Thursday, 28 May 2015

Cara Pos Barang guna POS LAJU

UPDATED ON 13 MAY 2017 . Mira akn sentiasa update post ni supaya korang pun terupdate sekali.
AMARAN: SILA BACA SAMPAI HABIS. kalau boleh baca komen sekali. anda yang mungkin berpengalaman dalam pos barang. digalakkan utk tolong mira jawab soalan newbies dibawah. nak share pengalaman buruk sewaktu pos barang pun amat digalakkan. hihi

p/s: utk yg berminat review berbayar diblog atau gift review. sila emel ke 'REVIEW BLOG' ke cikmira23@ymail.com
TnC apply

Image result for poslaju

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Assalamualaikum.

tujuan post ini ditulis untuk berkongsi dengan newbies semua mengenai cara pos barang. specifically using poslaju service. kenapa pos laju? kenapa tak skynet? kenapa tak kangaroo,abx,gedex dll?

kenapa mira kenapa?

sebabb..  cawangan pos laju ni ada kat merata-rata. hampir semua kawasan ada. ada sesetengah courier pos ni. dorang tak cover semua kawasan,contohnya skynet, kalau kawasan yang dorang tak cover tu means korang kena bayar lebih. tak percaya? pergi tanya. aku dah pernah dah kena. so sebelum pos tu tanya dulu cover tak kawasan ni. eh yg ni utk selain poslaju. kalau poslaju  dorang cover semua deh.

lgi satu, poslaju ni 'mesra' pengguna gak ah. sebab bukan jer boleh pos barang tapi boleh bayar bil,renew roadtax,lesen dll. so 3-4-5 in 1 gituu. tak ke memudahkan? haha memudahkan 'sangattt'.

Intro:
dulu2 kala, mira ingat hanya SURAT je yang boleh dipos. rupanya macam-macam boleh pos.okumen,baju,kasut,surat cinta,beg,tudung,gadjet,makanan dll.

benda yang tak boleh,tak digalakkan pos pon ada. contohnya duit,cecair,barang mudah meletop dan sebagainya. sendiri faham lah yer. something yang berisiko hihu. ok barang yg mudah meletop or terbakar ni, korang jangan sesekali berani pos yer.

Pasal cecair ni dah banyak kes botol pecah lah, cecair tumpah lah. ok kat sini utk pembeli sekalian,kau jangan nak expect poslaju tu tatang  parcel kau macam tatang emas berlian. Semua barang dibaling dihenyak begitu jer(kebanyakannya, tak semua ye).
So kat sini peranan SELLER utk seal barang tu betul2. kalau kaca,make sure balut 10 lapis bubble wrap tu. cas je lah lebih sikit kat cust, hoho.

barang kaca boleh pos tapi TAK djamin TAK  pecah even dah letak sticker fragile. So kalau pecah memang takde rezeki kau ler dpat barang in good condition. punca? hah baca perenggan sebelum.

common question:
boleh pos HANDFON KE? = generally TAK BOLEH but personally BOLEH. tapi tapi tapi. atas risiko sendiri(buyer) ye.

utk seller yang bijak, dorang akan balut dalam kotak lain yang tak menampakkan yang itu kotak fon. dan kat bahagian item tu, seller tak tulis yang dia pos fon but dia tulis maybe buku, kasut or bekas. kalau seller tulis kat item - iphone 6s+ 128gb gold rose. maka seller tersebut amat 'bijak'. haha. aku pasti tak de seller yang 'bijak', semuanya bijak2. p/s: sila bezakan 'bijak' dan bijak yer.

ikut pengalaman aku beli hp online, dia bungkus dlm kotak apa ntah tp bentuk kotak tu besar sikit drpd kotak fon n kat item dia tulis gelas. n alhamdulillah fon tu selamat sampai kat aku dalam keadaan baik sehari selepas dia pos, tanpa ada delay kat mana2. so point aku is, kalau ko nak pos fon or duit 10k pon, boleh jer asalkan kau jangan tunjukkan yang kau pos fon/duit tu,

hah lagi 1 pasal pos item berharga ni, rasanya gdex ada buat service ni, khas utk valuable item n kos pos mahal sikit lah. tak pelah asalkan berbaloi.


ok kalau nak pos duit guna  wang  pos. macam mana plak? hah yang ni aku  jarang apply so memang korang kena tanya akak kat pejabat pos. tapi,buat apa nak susah2 pos duit. transfer je kan senang. hihi. last time aku guna wang pos ni utk bayar yuran sekolah/hostel, 4 years agooooo. aigoo.

yeay,dah masuk ke main topic!


