss semangat. Aku memang tobat amek kuah sikit jer kalau pergi kedai tu. Hihi

# Medan Ikan bakar Sabak Awor(kedai ikan bakar wak jos)
Petang tu plan nak pekena mee bandung abu hanipah berdekatan dengan hotel tapi tutup plak aihh. So terus ke medan ikan bakar sabak awor. Search je kat waze medan ikan bakar sabak awor. Ok kat sini ada 1 kedai yang famous amous meletop kebabom iaitu kedai ikan bakar wak jos. Tapi malangnya tutup plak aihh. Isk asyik tutup jer. tension plak kak ton. So kiteorang makan kat kedai sebelah dia. Mak aku ambil ikan siakap masak stim tomyam,sotong celup tepung,ikan pari cute and menu wajib iaitu butter prawn! Kiteorang sekeluarga pergi makan seafood jer wajib order butter prawn ni.. Bukan apa,bukan semua orang boleh buat butter prawn yang betul2 rangup,tak berminyak dan flawless(eh!) Setakat ni butter prawn terbaik abad ini di restoran Adam Lai kat sek 15 shah alam. Memang terbaik ahh dia buat!
Kos makan 5 orang rm100++. Ok lah kan? Hihi jimat ke jimat? Yang bestnya lagi,kat sini ada banyak kucing-kucing comel2 ekor kontot bulu gebu mai gesel2 mintak makanan. Pastukan. Dia makan dengan sopannya. Rasa cam nak bawak balik jer.

# Restoran RHS di jalan mahari muar,betul2 depan terminal dan bawah jejantas.
Restoran ni memang pergh crowded baqq hang. Aku ingatkan sedaplah. Huhu. So kiteorang pon duduk. Aku order mee rebus,abang aku ‘diet’, mak order lontong. Adik aku order meatball(baksso punya je). Ok so far aku tak reti lah nak judge mee rebus ni. Tapi for sure aku makan tak habis,huhu so faham2 jelah bila aku makan tak habis tu petanda apa. Aku tak tahulah nak cerita ke tak pasal ni,pasal pekerja kat kedai tu yang kurang sopan or Bahasa rock dia BIADAP. Serious weh, tak de adap langsung. Cara dia cakap tu,sampai terkedu mak n abang aku. Tak terkata sebab poyo kerek biadap biadap biadappppp.. Bahasa tu tak boleh nak biadap lagi ke? Bos dia tak ajar ke pekerja dia adap2 dengan customer? Kalaulah bos dia kawan mak aku,dah lama aku suruh pecat dia. Boleh jejaskan business kot dapat pekerja cenggitu. Nak tahu cerita lanjut boleh tanya aku sendiri or tengok kt ig aku @cikmira23. Haha macamlah aku approve. Lolz. Korang pergilah makan tempat lain yer. Hmm,sorry nasib tak baik pergi kedai tak best. Jujur lebih baik kann walaupon pahit daripada tipu.

#Mee Bandung Central

Hah yang ni aku rekemen utk korang pergi. Aku ngecek adik aku punya soto jer. Kuah sup dia phewww sodap baqq hang. Eh2,nama kedai mee bandung tapi aku makan soto. Haha. Aduii. Aku tak rasa pon mee bandung dia. Tapi aku tahu sedap sebab licin pinggan abang aku makan.
 # Restoran Bariani Power
Ini kedai terakhir yang aku pergi. Aku sarankan korang pergi. Haha nak dengar cerita lawak tak. Aku cakap kat mak aku . “ nanti makan,yah nak nasi separuh jer taw”. Tapi bila sampai kedai, mak aku tak cakap pon kat waiter tu yang aku nak nasi separuh. So aku dapat nasi penuh lah. Sedar tak sedar,licin weh pinggan aku makan. Mak aku “ eh tadi orang tu nak nasi separuh,ini makan tak berbunyi tengok2 dah licin”. Hihi. Ok itu petanda nasi bariani dia powerrrr!So mai makan sini naa. Hihi.

Ok it sahaja episode kali ni. Aku cerita pon tak details sebab kena ambil mood dulu taw sebelum menulis ni. Nak menulih perlu ada feel. Yap,feel tu penting.
Itu sahaja,ada masa aku edit pos ni Nampak lagi kemas.
Gambar akan menyusul tapi tak tahulah bila. For sure,aku akan letak gambor. ^^

Sebelum aku terlupa,kiteorang sewa hotel kat muar trade centre. Tak ingat nama hotel tu. Harga memang a little bit pricy tapi memang memuaskan sebab lokasi dia yang teramat amat amat amat amat amat amat amat amat amat kuss semangattttt strategikkk beb!!!!!!!  Serious wehhh kat situ ada uptown,pasar malam,kedai makan best2 dan hq kedai kopi 434.

Terima kasih membaca. Sila baca lagi.




Tuesday, 15 December 2015

OFFICIAL EERAA CLOSET WEBSITE

السلام عليكم

Dengan ini,aku berbesar jantung paru paru limpa buah pinggang hati utk mengumumkan kehadiran website ahli keluarga baru iaitu Eeraa Closet.

Sebenarnya dah lama taw nak buat website untuk eeraa ni tapi asyik malas jer. lagi satu,aku asyik fikir,kalau aku buat website pon,bukannya ada siapa yang nak handle pon. blog ni aku handle,blog itu pon aku kena handle. mana ada masa wehhh. lagipon instagram kan adoo.

Yang kelakarnya,website ni lahir pabila aku diberi assignment utk buat website using wordpress alang2 tu,itu yang aku create website eeraa ni.

taraaaaa.




korang taip jer www.eeraacloset.wordpress.com

nanti keluar terus blog aku tu.

ok lah itu jer. tapi aku tak selalu update kat situ taw. so kalau nak tahu update terkini. feel free to follow instashop aku. @eeraacloset. jangan ragu2 nak shopping online okay. kalau festime,jom try shopping dengan aku. im trusted seller. dahpon berdaftar dengan ssm okay. hihi

Sunday, 29 November 2015

IBG KULLIYAH OF SCIENCE 2015

Alhamdulillah dengan ini aku merasmikan penutupan interbatch games kulliyah of science bagi tahun 2015/2016.

Tahniah kepada semua player. Dan terima kasih kepada semua supporters yang setia terutama Amni. PIC utk tennis. Thankz taw sebab setia bersama aku dalam panas terik sampai kaki rasa cam terbakar and hujan yang lebat disertai guruh dan kilat. Pheww,memang ujian betul.

Tahniah utk batch aku 151 ! korang  memang power ahh! Seriously bangga giler kot. Pingpong single and double,badminton double korang kaut GOLD!  Alhamdulillah!

Utk tenis,aku tahu yang sister jer sebab aku playernya. Hahahaha. Tahniah jugak utk diri aku sebab dapat 3. Ok lah kan.. hahaha single je kalah. Double menang it itupon sebab ada 3 batch je hantar.

1 je slack aku tadi, LEMAH servis. Serious wehh teruk giler aku servis tadi. Adakah sebab aku kidal? Or sebab aku guna raket lelaki? Raket tennis en berbeza lelaki and perempuan. And sepanjang aku match tadi aku guna raket lelaki. Lenguh gak ah wrist . bukan sebab salah cara pegang tapi sebab pegang lama sangat. Kau bayangkan sabtu tu. Dari pagi sampai petang aku duk main. Nasib baiklah hujan,stop kejap.

Pastu ahad ada match lagi. Lompat sana kejar sana pukul sana sini.

Overall,aku rasa itu tak lebih as an experience sebab aku pon tak pernah main tennis sebelum ni. Time practise pon tak ikut rules means main tibai jer pukul bola.

And senior-senior tadi pon,aku rasa cam dah ada bonding ngan dorang. Sikit pon tak rasa kecewa bila dorang menang sebab dorang memang layak pon. Hahahah akak tu siap ajar lagi kietorang. And 1 thing yang aku hepi sekarang ni aku dah boleh balas bola dengan ok… Rasa best giler  kottt.

Dengan ini aku bertekad utk selalu training tennis supaya dapat buat yang terbaik utk IBG minggu depan. Aku akan buktikan practise makes perfect ! ehem,anyone nak sponsor raket tenis tak? Hihi. Kalau nak sponsor gitaw awal2 yer,aku tak yah lah beli dah. I’ll really appreciate it and if korang sedekah kat aku. Aku akan pastikan pahala sedekah korang tu akan terus mengalir sebab aku akan guna ia sebaiknya! Hihi bukankah sedekah antara amalan yang boleh dibawa sampai ke alam barzakh?

Sorry termelalut pasal tennis. Biasalah perempuan ni bila bersukan dia jadi cam excited sikit lagi2 aku yang jarang bersukan ni.

