Friday, 27 February 2015

UIA best #part1

Assalamualaikum 

dah lama aku tak mencoretkan. hihi

hari ni nak share lah betapa bestnya UIA.

bukan apa. yelah,UIA kan salah satu institusi pengajian tinggi awam yang islamik.

terang tang tang maksud U.I.A universiti ISLAM. siap antarabangsa lagi. tak yah p international airport or sambung belajar international sangat lahhh haha

first perseption orang2 melayu  typical especially about UIA is

-sapa nak jadi ustajah masuk lah UIA
-tempat cari suami/isteri solehah

itu yang typical thinking dlm sudut positif lah sangat.

tapi ade gak typical thinking dari sudut negatif
- tempat ustajah dan ustad segera
-tempat ajaran sesat(yelah kan semua student islam from around the world mai tuntut imu kat sini so mazhab pon macam2 lah)

n macam2 lagi lah..

tapi itu lah. fikiran manusia..suka pikir bukan sedangkan belom melaluinya lagi..

oh cik abang kakak mak cik atok nenek meh sini mira nak gitaw.

selaku pelajar UIA. 

sejujurnya... 2 tahun sebelum mira masuk uia. masa tu Mira tingkatan 4. nak tahu apa cikgu tusyen mira komen pasal UIA?

- ramai jer kawan cikgu yang belajar kat uia dulu bila keluar tudung entah kemana,pakai skirt singkat takat peha bla bla bla. 

senang cerita tak de satu pon cerita baik pasal uia ni yang mira dengar. 

tapi. awat time mohon UPU tu Mira still mohon UIA?

tak takut ke apa yang cikgu cakap tu kena kat Mira balik?

sejujurnya pada mulanya Mira rasa tak layak sangat utk belajar kat sini. 

bila dapat tahu Mira berjaya melanjutkan pelajaran ke asasi Kejuruteraan yang mira memang idam sangat since kecil. tak tahu  lah naper. 

Mira Yusof=Engineer

can you imagine that?


utk yang kenal aku tu mungkin macam eh yeke ?

haha everthing is posibble dengan izin Allah kan.. tapi kena disertai dengan doa,usaha,ikhtiar dan tawakkal. 

btw,Mira dah tukar kos.. haha terkezuttt tak? ok fine tak terkezuttt..

ok ini lah yang bestnya UIA .

BOLEH TUKAR KOS! 

tak kisah anda dari kos apa,dan anda boleh tukar ke mana2 kos yang anda mahu.

even dulu kos engineering,boleh jer nak tukar ke Law.

dan boleh jugak nak tukar dari IRK ke allied health science. 


dengan syarat,cukup syarat kemasukan. 

hah lagi satu sebelum terlupa. perasan tak ada kos kejuruteraan dan science komputer.

ibaratnya engineering dan comp science tu adalah satu.

jangan tertukar ya. ia adalah kos yang berbeza.. 

ok ceghitanya gini. 

dua2 kos ni teramatlah rapat antara satu sama lain. 

budak engineering n budak ict nisbahnya bapak banyak beza. dalam 1 nisbah 15. 


ok bila time degree nanti,

mana2 budak engine yang tak lepas utk sambung degree engin,maybe disebakan pointer tak cukup or tempat dah full. maka dia akan dimasukkan ke kos ict.

gituu... means tak de lah dia tak de tempat langsung utk degree.. ade paham?

ok sambung pasal mira tukar kos tu. 

awat mira tukaq? tadi beriya habaq yang dari kecik lagi duk idam nak jadi Engineer. 

ok macam ni,Engineering tu ada banyak cabang kan. mekatronik,aerospace, sivil dan macam2 lah..

dan passion mira tak ke arah engineering hok itu. 

mira more to chemical. 

alah chemistry gitu.. 

mira ske mende yang leh relate ngan manusia. 

so mira decide utk tukar ke kos sains fizik. 

bila mira gitaw yang mira tukar ke kos saiz fizik.

maka banyak lah plak tanya ' nanti degree ko amik apa? fizik ke? kalau amik fizik kerja apa?'

soalan ni memang dah lazim sangat tuju kat mira lagi2 tang nak kerja apa kalau amik fizik.

ok kekekak abe atok emak sekalian.. 

even sekarang asasi fizik. tapi bila degree boleh pilih sama ada nak major in fizik,math or chemistry.

alah u lain pon ada jer degree in fzik,math n chemistry so ape hal nak kecoh sangat pasal kerja.

ramai jer aku tengok ada degree 4 flat pon tak dapat kerja. ape kes!

dah ah ngantok nak tido..

sori lah kalau tulisan ni macam ntah hape2.


time aku tulis ni dah pukul 1 pagi.

aku tulis jugak sebab rasa sayang sangat2 kat CFS IIUM ni.

thankz Allah sebab campak aku kat sini. 

aku rasa kalau aku kat u lain mungkin aku dah hanyut.

seriously! 

hanyut in terms mungkin pemakaian aku. aurat tu dedah tak dedah. nauzubillahi min zalik..

pasal social contact aku ngan laki, since aku masuk uia ni,sangat2 boleh kira berapa kali jer aku bercakap ngan laki. kadang seminggu tu memang tak pernah bercakap langsung dengan lelaki. Seriously!!! 

sebabnya.. utk apa aku cakap ngan dorang? bukan ada hal penting pon. kalau setakat nak tanya soalan, bukannya aku tak de kawan pompuan. bettter aku tanya kawan pompuan aku,leh lah nak bermanja bergedik sakan kan.

bukan apa,bagi aku. laki ni,sekali kita bagi green light,dia pn start cucuk jarum dan kita pon rebah. ya aku cakap based on my experienced and i wont never allow it to happen again.

ckup lah dua kali. eh2 dua kali? haha 


ok akhir kata..

jaga iman 
jaga ikhtilat
jaga solat

paling penting put your trust in Allah. yang ni penting sangat!

ok sekian..


oh ye, kalau ada soalan boleh pm kat YM(yahoo messenger) aku taw. tak yah emel2 ni. . add ym aku taw. masukkan contact ni cikmira23@ymail.com. please pm aku thru YM. aku rindu beb zaman bebudak dulu. inshaAllah kalau aku online, aku sentiasa on9 YM aku. ku tunggu PM mu di YMku.  jgn lupa perkenal diri n serba sedikit pasal ko. hihi. no mengorat2. okay haha 

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^