POS MALAYSIA.

Basically, pos malaysia sekarang ialah. pos malaysia ni tawarkan 5 jenis pos iaitu

1. Pos Biasa(surat)
2. Pos Domestik- parcel berat, lagi murah dari poslaju
3. Pos Daftar- parcel berat, lagi murah dari pos domestik dan poslaju.
4. Pos Express- pos surat.
5. Pos Laju(flyer/prabayar)
6. Pos Flexi Pack-NEW UPDATE 

wow banyaknya...
mesti korang selalu dengar pos express,pos biasa and poslaju. sama lah kita wehhh. kalau newbies meme tahu hok ni jer. ok jom kita berkenalan dengan semua adik beradik pos ni. tak kenal maka tak cinta? gitu .. betul ke? haha

1. Pos Biasa

Briefly,pos biasa ni means pos something RINGAN. dan kos pos= setem. contohnya surat.

hah tu pos biasa. utk uols yang nak pos biasa ni. senang kacang jer. bahan yang diperlukan cuma sampul surat, setem dan setitik air liur/gam.

Perlu utk uols tahu,warna sampul surat pon mainkan peranan utk menentukan harga setem. Ada dua warna sampul surat iaitu putih dan coklat.

HARGA TERKINI SETEM(17/3/18)
SAMPUL SURAT COKLAT- 80SEN
SAMPUL SURAT PUTIH- 60SEN
apa2 pun, sila double comfirm kat kaunter yer. aku recommend utk beli setem rm1 terus. selamat.

2. Pos Domestik( Parcel berat gilos)- CDXXXXXXXXMY


atas tu borang utk pos domestik. yang bawah borang poslaju yang lama. kod depan utk pos domestik ni ialah CD. so kalau seller bagi no tracking CD1211212121my. means dia guna pos domestik.
macam tinggi je bahasa,domestik bagai. aku panggil Pos Tak Laju. hehe. Pos domestik ni orang guna bila nak pos barang2 yang berat giler. 5kg dan ke atas.

oh Mira ku sayang,kalau guna pos laju tak boleh ke?

ok macam ni,disebabkan pos domestik(pos tak laju) ni servisnya kurang laju berbanding pos laju. so kos posnya murah ler sikit. kalau korang banyak duit or bermurah hati utk bayar kos pos berpuluh2 ringgit utk pos barang yang berat 10kg. teruskan dengan pos laju.

tapi.kalau korang pos parcel 10kg guna pos domestik ni. jumlah kos pos yang uols kena bayar maybe dalam rm20 jer(kot).  berbanding kalau guna pos laju,kosnya mungkin cecah rm50++. nampak tak perbezaan harga. lambat sampai atau cepat sampai bagi aku bukan jadi masalah sangat. yang penting sampai. tak gituuuu?? biar lambat asal sampai.hehe.

Pos domestik ni memang ambil masa sikit utk sampai kat penerima. Tapi lambat tu pon bukannya sampai sebulan lebih. pos laju pos hari ni esok sampai. pos biasa mungkin sampai tulat or paling lambat pon minggu depan.

utk pos domestik ni,ada borang khas. so jangan salah isi borang plak.kalau tak sure borang yang mana,tanya akak kaunter tu taw. malu bertanya alamatnya silap isi borang.

last but not least,kalau guna pos domestik,jangan guna pembalut pos laju plak taw. balut guna kertas minyak or apa2 lah selain plastik pos laju. setel sudah pos domestik. alhamdulillah.

3. Pos Daftar

aku tahu pos daftar ni mesti ada yang first time dengar. aku pon baru tahu bila aku berjinak jinak dengan pos ni hihi. Pos daftar ni biasanya orang guna utk pos barang ringan ringan yang berat 0.5-1.5kg. contohnya korang nak pos sebuah buku. kalau guna pos laju prabayar/flyer=rm7 tapi kalau guna pos daftar. maybe rm4-rm5 jer. hihi. oh ye, pos daftar tak yah isi borang apa2, tulis details penerima kat parcel tu.

.kalau nak guna pos daftar. barang korang mesti lah balut guna kertas or kertas minyak.

kenapa?

sebabnya kos pos nt akan dibayar through setem. andai kata kos pos rm5. so nt akak pos tu bagi setem bernilai rm5 and korang kena lekatkan kat parcel tu. siap!

 jangan basahkan setem guna air liur taw,kalau nasib korang tak baik,ada telur lipas melekat kat setem tu dan bersedialah lidah  uols utk menetaskan anak lipas.. yewwww... hahahaha

 kelebihan pos daftar ni ialah dpat jimat kos pos . itu jer senanyer. aku guna pos daftar ni bila cust request je.