Oh ya sebelum terlupa nak say thankz kat linesman and tukang kutip bola iaitu bro K,Sand N and Amni. Korang memang baik! Thankz taw.

 nak tengok pic? boleh search kat ig @ibgkos15 or insta aku. hihi. kalau rajin aku upload kat sini 

Saturday, 28 November 2015

beza fizikal sains dan biologikal sains di UIA?

Izinkan aku mencoret. Walaupon aku dah degree,tapi still rasa nak sharing something regarding CFS.
Saat ini diriku keletihan tatkala selesai game tennis. Walawehh. Esok ada lagi beb! Double plak. Wuhuuuu. Kaki aku dah a little bit lenguh. And of kelainan aku is aku kidal. Huhu. Memang semua pelik ah tengok aku pegang reket tangan kiri.  Korang bolehhh?? Hahahaha.

Ok abaikan. Hari ni aku nak share satu info pasal ni.

APA BEZA FIZIKAL SAINS DAN BIOLOGICAL SCIENCE DI UIA?

Bezanya ialah dari segi ejaan dan Bahasa yang aku tulis. Hahahaah ok fine lawak bijok ngatt.

Utk adik-adik yang nak isi UPU,mesti korang pening kan dengan asasi kat UIA ni sebab banyak sangat! Hahahaa seriously banyak beb!

Ok firstly sebelum korang pilih kos utk asasi. Aku sarankan tengok dulu course degree apa yang korang boleh further dengan asasi yang korang nak mintak tu. Ok contohnya korang nak jadi pakar mathematic. So please jangan pilih asasi engineering. Pilih ler asasi fizikal sains.


TBH, beza asasi fizikal sains dan biologi sains ini ialah dari segi subjek jer. alah macam kat matrik lah. Kan ada modul 1(semua sains subjek),modul 2 dan 3.

Kalau korang rasa nak further more into biologi tak kisahlah microorganism biologi,human biologi,animal biologi. So ambillah biologi sains.

Utk fizikal sains pulak,ia lebih concentrated utk subjek sains tu sendiri. Seperti yang kita tahu subjek fizik dan mathematic kan  dah concentrated kan compared to biologi yang tersangatlah luassss ilmunya.

Ok berbalik kepada reason tadi iaitu beza dari segi subjek. Utk budak fizikal sains,korang akan belajar sama macam budak bio kecuali subjek biologi 1 dan biologi 2 korang tak akan belajar. Tapi korang akan belajar subjek calculus dan jugak programming.

Utk budak bio plak,korang tak belajar subjek calculus dan programming tapi korang belajar subjek biologi 1 dan 2.

Ok faham?

Ada lagi satu common soalan yang selalu ditujukan kat aku..

Boleh ke kalau time asasi dia asasi fizikal sains tapi bila degree,dia degree in major utk budak asasi biologi sains?

Jawapannya DENGAN IZIN ALLAH, BOLEH !!!!!!!!

Ini bukan teori,ini bukan mitos tapi ini KENYATAAN! Dan aku lah insan bertuah itu. Alhamdulillah.

Aku dulu budak engineering  then convert to physical science. Means kalau ikutkan time degree nanti aku Cuma ada 3 pilihan jer iaitu bachelor in fizik,math or chemistry.

Tetapi inilah takdirnya. Aku degan tawakkal meletakkan bachelor in biotechnology as my first choice which is im not supposed to do that because I didn’t have any knowledge about biology except apa yang aku belajar utk SPM dulu.

Dan akhirnya sekarang aku telah pon menjadi seorang student biotech! Alhamdulillah.

Ok adik-adik semua,kalau ada soalan regarding asasi uia ke ape or uia Kuantan ker. Boleh direct komen or private message kat fb akak yer. Im ready to help you.

Aku dulu pon macam korang gak. Fening nak pilih yang mana.

Last but not least,aku nak share 1 quote yang sangat2 bagi semangat kat aku dalam meletakkan keyakinan 100% pada Allah.

Iaitu..

“ kalau aku dapat  apa yang aku mahu,aku Cuma gembira sekali kerana itu sememangnya pilihan aku. Tetapi jika aku mendapat sesuatu yang aku tak nak dan tak mengharap utk dapat, aku gembira dua tiga bahkan berkali gembira kerana itu merupakan pilihan Tuhanku! “

Ok sebenarnya quote ni diderived from ayat quran surah albaqarah ayat 213 or 216  tak silap. Alahhh,yang mafhumnya boleh jadi sesuatu yang kamu tidak sukai itu sebenarnya baik bagimu dan boleh jadi sesuatu yang kamu sukai itu sebenarnya baik  bagimu. Hah cmtulah.

Ok rasanya itu jer. sebenarnya aku nak update pasal IBG(interbatch games) memandangkan ini kali pertama aku join taw sukan-sukan ni. Tahu2 je lah perempuan macam aku ni memang malas gilerrrrr nak bersukan. Tapi entah macammana sem ni semangat plak nak bersukann. Tennis lagi tu. Inshaallah it will be family activities. Hihi berangan jap. Lelaki kan suka bersukan so aku pon kenalah ikut gaya hidup sihat ni. Hihi baru chemistry tu adoooo.


arghh poyo giler ayat aku.. sorry


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi .

Thursday, 26 November 2015

Sepagi di Taman Bandar Indera Mahkota

السلام عليكم

Assalamualaikum. Sebelum tu nak inform yang aku ni unofficial reporter class. Hampir semua activities batch akan aku report kat sini.

Senang nanti dah habis belajar bila rindu rindu kat kengkawan semua. Baca balik semua report yang aku dah tulis ni.

Ok alkisahnya hari jumaat yang lalu,  kami wargaa helixians ke taman bandar indera mahkota yang terletak tak sampai 1 kilometer pon dari UIAM Kuantan. Teramatlah dekat.

Kiteorang jalan kaki jer dari pintu gerbang. 5 minit dah sampai. Yeayy!
Aktiviti pertama macam biasalah. Bertaaruf. Bukannya tak pernah bertaaruf sebelum ni tapi juz taaruf basic jer masa mula-mula dulu. Nama and tempat tinggal.

Kali ni taaruf more details. Hihihi. Warghh best sangat rasanya dapat kenal member2 smua.
Malam tidak selalunya indah,langit tidak selalu cerah.

Nak dijadikan cerita,hujan pulak aiii. Terpaksa lah kami berteduh seketika.
Nasib baiklah aku bawak baju hujan. Yap, I prefer baju hujan instead of payung. Hahaha.
Sementara tunggu hujan behenti,kiteorang sarapan dulu. PIC utk sarapan is aku. Hahaha aku yang volunteer utk cari makanan iaitu nasi lemak yang dihantar terus ke taman bandar.

Masa kiteorang makan tu,hujan slowly stop. Then sambung dengan games plak. Simple je games dia so aku cam malas nak explain.

Yang ‘drama’  sangat bila tengah games,hujan turun balik. Terpaksalah berlari anak cari tempat teduh.

Setelah beberapa ketika,hujan slowly stops. N kteorang proceed with discussion tentang aktiviti biro.

Aku under welfare.

Inshaallah kalau ada rezeki,kami plan nak pergi ke PINTAR ganu,and adalah tempat lain lagi.
Last but not least,sebelum habis event tu. Ada special surprise utk Faris.

Alkisahnya bezday dia sehari sebelum tu. Prank cliché iaitu baling tepung. Honestly,aku tak berminat sangat prank macam ni. Tepung tu kau baling and ia bersepah merata2. And kau biarkan jer macam tu. Hmm. Whateverlah.

Ok lepas tu kiteorang pon pulang ke uia semula dalam keadaaan kepenatan lah sangatt..




Thursday, 19 November 2015

Taman Bandar IM8

Izinkan aku mencoret. Rasa cam gian plak. Ok hari ni aku nak share 1 tempat best kat Kuantan. Aku tahu Kuantan ni memang boleh dikatakan memang tak best kalau dicompare dengan shah alam and KL.

Tapi nak buat macam mana. Kuantan ni bukanlah besar sangat utk dimajukan. Antara kemajuan yang aku Nampak sekarang ialah jalan sehala. Erm. Ada advantage n disadvantages jugak jalan sehala ni.

Ok 1 of the tempat best kat Kuantan ni ialah TAMAN BANDAR!

Wuhuu, dalam bandar ada taman. Eh2 orang Kuantan taw dok taman bandar ni? Aku bukan apa,ada  1 kes ni,aku tanya member aku yang duk sg isap. Dia tak tahu pon kat Kuantan ni ada bukit goh,bukit kuin dan bukit sagu. Hahahahaha apelah. Hihi aku ni kalau tak tahu tu cam logiklah jugak sebab aku membesar kat shah alam. tapi aku tahu jer kg-kg yg bukan felda  macam kg pak mahat,kg teruntum,kg tiram,kg mentiga,paloh hinai hihi. Baru tahu lepas masuk uia Kuantan. Many more kampungs to explore! Yeahhhh.

