Monday, 23 February 2015

review Dragon Blade 2015

aloha.

review time!!!

hari ni aku nak review movie 18SG. 

AWAS,bebudak belom cukup umoq tak leh tengok. tak elok untuk perkembangan otak kalian.. hihu


sebelum aku start  ceghita..utk yang layan korea,korang mesti kenal choi si won kan?
ala mamat ni



hah Si Won berlakon weh dalam movie ni, as Yin Po.

huhu aku tahu ni pon lepas aku gugel pasal citer ni. hihi
...................................................................................................................................................................
alkisah sebelum aku tengok movie ni.

sebenarnya tak plan pon nak tengok,dan tak pernah tahu pon pasal movie ni,yang aku tahu ada filem baru jackie chan.itu jer. haha

ok then,disebabkan beli tiket last minute
seat pon paham2 je lah
tinggal hok depan2 jer.
bantai je lah

tapi2.. bagi aku ok lah seat dia bez gak even depan sebab kerusi dia dah diadjust kebelakang so tak de lah kena mendongak ke ape.


ok sinopsis time!

sebelum aku start membebel aku rasa better korang tengok dulu trailer movie ni

alkisah ceghita ni actually throwback


aku tak tahu zaman bila tapi ada pasal laluan sutera kalau tak silap..

dan ada 1 skuad ni ditugaskan utk menjaga keamanan

diketuai oleh Huo An(Jackie Chan).

part 1 dah lawan2 tapi agak funny lah

sebabnya alkisah..

Huo An nak leraikan gaduh antara negara India Putih n ape ntah lagi 1 negara tapi cina lah.

eh2 tetiba hok cina tu p serang Huo An plak.

yang wakil cina tu pompuan.


oh ya,awek tu pakai purdah half tapi yang jarang lah.

serang punya serang,Huo An tertarik kain purdah tu. so terbukak lah ia..

nak tahu apa ertinya jika purdah tu terbukak?(dalam cerita ni).

hah mesti korang nak tahu kan..

nak tahu kena lah tengok..

ok dah habis part 1,sambung semula sinopsis.

lepas habis jer leraikan pergduhan tu,Huo An pon balik semula ke rumah dia.

dia ni dah kawin taw,bini dia ngajo bebudak kat situ

tetiba datang Yin Po iaitu orang bawah Huo An ni maklum yang orang bawahan Huo An buat hal.


so si Huo An ni pon ape lagi,disebabkan kasih dan caring terhadap orang bawahan maka dia pon pergilah utk setelkan .

dia pon p kat pusat kastam wild geese tak silap.
tempat tu macam kubu pon ada gak

then time ngah duk nak setel tu,

ade plak masalah lain,

tentera dari rome mai nak serang.

ape lagi,gaduh ler..

sebelum tu..

biasanya sebelum semua tentera perang,ketua dorang yang akan perang dulu sesama mereka.

so berperanglah Huo An dengan Lucios(panglima Rom).


lawan punya lawan. takde sapa menang,takde sapa kalah.

at last mende lain plak yang jadi.


nak tahu mende ape jadi kena lah tengok..


moral of the story

-peperangan langsung tak memberi manfaat
- yang berkuasa tak sepatutnya menindas yang lemah
- jangan dengki sesama keluarga dan sanggup membunuh utk puaskan nafsu
- cintai orang lain/negara lebih dari cintai diri sendiri
-selamatkan orang lain sebelum selamatkan diri sendiri
-jangan selfish lah kiranya haha
- sayangi kanak2
- setiap perbuatan jahat akan dapat balasannya
- buat baik jangan harapkan balasan
- berwaspada dengan musuh
- jangan terlalu ego
- ketua harus take care anak buah
- berusaha bermatian utk selamatkan someone yang kita sayang
- hanya perpaduan boleh capai keamanan/kemenangan
- seburuk2 seseorang yang selama ni orang tak tahu,akhirnya akan ketahuan jugak perangai buruk dia
-jangan cepat putus asa
- fikir out of the box
-jangan buat keputusan terburu-buru
- sentiasa cari jalan utk mencapai keamanan
- berusaha lawan sampai pihak musuh kalah
- bilangan tentera yang ramai tak menjamin kemenangan
- jangan cepat menghukum

rasanya itu jer kot moral yang aku dapat from movie ni...

sori lah kalau review kali ni macam hambar sikit sebabnya aku tak ingat details pasal info penting.
yang aku tahu dia lawan ngan dia ni,dia ni mati,dia ni hidup tapi luka situ sini. hah macam tu jer aku ingat haha


akhir kata,selamat menonton ^^


macam biasa aku sajikan pic from movie ni




skuad penjaga keamanan laluan sutera




apehal plak gaduh2 ni pakcik2 oii. duk rumah minum kopi ler




wuuu garangnya .. takott kak tonn



awat muka bengis? sakit perut eh? hah tandas kat sana ya,jalan terus belok kiri pastu strettt jer




nak panah hati sapa tu ? hihu





siapa budak lelaki ni? jeng jeng jeng 


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...