4. Pos Express

pos ni KHAS utk uols pos dokumen dan mahu ia cepat sampai. express lah katakan..hehe.

pergi kaunter n ckp nak beli sampul pos express. harga tak sure berapa sbb jarang beli. boleh tanya akak tu. dan utk pos express. tak yah amik nombor pon tak pe. boleh terus letak dlam box surat. setel. senang kan.

5. Pos Laju

pos ni lah paling femes sekali. pos laju ni ada dua tau. guna sampul prabayar atau flyer(plastik sendiri).

5.1 Plastik Prabayar

- Prabayar a.k.a pra-bayar a.k.a bayar dahulu. apa menda yang bayar dulu tu? bayar kos pos dulu ler. 



harga plastik prabayar ni ikut size. setiap size tu plak ada limit berat. contohnya size S rm7,utk letak barang  max 0.5kg jer. hah gituu. dan seterusnya

 kelebihan pos prabayar ni. kalau korang nak pos 1-3 barang. tak perlu ambik nombor. boleh pergi je kat mana kaunter. pos laju dah keluarkan memo regarding this.

UPDATED! 13 MAY 2017
Sekarang ni dah ada mesin EziDrop. Mesin ni ibarat peti utk parcel prabayar. Senang je cara dia, first scan dulu barkod, then masukkan poskod. actually arahan dah ada kat mesin tu. ikut je sejibik2.

utk pos guna plastik prabayar ni,,pastikan isi borang yang berwarna PURPLE taw. jangan silap. nanti akak tu suruh tulis semula. kadang pos malaysia ni dia suka buat borang baru. yang pnting is kau isi borang yang ada tulis ' utk sampul prabayar sahaja'

5.2 flyer/plastik sendiri



flyer ni kata mudahnya guna plastik sendiri atau plastik pos laju. yang ada tulis urgent tu. plastik ni boleh beli kat pejabat pos yang terpilih. harga pon agak murah lah berbanding korang beli plastik warna silver online tu. huhu...

if uols pos guna flyer ni, pastikan isi borang yang berwarna coklet.

wajib ke guna plastik ni? jawapannya TAK WAJIB. kalau korang rajin nak balut, balutlah guna plastik korang sendiri, cumanya pihak poslaju dah mudahkan kerja korang dengan sediakan flyer ni. so apelagi, gunalah. bukannya mahal pun


6. Flexi Pack

Kalau tak silap aku, flexi pack ni dah lama, aku notice kehadiran flexi pack ni since aku study kat CFS sekitar tahun 2014 or 2015.

setakat  info yang aku tahu, flexi pack ni, taraf kelajuan dia lagi slow drpd pos domestik. dan parcel x leh ditracking. dan kalau nak parcel anda ditracking, anda kena beli tracking nombor. kalau tak faham, blh tnye sendiri kat kaunter sbb Mira nak terang pun tak reti sgt.

Image result for flexipack

Image result for flexipack


last but not least,utk online seller. mesti korang pernah alami situasi ni. cust akan tanya bila barang sampai. aku nak ingatkan kat buyer semua, even seller pos hari isnin. belom tentu akan sampai hari selasa, sebenarnya situasi ni ikut tempat dan musim. kalau musim raya tu, bawak banyak bersabar ye, bukan korang je suka shopping online. berjuta suka weh. so drpd korang urge seller tu tanya bila barang sampai, adalah lebih baik ko minta no tracking dan check sendiri kat SINI  . SETEL!

panjang plak bebel kan..

aku story pasal pos laju jer. sebab pos laju jer yang dominan kat negara ni.

servis pos lain seperti gdex,skynet,abx,kangaroo,ktm dan lain2 tu caranya lebih kuranggg. so ikut uols lah nak pos yang guna servis yang mana ok! hehe. personally, poslaju may win in terms of service but dari segi harga, rasanya courier lain ada yang lagi murah sebenarnya taw.

last but not least, uols boleh check tracking no pos laju anda dengan klik tulisan dibawah.


^^ itu jer. semoga post ni membantu anda! selamat pos barang!

sorry yer kalau ada ayat/bahasa yang otai menggugat perasaan. chill beb! Tlg baca dgn hati terbuka sbb kalo hati tertutup, i nak tolong bukakan. ciaaaaa.. #gurauje #senyumsikit

ada apa2 info yang aku termissed ke? kalau ada, feel free to komen hokayy  ^_^

ANY INQUIRY CAN SUBMIT HERE

Name

Email *

Message *