Tapi taman bandar ni tidaklah terletak kat centre of Kuantan itself. Taman bandar ni kat IM8. Teramat super duper dekat dengan UIAM Kuantan. Jalan kaki pon boleh bahhh. Naik moto boleh,naik kereta boleh asal jangan naik flight je sudah ler hihi.

First impression aku tengok taman bandar ni,memang macam kat tasik shah alam.

Oh ya,kat taman bandar ni ada tasik taw.. tasik dia takdelah besar sangat tapi cukup ok utk korang jogging 5 round! Ada brann?
Bukan tu jer,sekarang ada servis berkanu ke ape entah. Yang sure main kat atas air lah.

N then ada special place utk berpicnic,rehlah or berusrah.
Kalau petang2,ada orang yang jual buih belon besar tu. Ada yang jual ice cream and tak kurang jugk ada yang bagi makanan free.

Masa aku pergi haritu,aku dapat kek. From little cute girl. Mak dia tolong potong kek and dia distribute kat orang sekeliling while her father captured the moments.

So utk warga Kuantan. Kalau rasa bosan jogging kat kawasan rumah korang. Moh lah ke taman bandar. Kita jogging sesame. Hahahaha.

Btw,petang-petang pon ramai yang jogging.

So kalau rasa nak jumpa aku tu. Pergilah ke taman bandar yaa. Sebab aku ni memang selalu pergi sana. Kalau sesiapa yang kenal aku tu. PLEASE, tegur jer. Aku okay je inshaallah ^_^

Ok lah itu jer. Btw aku dengar cerita IM8 macam nak dibandarkan. I really wish ada 1 mall at least macam Jaya One kat depan UIA ni. Please. Buat school in mall pon okay  jer.




Friday, 13 November 2015

Explorace Biotech UIA Kuantan batch 141 dan 151

السلام عليكم

Assalamualaikum. Tujuan aku pos ni utk berkongsi cerita gembira hari ni.

Sebab inilah aktiviti pertama julung julung kalinya diadakan.

Iaitu Sweet Explorace.
Pesertanya student biotech 141 dan aku 151.

Idea ni diketengahkan oleh senior 141 denga tujuan utk membina dan merapatkan ukhwah antara senior dan junior batch 141 dan 151 respectively.

Aku tak tahulah kat U korang ada ke tak aktiviti macam ni. Oh ya,even aku junior. 1 st year lah katakana. Tapi kiteorang ada bond jugak taw dengan senior 3rd year. Akak usrah Nakama kiteorang pon dari kalangan third year.

Ok sambung pasal explorace tadi. Sejujurnya aku sangat sangat tak berminat nak pergi. Rasa cam malas giler. Dah lah berkumpul pukul 7.30 am! Awal kan? Nak explorace je pon. Hihi.
Pukul 7.40am baru aku decide utk pergi. Memang last minute. Tapi before pukul 8 aku dah sampai kat tempat berkumpul. Advance kannnn? Huhu
1 thing yang aku tabik senior 2rd year ni,dorang punctual taw. Seriously sangat memberi inspirasi kat kami 1st year utk jadi punctual jugak! walaupon aku ni sebenarnya jenis  most of the time punctual.

1 group tu campur senior and junior. Group aku 3 junior(semua sisters),1 senior sister and 2 senior brother. Kak Bella,bro maula and luqman. Seriously dorang sangat sporting tetapi ikhtilat still terjaga. Means takde lah over.

So far explorace ni best lah. Simple je pon game dia. Cuma last checkpoint(final destination) dia tu.. perghhh..

Meh nak cerita sikit…

Utk yang tak tahu,aku ni jenis geli nak pegang apa jenis ulat or serangga. Seriously seriauuuuu!
Lepas tu tadi,cabarannya ialah.

Ada 1 kotak pringles yang panjang tinggi bulat tu. Kena ambil something kat dalam tu. Disebabkan aku the only one yang tangan kecil dan boleh masuk dlaam kotak tu. So aku lah yang kena sahut cabaran tu. Ingatkan ada pringles je. Kau tahu ada apa dalam kotak tuuu?

Ada ulattt wehhhh! Ulat apa entah namanya tapi besar gedabak gemuk bulat bersisik warghhhhh! Dia tunjuk kat aku kotak tu. Aku tengok ada ulat terus aku mintak tukar orang. Pleaselah weh aku tak sanggup nak hadapi cabaran ni.

Yang ahli group aku plak semuanya tak tahu ada ulat kat dalam tu. So itu yang dorang duk push jugak aku utk sahut cabaran tu. So aku pon dengan muka tak rela terpaksalah seluk tangan aku kat dalam kotak tu.

Perghh bergesel beb bontot ulat tu kat jari aku. Serious geliii. Tapi aku bukanlah jenis sesetengah perempuan yang menjerit kalau geli dengan something je. Just buat –buat rilek and cool jer. kuis kuis cari barang dalam tu.
Dorang tengok aku cam rilek je so dorang ingat aku okay.

Lepas je aku dapat barang tu. Ahli group aku tengok isi dalam kotak tu. Terkezutt dorang sebab memang banyak giler ulat! Dorang terharu sebab aku sanggup buat cabaran tu dengan tenang walaupon aku jenis penggeli. Tapi ini tak bermakna hilang sudah kegelian aku terhadap ulat dan serangga.

Pastu petang tadi aku pergi taman bandar kat indera mahkota ni. Betul-betul depan uia Kuantan. Even harini hari jumaat tapi ramai jugaklah yang jogging tadi. Btw aku pergi taman bandar tu bukan utk beriadah yer. Aku pergi tu utk edar flyers festival beliawanis di Cyberjaya 28/11/15 ni. Boleh lah gugel yer.

Pergh ramai gak brothers yang jogging kat situ. Bolehlah cuci mata tengok abam sado. Hahahahaha. Eh mira,jaga mata ! tapi tak aurat kann. Lainlah kalau lelaki tengok awek cun yang biasanya tak jaga aurat. Huhuhhuuhuh..

Hihi gurau je lah. Takde maknanya aku nak ushar brothers kat situ.. tapi seriously kat situ memang 90% brother s je yang jogging. Interestingly,aku jumpa sorang budak maarif ni. Senior(brother). Aku noticed dia sebab aku jenis ingat muka. Tapi nama tu aku tak ingattt. Aku main agak jer nama dia. Tapi of koz lah aku tak tegur. And aku akan respond kalau dia tegur aku dulu. Biasalah perempuan kan. Poyo sikit.. hahahah kenalah jual mahal. Lulz.

Inshaallah malam ni aku ada ‘dating’ prektis tennis kat sport complex dengan member yang aku baru jer kenal tadi!!!aku rasa memang kiteorang ditakdirkan utk bertemu. Serious weh! Macam ada chemistry plak aku rasa. Oh ya,dia ni sisters yer. Jangan kecewa yer awak. Hahahahahah.

Ceritanya macam ni,aku memang plan nak prektis tenis malam ni tapi bola takde. Kalau nak bola kena ambil dari brothers. Then brothers plak lembap. So masa jumpa dia tadi,aku pon cerita la pasa aku nak ambil bola blab la bla. ditakdirkan,dia pon main tenis and ada bola. And ditakdirkan lagi,dia nak main malam ni! Dan ditakdirkan lagi dia nak main pukull 10pm! memang ditakdirkan betul! Sama wehhh plan dia dengan aku. APa yang aku nampk kat sini,Allah mempermudahkan urusan aku . Alhamdulilah. Yang penting apaaaaa?? Iaitu PUT YOUR TRUST IN ALLAH!

Ok rasanya itu jer. btw,esok aku ada program plak dengan orang asli paloh inai ke apa namanya. Doakan yaaaa… ^_^

Ok fine hari ni aku tak study. Nasib baik minggu depan quiz jer.

Terima kasih baca. ^^


Tuesday, 10 November 2015

Jangan Buat Kerja Orang Lain Walaupon Tahu

السلام عليكم

straight to the point je la eh.

letsay in group,each members diberi tugas. kau dapat task A,B,C. member1 kau dapat task D,E,F and member2 dapat task G,H,I.

yang kau ni bersungguh siapkan satu persatu task. kau mula dengan task A. dah la, 1 hari full kau siapkan task A dan B. fuhh lega giler bila dah siap. tinggal 1 je lagi task iaitu task C.

