Saturday, 17 January 2015

powerbank Pineng FAKE !!

Assalamualaikum.. 

hai semua.. amacam? dah ada powerbank sendiri ker? kalau dah ada tu baguslah. susah kan kalo xde powerbank(pb) ni. kne cari plug n yg muka tebal tu dok pinjam pb mber. sekali sekala tak pelah,ni mentang2 kita ada pb,duk nyendeng kat kita jer..hihu

ok then,utk yang tak de,mesti ada angan2 nak ada pb sendiri. tambah plak sekarang pb dah mampu milik taw uols..tak  percaya? tak pe teruskan membaca.

sebelum korang beli tu.. make sure,korang cek betol2 pb yg korang nak beli tu ori or fake?

guane nk tahu? 
ok sebelum aku ber'lecture' . aku nak share sikit lah. sikit jer..

alkisah aku pon baru beli pb.. yippiieee...
actually dah ada pb before ni. pn912(16800mah)

pastu entah macam mana,terjatuh dengan momentum yang sgt kuat gamaknya. 
pb tu jadi sewel,bila aku shake pb tu,mcm ada something yang terkeluar dari tempatnya. 
disebabkan aku bukanlah 'mekanik' dan tak nak jadi macam tikus yang baiki labu.
so aku beli jer lah baru. bukan sebab kaya tapi.. malas weh nak baiki plus warranty dah expired and silap aku!

puas aku cari seller pineng yang ORI dan MURAH !! ulang semula, ORIGINAL dan  MURAH !!
kalau ori tapi mahal aku letak no 2.

alhamdulillah jumpa..
utk korang yang nak beli dengan seller ni
aku galakkan.. memang murah dan komfirm ORIGINAL !!
sebab aku sendiri dah cek keorian dia..
tak percaya meh jumpa depan2..

powerbank pineng yang aku beli ni only rm70!!

wooii giler murah fake tu mira!
kau tertipu mira!
biasanya utk 20kmah rm115++

mira!!!!!!

ok sahabat.. rilek rilek rilek...
seperti yang aku cakap tadi.
aku sendiri dah cek kod yang kat hologram tu dah verified yang powerbank yang aku beli tu ORIGINAL.
nak buat guane. dah ORI tu ORI jelah.. jgn lah nak tuduh yang aku punya fake plak.
aku nangis karang!! burn duit aku rm70!! haha

ok lepas korang baca whole story aku ni maybe korang terdetik nak tahu siapa seller tu
so kiranya bolehlah korang..
follow ig bla bla bla ok
nak tahu ke? kalau nak tahu kena baca sampai habis dulu..huhu*gelak jahat

eceh aku dah jadi tukang promote bisnes orang plak..
takpe nt orang plak promote bisnes aku..hihi


jom2 sambung baca. besttt nii.. 

kanan yang lama. ada sesiapa pandai bukak pb? sbb aku rasa skru dlm dia longgar.andai kata ada yang reti boleh roger aku yer.

pb baru ku. ada warranty kad.. pouch bag pon dah lain. lagi exclusive..hihi

kenapa aku pilih warna gold? 
ala
jawapan cliche ler,exclusive gituuu

ok2.. guana nak detect pb yang FAKE ???



1. Lambang Sabit(penentu ke aslian)

ORI- 3D font and rainbow effect kalau uols tgk dari pelbagai sudut
FAKE- tulisan bold n seal dia warna kuning.



ok then kalau seal tu menepati ciri ORI. boleh lah kiranya uols goreskan yang tulisan cina tu. sbb kat bwh dia ada no kod ut cek keaslian pb pineng uols.

2. CODE VERIFICATION RESULT

ok lepas dah gores korang akan nampak no digit mcm kat bawah ni.
ni aku punya kod ok. 

pergi kat website rasmi pineng iaitu SINI atau SITU . ada dua linktapi aku rasa skrg ni dorang dah tukar kepada SINI.

first time bukak maybe kuar bahasa cina. so tukar ler to english. 

then skrol bawah sikett ada jumpa word security check. hah klik situ.

masukkan no yang dah korang gores tadi. klik semak.

ok ada 3 keadaan 



Scratch the seal at the box and key in the 16 digit verify codes at www.pineng.cn.
i) All verify code are unique, you must be the first person to verify the code.
ii) Fake PINENG power bank are using same verify code, so you will see there are many times the code has been checked and verified.

