Thursday, 2 April 2015

Cal-Cu-Lus(Kalau aku lulus)

Assalamualaikum..

first thing first,post ni pasal aku,mira.

cal-cu-lus ini bak kata senior aku.

bila diexpandkan ia menjadi Kalau Aku Lulus.

utk sesiapa yang aliran sains bila degree dan ambil matapelajaran Calculus ni dia tahu lah belajar pasal apa.

ok tak pa,nak share jugak what is Cal-cu-lus is all about?

ok calculus ni salah satu subtopik dalam math.

utk yang pernah ambil subjek addmath time SPM.

mesti korang pernah belajar kan pasal differentiation dan jugak integration. 

hah yang itu lah.. hihi

masa zaman aku form 4&form 5 dulu..ceh merenung kembali plak..

aku agak suka dengan topik pengkamiran ni.

bagi aku ok lah tak sesusah trigo function..

cerita pasal trigo function ni kan.


oh ya,kalau kat uia.. kalau ko kos engineering dan fizikal sains.

ko wajib amik 3 math iaitu math 1,math 2 dan math 3.

bagi aku. paling susah math 2.

sebab chapter 1 dan 2 pasal trigonometri jer manjang..


aku plak lemah bab tu..

tapi bila masuk math 3 yang mana sepatutnya lagi susah dari  math 1 dan math 2.

aku rasa macam math 3 ni senang plak.

dan alhamdulillah markah aku pon mampu buat aku tersenyum walaupon bukan full mark.

pointnya kat sini,dalam mana kau perlu menghadapi subjek math dan kau SEDAR yang diri kau tak sehebat orang lain. mungkin ada kawan kau yang lecturer ajar sikit jer tapi bagi je lah apa je soalan kat dia. pasti boleh solve. dan kau pulak sebaliknya.

so apa yang kau perlu buat ialah LATIHAN.

memang tak de jalan pintas!

n then kalau kau buat latihan tu,make sure buat secara bijak. tak guna buat banyak latihan sampai beratus soalan tapi soalan yang senang2. tak bijak namanya. 

pasai pa? sebab time exam ko tak yah nak expect soalan senang giler tututt..

kalo kat uia ni,soalan dia macam erkkk... bagi aku susah giler lah..

itu pasal aku agak pelik member2 aku yang  skepala ngan aku semua dapat 4 flat time matrik.soalan matrik senang eh? haha cer ko mai jwab soalan yang uia bagi ni. fuhh menangis..


ok lepas dah buat latihan yang pelbagai. ko kena pandai tangkap jenis soalan dan cara nak solvekan. macam programming plak aii..

ok lah itu jer pasal Cal-Cu-Lus.

sebenarnya tak de alasan utk korang gagal kalau korang dah berhabis upaya utk buat yang terbaik.


yang penting niatkan belajar tu kerana Allah. redha Allah yang utama.

dan kalau korang rasa mcam dah usaha berhempas pulas dan hasilnya tak seberapa.

memang rasa down memula tapi cuba muhasabah balik diri.

bukankah perancangn Allah itu yang terbaik.
mungkin sekarang kau gagal tapi akan datang?

tak semestinya kau gagal jugak. tak gitu?


ok lah itu jer.. thankz sudi baca. really appreciate it.

No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...