Tetiba kau tanya member1 dah buat sampai mana, dia kata dia buat task A dan B. masa tu kau  macam.. eh itu task aku kan. apehal kau plak yang buat der?!

jawapan si member1 tu..

" masa aku tengah buat pasal task D. aku jumpa banyak pasal task A dan B so aku buatlah task A dan B sebab aku rasa ia related dengan task aku"

Apa kau rasa macam tu? rasa sia2 tak kerja kau?

Oh ya,meh aku tambah lagi rasa what the jellyfish tu. member1 dah compile siap2 'kerja' dia tu kat dalam google doc! means dia nak kerja dia yang dipamerkan,bukan kerja kau...

takkan kau nak delete kerja dia and letak kau punya. kang tak pasal2 perang dunia plak.


Ok dalam hal ni,kalau aku jadi pemerhati. Seriously aku akan put all blame on member1. kau dah kenapa member1? even task A n B ada kaitan dengan task kau(taskD),tak yah lah gatal or terlebih rajin nak buat. even kau nak sangat buat,PLEASE lah inform dulu kat tuan punya task. jangan nak over rajin n konon-kononnya kau tak bersalah. iyelah,salah ke tolong member?

ok masalahnya sekarang ni bukannya salah tolong member tapi the way kau tolong tu sebenarnya tak tolong pon! lagi menyakitkan hati adelah!

weyh tolong ah beb! common sense kau mana ! tak faham2 lagi ke kerja in group! kalau gitu tak yah buat lah group. kau buat lah semuanya sendiri sebab in fact semuanya related kan!!!


last but not least,utk yang terlebih rajin over terlajak tu. aku tahu korang jenis semangat perwaja pewira perkasa sado semua,tapi pleaselah. aku tak suka kau sibuk-sibuk buat kerja aku then eveyone thinks yang aku plak tak buat kerja padahal kau dah take over kerja aku tanpa restu aku. aicewahh.

ok lah itu jer.

btw,ni bukan situasi aku yer. aku tengok banyak situasi camni dikalangan member aku. kalau jenis aku,aku still akan pertahankan kerja aku. iyelah,penat kot buat tetiba kerja orang lain yang diambil. dahlah bukan tugas dia.

Monday, 9 November 2015

Contact cikmira23

السلام عليكم

skema tak tajuk? ok sebenarnya macam ni,aku tahu blog aku ni tak famous amos sangat. yet,some of my beloved readers ada yang nak contact aku. ada yang nak tanya pasal my experience and so on.

yezza korang boleh jer komen kat post tu and i'll reply ASAP if neccessary. tapi,if uols perasan kadang seminggu lebih baru aku reply. aku bukan sengaja okay! netbuk aku ni aishh memang nak kena siram air mawar dulu kot baru nak laju macam bulletrain.

selalu hang,dan aku plak macam dah jemu nak layan so biasanya aku akan close je tab tu dan end up tak reply komen korang.

so kat sini,aku sarankan,korang mesej je kat fb lapuk aku ni.

https://www.facebook.com/mierayusof

juz direct pm okay. no need to send friend request sebab sekarang ni aku in mood inapprove strangers. hahaha bajet giloks.

PM je eh! aku akan reply. tapi serious taw,korang main2 nanti aku bukan setakat tak reply tapi block terus. nak ke nak? kalau nak buat lah..


whatsapp boleh tak mira? aku bukan apa. fon aku ni dah hang beb! conversation whatsapp aku tu dah bercampur dengan whatsapp cust,member2 dan group. so please jangan tambahkan lagi mesej whatsapp aku. aku dah fedup dengan whatsapp tapi nak buat camne. itu jer yang smua orang nak guna. redha je lah.


kalau nak emel pon boleh tapi aku tak jamin akan reply cepat. emel kat eeraacloset@gmail.com . aicewah emel business nampak. hahaha poyo jer.

ok lah itu jer. once more aku tegaskan,utk yang betul-betul ada urusan jer. and please dont expect me utk balas mesej korang sepantas kilat macam aku balas mesej suami. ops.. hahaha tersyasyuls sudah.

itu jer ^_^ selamat cuti pada hari selasa. yeayy takde kelas bio.hihi

Sunday, 8 November 2015

MJCM PART 1 KOTAK KALAM REVIEW

السلام عليكم


kabare waras semua?

First of all,aku nak memperkenalkan 1 terms baru iaitu MJCM- Mira Jalan Cari Makan.


so ini 1st place yang aku terjah iaitu KOTAK KALAM cafe.


cafe ni terletak di jalan teluk sisek. dekat dengan hotel vistana.

sebelum aku terlupa. cafe ni cuma menyajikan WESTERN dan DESSERT jer.

so for those yang mengidam nak makan western tu bolehlah ke cafe ni yer.

cafe ni start bukak petang sampai tengah malam.

Menu western yang available ialah segala jenis chicken chop chip chep chap dan jugak segala jenis pasta. boleh rujuk gambar ni.

Sservis? masa aku pergi tu,servis memang okay. laju jugak lah. rasanya tak sampai 15 minit pon makanan dah sampai.

Harga? of koz lah tak murah hihi. senang cerita standard harga lah. utk yang bajet bawah rm10 pon boleh makan kat sini tapi certain menu je la. kalau bajet bawah rm20. memang almost semua available utk order. ok lah kan?

Portion? portion dia memuaskan hati walaupon tak banyak sangat. tapi yang sure dia tak sikit sangat. means memang kenyang lah kalau orang macam aku makan,

decoration kedai? for me interesting. its good to make a different. kiteorang choose utk makan atas pintu.. sejibik macam pintu kat rumah aku.

waktu sesuai pergi x ramai orang? of kozlah lepas maghrib! tapi kena pergi betul2 lepas maghrib. macam aku pergi hari tu,pukul 6.30 gerak. tapi tak terus pergi cafe tu,singgah solat maghrib dulu kat masjid kuantan tu then baru gerak. masa tu orang boleh,


ok lah sampai sini jer . aku sajikan pic tapi 40% je taw. selebihnya nanti yer sebab aku tak sempat nak edit and pic tu ada kat folder lain.














Saturday, 7 November 2015

Cerita UIA kita - part 0

السلام عليكم

POST INI LAGHA! JANGAN BACA JIKA ANDA TIDAK MAHU BUANG MASA!


Alhamdulillah berlalu sudah minggu yang penuh 'sengsara' daripada assignment,presentation dan 2 mid exam!

Assignment utk subjek computer memang perghh tahap budak 4rd year beb! kna guna NCBI,blast bagai. aku incharge utk present journal jer.

1 thing yang aku rasa lega. aku dah takde stage freak! dah takde ketar lutut berdiri kat depan,dah tak de tangan shaking,dah takde air liur kering. everything was fine! last time seingat aku bermasalah cam ni time sem 1 baru masuk cfs. masa kelas BI. yang kena buat speaking kat depan tu. perghh.. tapi masuk je sem 3,menda tu makin pudar dan makin lama makin hilang. Aku siap dah boleh conduct majlis spontan lagi kat hall besar. cool en? haha

Tujuan aku post ni. nak share tentang jenis soalan exam kat UIA Kuantan ni. aku tak tahulah soalan dia memang cam ni kat semua U or kat sini jer macam tu.

Ok contoh utk subjek microbiology, ada 7 chapters yang masuk mid. 1 chapter dalam silbus tu kadang cover sampai 4 chapter dalam buku teks. so faham2 je lah betapa banyaknya kena hafal lagi2 tang bakteria dan sekutunya.

Tapi bila exam. soalan macammmmmm... what the fish! ade ke soalan subjektif tu. soalan pertama yang 10 markah tu. dia suruh bagi meaning plasma memberane,golgi apparatus.pili, cell wall and menda yang simple2 ! which is semua tu for me soalan utk form 4 kottt.  ok fine korang boleh lah kata itu soalan bonus utk kiteorang. nasib baiklah aku ingat2 lupa function dia. bukan apa,aku kan dah lama tinggal subjek biologi ni. almost 3 years kott dah clash ngan subjek bio. hahahah


Ok utk soalan chem plak. mak aii,bapokk sikit soalan yang keluar. aduii..aku rasa lagi stress kalau soalan yang sikit markah compared soalan yang banyak markah. 25 markah. 1 markah= 1%.