iii) If your verify code cant be found by the system, means you are bought the fake PINENG product.

translate.

kalau first time korang check kod tu dan keluar macam no 1 tu. komfirm ORI ok!

but,if korang check utk kod yang sama utk kali ke dua,dan keluar mcm pic no dua,bukan bermaksud tak ori tapi juz nak inform yang kod tu dah pernah dicek sebelum ni. 

awat lagu tu???

sebabnya.. 

kan ada seal yang fake kan?

ok for those yang dpt seal yang fake,dan korang nak cek verification code tu valid ke tak(for the first time),then keluar macam no 2. terang benderang tak yah suluh2 lagi menunjukkan pb uols tu FAKE!! 

bukan nak mengecewakan tapi itulah kenyataannya.

ni result yang aku dapat bila cek aku punya. tapi aku tak faham 1 habuk pon maksud dia. so apelagi panggil abang sayang lah utk translatekan..hihi
mekaceh abamm hencemmm



baca ler sendiri kay. sori watermark aku tu silap letak dah tak leh nak baca dengan perfect.. sorii !!!



3. Tulisan belakang pb

ORI- font biasa
FAKE- font bold

4. Power Bank Cover Material

Original - diperbuat dari material PC+ ABS yang berkualiti tinggi. 
Fake- diperbuat dari plastik chokikkk. cover dia kasar and tak mesra tangan.


5. Harga 

harga pon mainkan peranan ok. makin murah pb tu makin korang kena waspada. yer aku pon jenis suka beli yang murah2 tapi bila bab gadget ni tak leh nak pilih yang murah jugak. unless,harga dia murah dan uols cek dia tepati semua ciri original. tapi tengok gak ah murah macam mana,cthnya pnb 999,skrg harga market online yang aku tahu paling murah 70++.  so kalau uols jumpa yang rm50++ tu bagi aku sah2 lah fake. tak percaya? p chek sendiri. 

tapi kalo pnb999 ada yang jual rm190 dengan alasan  KOMFIRM ORI!! ok fine,mmg lah ori tapi harga tu mcm tak patot plak kan.. agak cekik darah gak ah. 

6. Warranty Period:
Original PINENG power bank provide 1 year 1 to 1 exchange new power bank warranty policy. Beware of the PINENG power bank seller which unable to provide 1 year exchange warranty.


7. Authorized Letter:
There's only few authorized distributor / seller in Malaysia. Beware of the seller that without PINENG authorized letter, or provide fake authorized letter, unclear authorized letter, modified authorized letter, expired authorized letter.


AWAT HANG KENA AMBIL TAHU PASAL NI???

(in english,sila translate jika tak paham k)

A. Consistent Quality And Reliable Performance
Original PINENG power bank build with intelligent IC protection.
1) Overcharge Protection - Automatically cut off when device fully charge.
2) Overvoltage Protection - Automatically detects different device voltage.
3) Overdischarge Protection - Automatically control battery discharge.
4) Circuit Protection - Prevent short circuit when power bank charging.
5) Battery Lock Protection- Lock power bank battery, avoid battery loss when power bank not in use.
6) Temperature Protection - Avoid power bank hot when charging.


B. Unsafe, Poor, Counterfeits Product
Fake PINENG power bank used poor material, unsafe battery and built without any IC protection.
1) Fake power bank don't have overcharge, overdischarge and overvoltage protection. It may harm your device.
2) Fake power bank used poor battery, fake capacity, provides less charging time.
3) Fake power bank no battery lock protection, power bank will loss all battery in few days or few weeks.
4) Mostly selling fake PINENG power bank seller are one-time seller. You will unable to reach them for warranty claim if the power bank faulty.



ni pic tambahan utk uols




yg  ni tengok jenis jugak taw. bukan semua pb pineng ori jenama dia kat bawah. ada jer yang kat tengah macam yang aku punya tu. 
dan ada yang ada word pineng jer. yet still ori. ok uols

sebelum aku terlupa. kalau korang google website pineng. dan keluar website
www.pineng.com.my

yang tu bukan website yang betol2 real pineng. website tu more to jual pb pineng. ok faham tak?

laman web pineng yang betol2 ori is

pineng.cn


or 

en.pineng.cn


ok sampai situ jer. apa2 masalah boleh roger aku.aku sudi membantu.. seriously..hihi

oh ya,ig yang aku suruh korag follow tu ialah momo_accessories .. hihi


sumber : SINI 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...