Soalan MGT lagi best, 7 chapters jugak. tapi slides tak sebanyak microbes lah yang ada hampir 800 slides utk 7 chapters. utk MGT ni,total slide maybe dalam 300+- camtu. hihi.

so far semua okay jer.

thankz to my roomates sebab sudi study sama2. sebab study ngan koranglah,aku boleh jawab soalan pasal centralization tu! hihi.

sekarang kiteorang dah ada Room Activity Centre(RAC). hahaha ingat mahallah je ke ada MAC(mahallah activity centre). kiteorang pon ada lah. ok dalam erti kata lain,kat bilik aku ni,ada compartment yang kosong. so kat situlah kiteorang lepak2,makan2,sembang2 gosip2,study semua!

ada hikmahnya farah duduk luar. iaitu kiteorang lebih erat dengan adanya RAC ni. hihi.


aku pon baru je lepas pekena nasilemak pukul 12am tadi. isk3 mira ni mana lah tak gemuk camni. jangan ikut macam saya ya..

ok lah itu jer. mata pon dah mengantuk. esok sabtu ada kelas MGT plak 9am-1pm. lama giler kan..

Last but not least,doakan aku dan kengkawan kat sini yer. Btw,aku bahagia kat kuantan ^_^

walaupon member still ramai tak kenal tapi kawan-kawan kat sini semua suwet muwitt muahh ciket.

thankz baca.


Monday, 2 November 2015

Aku di Kuantan ^_^

السلام عليكم

intro:

utk sisters uia kuantan,aku dah reti nak fix wifi connection if ada problem. boleh roger aku okay. hihi. tetiba rasa cam pakai it plak. lulz.


Member-member kat Gombak.
-Mira,apasal aku tak Nampak kau pon kat sini?
-Mira kau duduk mana? Mira kau dah tak nak jumpa aku lagi ke?
Member-member kat kuanta.
-Eh apasal kau kat sini(Kuantan)? Kau bukan engineering ke?
-Mira kan ni? Buat apa kat sini? Ada program ke?
- Miraaaaaaaaa…
Aduyaii comel sungguh gelagat kawan-kawan aku ni.
First of all, im soo sorry sebab tak inform korang. Especially memember se-geng engineering dulu.
Sorry  againnnnn sebab tak inform korang yang aku ada kat Kuantan. Mesti korang ingat aku kena campak kan kat sini.hihi.

Takdelah, ini bukan pilihan aku. Allah yang takdirkan aku study sini. Best tak bila dapat something yang kita perlu instead of something yang kita mahu tapi entah2 menda tu tak perlu pon buat kita.

 Oh  Kuantan tanah kelahiranku! Walaupon kau tak sebest kat Gombak tetapi aku akan terima kau seadanya..
Aku teringat satu quote ni.
“Kalau aku dapat pilihan pertama aku yakni pilihan aku. Aku hanya gembira sekali . tetapi kalau aku dapat pilihan kedua atau pilihan yang bukan pilihanku,aku gembira sepuluh kali gembira kerana ia  adalah pilihan Allah !”
Ok utk classmateku sem 1 13/14 until sem 1 15/16. Aku tukar kos last minute. Effect tukar kos tu ialah aku degree kat Kuantan.itu jerr. Sbb aku tukar ke fizikal sains.

So memberku sekalian,kalau korang rindu rindukan aku rajin2kanlah contact aku yer. Hihi. And kalau mai Kuantan tu jangan lupa inform taw! Rindu sangat sangat nak jumpa korang. Utk sisters je ea. And korang janganlah balik rumah awal sangat time cuti sem tu. Tunggulah aku balik rumah dulu then kita berjimba sesama ^^
Brothers tak rindu langsung kecualiii. Hahahhaa gurau jer.

sebelum aku terlupa.. aku nak share 1 berita gembira ni.

waktu cuti mid hari tu.. rupanya sorang classmate aku ni bertunang. member aku ni plak,dia direct intake. dulu dia study kat UiTM. tua setahun dari aku. means dia 21 tahun.

tadi dia tunjuk pic majlis tunang dia...tunang member aku tu dak uia gombak. umor 21 gak.. pastu siapa ntah pergi tanya nama dia. and bila dia sebut jer nama laki tu... aku terusssss...

wehh aku kenal kot lelaki tu ! dia pernah 1 team ngan aku. tak sangka betul. kecik je dunia ni. ok fine. aku pon masa tu tak terjangka yng aku kenal tunang dia. hahahahaha. tak sabar gilerr nak pergi kenduri kawen dorang ni.. serious excited plak ! lepas ni aku tak leh dah la mesej tunang dida. aicewahh macam pernah mesej jer. hahaha

Nabila,aku tumpang gembira atas pertunangan kau. jangan tunggu lama-lama nanti lama-lama dikebas orang. ^_^ semoga jodoh korang berpanjangan sampai bila-bila.  


Ok lah itu jer .. sekian 

Saturday, 24 October 2015

Amanat Buatmu all UIAM students

السلام عليكم

Apa erti jadi graduan UIA?
Amanah. Maknanya kena galas harapan ummah. Masyarakat harap graduan UIA, lepas study 5-6 tahun kat UIA, dua kat foundation, empat kat main campus, mampu menyumbang dan menyelamatkan ummah.
Segunung harapan di bahu.
Fitrah manusia hormat orang berilmu. Harapan dan rujukan ummah.
Janganlah masuk UIA 6 tahun dulu, pakai seluar jeans sendat dan peluk romen jantan, lepas study 5-6 tahun kat sini pun masih seluar jeans sendat dan peluk romen jantan. Patutnya kena ada berbekas sikit di hati.
Dalam UIA, Allah jadi tuhan. Pakai kemas tutup aurat. Sopan. Pasal takut Allah.
Keluar gate UIA, buang tudung buka aurat, pergaulan bebas. Sijil menggunung pun kalau tak takut tuhan, kami lecturers anggap karya yang gagal. Benda basic pun kalau tak reti jaga, memang menjadi aib kepada kami selaku lecturers..
Dalam UIA, luar UIA, Allah tetap tuhan. Keagungannya tak berkurang kerana arahannya ditolak.
Allah tak perlu kita, kita yang perlu Allah.
Tamatnya ijazah bukan ending. Satu permulaan baru.
Refleks semula attitude selama ni.
Adakah kita pelajar yang pensyarah dan kawan rindu bila kita tiada. Pasal kita baik, sopan dan raikan mereka.
Atau adakah kita pelajar yang benci guru dan guru pun letih tengok perangai buruk kita.
Refleks diri..
Kalau ada duit member tak bayar lagi, bayarlah. Usah tunggu mahsyar.
Kalau ada guris hati orang, buat zalim dan bukan-bukan, eloklah minta maaf dan clear kan balik semua urusan.
Kami lecturers tak kisah dengan CGPA.
Kami tak minta korang jadi genius.
Dunia penuh dengan genius yang menyusahkan dunia.
Kami minta korang jadi orang baik-baik.
Bersunguh-sungguh dan jaga diri.
Menyumbang pada masyarakat.
Buat benda sepenuh hati.
Wherever you go in life, go with all your heart. Give your best and be the best.
In the end, as long as you give your best, we will always be proud of you.
Always..


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ok bila aku baca ayat kat atas ni. seriously sentap makkk nokkk. Im the chosen one among others. Allah Maha Perancang dia Maha Mengetahui segalanya apa yang ada.

Bila difikirkan balik,ada hikmah aku pindah dari smaam. Iaitu aku jadi diri aku yang sekarang or in other context,aku jadi lebih baik dari yang sebelum ni.

 Serious weh,aku rasa kalau aku tak masuk samtish dan kenal bidadari2 syurga like masyitah,husna,timah,aida,qilah,adaw,hajar,ainul,aishah,rini,huda(too many to mention). it is veryy veryyyyyyyyy possible for all of you to see me like this. like now. cara aku bercakap,cara aku behave,respond, approach people semuanyalah lain beb,im not mira yang dulu. ceh macam lah dulu aku so-sial sangat. hahahahaha . too many things yang berubah dalam hidup aku. sampaikan perubahan ni lead kepada perpisahan aku dengan 'chenta' fana.

and...

I do really wish UIA ni jadi platform seterusnya utk menambah ilmu yang aku dapat manfaatkan kat semua orang dan jugak pengalaman utk mendewasakan aku plus utk menambah iman aku. So far kat UIA kuantan ni, student memang sikit taw. sikit kuss semangat sampaikan batch aku tak sampai 30 orang. ada batch yang tak sampai 15 orang.

Dengan ini,aku Nor Amira bt Yusof akan berusaha untuk menjadi mukmin yang cemerlang dunia dan akhirat. Please tegur aku if aku ada buat silap. tegur jer. aku prefer orang yang jujur dalam berkata even it hurts me alot daripada dia senyap dan TIPU aku dalam diam. it will make me hate you. ceh emo plak cikmira kita. hahahaha

ok lah sorry cengginilah gaya sistur baru dapat connect wifi. nampak tak ada 1 part yang aku takleh nak buang iaitu hapdet blog. since aku form 2 sampai sekarang. aku memang addict utk sentiasa update blog. member2 aku yang dulu2nya ada blog semuanya dah kebumikan blog dorang.. blog aku jer masih subur ranum merekah gituu. ahahhaha


ok then. dah2 ta mo lagha2,baca semula amanat kat atas tu.

Blouse Labuh Cotton

السلام عليكم


Im very sorry for late inform!

supposely Mira promote last week tapi disebabkan netbuk mira ni  buat hal plak xnak connect dengan wifi mahallah. redha je lah.

Mira nak promote 1 blouse super cun anggun menutup aurat !

taraaaaa..






Blouse Labuh Cotton.

Baju ni khas made utk gugurls yang suka pakai baju labuh/muslimah. and utk yang suka ada poket doraemon . eh! hahaha. utk yang suka baju da poket tu,wajib grab long blouse ni sebab ada poket kiri kanan taw. kiri letak purse,kanan letak fon tak perlu lagi bawak handbag! yeayy.


then,setiap wanita yang baru/lama melangkah ke alam rumah tangga. pasti akan mengalami saat bahagia(dapat anak). dan masa tu dah tak boleh sangat nak pakai baju macam zaman anak dara. iyolah kena menyusukan anak kan. so kenalah pakai baju yang nursing friendly a.k.a breast friendly.
long blouse ni ada zip kat tengah yang super duper bestt utk BF taw.

hah dah 3 in 1

- labuh(tutup peha yang gebu gedevas tu)
- poket 'doraemon' kiri kanan
-zip nursing


kalau uols ada baju yang cukup 3 syarat ni. memang tak de masalah nak pakai pergi travelling ke,balik kampung ke,picnic ke or wherever lah boleh sangat2 pakai.

hah 1 lagi,material cotton. oh ya. diingatkan cotton ada banyak jenis taw,same goes to lycra. but yang ni cotton acid. hah?? acid? ada acid ke kat baju ni? bahaya weh!

rilex sisters smua. cotton acid ni a.k.a cotton knitted a.k.a cotton stretchable.

dia tak delah serap peluh sangat sebab mira rasa cotton dia bukan 100% cotton.

tapi utk pakai waktu malam memang bestttt!


oh ya,pasal size plak. jangan risau. ada 2 jenis iaitu plusize dan free size. sebab mira tahu,wanita-wanita kat malaysia ni bukan macam wanita kat korea yang semuanya selim melim macam anak patung tu. eh best ke jadi kurus keding cenggitu? hahahaha utk sisters2 yang berbadan comel loteh size 3xl keatas. baju ni ada utk plussize jugak taw. utk 10xl pon muat pakai.


yang utk  badan kecik tak de ke mira? bdan xs- s? ok mira bukan biased taw,tapi disebabkan mira tengok banyak giler kott orang jual baju utk korang(xs-m) , mira bukan tak galakkan beli blouse yang free size tapi takot korang rasa cam besar sangat plak. unless korang memang selesa pakai size besar. hihi.. macam mira,even true size Mira is M, not M for Mira. hahaha. tapi mira prefer pakai size L. lebih LOnggar dan of koz selesa. nampak gelebeh/gemok? ehem, pakai baju utk tutup aurat or tunjuk aurat lemak tu? tajdid niat yer sistur. hihi


ok pasal special baju dah cerita,pasal size dah cerita. saiz dah cerita. ok masuk pasal harga plak.


sebenarnya mira tengah buat promosi sekarang ni. 3 helai rm9*. tapi disebabkan tarikh promosi last ialah pada hari mira tulis blog ni. so mira bagitahu harga retail je lah ea. kalau nak beli dengan harga promosi,kena lah tunggu mira buat promosi. oh ya,utk lebih cepat uols tahu bila mira buat promosi,follow ig ni taw @eeraacloset.


HARGA

FREE SIZE(FIT TIL 2XL) - RM49/PCS
BORONG MIN 6HELAI- RM39/PCS.

PLUS SIZE(FIT 3XL TIL 10XL) - RM59/PCS
BORONG MIN 6HELAI- RM49/PCS.


PENGUMUMAN : mulai 25/10/15-1/1/16, baju ni berstatus pre order taw. so baju anda akan dipos seminggu selepas pembayaran dibuat. kat sini mira mention awal2 supaya BERSABAR! kalau rasa tak nak sabar,tunggulah bulan 1 tahun depan. reason mira buat pre order ialah kerana masa ni mira ada kat UIA,so tak tak boleh nak berniaga sakan.

actually mak mira tak galakkan sangat taw mira jual2 ni sebab takot effect study.  tapi nak buat macam mana,dengan ekonomi malaysia sekarang ni. g** yang super duper membebankan rakyat marhein ni yang mendorong mira utk lebih berusaha cari duit sendiri.

So korang support lah mira yer hihi. utk order boleh pm jelah fb mira.

and mention yang korang tahu pasal baju ni dari blog mira.

Ok itu jer. ^^

selamat bergaya mengikut syariat :)


Friday, 16 October 2015

jom tukar Buku(sementara) dengan aku

Assalamualaikum. First of all,terima kasih lah kepada yang berminat.

utk yang masih tak tahu,kat rumah aku ada dalam 30++ buku cerita yang separuh daripadanya aku still belum baca.

ada separuh lagi buku aku dah jual. yang tinggal sekarang ni semuanya yang aku still rasa sayang hey rasa sayang sayang hey utk jual.

so aku decide utk swap buku rather than bagi pinjam. mutual benefit rite?

korang pilih buku aku yang korang nak baca. and korang tawarkan buku yang korang ada.

senang jer kan? so orang yang nak swap buku dengan aku ni. boleh pm aku kat fb aku. tak ya hlah wasep ni. serabut jer. 

https://www.facebook.com/mierayusof

oh ya,lokasi swap ada 1 je setakat ni iaitu di UIA kuantan. and if masa tu aku tengah cuti. lokasi akan berubah di shah alam. ^^ 

Buku-buku yang aku keep sekarang ni semuanya best.2.

ok antara buku yang aku nak  swap ialah buku2 fixi. almost all buku fixi aku tak pernah baca dan aku teringin sangat nak baca tapi tak pernah nak terbeli.. hahaha. dan buku faisal tehrani. ok aku tahu dia bermasalah tapi aku sangat adore penulisan dia.


so korang yang nak swap buku ngan aku tu. make sure korang offer aku buku fixi or buku faisal tehrani taw.


aku ada banyak buku lejen,dan karya2 penulis kegemaran aku. nanti aku update. ^^


oh ya,ni swap sementara taw. means aku baca buku kau,kau baca buku aku then kita pulangkan buku masing2. faham tak? susah kalau ayat simple pon tak faham.

ok lah itu jer. hihi..

p/s: doakan esok aku ada presentation MGT. walaupon part aku sikit jer tapi aku still rasa tak tenang. 

Monday, 12 October 2015

Perempuan yang kasar

السلام عليكم


Perempuan yang kasar.

Aku asalnye (sebelum hijrah) ialah pempuan yang kasar. Bukan dari segi perbuatan kalau tgk dari luaran, aku lembut je.. mcm mashmellow lembutnya. tapi skali aku bukak mulut. pufffff. hilang semuanya. aku jenis kasar. bukan mencarut, bukan. tak de kuanghajo mencarut sana sini. just harsh. words yang selalu lelaki utter aku slalu guna. Borak2 pun kasar. 

Dulu lagi teruk, cam gampang je perangai aku.. sbb dulu aku tak muslimah sgt. so kalau cakap kasaq tu takde la tecemar sgt kekdahnye.. la ni skang dah pakai tudung labuh sikit, mcm tak proper kalau aku still berbahasa kasar.

 kekadang aku tengok pempuan muslimah yg mmg lembut, cakap pun lembut, aku yg cair. alaahaii. hahahaa. aku try nak ubah, try try, asik tebabas je. still aku kasar ag.
lagi2 kalau kat umah…..

 sbb adik2 badik aku ramai, degil lak tu, kalau aku lembut2 cam jeli, maunya aku kena pijak. takde maknanya diorang nak lembut balik. lagi2 kalau yg jantan kang. harom. aku dah biasa think like a man, so automatik ayat dri mulut aku akan kuar, jantan sejantan jantannya. hahaha.

 aku memang sis yang jenis kasar pada bicaranya. sbb telinga adik2 aku, semua telinga tebal. tak dengar cakap punya kalau lemah lembut sayup2 borak ngn diorng ni. sikit sebanyak aku fail nak berubah jadi lembut. lepas tu. 

hmm. lepastu, aku lagi selesa borak ngn so called kawan2 aku dari skola menengah (dlm group wasap la). since diorang lagi kasar bapak, jadi aku pun slalu terjoin kasar skali. duk berhaha sama sama. Arrghh.. susah.. aku nak jaga bahasa aku and intregiti (poyo habis ni haha) aku as muslimah. But then aku suka sempoi2 ni.. susah ah.

Bila aku tgk pempuan lembut, aku cenderung nak guna wording lembut2. tend to selectively choose my words in conversation. Tapi kang, bila dah pung panggg pung pangg ngn member, hah. kau tgk, kelaut lah wording yg aku jaga belai selama ni. Sampai kawan aku pun tekejut tetiba aku kasar balik. Wuuwwuw, stress tau gini.


patut ke aku back off from group tu? just isolate dari benda2 yg boleh pengaruh aku jadi ksar balik? Kang lonely lak kang… or just jadi je diri aku sendiri? Aku suka gak kepoyoan aku ni. haih. tah la. Well.. aku tak tahu. need opinion.

Wanita2 lembut dan sejati bak roti Masimo di luar sana, bagi lah tips. agar aku jadi sistur yang boleh lembut bicara, tegas bahasa. Bukan gedik mengeletis. Just sopan. dan lembut. Siapa yg kenal aku (time skolah) mesti rasa aku ni penipu bila cakap lembut2. hahaha sedasat itu ke-abang-an dalam diri aku. So . So. mohon tunjuk ajar. tengs.


- Haku.

========================================================================

ehem,ok ayat kat atas ni aku jumpa di satu page confession di facebook. bila terbaca tu. panggg rasa cam diri aku jer dalam situasi ni. hampir 100%. ayat kat atas ni 100% aku copy bulat2 dari page tu yer.


mulanya aku rasa cam nak mencoret pasal aku punya versi tapi bila pk2 balik tak perlu kott. haha

. ok dalam kes sister kat atas ni. aku fully understand her situation. dia rasa cam diri dia  hipokrit. depan member yang lembut,dia akan jadi lembut,depan adik beradik yang degil,dia akan jadi kakak yang garangbaq hang,depan member sekolah yang otai,dia pon akan jadi otai. yer aku faham dia dalam dilema sama ada nak ikut sikap yang mana. sikap yang lembut, or otai or garang?


 so sister. if you ask me. i would answer. JUST BE YOURSELF!

manusia ni memang banyak karekter. contoh senang macam ni. even kau seorang yang kat kolej jenis cakap kasar,tak berlapik. tapi bila kau dengan kekasih kau,aku tak rasa engkorang still akan cakap kasar and berlapik. aku rasa mesti lembut gigi dari lidah lagi2 hok lelaki. huhu.

same situation bila kau jumpa mak or bapak kau. automatik percakapan kasar dan tak berlapik kau tu akan hilang. dan bila kau jumpa semula member kolej kau,kau akan proceed cakap kasar and tak berlapik?? faham tak niiii?


bagi aku, tak salah pon kalau kau nak cakap kasar2 dengan member sekolah kau sebab kau sedar even kau dah berubah sekarang,but kau tak boleh nak tunjuk perubahan tu kat depan member sekolah kau. bukan setakat member kau tak boleh terima perubahan kau,kau sendiri pon tak boleh terima jadi sopan depan member sekolah kau. so just go on with giler2 kau.

and bila kau berhadapan dengan member kau yang alim or lembut.and kau realize dorang membawa kau ke arah perempuan sejati. aicewahh. so jangan keraskan hati utk tak ikut mcm dorang. 

cer ko pk balik . Kau bukan selamanya akan hidup bersama rakan sekolah kau. kau cuma contact dorang kat wasep grup and juz jumpa sekali sekala jer. so tak salah pon kalau kau nak luahkan perangai giler2 kau tu kat situ.

and cer ko pk,hikmah kau dapat member yang lembut sopan. Suatu hari nanti kau akan kawin dapat anak. nak ke kau didik anak kau dengan bahasa rock/giler2? mesti tak nakkan. so start sekaranglah kau nak biasakan diri. tambah plak dengan suami kau nanti. kau  mana boleh cakap ngan dia macam kau cakap ngan member sekolah menengah kau tu. ye dok?


kalau kau fikir gitu2 jer memang akan nampak macam kau ni hipokrit. but for me, its not!!!!

trust me!

fitrah wanita tu lembut,hatinya rapuh. itu fitrah weh.

ok sebelum aku melalut lebih merepek. better aku endkan post ni.

please jangan bash aku. take all of my words from positive side okay.

aku manusia biasa jer. dan aku percaya semua orang ada sejarah pahit dalam hidup dorang yang dorang susah  nak move on. yet,semua orang berhak utk berubah menjadi lebih baik.

tapi aku nak nasihatkan diri aku dan korang juga. jangan pernah putus asa utk berubah. Rahmat Allah sentiasa mengiringi usaha korang utk berubah.

kalau  korang betul-betul nak berubah. inshaallah akan mempermudahkan urusan korang.

 So far alhamdulillah aku nak ucap terima kasih sangat2 kat member2 kat SAmTiSH  !

Allah hantar aku kat samtish sebab Allah nak aku berubah jadi lebih baik dari sebelum ni.


dan  aku tak rasa aku akan jadi macam sekarang kalau aku nak masuk samtish.

word aku-kau memang dah nama expired dalam kamus hidup aku kecuali bila cakap ngan dak smaam n lelaki.

ana-enta-enti-antum-antunna- yang ni aku memang geli nak pakai. tak tahu kenapa. rasa cam gedik jer.


ok itu jer. so utk perempuan yang kasar. ingattt! itu bukan fitrah kita.

Jom kembali kepada fitrah :) 



Jom Chatting

alkisah... zaman internet baru nak diperkenalkan kat malaysia.

masa tu facebook memang takde lagi.

yang femes masa tu kalau nak chatting kat MiRc.

and social web plak friendster and myspace.

Seriously aku memang suka myspace msa tu. and i know him pon from myspace. hahaha

dan masa tu zaman jahililah aku. darjah 6- form 3.

lepas upsr tu,kerja aku lepak kat library shah alam and chatting ngan semua orang yang aku tak kenal.

sampaikan member aku pon terkantoikan aku. hahaha

itulah bahaya salah pilih kawan. member2 yang aku ajar semua menda ni semuanya makin hanyut. . aku pon dah tak tahu sgt cerita pasal dorang. yang aku tahu ada yang dah free hair dan hmm... Aku sorang jer yang terselamat. Moga Allah buka pintu hati member-member aku ni utk berubah. 

ok walaupon umur aku dah nak masuk 20-an. warghh tua dah aku...a.k.a dewasa. tapi aku still suka satu apps chatting ni iaitu YAHOO MESSENGER !

mende ni legend kottt. aku still on9 ym aku even aku tahu sekarang ni dah xde sapa nak layan YM.

but,if korang pon layan YM,kita geng !

ape hal doe korang pulaukan YM! yelah aku tahulah facebook ada segalanya. tapi tak best ah.

Jiwa aku sebenarnya still dengan YM and myspace taw. cuma myspace tu aku tak berapa faham dah sebab dia dah modified web dia kann.

So utk memember aku semua, if korang nak do keep in touch ngan aku. especiallly member yang aku kenal, sila lah install apps yahoo messenger kat laptop anda yer..

and then add aku punya ID - myra_spicegirl . or emel aku myra_spicegirl@yahoo.com

ini emel pertama aku yang aku create masa aku 11 tahun. hahaha entah mana mai word spicegirl tu pon aku tak ingat.

aku suka guna ID ni sebab ID ni jugaklah yang aku guna hampir 10 tahun lepas sampai sekarang.

jangan lupa add aku taw. 

btw,siapa yang cuba utk chat 18sx or 18sg, aku BLOCK TERUS! 

im not that kind of girl anymore okay. sorry aku dah tak open cam dulu. that my old me.

yang nak cari jodoh kat YM,sorry aku tak berminat yer.

ni khas kalau korang nak tanya something general kat aku. contohnya pasal UIA ke,pasal business ke,ok lah aku layan. kalau dah mengarot-ngarot tu. bai bai.

and one more ineresting thing, i'll always online when i on lappy. hihi

ok itu jer. 

ok ni ym aku hahahaha.

so far member aku yang loyal dgn ym ni e*** namanya. aku kenal dia since aku form 1 tak silap. and we still keep in touch still now. lama en? tapi tak pernah jumpa pon. cool en?

hahaha



Sunday, 11 October 2015

Anda tidak peduli,anda rugi !

sekadar tajuk yer.


Assalamualaikum.

Apa habaq orang kampong dan bandor sekalian?

Aku faham korang rindukan karya aku yang  syok sendiri ni. So macamana hidup hari ni? Dah topup pahala belum? Dosa dah delete? Dah refresh niat?

Ok takpe kalau belum sila siapkan yer. Btw, hidup aku alhamdulillah ok hihi.

Satu perubahan yang aku noticed dalam hidup aku sekarang ialah. Aku jadi lebih prihatin dan bersikap peduli…  dan …..  yang ni aku sambung next post.

Alkisah baru aku sedar kenapa Allah tak bagi aku ada laptop. Sekarang aku Cuma guna netbuk tokwan jer. alhamdulillah ada jugak daripada takde kannn.

Semalam aku belajar erti bersyukur kerana ada laptop. Sebab ada classmate aku rupanya dia takde laptop. Semalam dia wasep aku nak pinjam notbuk aku utk siapkan assignment. Kebetulan aku dah siap awal assignment tu so aku takdelah nak guna sangat netbuk aku ni.

 Aku rasa semenjak aku dduk kat Kuantan ni,aku makin ada banyak masa free utk tgk citer. Tapi takdelah 24jam aku tengok. Biasanya aku ganti riadhah aku dengan tengok citer  korea. hihi
Nak jer aku cakap kat classmate aku tu. “ pasaipa tak cakap awal2! “. 

Dia nak pinjam pukul 10pm. Katanya tak nak kacau aku guna laptop. Tapi aku suruh dia pinjam masa tu jugak. masa tu pukul 5.

Daripada aku guna laptop utk tgk citer,baik aku pinjamkan kat member yang memerlukan. We share we love.

Nampak tak kat situ,Allah hantar classmate aku tu utk tegur aku. Udah2lah habiskan msa dengan benda lagha.

Malam tadi merupakan malam pertama aku tidak ditemani laptop ku. Walaupon mulanya Rasa cam sunyi. Tapi hikmahnya ialah aku dapat siapkan mindmap dan semua report lab chem and bio ditemani radio thr gegar,Pahang fm dan jugak sinar fm! Sambil aku tulis nota tu sambil nyanyi. Hahahha  best giler kot dapat berkarok. Isk3 mira2.

Ok sebenarnya. Disebabkan semalam otak aku tak dihantui netbuk. So entah macam mana otak aku ni begitu ligat berfikir a.k.a berangan. Macam2 yang aku pk semalam.

Ok rasanya itu jer. actually so many things yang aku nak share tapi disebabkan medium oblongata aku ni hmm. Pendek cerita I am a short memory person.
Aku bukan jenis senang ingat and paling teruk mudah lupa. hahaha. Entah lah. Sebab tu result biasa jer. hahaha. Ok lah tu jer kot.

Aku post jugak post ni even pendek dan seems unimportant.

Ok lah terima kasih baca.

Ohya,utk korang yang ada kat Kuantan tu. Moh ler meriahkan IKOD(iium Kuantan day) 2015 .
Macam-macam ada taw. Aku ada di dalam banquet hall,kerja aku layan customer. Hahaha.

Dan sebelah petang aku jaga booth MyCare. So sesiapa nak jumpa aku boleh call/mesej jyer. Jgn la inform last minute sebab aku tak pegang fon time on duty. Aicwahh.



Sunday, 27 September 2015

Pemborong tudung TASMIAH



[ PERCUMA KOS POS SEMENANJUNG SAHAJA]

mira open order BORONG tudung tasmiah taw. eh silap, PRE ORDER borong.

pengeposan dibuat dalam masa seminggu selepas full payment diterima.

tudung tasmiah ni tudung apa?

okay utk yang tak tahu,tasmiah ni label pada tudung ni.

tapi tudung ni sangat2 femes dikalangan pemakai tudung soft awning taw.

WHY?


-Kepelbagaian saiz MTO XXL.
-Keselesaan maksimum kepada pemakai.
-Material berkualiti lembut dan sejuk.
-Awning lembut dan berdagu.
-Sudah terjual berbelas-belas ribu helai sejak ia diperkenalkan.
Sudah pasti anda akan jatuh cinta berkali-kali...
Kami jamin!!!!

kepada anda yang baru nak mula bisnes,utk student,utk cikgu-cikgu. hah semua kaum hawa yang baru nak berjinak-jinak dengan bisnes. Mira sarankan korang jual tudung ni. margin yang sangat besar dijamin!

jom amalkan konsep KITA PAKAI,KITA JUAL.


HARGA RUNCIT(1-19 helai)

M- RM35
L-RM38
XL- RM45
2XL-RM55


HARGA BORONG( MIN 1 KODI UTK 1 SIZE)


M- RM500
L- RM560
XL- RM900
2XL-RM1100

 BORONG JIMAT SEHINGGA RM200++ !

warna tak boleh pilih ea(utk borong)

utk ukuran. boleh tengok gambar yer. comparekan dengan jubin lantai tu. hihi. 

sesiapa yang berminat boleh terus PM mira dulu yer.

terus bagi info ini jika komfirm nak beli BORONG. harga semua mira dah bagi.

nama-  
alamat utk dipos-
no tel-
saiz dan jumlah kodi-


model memakai size m

Saturday, 26 September 2015

I miss You dear!

السلام عليكم


Hari ni hari ke 3 kau pergi.

Rasa macam baru jer kita bermain bersama,gurau bersama,manja bersama.

ingat lagi kali pertama aku tengok kau, aku ingatkan kau garang and tak mesra macam 'abang' kau.

rupanya kau lebih manja daripada apa yang aku jangka.

Bila aku pegang kau,kau akan terlena dengan nyenyaknya.

Kau tak pernah marah bila aku usik kau. Malah kau betul2 buat aku 'cintakan' kau!

Sebelum aku masuk UIA pon,aku rasa macam nak jer bawak kau tinggal sekali ngan aku. Aku sanggup kena saman daripada kena berpisah dengan kau. Sebab aku tahu,hidup kau tak lama,walaupon tak mustahil aku boleh pergi dulu sebelum kau.


Beberapa sebelum cuti,hari-hari aku tengok video kau yang ceria tu.

aku siap cerita lagi kat tehah pasal kau. kerenah kau,keletah kau. Serious aku buat macam tu sebab aku rindu giler kat kau! Nak je aku bagitahu semua orang yang aku dah tak sabar nak jumpa kau..

Hari kau pergi tu.. aku ada kelas sampai pukul 5. Mak aku amik pukul 6,

Masa mak kol tu,mak terlepas cakap. mak cakap ada berita buruk/sedih.

Bila mak cakap macam tu. hati aku kuat terfikir pasal kau. Sebab mak pon tahu aku sayang sangat2 kt kat kau.

Ternyata benar instinct aku. Kau pergi dulu! tanpa sempat kita bertemu buat kali terakhir.

masa otw balik tu,air mata aku mengalir mengenangkan kau. Dah lah aku rindu giler kat kau,then kau pergi mengejut. manalah aku tak sedihhhh.

abang aku yang kuburkan kau. Aku tengok pusara kau, aku rasa sedih sangattt sebab kita tak sempat nak jumpa. Aku tak sempat nak belai dan tatap kau buat kali terakhir.

Weyhh,aku 100% yakin kau takkan thu pasal ni tapi aku yakin Allah je yang faham perasaan aku sekarang.

aku betul-betul rindukan kau. Nak jer korek balik kubur kau and cium kau!

Oh Neli,kenapa kau pergi begitu cepat? bukankah aku dah cakap jangan mati dulu sebelum aku  jumpa kau!


Neli,thankz sebab bagi memori indah dalam hidup aku. Semua kenangan ngan aku akan aku ingat sampai bila2. tak semua hamster macam kau. gemok,comel,manja dan aktif!

Seriously aku bersyukur2 sgt2 sebab dapat kau.

Even kau haiwan,tapi kau tahu duduk diam bila aku nak ambil gambar. Kau faham bila aku panggil kau. Kau tenang bila aku pegang kau. Kau tak gigit aku even aku usik kau selalu.

Aku tahu kau selalu gaduh ngan hemi sampai berdarah2. maafkan aku sebab kutil luka kau. Aku tak sanggup tengok kau sakit macam tu. Maafkan aku sebab selalu gomol kau,lagi2 selalu usap and belai2 bontot kau. Aku buat macam tu sebab kau comel sangat2.

Belai kau dan belai hemi tak sama. Bila aku pegang hemi,aku teringat kat kau. Hemi tak semanja kau,dia tak segemok kau,dia tak seaktif kau.

Neli,inshaallah Aku akan compile semua video kau yang comel tu sebagai memori kita berdua.














Aku takkan lupakan kau sampai aku mati. and i'll always miss you dear!

thankz for the great memories.

I LOVE YOU FOREVER BABY

dah tak larat nak tulis sebab tulis ni sambil kesat air mata.